Reklama

Reklama

The Quiet Earth

Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
Nový Zéland, 1985, 91 min

Obsahy(1)

Muž, Zac Hobson (Bruno Lawrence), se probouzí a zjišťuje, že je na celém světě sám. Podle jeho předpokladů v tom má prsty jistý vládní projekt, který podle všeho selhal a lidstvo tak zmizelo během jednoho lusknutí prstu. Vyvstává však otázka, proč právě on apokalypsu přežil a také, je-li opravdu jediným člověkem na Zemi... (3DD!3)

(více)

Recenze (120)

POMO 

všechny recenze uživatele

Nápadom a atmosférou zaujímavé, ale príbehovo nedotiahnuté sci-fi. A postavy sa tu miestami chovajú veľmi zvláštne. Geoff Murphy je pútavý postapokalyptik, ale mizerný psychológ. Popcornovka I Am Legend nie je o moc hlbšia ani chytrejšia, ale je aspoň zábavnejšia a na nič sa nehrá. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Zajímavě pojatý a nezvykle zakončený příběh o člověku, který se jednoho dne probudil a zjistil, že všichni lidé na zeměkouli zmizeli a on zůstal sám. Velmi nápaditý scenář, skvělý herecký výkon tehdejší novozélandské star Bruno Lawrence a hlavně důkaz, že lze natočit výbornou sci-fi i bez použití trikových efektů. S odstupem doby tenhle film vidím jako opravdu unikát tehdy se nadechující kinematografie Nového Zélandu, která z hlediska mezinárodního uznání byla ještě v plenkách. Opravdu - tenhle film se zadere pod kůži a dlouho tam zůstane. Před cca 15 lety uvedeno na ČT2.___Pro zajímavost: režisér Geoff Murphy vypomáhal později Peteru Jacksonovi s bitevními scénami v trilogii Pána prstenů. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Jeden geniální nápad zapracovaný do výborného scénáře, tři herci, k tomu do maxima vytěžené formální prostředky a výborný film je na světě. Ve své době nemyslitelné drahé digitální efekty byly nahrazeny drahou výpravou (letadlo ve zbořeništi, likvidace benzínky) a na konečném efektu to pak působí ještě lépe - depresivnímu prostředí vylidněných ulic se nevyrovná nic. Možná je škoda, že celé rozpletení příběhu je až moc zbytečně komplikované (scénáristicky) a přitom je tak jednoduše podané (režijně). Ale ruku na srdce, když hrdina v polovině filmu pronese „And now, I’m the God!“, kdo by s ním nechtěl v tu chvíli měnit? ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Rozhodně nezvyklé. Překvapující nikoliv. Zábavné už vůbec ne. Scifi snímek, který útočí prázdnými ulicemi, "mrtvým" světem a podivuhodnými dedukcemi hlavních postav. Očekával jsem pravděpodobně příliš, ale dostal jsem snímek, který se naprosto ztrácí ve své myšlence post apokalyptické vize (nebo je to jinak? Spoiler: je to náš svět nebo jde o svět mrtvých. Mezi svět pro ty, kteří zemřeli a teď se snaží dostat na "druhou stranu řeky"?). Herci jsou průměrní, ale snaží se. Bohužel scénář jim nedává moc prostoru, protože jde o adaptaci stejnojmenné knihy. Mezi určitou skupinou fanoušků je tento snímek považován za základní kámen post apokalyptických vizí budoucího světa. Pro mě je filmem, který se snažil přejít hranice žánru až dosáhl nesrozumitelnosti, v které se celý utopil a pouze nabídl hrstce diváků, aby ho milovali jako něco čím ho chtějí mít a čím on sám není. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejzábavnější je část, když hlavní hrdina totálně rezignuje a dělá píčoviny a všelijak magoří. Pije šampaňský s vajíčkem, hraje ve městě na saxofon, běhá v ženský košilce s brokovkou a střílí do Ježíše, nebo třeba bourá obchody megabagrem. Po příchodu dalších dvou parťáků tam vzniká nenápadný sexuální trojúhelník, kdy se ženská vždycky přikloní k tomu, kdo zrovna udělá něco hustšího. Začne se také trapně filosofovat a naivně řešit celý ten problém, co vyhladil lidstvo. Každopádně tyhle filmy mě baví a rozhodně dejte přednost tomuhle před limonádou I am legend s Willem Smithem. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Námět neskutečně přitažlivý, realizace už horší (konkrétně se rozepisovat nebudu, nechci kazit "překvapení"). Quiet Earth je jedním z mála snímků, u kterých bych se remaku vůbec nebránila. Plné tři hvězdy za opravdu skvostný závěr (a dokonalý plakát, který navnadil na víc, než co je snímek schopen nabídnout). ()

