Reklama

Reklama

Země: Vznik planety

(TV film)
  • Velká Británie Earth: Making of a Planet (více)
Velká Británie, 2011, 96 min

Režie:

Yavar Abbas

Scénář:

Billie Pink

Hudba:

Ty Unwin

Obsahy(1)

Představte si, že by u vzniku Země byly přítomny kamery, které by zaznamenávaly každou větší událost v její historii. Tak byl natočen pořad Země: Vznik planety. Počítačová grafika s fotografickou kvalitou unese diváky na cestu časem. Uvidíte bolestivý zrod planety před 4,5 miliardou let, doby ledové, velkolepé vulkanické erupce a říši dinosaurů i prvních lidí. Vůbec poprvé budete sledovat neuvěřitelný příběh zrození našeho světa v jednom jediném dlouhém záběru.
Vydejte se do časů obrů, kdy škorpioni měli velikost vlků, mouchy připomínaly orly a dvoumetrové stonožky se proháněly po lesích mezi 30timetrovými borovicemi. Vyzkoušejte, zda vydržíte zničující teplotu nově vznikající planety, této vařící se koule horniny, na níž den trvá pouhých šest hodin. A přežijte v mrazivé, neúrodné a pusté krajině planety pochované pod ledovým pláštěm tlustým až 3 kilometry.
Vzhůru na cestu časem! (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

ripo 

všechny recenze uživatele

Prvá časť výborná, mohla by poslúžiť dokonca ako učebná pomôcka pre žiakov ZŠ o geologickom pôvode Zeme. Druhá časť ("dinosaurová") už ničím neupútala. ()

nascendi

všechny recenze uživatele

Zaujímavý a užitočný dokument, ktorý ukazuje, akými peripetiami musela prejsť naša Zem i jej obyvatelia, než všetko dospelo k dnešnej dobe, keď stlačenie niekoľkých tlačidiel choromyseľnými jedincami, ktorí sú u moci, môže urobiť ďalší predel vo vývoji. Ale z dlhodobého hľadiska to bude opäť zanedbateľná epizóda. A to je na dokumente asi najcennejšie, že ukazuje, koľko miliónov rokov trvalo, než meniace sa podmienky spôsobili zmenu hodnú pozornosti. Ako u dokumentov o vesmíre, tak aj u tohto si divák uvedomí, akou zanedbateľnou čiastočkou je a aké smiešne je jeho pechorenie sa za postavením a majetkom. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Animačne na vysokej úrovni a môžeme povedať, že ide snáď o najlepšie zobrazenie a priblíženie evolučného názoru bežnému divákovi. Takto si to asi predstavujú vedci v súčasnosti. Môžeme ale povedať, že stále ide len o naše súčasné predstavy. Ako to bolo v skutočnosti, nikto nevie, hoci sa snažíme to aspoň odhadnúť. Ale predstavy sa menia. Tak sa menili v praveku, cez starovek, stredovek až po súčasnosť. Skúmame a získavame viac informácií, ale stále ani zďaleka nevieme nič. Netreba zabudnúť tiež na to, že využívame len 10% mozgu. Že sa pohľady môžu meniť, svedčí aj nemeniteľná Einsteinova teória relativity, ktorá sa už teraz začína búrať a snažia sa ju vyvrátiť. Preto je treba diskutovať, pátrať a nezavrhnúť ani myšlienku Boha. Pretože už len samotný Veľký tresk predpokladá niekoho alebo niečo za tým. Z ničoho nemôže vzniknúť niečo. Inak teóriu vývoja nezavrhuje ani viera v Boha, to sa nevylučuje. A ak užívateľka Wixenn hovorí, že nechápe „ako niekto dokáže po pozretí takéhoto dokumentu stále veriť, že Zem stvoril nejaký Boh“, tak ja hovorím, že vôbec nechápem, ako niekto môže tvrdiť, že ju Boh nestvoril, ale že sa stvorila sama od seba... ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Naprosto fascinující dokument o vzniku naší planety. Spousta věcí jsem nevěděl, hlavně tu první část o tom že bylo ještě jedno vymírání druhů a doba ledová či sněhová. Ještě před érou dinosaurů. Snad jen malou výtku a to že nezmínili mamuty. ()

