Reklama

Reklama

Klukanda

  • Česko Tomboy (festivalový název) (více)
Trailer

Klukanda je označení pro děvče, které se chová jako chlapec a snaží se mít vlastnosti typické pro kluky, např. klukovské oblékání a hry spojované spíše s chlapci – fotbal a podobně. Desetiletá Laura se s rodiči a mladší sestrou přestěhovala do nového bytu v příjemném prostředí nedaleko Paříže. V šortkách, sportovním tričku a s nakrátko ostříhanými vlasy je k nerozeznání od kluka. Začínají letní prázdniny a Laura se pomalu seznamuje s novými kamarády... (Česká televize)

(více)

Recenze (78)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Celkom dobrý námet na film, ale ten príbeh a celkovo dejová línia mi prišli totálne nevýrazné, ničím zaujímavé. Potenciál to určite malo, no dosť sa to vliekol a miestami to bola poriadna nuda. Celá tá Laurina "premena" skôr či neskôr musela byť odhalená, no ohľadom toho som čakal nejaký fakt skvelý dramatický zlom. No odhalenie prišlo úplne prirodzenou a jednoduchou cestou, až príliš. Škoda toho, rád by som dal aj vyššie hodnotenie, ale okrem námetu nemám za čo... ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Iste, iste , mohlo to oslovit nejakych sexualne dezorientovanych uzivatelov tuna- a zrejme oslovilo, vidim tu kopu 4 hviezd, ba dokonca ten jeden uzivatel dal 5 hviezd. Za co, to neviem, a vediet vlastne ani nechcem. Len tam vidim babochlapa a riesia sa vsetky ty picoviny : Transke sa paci premena z holky na chlapa, hraje minifutbal, ucastni sa rvaciek, az napookon celi takej uchylarni, ze si musi vybrat, ci bude holka ci chlap. No, bieda, bieda, mna tieto uchylarny nechavaju chladnym, i ked viem, ze dnes sa kadejaki antirasisti, multi kulti humaniste, xenofili a podobna chamrad rve za prava homosexualov a ako vidim, tak aj za prava sexualne dezorientovanych : 11 % ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Excelentní sonda do každodenního života dívky / chlapce Laurie (Zoé Héran, jež podala mimořádný herecký výkon) a nenásilné, naprosto civilní představení jejích / jeho problémů a strastí nejen při snahách o etablování se do kolektivu místních dětí. ~ Francouzští filmaři obecně vždy zcela precizně, otevřeně a přirozeně vystihnou všechny aspekty tématu, o kterém točí, snímky se vyznačují propracovanou psychologií postav. Nejinak je tomu i v tomto případě. ~ Film je lidský, citlivý, dobře se na něj kouká, a to i pro skvělou kameru s častými detailními záběry obličejů herců (značícími zájem o člověka coby živou bytost, zájem o jeho nitro). Francouzský art miluju právě kvůli snímkům jako je tento! ()

zette 

všechny recenze uživatele

Podobny problem ma asi vice dospivajicich deti. Originalni to uplne neni, ale jedna se o tema, se kterym filmari zase tak casto nepracuji-pokud zustaneme u deti... Herecke vykony slusne, minimalisticke... jen ta matka se k tomu mohla postavit jinak. ()

