Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 60. letech minulého století přichází děda Hüseyn pracovat do Německa. O půl století později už mnozí členové jeho rozrostlé rodiny ani netuší, jestli jsou vlastně Turci anebo Němci. A tak děda kupuje dům v rodné Anatolii a všechny tři generace Hüseynovi rodiny -mimo jiné i mladá vnučka, která právě zjistila, že je těhotná, syn, který považuje Turecko za zemi třetího světa a manželka, která se těší na první dovolenou s německým pasem - vyrážejí do dalekého a neznámého Turecka. (Hingis)

(více)

Recenze (16)

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Formou více turecká než německá komedie, jejíž vtipnost a příjemnost nezakryje, že se v jádru jedná o případ dobromyslného kýče, jenž může mít hřejivou atmosféru jen díky tomu, že se skutečným problémům turecké menšiny v Německu vyhýbá nebo je (pravda, s humorem) trivializuje. Není pochyb o tom, že Almanya je reakcí na hysterické protiturecké výlevy jistých ideologických kruhů a jde ke cti jejím autorům, že neoplácí stejnou kartou a namísto toho se snaží (bez naříkání a s vtipnou nadsázkou) ukázat na řadu potíží s nimiž se turečtí gastarbaiteři museli vyrovnávat. A dočkáme se také prezentace předností turecké společnosti (silné rodinné vazby), spolu s čímž přichází i určité narušování či zlehčování stereotypů, které o Turcích na Západě panují. Například uvidíme, že únos nevěsty nemusí být zrovna vždy provázen násilím a utrpením, že ani chudí vesničané z jihovýchodu Anatolie nemají zcela nepřirozeně přiškrcenou sexuální morálku a že zpráva o nemanželském dítěti dcery / vnučka neudělá z každého Turka automaticky vraha. Negativní dojem z přílišné idealizace, která film posouvá mimo realitu a zbavuje jej možnosti být skutečným klackem na xenofoby, to ale smazat nemůže. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Výborná oddychovka, ktorú by som si ale oveľa viac užil, keby v nej hrala moja oblúbenkyňa Sibel Kekilli. Pre tých, čo nevedia, tak je to trtkačka malého Lannistera z Hry o tróny. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - VARIETY´S TEN EURO DIRECTORS TO WATCH - Deset evropských režisérů očima Variety (Almanya - Willkommen in Deutschland / ALMANYA / Almanya - vítejte v Německu) - Nesnáším takovéto přehrávání a násilný humor, bohužel... - 4. 7. 2011 - kino Thermal - Malý sál - Karlovy Vary - 20% ()

Kmotr 

všechny recenze uživatele

Almanya - vítejte v Německu není špatný film, ale není pro každého. Téma migrace a imigrace je zde podáno úpřímně s nadsázkou a humorem. Podařilo se velmi dobře propojit odlišné generace, které spojuje stejná kultura a tradice. Člověk musí znát odkud pochází, jak hluboké má kořeny, aby věděl, kdo vlastně je a v co má věřit. Komedie je pro mě příliš barvitě vyprávěná, lapidární, na debut celkem povedené, ale autorka postrádá intuici pro délku scén a jejich neustálé opakování. ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Docela zábavný film, který pojímá poměrně důležité téma ze zcela jiné perspektivy a zároveň velmi vstřícně vůči divákům. Trochu mi vadilo jak to bylo za každou cenu líbivé a milé. Jak se to v mnoha ohledech podobalo spoustě jiným komediím atd. Na druhou stranu pokud má film oslovit široké divácké spektrum, poskytnou jim nějaký jednoduchý vhled a třeba je pobídnout k toleranci a respektu k jiným kulturám, tak film zcela plní svůj účel. A to je v tomhle případě asi důležité. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

