Reklama

Reklama

Mexická jízda

  • Mexiko Y tu mamá también (více)
Trailer

Obsahy(1)

Julio a Tenoch jsou stejní jako většina sedmnáctiletých kluků: vzájemné přátelství je pro ně posvátné, diktát hormonů možná ještě posvátnější. Jejich nespoutaná jízda životem však má svoji konečnou zastávku, a tou je dospělost. Během slavnostního odpoledne, kterého se oba účastní se svými rodinami, potkávají Luisu, vdanou osmadvacetiletou Španělku, a začnou ji svádět s nadhledem a lehkostí, která odpovídá jejich povahám a věku. Jen tak z legrace pozvou svou osudovou ženu na výlet na nádhernou pláž Boca del Cielo; přitom ovšem nemají tušení, zda takové místo vůbec existuje. Luisa navštíví lékaře, který má pro ni špatné zprávy. Žena následně příjme nabídků překvapených mladíků, a všichni tři se spolu vydají na cestu. Možná nevědí kam dojedou, ale určitě na tuhle jízdu nezapomenou. Zbytky přátelství a chlapecké nevinnosti totiž mizejí ve zpětném zrcátku

Režisér Alfonso Cuarón a kameraman Emmanuel Lubezki (kteří spolu natočili pozoruhodné filmu MALÁ PRINCEZNA a VELKÉ NADĚJE) ve velmi citovém a otevřeném road-movie MEXICKÁ JÍZDA kombinují smysl pro obrazovou poetiku s nevázaným humorem, erotikou i smutkem. Vyprávějí příběh o zážitcích, jaké přicházejí jen jednou za život. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (331)

