Reklama

Reklama

The Battle for Marjah

Obsahy(1)

V únoru 2010 zahájila americká námořní pěchota v Afghánistánu operaci "Moshtarak", největší operaci od začátku války. Jejím hlavním cílem byla pevnost Talibanu u města Majah v provincii Helmand. Novinář Ben Adnerson, který strávil dva měsíce s americkými jednotkami, nabízí mimořádný intimní pohled na brutální realitu současného vedení války. (dilinja)

(více)

Recenze (8)

Remivsremi 

všechny recenze uživatele

Výborný dokument, který jasně, bez zbytečných okrasných serepetiček ukazuje problém, kterému čelí celý Afghánistán. Tato "Válka proti teroru" se nedá vyhrát a pokud si to vládní špička neuvědomí (což samozřejmě nehrozí, pác mají "vlastní" důvody) budou i nadále umírat obyčejní obyvatelé i vojáci. Moc se mi líbilo celkové shrnutí, kdy se nevynechal pohled politický, vojenský ani civilní. Je zde cítit frustrace na obou stranách barikády, ale přesto se popadnou zbraně a jde se do boje. Je to smutné, je to však realita. Doporučuju všem, kdo se zajímavá o aktuální válečné konflikty i geopolitiku. 90% ()

Wotan 

všechny recenze uživatele

Pěkný kontrast toho jak situaci prezentují politici a jaký je skutečný stav na místě. Afghánské vládní jednotky, které mají podle plánu postupně přebírat zodpovědnost nad udržením pořádku, tu působí jako nechtěná vtipná vložka a je vidět, že z nich mají srandu i amíci. ()

Pedro Morales 

všechny recenze uživatele

Troufám si tvrdit, že tento dokument ukazuje, proč se válku v Afghánistánu nedá prakticky vyhrát, mnohem lépe, než cokoliv jiného co jsem dosud na dané téma viděl. Necelých 90 minut se skládá z rozhovorů s velitelem celé operace, s několika vojáky a s pár místními, společně se záběry přímo z přestřelek a z každodenních činností a starostí vojáků v bojové zóně. Emocionálně asi slabší než třeba Restrepo, ale zato mnohem více vypovídající o celkovém kontextu tamní situace. ()

KUFI 

všechny recenze uživatele

Moc kecu a moralizovani a malo akce. Jeste jsem nevidel skutecne dobrej dokument z afgansko-irackyho konfliktu. Kazdej se trapne snazi hrat na city. A zacina to uz u chybne zvolenyho hudebniho podkresu. Monotoni unyla radoby tkliva hudba se sem vubec nehodi. Tak jako je pro Nam typicka Paint it black od Stounu, tak je pro moderni poustni konflikt idealni Highway to hell od AC-DC. Spousta videi na apacheclips ma lepsi atmosferu nez tohle. Dejte mi do ruky 4K Red kameru, primerenej budget, letenku a natocim vam z prostredi marinaku tak syrovej dokument, ze se poserete. Jediny co je na tomhle dokumentu videt, jaky jsou afgansky vojaci neschopny sraci, ktery je potreba kopnout do prdele aby neco udelaly. ()

Prechytraly 

všechny recenze uživatele

Skutečně autentický vhled do reality tohoto válečného konfliktu. Ukazuje zejména roztříštěnost afghánců, kteří chtějí každý dobře žít, ale každý si pod tím představuje něco úplně jiného. To je způsobeno národnostní nesourodostí stejně jako nejednotností náboženskou. Do toho přichází vojáci koaličních sil, kteří skutečně přišli ve víře, že odstraněním teroristické narkobaronské teokracie pomohou sobě i afgháncům. K jejich překvapení však mají tyto struktury mnoho stoupenců i mezi obyčejným lidem a idealismus vojáků se v každodenní realitě nástražných bomb a nevyzpytatelných obyvatel mění v cynické znechucení a pocit zmaru. ()

Reklama

Reklama