Riley 

všechny recenze uživatele

Francouzským filmům a jeho zvláštnímu stylu vyprávění opravdu začínám přicházet na chuť. Kromě hlavní představitelky mě zaujala i mladší sestřička Malonn Levana. 80% ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Některé věci jsou supr, některé fajn a některé nic moc. Dokonalým případem třetího tvrzení je Tomboy. Snímek, na němž není zajímavé skrz naskrz nic. Máme tu desetiletou Lauru, jejíž jediným posláním na Modré planetě je strkat si modelínu do plavek, aby mohla mastit fotbal s černouškama zaplňujíc Francúzko. Problém nastane, když se do Laury zamiluje Lisa, jejíž poprsí začíná nabírat na objemu. Další problém vyvstane s čůráním do volné krajiny (velká výhoda mužů). A tak to nakonec dopadne tak, že Laura je prozrazena a snímek končí. Thanks for krátkou stopáž Céline Sciama! 15% ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Složité téma, ale pro otevřenou mysl to bylo natočeno nádherně něžně a citlivě. Tomboy nám ukazuje dobrodružství desetileté Laure (nebo jejího chlapeckého alter-ega Mikaela), které může být v dospělosti zapomenuto, nebo naopak její dospělost utvoří. Tenhle naštěstí ne příliš dramatický boj s identitou mě příjemně zahřál, úsměv v poslední vteřině byl strašně milý a nakonec skládám velkou poklonu celému dětskému osazenstvu za naprosto odzbrojující výkon :-) ()

Hillock 

všechny recenze uživatele

Podle mě to není drama, ale naučný film pro děti. Navíc dětský casting probíhal způsobem, že hledali pěkné tvářičky, nikoliv dětské herce. Téměř nepostřehnutelné pohledy do kamery chlapečků a v jednom případě bohužel i hlavní představitelky. Cožpak si toho režisérka nevšimla? ()

Narya89 

všechny recenze uživatele

Krásný film o transgenderu aneb když někdo má jiné pohlaví a jiný gender. Skvěle zde bylo vidět, jak je pro společnost totiž důležité, aby si tyto dvě věci odpovídaly, ba dokonce, že to samotné, co máme mezi nohama, je nakonec tím určujícím, co nás má determinovat, a ne to, jak se cítíme. Děti dokážou být hodně kruté a v závěru jsou oni těmi strážci heteronormativního systému. Bohužel je to takový kruh, jací rodiče, takoví děti. Michaela mi bylo neskutečně líto v závěru, když ho matka donutila přiznat své "pravé" pohlaví. Také se v podobných filmech vždy objevuje motiv potřeby lidí si "ověřit", co ten člověk je, čímž samozřejmě myslí fyzicky. Šílenost a hlavně úplná zbytečnost..to vážně neumíme žít mimo binární kategorie muž/žena? Btw. strašně se mi ve filmu líbil vztah mezi Michaelem a jeho sestrou Jeanne, to prostě bylo něco dokonalého a až dospělého. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

Velmi citlivě a civilně natočený snímek o dilematu jednoho dítěte a o dětstvím jako takovém. Námět je realistický, nijak zvlášť vyhrocený, asi tak, jak to v životě opravdu je. Všechny děti jsou přesvědčivé, skoro jako kdyby se kamera zatoulala na plácek a nikdo si jí v zápalu hry nepovšiml. Přes klidné tempo Tomboy dokáže zaujmout a i díky poměrně krátké stopáži se jedná o opravdu příjemný film. ()