POMO 

všechny recenze uživatele

Krásne otvorený a úprimný film o priateľstve, sexe a živote. Neobvykle autentická, pekná a občas riadne dusná erotika, šokujúco skvelé herecké výkony predovšetkým dvoch mladých chalanov a vôbec bravúrne vykreslenie psychológie. Smutný epilóg mi prišiel trochu rozporuplný - na jednu stranu dal hlbší rozmer tomu, čo sa udialo (a poriadne ma zasiahol), na druhú nebol pre skvelý dojem z filmu potrebný a v podstate iba narušil jeho pozitívnu náladu a chuť do života. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Čím jsem starší - čím dýl vydržím - tím víc ve mě Mexická jízda dokáže rezonovat. Dnes už jí klidně napálím absolutorium - Cuarón geniálně zachytil esenci všeho, co chtějí mladí chlapci prožít. A prožijí to vždycky o trochu hůř a o trochu později než by chtěli. Magické a obyčejné zároveň. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Pan Cuarón nám dokázal, že i film o problémech teenagerů, dospívání a sexu se dá natočit vkusně, poeticky a inteligentně a ne oplzle, jak tomu obvykle bývá (viz. Prcičky, Holky to chtěj taky a jim podobné hovadiny). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Místy víc než softpornová záležitost, ale teď nebude řeč o nahotě a sexu na filmovém plátně - budeme se bavit o životě a o tom co přináší...požitky mládí, mejdany, krásné dívky, sex s láskou i bez ní, starosti, zradu, nenávist, smrt, naději...všechno...nic...to záleží na úhlu pohledu, na každém z nás. A Alfonso Cuarón nám se svými herci dá většinou skrz živou ruční kameru nahlédnout do toho jak to v životě chodí, a i když vás asi nepřesvědčí, že máte šanci potkat svoji Luisu (opravdu překrásná Maribel Verdú), platí, že Mexická Jízda je velice hezky a realisticky působící film, svěží svou otevřeností a nevím čím vším ještě, říkejme tomu třeba vnitřní kouzlo nebo smyslný náboj erotiky, na tom nesejde... ne právě veselý konec v duchu vzletného "něco končí, něco začíná", jen dodává celému příběhu kus reálnosti...bylo to opravdu příjemných 105 minut a děkuji všem zúčastněným, že mi připomněli hezké věci, na které jsem během krátké doby zapomněl. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Je to film zajímavý hlavně svou obyčejností, od přirození. Tedy, je to film přirozený, o teenager vedoucích dialogy ve stylu Prci, prci, prciček, jen bez té očividné snahy být vtipní. Je to film zábavný a přesto dojemný, o mládeži a přesto mládeži nepřístupný, částečně improvizovaný a přesto dobře promyšlený (například jsem nevěřil, že štáb měl natolik štědrý rozpočet, aby si mohl dovolit vyhnat na silnici stádo krav, a přece). Alfonso Cuarón dokázal, že mu práce s nedospělými herci skutečně jde a že s nimi dokáže natočit i bezdějovou stočtyřicetiminutovou road movie a přitom nenudit. 80% Zajímavé komentáře: Gemini, Radko, Vitason, InJo, wipeout ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Tuctové příběhy bývají nejsilnější... V podstatě stále váhám mezi čtyřmi a pěti hvězdičkami, jelikož mě snímek nijak výrazně nestrhl, ale na druhé straně proti němu nic zásadního nemám. Tu vzrušující a otevřené, onde zase vážné a hluboké, avšak IMHO nic neřešící (alespoň mě to tak připadalo), a to je někdy potřeba, jelikož např. úsloví ŽIVOT JE JAKO PĚNA, TAK SI HO UŽIJME JAKO MOŘE, mi neříkají vůbec nic. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ještě nikdy se mě během filmu/ u Road movie už vůbec ne/ nestalo, že by závěr filmu tak strašně výrazně změnil mé hodnocení. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Kdo v sedmnácti letech nesnil o něčem podobném, jako by ani nežil. Jen u nás musíme moře nahradit rybníkem. Výsledek pořád může být...podobný. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $5miliónovTržby USA $13,839,658Tržby Celosvetovo $33,616,692║ Cuarón je moc nadaní režisér a vie sa šikovne obracať a z nie moc pútavej a drsne podanej témy dokáže vytrieskať maximum, len škoda že mňa takéto hormonálne búrenie mladíkov až tak nezaujalo. Ale uznávam svoje kvality to má, aj keď si ich nedokážem doceniť hodnoteným. /60%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Film o sladkém životě, ale i o skutečné hořkosti, kterou život vždy přinese. Miluji Cuarónův styl a jeho filmy. Přátelství, láska, muž a žena.... O tom je život!! Ale i humor, erotika, otevřenost a city jsou tady ukázány v pravém světle. Pro mě jasný TOP. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Po podle me naprosto dokonalem filmu Great expectations me Cuaron hodne zklamal, i kdyz dusivou atmosferu mezi trojici hrdinu se mu podarilo ztvarnit brilantne. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Alfonso Cuarón, Carlos Cuarón .. Zajímavá road movie, kde nakonec každý spal s každou.. Jejich ani její "desatero" není nakonec dodrženo. Bla bla... Ale v situaci v jaké byla Luisa bych asi udělal to samé, vše nechal za sebou a ty poslední dny si také užil! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sexuálně velice otevřený film, kde ale o erotiku až tak úplně nejde. Netradičně pojatá road-movie coby film primárně o teenagerech, ale ne pro teenagery, tedy ne ve smyslu pokleslé rádobyvtipné komedie s trapnými fórky o sexu a ztrátě panictví. Zde jde o překvapivě dospělou záležitost, o příběh dvou kamarádů, kteří podrobí své přátelství nevědomě osudové zkoušce... Mexický režisér Alfonso Cuarón natočil velmi zajímavý lehce psychologický snímek o bezstarostnosti mládí a o závažných dopadech lidských činů... ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Užívat si života je fajn, o tom většinou road-movie jsou. Dva kámoše v tu chvíli nic jinýho nezajímá, a i když potkají džíp vojáků se samopalama jak nabíhaj na vesničany, tak jsou stále vysmátí. Rozhází je až starší a zkušenější Luisa, která jim převahu jasně dává najevo. V průběhu filmu se budete cítit hezky a na konci vám bude trochu smutno, stejně jako kdybyste přijeli z nějaké vaší "jízdy." ()