U_S_O 

všechny recenze uživatele

Takýto dokument som hľadal už dlho. Niečo, čo mapuje vznik samotnej planéty a jej postupný vývoj, vývin prvých baktérii, mnohobunkových organizmov a neskôr dinosaurov, hromadné vymierania a znovuzrodenie života až po človeka samotného. Do tých 94 minút sa autori pokúsili vložiť takmer päť miliárd rokov a myslím, že sa im to naozaj podarilo. Komplexnejší dokument na túto tému som ešte nevidel avšak na túto tému by sa skôr hodil seriál, kde by sa jednotlivé obdobia vývoja planéty a života na nej, mohli prebádať detailnejšie. Napriek tomu je to skvelý dokument :) ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý a dobře udělaný dokument. Je konzistentní a předkládá příčiny a důsledky, ne že by jen vršil fakta. Navíc pracuje s jasnými a dobře známými principy (fotosyntéza, ozónová vrstva, tektonický pohyb...), které zasazuje do souvislostí, ve kterých je dobře chápou i děti na prvním stupni základní školy. I zde jsou samozřejmě mnohá zjednodušení, ale to je jasné, pět miliard let zkrátit do hodiny a půl bez zkratek nejde, navíc když spoustu věcí ani přesně vysvětlit neumíme... ()

orkadimenza 

všechny recenze uživatele

Tento snímek jsme si promítali ve škole při probírání vzniku života na Zemi v biologii. Dokument je bezpochyby zajímavý a jako učební materiál může posloužit dobře, mě ale po většinu stopáže nudil. Nevím jestli to bylo atmosférou ve třídě (kde většina nedávala pozor) nebo obyčejným a nijak zvláštním výkladem vypravěče, ale bohužel jsem často odvracel svou pozornost jinam. Nejvíce mě zaujala úvodní část z vesmíru o vzniku Měsíce a postupném zpomalování rotace, ke konci už jsem ale doslova počítal miliony let do současnosti. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

velmi zajímavý dokument zobrazující celý život naší planety od prekambrických prvopočátků, přes Karbonské močály, druhohorní ještěry, až do dnešních dnů, dnů lidstva. To vše v líbivém digitálním zpracování, které ovšem nepatří k tomu nejlepšímu, co lze v žánru dokumentů spatřit a někdy je grafika celkem jednoduchá. Jinak je to monumentální, velkolepá a respekt vzbuzující podívaná. Je k mání dokonce na Youtube v originálním znění. Vřele doporučuji. ()

Mukunda 

všechny recenze uživatele

Je to docela pěkný dokument, jehož hlavní cena spočívá v tom, že nabízí určitý komplexní pohled na historii naší planety a života na ní. U diváka předpokládá jen elementární znalosti o naší planetě, a přístupný je tak všem. Na můj vkus to bylo jednoduché až příliš. Protože dokument má jen hodinu a půl a zabírá skoro 5 miliard let, nevyhne se nutným zjednodušením a zkrácením. Tato zjednodušení a generalizace jsou však často, pro mě nepochopitelně, prokládána až zbytečnými detaily, které sice přiblížily tu dobu, ale v jejichž důsledku byl opomenut jakýsi náhled, což mě častokrát zmátlo. Suma sumárum - v rámci zadání je to zpracované pěkně a dovede to poskytnout určitý celkový pohled na zemi, nicméně o super terno se nejedná. ()

sarfian 

všechny recenze uživatele

Krása. Nádherný a najlepší dokument o vzniku našej planéty, aký som kedy videl. To je asi tak odo mňa všetko, nemám čo komentovať, paráda. VIDENÉ 1x ()

Hellknight12 

všechny recenze uživatele

Dnes pozreté po rokoch. Skvelý dokument, v ktorom je zahrnutá celá minulosť našej planéty až po súčasnosť. Za celkom krátku stopáž ktorá je 96 min tu pekne zhrnuli základné informácie. Tento dokument by sa mal vysielať na základných školách. Je tu aj celkom slušný animácia Celkové hodnotenie za mňa je 100%. ()

haffen 

všechny recenze uživatele

Asi ten najlepší dokument o vzniku našej planéty, jej vývoji až pod dnešné časy. Jedna vec mi na ňom ale vadí. Keď niečo preletí okolo "kamery", tak sa obraz roztrasie. Myslím, že chceli aby to vyzeralo realistickejšie, ale totálne sa to minulo účinku. 90% ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Tady by se měli inspirovat ostatní tvůrci, jak se točí akční film a drama, které celou hodinu a půl drží tempo na vysoké úrovni a nemá hluchá místa. A to, že je to navíc skvělý dokument s výbornou hudbou, doplněný příjemným komentářem, je další přidaná hodnota. A ještě jedno obrovské pozitivum závěrem: Žádné mluvící hlavy. Povinně pouštět ve školách! ()

Reklama

Reklama