Reklama

Reklama

The Quiet Earth

Trailer
Sci-Fi / Drama / Mysteriózní
Nový Zéland, 1985, 91 min

Obsahy(1)

Muž, Zac Hobson (Bruno Lawrence), se probouzí a zjišťuje, že je na celém světě sám. Podle jeho předpokladů v tom má prsty jistý vládní projekt, který podle všeho selhal a lidstvo tak zmizelo během jednoho lusknutí prstu. Vyvstává však otázka, proč právě on apokalypsu přežil a také, je-li opravdu jediným člověkem na Zemi... (3DD!3)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (120)

Turiec 

všechny recenze uživatele

Tento zaujímavý sfi-fi film som pred dávnymi rokmi (15?) videl ešte ako malý v TV a veľmi sa mi páčil. Dlho sa snažím zistiť ako sa volal. Až VĎAKA CSFD sa mi to podarilo. Najzaujímavejší je ten nápad. Jedného dňa sa Zac Hobson zobudí a zistí, že zostal na svete sám. Vydá sa hľadať niekoho, kto tiež prežil a zároveň sa snaží zistiť čo sa to stalo. Vie že robil na nejakom vládnom projekte s miznutím a predtým ako sa osamotený prebral sa pokúsil o samovraždu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+3* a máme tu jednu starší postapokalyptickou scifárnu z Nového Zélandu a kupodivu musím říct, že nebyla vůbec špatná. Minimálně první půlhodinka měla velmi slušnou atmosféru a představoval jsem si jak, bych se choval na jeho místě sám. Od filmu nečekejte žádné extra akce, a když tak jen v komorních duchu. Hlavní je, že zmizení lidí je vysvětleno, takže po skončení Vám nebude vrtat hlavou o co tam vlastně šlo - jak to občas bývá:-) [ PŘÍBĚH: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

petero 

všechny recenze uživatele

The Quiet Earth nám ponúka pohľad na ľudoprázdny svet z ktorého ľudia proste odrazu zmizli a to uprostred nejakej činnosti ktorú práve vykonávali. A tak samotár prebudený do nového rána nachádza v susednom dome napr. idúcu rýchlo varnú kanvicu, vytekajúcu vodu, horiacu budovu alebo spadnuté lietadlo. Vracia sa do práce, kde zisťuje že bol spustený tajný projekt, ktorý zdá sa nefungoval tak ako mal a že je vlastne ešte stále v chode. Keď nevie nikoho nájsť nahrá v rozhlasovej stanici stále sa opakujúcu správu s jeho adresou. Ale prečo sa nepresťahovať rovno do kráľovského apartmánu? Po čase sa však objavia ďalší dvaja preživší a spolu zisťujú že v čase spustenia projektu všetci traja nejakým spôsobom zomreli ale experiment ich vlastne ako jediných prebudil späť. Svetom však stále otriasajú anomálie a tak sa rozhodnú celú elektráreň kde bol tento projekt spustený zničiť... Vynikajúci film po ktorého skončení, na rozdiel od I Am Legend, som bol nadmieru spokojný. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Velice dobrý film, kterému se daří velmi efektně znázornit to, jak by vypadal svět poté, co by na něm zůstal jenom jeden člověk. Anebo jen pár lidí. Ten úvod je skutečně výborný a chování jediného člověka pochopitelné, pokud se vžijete do jeho situace, což v tomto případě není tak těžké. Finále je trochu zvláštní, ale v případě sci-fi až tolik ne. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Úvod mě docela vylekal, přeci jenom začít film záběrem na zcela nahého rozvaleného muže na posteli je hodně nezvyklé. Netrvalo ale dlouho, aby si mě ten film získal a to i přesto, že první třetinu na mě působil jako remake slavného pilotního dílu Twilight Zone, předvádějící absurditu, děsivost, trpkou úzkost i zábavu během neotřelé situace jediného pozůstalého člověka na Zemi tentokrát ve výrazně modernějším a divočejším hávu. Najednou jsem zjistil, že se navzdory některým hodně bizarním prvkům skvěle bavím a že si do jisté míry vychutnávám i to podivné znepokojení. Samotný námět tu spěje oproti svému televiznímu předchůdci postupně k zcela jiné pointě, děj mě nejednou dokázal i překvapit, zaujmout dalšími povedenými scénami a udržet si mou pozornost až do konce. Nicméně po dvou zásadních zvratech už si většinou nedokázal plně udržet tu svou osobitost a originální styl oproti začátku a to i navzdory zdařilému vypointování. Závěr celý film uzemňujícím způsobem uzavře, avšak zůstává v něčem i otevřený a v rámci vysvětlení svého mysteriózního děje (doslova) mezi nebem a zemí ponechává i kousek fantazie pro diváka... což se mi na tom i líbí. POZOR, SPOILER S MÝM VYSVĚTLENÍM! Já celý příběh pochopil jako dění odehrávající se po sebevraždě v jakémsi „mezisvětě“, který si sice zachoval všechny reálie tohoto světa, avšak mimo pár čerstvých mrtvol a tří živých lidí je zcela vylidněn. Muž jménem Zac se do tohoto mezisvěta dostal vlivem selhání techniky v rámci vědeckého experimentu, na němž sám pracoval, a může tu aktuálně potkat jen lidi, kteří se ocitli v tváří v tvář s tragickou smrtí v úplně stejnou dobu jako on.... a teprve další Zacova tragická smrt, která však musí být neúmyslná, ho může z tohoto mezisvěta vysvobodit a přenést na ten „druhý“ (nadpozemský) svět. Otázkou visicí ve vzduchu zůstává, nakolik je tohle vysvobození šťastné, když se Zac prozatím na oném světě nachází opět zcela sám. KONEC MÉHO POCHOPENÍ FILMU * * * * Celkově za mě zdařilý mysteriózní sci-fi kousek, z něhož si zvláště náladově pestrou první půlhodinu s několika neotřele silnými výjevy (rozstřelení sochy Ježíše Krista) + úplný závěr budu určitě pamatovat a ačkoliv mě v rámci těchto postap s jednou přeživší postavou v centru dění nedostal tolik jako The Last Man on Earth (1964) nebo nezávislý The Noah (1975), za zhlédnutí mi určitě stál. [75%] ()

Galerie (20)

Zajímavosti (5)

  • Film je natočený na základe zážitku jedného amerického turistu na Novom Zélande, ktorý prišiel do centra Aucklandu v nedeľu ráno a nikde nikoho nebolo. Novozélanďania totiž majú vo zvyku na víkend odcestovať. (Karush)
  • Film byl natočen podle románu „The Quiet Earth“ od novozélandského spisovatele Craig Harrisona. (Haniczka)
  • Počas autonehody sme mali možnosť vidieť na kapote auta producenta Sama Pillsburyho, ktorý zoradil vedľa seba všetky kreditné karty. Považoval to za menší vtip, lebo celý svoj osobný úver vložil do filmu. (Karush)

Reklama

Reklama