téměř pětihvězdičkový film o konfrontaci německé a turecké mentality a návratu ke svým kořenům. Jako správně natočený film dokáže pobavit, zahřát u srdce a taky dojmout - takže můžu jen doporučit a není důvod víc komentovat. Možná jen, že jsem ho měl vyhlídnutý už dávno a jen jsem čekal na titulky - tudíž moc díky "tkimitkiy" [ PŘÍBĚH: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Fary 

všechny recenze uživatele

Pěkný povedený film. Má všechno, co od něj člověk čeká a něco málo navíc, čím vás přijemně překvapí (jen ho nemíte brát úplně vážně). Určitě stojí za to ho vidět a nekazit si ho přemýšlením o tom, jak xenofobní ve skutečnosti Němci vůči Turkům jsou... ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Příjemná a lehká komedie s poetikou lehce podobnou Amélii z Montmartru (především v retrospektivách). Agitka za tureckou komunitu v Německu, která ale ani tak netluče do očí a mě osobně nevadila. Jako oddychovka vynikající a víc v tom ani hledat, natož řešit nebudu. Víc jsem byl zaskočen snovou scénou s Ježíšem, která svou explicitností do filmu absolutně nezapadala. Z kina jsem odcházel v usměvem, co víc! ()

Vorima 

všechny recenze uživatele

Pěkné, vtipné, svižné. Je to komedie, ne dokument o skutečných příbězích skutečných lidí, takže to tak berte a budete se dobře bavit. ()

yaqwsx 

všechny recenze uživatele

Když jsem měl tento film vidět, upřímně jsem se bál. Německo? Komedie? Bál jsem se však zbytečně. Filmy byl svižný, občas i dokonce vtipný. Téma ani postavy mi k srdci zrovna nepřirostly, ale i přesto to byl velice obstojný zážitek. ()

Dowson 

všechny recenze uživatele

Závažná témata nemusí být vždy podávána s kamennou tváří, k pochopení problému lze dojít i skrze humor. Tak je tomu právě v případě snímku Almanya. Poetické zpracování neubírá nic na vážnosti tématu. Naopak dává prostor k zamyšlení místo toho, aby šokoval a nutil tak diváka k souhlasnému přikyvování. Film sází na mezigenerační a kulturní problémy, ze kterých vzniká většina komických scén. Nutno podotknout, že taková sázka se vyplatila. Pro mě osobně, po dlouhé době komedie u které jsem se od srdce zasmál. [MFFKV 2011] ()

saillor 

všechny recenze uživatele

V depresivní přehlídce karlovarské festivalové nabídky konečně něco milého, vtipného a hlavně až do konce veselého, což samo o sobě filmu zajišťuje nadšení publika. Ale chci věřit, že by snímek obstál i za jiných okolností. S nadsázkou vyprávěný příběh turecké rodiny, která přesídlí do Německa a nedorozumnění vyplývající z kulturních odlišností se nesnaží být jakkoli realistické, vyhýbá se jakýmkoli negativním aspektům, ale proč by to měla být chyba. Je to komedie, jejímž cílem je pobavit a možná i zahřát u srdce, a to splňuje měrou vrchovatou. Nejvíc v paměti mi utkvěl synkův panický strach z Ježíše, perfektní fór! ()

navel 

všechny recenze uživatele

Dojemně naivní, až pohádkový, příběh o návratu ke kořenům, uvědomění si i ztrátě vlastní identity, je natočen s takovou lehkostí, až se těžko chce věřit, že se jedná o debut. ()

iMarusha 

všechny recenze uživatele

Ano... je pár věcí, které ve filmu miluji. Tady se jich sešlo dokonce víc najednou. Dvě časové linie, bravurně zvládnuté. Palčivé/nepříjemné téma podané s lehkostí. A abych nezapomněla moje oblíbené multi-kulti. Nejspíš sem při hodnocení trochu neobjektivní, má na tom podíl delší pobyt v Mnichově a Norimberku, kde je právě velmi slavná Turecka komunita. Nejde to jinak ale musím dát 5/5, film se také dostal mezi mých top 10. ()

Reklama

Reklama