RumbleFish 

všechny recenze uživatele

Céline Sciamma se po Akvabelách opět dotýká tématu sexuální identity, byť v tomto snímku se jedná o náhled opravdu dětskou optikou. Vzniká tak nikoliv sociálně-psychologické drama, ale příjemný, civilní snímek, který i díky skvělým výkonům dětských herců působí autenticky. Nějak tak to prostě v 10 letech v dětském kolektivu vypadá a nemusí nutně jít o krizi v sexuální identifikaci, na tu má, pokud k ní vůbec dojde, Laura/Michael ještě pár let čas :-) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Takmer ako od majstra Kachyňu. Detské myslenie dať do filmu nie je ľahké, aby to aj dospelých bavilo a nebolo to infantilné, a v tomto filme sa to podarilo. Pritom ide dokonca o ťažkú tému problematického prijatia vlastného pohlavia. Nevieme, ako to začalo, ani ako to skončilo, ale aspoň to neskončilo zle, k čomu sa v tom lese aj schyľovalo. Málokedy sa podarí takýto perfektný český aj slovenský preklad názvu filmu. –––– Pauza na záchod. Kdo chce čúrat, ať se přidá. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Tomboy is a charming movie that treats its main subject with warmth and heart. Tomboy is tender and affectionate. Takový milý a hodný film o trans tematice. Jak jen hodný a milý film o tomhle tématu v dětství může být. Takže vlastně vždycky hodný není. Ale opravdový. Takže ho mají rádi i lidi, co nemají rádi „tyhle filmy o transkách“. (Nemají ho rádi jen ti, co nemají rádi migranty, protože ti nemají rádi nikoho.) Protože film je o dětech a rozumí jim, děti působí opravdově, na nic si nehrajou, a porozumění pak mají i diváci a divačky. Tak moc se vžijí, že zapomenou na „rozumné řešení“ situace. A ostatní neví, co rozumné řešení je. Možná stačí nepovažovat desetiletou Lauru za „zmatenou“… Nejlepší scéna byla, když Laura/Mikäel začal/a brát svou malou sestru Jeanne ven s ostatními dětmi. Doma u společného jídla se ukázalo, že Jeanne si s celou situací umí přirozeně poradit a zakomponovat oba světy do jednoho. Doma má sestru Lauru a venku staršího bráchu Mikäela, který s ní dělá všechny ty klukovský věci, brání jí, nosí na zádech a hraje vodní bitvy… Akorát v oficiální verzi pro rodiče je Mikäel kamarád Laury… Možná se stačí zeptat dětí a být otevřen i "nerozumným" řešením... ()

Tejkina 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že mě se na filmu nejvíce líbil vztah Laury (Michaela) a jeho sestry Jeanne, ten byl krásný. Kéž by se tak měli rádi všichni sourozenci. Samotné téma bylo taková odlehčená verze Kluci nepláčou. Laury mi bylo líto, protože jejího problému si nikdo z rodičů nevšímal a tak na to byla sama a hlavně se mi nelíbilo, jak to konci "rozumně" vyřešila její matka. Myslím, že to šlo vyřešit i jinak, alespoň tak, aby Laura nebyla tolik ponížena. Jinak skvělá práce s dětmi. Nejvíce se mi líbila scéna, kdy Laura bránila svou malou sestřičku jako Michael. ()

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Výborné drama, s výborným hereckým výkonem, atmosféra byla skvělá a děj připomínal dětství :-) Akorát je škoda toho ufiknutého konce, trošku mě to naštvalo - a díky tomu nemohu dát 5* ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Vše důležité je napsané v infu k filmu, takže těch 80 minut bylo hlavně spletencem různých scének, ve kterých se Michael (Laura) nesmí prozradit a čekalo se na závěr a chvíli, kdy se to nejspíš stejně provalí. 4/10 ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"To jsou věci a my jsme jí to baštili." Tohle teda byla pěkně vypečená hra. My jsme si jako desetiletí také hrávali různě, ale na opačné pohlaví nikdy. ()

duddek 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodné herectví všech dětí. A bohužel veliké nepochopení toho, co se odehrává uvnitř Laury/Mickaëla. Chápu, že pro rodiče to může být složité, ale tím nekomfortněji se cítí dítě samotné. A s ním tady nikdo nepracuje, nemluví se o jeho pocitech a dítě se cítí provinile za něco, co je mu přirozené. Matka si patrně myslí, že prozrazení "reálné" identity bude ku prospěchu, ale jako reálnou bere identitu fyzickou, ne psychickou. Pěkně, citlivě natočeno. ()

Související novinky

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2012

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

ČSFD.cz - 30 nejlepších filmů roku 2011

01.01.2011

Žebříček nejlepších celovečerních filmů roku 2011 dle ČSFD.cz se v budoucnu bude měnit - obsahuje totiž filmy, které se teprve chystají do naší distribuce a budou časem hodnoceny více diváky, což… (více)

Reklama

Reklama