Reklama

Reklama

Kon-Tiki

  • Velká Británie Kon-Tiki (více)
Trailer

Nor Thor Heyerdahl a jeho Kon-Tiki, světoznámý příběh nebezpečné plavby v roce 1947 do Polynésie. Film vypráví o přípravě cesty, ale hlavně se koncentruje na plavbu samou, na neuvěřitelné dobrodružství, které ovlivnilo historii a změnilo názor na skutečné osídlování Polynesie. Film zatupoval Norsko na řadě festivalů.
(Film+)

Recenze (362)

POMO 

všechny recenze uživatele

Hezká evropská koprodukce s duchem a krásným vizuálem. Banda dobrodruhů na velkém voru na 3-měsíční plavbě skrz Pacifik. Dojde na náznaky společenské ponorky i na bouři, u kterých ale nemáte pocit že je vidíte postodvacáté. A na střety s velrybou či žraloky, kteří vypadají důvěryhodněji než v hollywodském spektáklu, a které vyvracejí klišé, že žralokovi, jakkoliv hladovému, je tvar lidského těla cizí a neútočí. Film, který není žádnou studiovou zakázkou, ale je povedenou tímovou prací se snahou říct hezký skutečný příběh. Víra v úspěch a pevná vůle oceány přeplouvá. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Nutno na úvod uznat, že Norové se s úkolem natočit epické vyprávění o nejvýznamnější životní epizodě své největší osobnosti dvacátého století vypořádali velmi svědomitě. Z jakého jiného filmu chcete mít nejdražší záležitost v historii národní kinematografie? Ty peníze každopádně vidět jsou, a dlužno říct, že Thor Heyerdahl si takovýhle pomník rozhodně zasluhuje. Problém je, že je trochu zbytečný, protože filmový záznam svého regulérně šíleného záměru - který pohříchu šlape mnohem lépe než tahle vizuálně úchvatná podívaná - si pořídil "sám" Heyerdahl, a dostal za něj Oscara:) Cca hodinový dokument o plavbě Kon-Tiki, vzniklý z materiálu natočeného i v tomto filmu hojně vídanou kamerou, obsahuje základní informace o tom, proč a jak, mapuje celou cestu i to, co jí předcházelo (nebylo toho málo, a samotné opatření dřeva na stavbu voru by vydalo na jeden dobrodružný film - v dramatizaci z roku 2012 jsou už klády naskladněné v docích...), a neobsahuje žádné "divácky vděčné" tahy na jistotu jako několikeré milimetrové úniky před žraloky apod. Já jsem osobně dost rozpačitý z "niterných scén" Heyerdahla, záměr odhalit trauma topícího se neplavce podle mě naprosto selhal, mimo jiné proto, že Pål Sverre Valheim Hagen NENÍ co do hereckých kvalit ani omylem srovnatelný s Ryanem Goslingem (ke kterému ho kdosi přirovnával). Transformace boje o život do uvědomění si životního úspěchu, která měla být ztvárněna jen detailem obličeje (navíc notně vousatého) se opravdu nepodařila. Jsem docela na rozpacích - Kon-Tiki je po stráce řemeslné a hlavně vizuální velice působivá záležitost, navíc ukazuje jedno z největších a nejbláznivějších dobrodružství, které bylo kdy nějakým člověkem (s pozitivním výsledkem:)) podniknuto. Ale bohužel je to opravdu rozvleklý film, který se soustřeďuje zbytečně na něco, co by mohlo být daleko lépe nahrazeno něčím, co se stalo, a co z nějakého mně neznámého důvodu chybí. A taky by mě zajímalo, jestli je věrnější tohle zpodobnění (jestli třeba vychází z nepublikovaných Heyerdahlových zápisků nebo tak něco) nebo dnes už historický dokument - tam se totiž nějaké problémy s bezvětřím vůbec neřešily, spíš naopak... Nemůže to být modrý film, ale víc než 70% nedám. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Nejen díky mě blízkému tématu tento film považuji za výborný, ale i z hlediska filmařskýho se jedná o úchvatnou záležitost. Ať už herci, díky jejichž výkonům jsem neměl pocit, že sleduji film o plavbě po oceánu, ale že jsem součástí tohoto velkolepého námořního dobrodružství. Nebo práce kameramana, která zejméná mořský život dokázala zprostředkovávat ve všech svých přísadách, tedy v celé své kráse, ohromnosti i nebezpečnosti. Jistě by ani jedno nefungovalo tak výborně, nebýt talentovanýho režiséra, v tomto případě řežisérů, kteří dokázali film dostat do naprosto civilní a relné roviny a tím z něj udělat jedinečný zážitek pro každého jenom trošku vnímavého diváka. Oklikou se tak vracím na začátek svého komentáře, protože největší chválu u mě zaslouží fakt že z filmu je jasné cítit jak je pro nás lidi důležité, aby jsme s přírodou a se všema formama života co nabízí nebojovali, nestavěli se proti ní, ale snažili jsme žít s tím vším v souladu a respektem, jedině tak můžeme přežít a dokázat skutečně velký věci. