Reklama

Reklama

Mexická jízda

  • Mexiko Y tu mamá también (více)
Trailer

Obsahy(1)

Julio a Tenoch jsou stejní jako většina sedmnáctiletých kluků: vzájemné přátelství je pro ně posvátné, diktát hormonů možná ještě posvátnější. Jejich nespoutaná jízda životem však má svoji konečnou zastávku, a tou je dospělost. Během slavnostního odpoledne, kterého se oba účastní se svými rodinami, potkávají Luisu, vdanou osmadvacetiletou Španělku, a začnou ji svádět s nadhledem a lehkostí, která odpovídá jejich povahám a věku. Jen tak z legrace pozvou svou osudovou ženu na výlet na nádhernou pláž Boca del Cielo; přitom ovšem nemají tušení, zda takové místo vůbec existuje. Luisa navštíví lékaře, který má pro ni špatné zprávy. Žena následně příjme nabídků překvapených mladíků, a všichni tři se spolu vydají na cestu. Možná nevědí kam dojedou, ale určitě na tuhle jízdu nezapomenou. Zbytky přátelství a chlapecké nevinnosti totiž mizejí ve zpětném zrcátku

Režisér Alfonso Cuarón a kameraman Emmanuel Lubezki (kteří spolu natočili pozoruhodné filmu MALÁ PRINCEZNA a VELKÉ NADĚJE) ve velmi citovém a otevřeném road-movie MEXICKÁ JÍZDA kombinují smysl pro obrazovou poetiku s nevázaným humorem, erotikou i smutkem. Vyprávějí příběh o zážitcích, jaké přicházejí jen jednou za život. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (332)

Nick Tow 

všechny recenze uživatele

Dlhý čas som mal pocit (najmä vďaka komentárom rozprávača), že tá coolovosť celej snímky je viac chcená ako faktická, ale postupne každý kamienok začal zapadať do mozaiky a na konci zostala zvláštna melanchólia - aká sa dostavuje po prehýrenej noci, ktorá vám niečo dala, ale čosi si aj vzala. Pekný film o prchavosti života a o veciach, ktoré by mali stáť...za to. ()

gilmore_girl 

všechny recenze uživatele

Je to zbytecne vulgarni, oplzle a nechutne. Dalo by se to udelat lip. Prvni pulka je nudna k uzoufani a dialogy jsou jak z nejake mexicke telenovely! Pak se to nastesti trochu rozjede a konec se celkem povedl. Spis nez osudy tech dvou "umelcu" me zaujaly pribehy v pozadi, ktere nam serviroval vypravec. To ticho, nez zacal pokazde mluvit, bylo perfektni! Bez nej by to byl jen dalsi film o holych zadcich a dvou chudacich, co se to snad nikdy nenauci. ()

Reklama

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Asi mě nikdy nepřestane fascinovat, jak jsou ti kluci dobří a přesní. Nicméně čím jsem starší, tím pro mě začíná být tento film o něčem úplně jiném než dřív. Dřív to byla otázka, podle čeho si člověk vybírá, do čeho se zamiluje. Dnes to ještě neumím pojmenovat, ale můžu snad říct, že mimo jiné o tom, podle čeho si člověk vybírá, komu se svěří s nejniternějšími věcmi. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Ohliadnutie za krásnym obdobím bujarej mladosti, strácajúcej sa v opare marihuanového dymu, tequily a nepretržitej sexuálnej žiadostivosti. Zdanlivo večné pubertálne priateľstvo dvoch mladíkov, ktorí priberú so sebou krásnu zrelú ženu, zobrazené cez banálny príbeh cesty, s neustálym erotickým dusnom, ktorá je zároveň predelom od puberty k dospelosti od bezstarostného užívania sa života k uvedomeniu si konečnosti života. Sálajúca životnosť (živelnosť) a prirodzenosť konania postáv v pomerne pekne zrežírovanom filme má však niekoľko slabších miest: v kontexte filmu nezrozumiteľné politické narážky, rozťahanosť niektorých scén (napr. kúpania sa pri mori, hádky o tom kto s kým súložil). ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Z odretými ušami za ****. Nezáväzný život mexických teenagerov je predsa len o hodný kus bláznivejší ako na Slovensku. Pichať kamošovu babenku je trochu sila, a oni ešte ostanú naďalej kamaráti......ale možno som už starý a dnes je všetko inak....Výborná pointa ma ale presvedčila o vyššom hodnotení. A s kamarátmi sme tiež spolu neonanovali nad herečkami....:), nehovoriac o homosexuálnej scéne. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (20)

  • Režisér Alfonso Cuarón v čase vzniku filmu potvrdil, že jeho příběh je mimo jiné i metaforickou výpovědí o tehdejším Mexiku: "Když jsme psali scénář, chtěli jsme, aby to bylo o hledání identity. Ve třech různých smyslech. Jednak jsou tu Julio a Tenoch, dva mladíci, kteří se snaží objevit svou dospělost. Druhá je Luisa, hledající identitu svobodné ženy - mám na mysli spíš ve smyslu spirituálním nežli sociálním. No a nakonec tu pozorujeme současné Mexiko, které je podle mého názoru v určitém smyslu taky ještě nedospělou zemí. Ale ve všechn liniích hlavně pozorujeme, nesnažíme se přijít s vlastními odpověďmi." (NIRO)
  • Kvůli nerozpačitému zobrazení sexuality měl film v několika státech problémy se zařazením do kategorie přístupnosti. (Rosalinda)
  • Ve filmu nezazní jiná hudba, než z rádia nebo různých přehrávačů. V pozadí žádnou neuslyšíme. (džanik)

Související novinky

Oskar leze

Oskar leze

05.07.2006

Takhle se u nás doma říká, když z temné oblačné oblohy vykoukne na svět zlaté sluníčko. No, a tentokrát vykouklo na svět filmu a jeho nejprestižnějšího ocenění. Pravidla, na jejichž základě jsou do… (více)

Luna mezi hvězdami

Luna mezi hvězdami

06.02.2005

Příjmení má stejné jak básnické označení měsíce a jeho hvězdný potenciál stoupá, ale dosti astrologie. Mexičan Diego Luna zůstává věrný své mateřštině. Ve filmu TU VIDA EN 65 MINUTOS, jehož natáčení… (více)

Reklama

Reklama