tron 

všechny recenze uživatele

Výborný kúsok. Mám rád filmy s odvážnou erotikou a v Mexickej jazde je ich hneď niekoľko. Mohlo to byť síce na môj vkus ešte viac hardcore, ale i tak sú erotické pasáže v tomto filme oveľa odvážnejšie a naturalistickejšie, než vo väčšine podobne ladených snímkach. Ruka v ruke s tým ide odzbrojujúca atmosféra, ľahká a nadýchaná réžia, zvláštnym spôsobom poetická atmosféra a sympatické postavy/herci. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Alfonso, Alfonso, to byla tedy jízda! S klukama mávaly hormony všude, kde to jen bylo možné i nemožné (ty skokanský prkna jsi mohl s přehledem vypustit, to bylo už moc kách) a pak jsi jim ještě naservíroval rozběsněnou a zklamanou Luisu, která potřebovala nutně zmizet a na všechno zapomenout. A začala nevšední mexická jízda, kde mě toho zase tolik nepřekvapilo, jako závěrečné finále, ale ono se to dalo vlastně předvídat, když jsem si to pak zpětně všechno promítla. Jinak exteriéry jsem vnímala také a ta Nebeská brána byla kouzelná, ach jo, jen jeden den by mně tam stačil ke spokojenosti, ale bez těch zvířátek. A pak zcela kontrastní, všudypřítomné odpadky kolem silnic, tak to byl zase dost frustrující pohled. Kde jsi Boca del Cielo ? - Viděno v rámci Challenge Tour 2015: 30 dní se světovou kinematografií. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Mexická jízda patří mezi ty filmy, který jsou sice poměrně pozitivně hodnocený, ale mně to nic neřiká. Opravdu nechápu, co je tak úžasnýho na filmu, kde dva extrémně nesympatický nadržený úchylové a jedna ženská jedou autem na nějakou pláž. Když jsem přetrpěl první polovinu, která byla úplně o hovně, tak ve druhý polovině to začalo vypadat, jako road-movie, což je muj oblíbenej žánr a já už se zaradoval, že teď mě to konečně začne bavit. Jenže to nadšení mě hodně rychle přešlo. Druhá polovina je sice lepší, než ta první, ale stejně je to hrozná nuda. Prostě typickej "nezávislej" film o hovně, kterej má zřejmě šokovat diváky svou otevřeností ohledně "kontroverzních" témat (sex, drogy, homosexualita). Někomu tohle možná stačí, ale mně teda ne. Po zhlédnutí jsem měl akorát tak pocit, že mexičani jsou národ úchylů. P.S. Docela se divim, že všechny ty citlivky, co si stěžujou např. u American pie, že je to nechutný, odporný a já nevim, jaký ještě, si nestěžujou taky tady. Asi holt v Mexický jízdě je to OK, když hlavní hrdinové prděj nebo si společně honěj čuráky a pak se vycákaj do bazénu. Jooo, to kdyby tohle bylo v nějaký teen-komedii z produkce Hollywůdu, to by tady bylo keců o fekálnim humoru... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře udělaný film, podle příběhu se může zdát, že to bude nudit, ale neni tomu tak, skoro jsem se až divil že se u toho nenudim. V podstatě se tam nic moc neděje, ale dialogy jsou dobře propracovaný a dokážou vtáhnout do děje a film tak pěkně ubíhá. Ve filmu sice nenajdete nějaký super herecký výkony, ale to ani nějak moc nevadí, rozhodně to filmu moc neškodí ()

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Luna mezi hvězdami

Luna mezi hvězdami

06.02.2005

Příjmení má stejné jak básnické označení měsíce a jeho hvězdný potenciál stoupá, ale dosti astrologie. Mexičan Diego Luna zůstává věrný své mateřštině. Ve filmu TU VIDA EN 65 MINUTOS, jehož natáčení… (více)

Reklama

Reklama