Reklama

Reklama

Piano, The

(studentský film)
Animovaný / Krátkometrážní / Hudební
Velká Británie, 2005, 2 min

Režie:

Aidan Gibbons

Scénář:

Aidan Gibbons

Obsahy(1)

Snímek pracuje s otázkou lidského života. Za zvuku piána se starému muži vracejí vzpomínky na věci, které ztratil a které v jeho životě mnoho znamenaly. Prosté, ale velmi poutavé a dojemné. (Kratke-filmy.cz)

Recenze (19)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Prvoplánově mi zahrajte na city a nějakou tu slzu ze mě vyrazíte spolehlivě, myšlenka vzpomínek na důležité lidi a okamžiky se mi líbí, navíc tu melodii hraje i táta, jako být ta animace jen malinko hezčí, nebo kdyby ten vnuk měl králíka, tak tomu, navzdory vrozenému cynismu, dám možná i pět. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Skvostná hudba převzatá z filmu Amelie z Montmartru je nádherná sama o sobě. Tento studentský film z ní jen vysává celou tu nádheru. Sice smrt ženy a válka je smutná, ale animace a pointa příběhu jakoby nebyla. Za skladnu Comptine d'Un Autre Été 5*, ale za animovaný mini snímek pouze 2*. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stojí na hudbě. Nebýt té hudby, je to jen pár nicneříkajících scén ze života jednoho muže. Tu hudbu miluju, ale v tomhle případě je to takový útok na city diváka - útok bez fantazie. A to se mi nelíbí. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Při této klavírní skladbě mě vždycky mrazí v zádech. K životnímu příběhu toho starého muže, který ji hraje na piano, se hodila naprosto dokonale. Udělala příběh dojemným. To beru od autorů jako záměrné vydírání a hraní na city. Ovšem, nechci jim to žádným způsobem zazlívat. Postě mi to sedlo. Svůj účel to splnilo. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Než se tam objevil ten malej capart, tak to bylo působivé zachycení útržků vzpomínek starého pána. Ale pak se to láme do jakési dojemné selanky. Škoda. A hudba je samozřejmě skvělá. ()

Numinek 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s většinou, že za většinu emocí může v tomto případě spíš hudba... mimochodem, fakt to byl jeho vnuk? Já myslela, že to byl on sám.. ()

Courtemanche 

všechny recenze uživatele

Podle mě je to krásný příběh. Klišé? City odkdy jsou klišé? Neznám podobný krátkometrážní. Ukradl song Yann Tiersena? Od studenta očekáváte aby ještě k tomu zkomponoval i hudbu? Já bych vybral tu samou hudbu. Jeden blbec, všichni za ním. ()

IdaHutt 

všechny recenze uživatele

Jsem otřesně sentimentální, takže... Ale nejenom kvůli tomu dávám čtyři hvězdičky. Dojmout lze většinou právě profláklými lacinostmi - a zde je to skutečně na hraně. Přesto však spojení emocionální hudby s koncentrovanou rekapitulací několika klíčových momentů života (manželka, válka, dětství a vnuk) je šťastným a "férovým" tahem na divákovo srdce. A díky kratičké stopáži nejsou tyto osvědčené motivy nevkusně zneužity, nýbrž pouze využity. ()

terx 

všechny recenze uživatele

Krásná hudba, opravdu nádherná..moc se mi líbil ten nápad s vracejícíma vzpomínkama. Kdyby byla ještě trošku jinačí animace, dala bych plný počet, takhle zasloužené čtyři. Ta hudba aah.. ()

Lollirot 

všechny recenze uživatele

Laciné, nedojemné, ubohé. Studentským filmům se (už) vyhýbám, ale občas se nechám zlákat a tenhle je jeden z těch zapamatovatelných v tom negativním slova smyslu. Ukrást tak pozoruhodnou skladbu jakou Comptine d'un Autre Été bezesporu je a narvat k ní rádoby dojemný obraz staříka, toť bohapustá nestoudnost. S animací se autor nepáral a nikde nenajdem špetku nějaké poetiky a tvůrčí originality, krom podřadného marastu je tu pouze a jedině onen silný hudební doprovod a obávám se, že vypnout při sledování obraz je to nejlepší co můžete udělat. Připomnělo mi to jeden podobně "zdařilý" pokus, kde je znát týž motiv znásilnění líbivých tónů v touze přijít na scénu s něčím co zaručeně sklídí ovace, s onou nepříjemnou skutečností, jakou je přítomnost vlastního neumu a absence sdělení (i když u druhého případu z odkazu by toto byly ještě ty nejmenší prohřešky). Ale když už má dílo lacině vtíravým způsobem hrát divákovi na city (čemuž se v zásadě nebráním), ať tak činí ve velkém stylu s důrazem na formální stránku - a naopak dokážu ocenit horší zpracování s výraznou myšlenkou, tady ovšem nevidím víc než odfláknutý domácí úkol... žádné vzdávání holdu, jen snaha přiživit se na úspěchu. ()

Reklama

Reklama