tron 

všechny recenze uživatele

Čo sa mi páčilo na novozélandskom filme od budúceho režiséra dvojok Mladých pušiek a Prepadnutia v Pacifiku? Hlavne herci a atmosféra. Atmosféra rána, keď sa zobudíte a zistíte, že ste pravdepodobne posledný žijúci človek na planéte. Prechádzate sa ulicami a nikde nikto. Prespávate v hoteloch, kradnete autá, všade plno benzínu a jedla. Tu sa niekto zjavne inšpiroval nielen o 14 rokov starším The Omega Manom s Charltonom Hestonom, ale i zombies romerovkami pojednávajúcimi o tom, že na svete je čoraz menej ľudí a čoraz viac ticha. Akurát s tým rozdielom, že hrdinovi v podstate nič nehrozí. Žiadnu upíri, mutanti, ani živí mŕtvi. To bude niekomu vadiť, ja som ale práveže už veľmi dlho chcel vidieť nejaký film z podobného rangu, kde by mali postavy celý svet len sami pre seba a len tak by sa v ňom motali a nebojovali by o každodenné, krvavé prežitie. Pochopiteľne, na jeden celovečerák by „žiaden“ dej (asi?) nestačil, takže v istom momente sa predsa len začne „niečo“ diať a na scénu prichádza čosi ako scenár. Stále sa to nikam neponáhľa, ale už to aspoň trocha pripomína dej. A to paradoxne je väčšia nuda, než začiatok, kedy sa ozaj nedialo NIČ. Ku koncu už som sa trochu strácal. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Výborné sci-fi s inteligentním scénářem ( který ne vždy směřuje tam, kam byste čekali), sympatickými neznámými herci a nadprůměrnou režií. Když se dívám na Murphyho filmografii, po příchodu do Hollywoodu už nikdy nenatočil tak zajímavý a působivý snímek. Škoda... ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Ticho na zemi je taková neakční Já, legenda, která musí těžit hlavně z atmosféry vylidněných a pustých ulic různých měst a silnic, což se daří celkem slušně, jenže zároveň to neni nic, co by nějak přímo uchvátilo nebo poslalo do kolen a s postupem času a s přibýváním postav a nezodpovězených otázek mi to přišlo už takový nevyužitý, nevysvětlený a nedodělaný. Ovšem herci skvělý, to se musí nechat ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Až do doby před pár týdny pro mě naprosto neznámý film. A taková perla. Jestli jsem někde viděl přesvědčivou studii člověka v takové situaci, bylo to tady. Od strachu přes pocit všemocnosti a megalomanství po zklidnění díky upnutí se na nějakou činnost, pak sexuální radovánky a zábavné hrátky muže a ženy, boj samců. A závěr s vycházejícím Saturnem. Občas film oplývá inteligentním a pěkně černým humorem: "Come out or I'll shoot the kid!" Rozhodně doporučuji všem milovníkům postkatastrofických filmů. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

The Quiet Earth je svým námětem ve velké míře podobný staršímu snímku Kam zmizeli všichni lidé? The Quiet Earth je velmi zvláštní film s tou správnou, post-apokalyptickou atmosférou vylidněných, pustých a tichých měst. Rovněž je také velmi inspirativním návodem, co vše by v podobné situaci mohl jedinec dělat:) Občas jsem byla lehce zaražena bizarním či podivným chováním postav a několika scénáristickými a dějovými nelogičnostmi a nesrovnalostmi, které mě téměř podnítily k nižšímu hodnocení. Zejména scéna, kdy Zac Hobson začne dělat různé blbosti z očividné radosti spojené s nadcházejícím stadiem šílenství z toho, že je na Zemi sám a nabízí se mu tak neomezené možnosti, jak trávit volný čas. Jedna z jeho blbostí vypadá tak, že několik dní chodí po venku oblečený v dámské košilce. Chápu, že kdybychom se nacházeli v podobné situaci, nejspíš bychom klidně mohli jednat, zrovna tak, jako on, ale zkrátka i tak mi to přišlo nevěrohodné a podivné. Vzbudilo to ve mně myšlenku na to, co by asi dělal Norman Bates. Jakou radost by měl, kdyby mohl v matčiných šatech chodit i venku:) Nakonec mě však doba vzniku, celková atmosféra, zvláštnost díla i jeho závěr (nebudu jistě spoilerovat, když odkážu na plakát, který ve velkém spoileruje právě onen konec filmu:) přesvědčili, že si zaslouží čtyři hvězdičky. Sice ne čisté, ale přesto. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Za málo peněz docela hodně muziky aneb důkaz, že i bez drahých speciálních efektů lze natočit kvalitní a poutavý sci-fi film, který pobaví, zaujme a má i určitou hloubku. Lehce pozapomenutá klasika, která by stála za připomenutí reprízou v televizi. Diváci by si přišli na své. ()

petero 

všechny recenze uživatele

The Quiet Earth nám ponúka pohľad na ľudoprázdny svet z ktorého ľudia proste odrazu zmizli a to uprostred nejakej činnosti ktorú práve vykonávali. A tak samotár prebudený do nového rána nachádza v susednom dome napr. idúcu rýchlo varnú kanvicu, vytekajúcu vodu, horiacu budovu alebo spadnuté lietadlo. Vracia sa do práce, kde zisťuje že bol spustený tajný projekt, ktorý zdá sa nefungoval tak ako mal a že je vlastne ešte stále v chode. Keď nevie nikoho nájsť nahrá v rozhlasovej stanici stále sa opakujúcu správu s jeho adresou. Ale prečo sa nepresťahovať rovno do kráľovského apartmánu? Po čase sa však objavia ďalší dvaja preživší a spolu zisťujú že v čase spustenia projektu všetci traja nejakým spôsobom zomreli ale experiment ich vlastne ako jediných prebudil späť. Svetom však stále otriasajú anomálie a tak sa rozhodnú celú elektráreň kde bol tento projekt spustený zničiť... Vynikajúci film po ktorého skončení, na rozdiel od I Am Legend, som bol nadmieru spokojný. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Zhruba do polovice vynikajúce, s postupom času však čím ďalej, tým viac rozpačitejšie bečkové sci-fi. Trochu WTF záver však prehodí misku váh na stranu spokojnosti 7/10 ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

Podivné pomrkávání bez uspokojení. A ta zrzka měla radši ten fén líp držet, aby se ve filmu nemusela objevit. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Vzbudil jsem se. Slunce žhne, všude je ticho. Rádio mlčí, telefony jakbysmet. Ulice je prázdná. Jsem sám. Úplně sám na světě... Takhle nějak se cítí Zac v samotném úvodu. Podezřelý klid se po projížďce městem přelije spíše v duševní neklid; vše se zdá být opuštěné v jediném okamžiku. Příjezd na vědecké pracoviště. Proč je tu najednou mrtvola? Na čem Zac pracoval? Ovlivnila jeho práce samotný chod vesmíru? Úvod je snímán civilně, prakticky bez hudby, všudypřítomné ticho umocňuje silnou sugesci prázdného světa. Vozidla volně stojící na silnici i mimo ní, prázdná benzínka, místnost zahalená parou z konvice, která už k plnění šálků nebyla použita, tekoucí voda v opuštěném domě... a kdo ví, jestli se ve scéně se spadlým letadlem neinspiroval Spielberg a spol. při točení Války světů. Jakmile Zac definitivně ví, jak se věci mají, začíná "jednat" - scény, v nichž v dámské noční košilce, s pumpovací brokovnicí v ruce, likviduje v kostele ukřižovaného Ježíše, nebo pořádá proslov ke kartonovému lidu z balkónku svého nového luxusního sídla, za zvuků jásotu z magnetofonových pásek, patří k nejsilnějším vůbec. Jenže Zac není úplně sám. Potkává Joanne a štěstí z nalezení živé duše těm dvěma věříme. Později naráží ještě na Apiho a trojice je kompletní. Dialogy a dedukce postav jsou chvílemi dosti bizarní, stáčejí se především ke hře na Boha, ke skutečnostem, co se vlastně stalo, jaké následky mohlo mít to záhadné cosi, na čem pracoval Zac, a jakou roli by v tom všem mohla hrát smrt. Zajímavost bohužel v závěrečné třetině klesá. Boj o primárního samce mi nijak přesvědčivý nepřišel, i když roli v opuštěném světě, kde se pohybují tři postavy s pošramocenou psychikou, určitě hraje. A pořád, pořád je tu to zvláštní cosi, kvůli čemu je všechno jinak... vše eskaluje k závěrečnému pokusu, který se odehraje ne zcela podle plánu... Přichází legendární závěrečná scenérie, s již běžícími titulky a definitivním zjištěním diváka, že vše bylo trochu jinak... Velmi zvláštní, neklidný a nejednoznačný postapokalyptický film. 9/10 ()

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Výborný, no z časti nedotiahnutý námet. Škoda, že si snímok nedokázal udržal počiatočnú latku až do záverečných sekúnd (príchodom Apiho to už šlo dole vodou). No i tak nemôžem ísť pod štyri hviezdy vďaka fantastickému Brunovi Lawrencovi a motelovej scéne s obliatím horkou kávou (mrk.). P.S. Nedá mi, aby som nespomenul biliardovú podobnosť ku Geri's Game. Že by bol Quiet Earth inšpiráciou pre tvorcov Pixaru? ()

Reklama

Reklama