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto super dobrodružný kousek, který s málem peněz dokázal zahrát obrovské množství muziky. Líbí se mi, že tvůrci dokázali naprosto překrásně odvyprávět tak důležitý příběh, jako je plavba Thora na voru Kon-Tiki skrz Pacifik, aby dokázal něco naprosto neuvěřitelného. Líbilo se mi, jak ti cestovatelé dokázali dokonale splynout s přírodou. Dokázali s přírodou to, co v dnešní době dokáže sotva jedno procento populace. Dokázali přírodu využít k prokázání do té doby těžko uvěřitelných teorií. Jasně, radši se nám bude hodit jednodušší vysvětlení, než zapřemýšlení nad tím složitějším. A to, že před tisíci lety lidé dokázali tolik věcí, které do dnešních dní nedokáží nejvyšší vědci světa racionálně vysvětlit, je vlastně jenom fakt, který si málokdo chce přiznat. Plavba na Kon-Tiki je i z tohoto ohledu dost důležitá a já jsem moc rád, že jsem takový příběh mohl vidět a jsem ještě radši, že dva Norové se do příběhu tak zbláznili, že film mohli tak dokonale natočit. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $16,6miliónaTržby USA $1,362,634Tržby Celosvetovo $22,452,279Tržby za predaj Blu-ray v USA //počet predaných kusov Tržby za predaj DVD v USA //počet predaných kusov ║ Tak teda Severania fakt valia, odtiaľ sa sype jeden klenot za druhým, len aby tých režisérov nepokazil povrchný Hollywood. Opäť poctivo vybudovaný príbeh, tentokrát "navyše" s veľmi pôsobivým vizuálom, príjemnou atmosférou, nepríjemnými žralokmi, dobrodružstvo ktoré nemusí mať rozpočet niekoľko 100milionovUSD, potešilo. /80%/ ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Film s nejpromrhanějším potenciálem snad v celých dějinách kinematografie. Tak nosné a silné téma a tak neadekvátní forma zpracování. Filmu, kterému by asi nejvíc slušel žánr dokudramatu, syrového boje o přežití (ryzí man-against-nature), tvůrci z toho nejpřízemnějšího důvodu nasadili melodramatická křídla a poslali ho bojovat o Oskara. Nebo to možná způsobila ta mezinárodní koprodukce s podmínkou producentů natočit širokospektrální víceméně rodinný snímek či cíleněji dobrodružný film pro starší děti. Prostě obrousit hrany, osekat psychologii, být přehnaně (až hagiograficky) pozitivní a mírně sentimentální, neboť tak se to v případě životopisného snímku prostě sluší. Jistě, je to vizuálně nádherný film (s krásným staromódním optimistickým feelingem poválečné éry objevitelů-badatelů), ale není to v tomhle případě trochu málo? ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud melodramatická, ale každopádně sakra stylová filmařina, která exceluje především ve stěžejní pasáži na voru. Režisérské duo Rønning/Sandberg neskutečně roste každým filmem a k tomu výtečné obsazení v čele s jednovaječným dvojčetem Ryana Goslinga v roli Thora "pro strom(y) nevidím les" Heyerdahla. Každopádně to chce dvojku o Eduardu Ingrišovi; a nejlépe hned. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Zásadní problém Kon-Tiki vidím v tom, že to je hraný, a nikoli dokumentární. Tvůrci tím udělali hned trojí chybu: ____ (i) Za prvé se tak dopustili asi největšího prohřešku, jakého se vůbec dopustit lze, neboť nenalezli pro zvolený obsah odpovídající formu. Je zcela nepřijatelný, aby si někdo vybral natolik zásadní téma, jakým je legendární expedice napříč Tichým oceánem, a namísto odpovídající formy tomu dal schématickou a lineární podobu jak z toho nejlevnějšího bistra. Přitom existuje velmi jednoduchý trik, jak točit schématické a lineární příběhy, aniž by si toho kdokoli všiml – točit je dokumentárně. Když není filmař příliš talentovaný, nebo nemá moc co říct, může svůj materiál ozvláštnit dokumentárním stylem. Diváci většinou na nic nepřijdou a to, že sledují vlastně jen nějaký stokrát omletý příběh, jim během sledování málokdy přijde na mysl. Přesně po vzoru slavného citátu „the medium is the message“, který říká, že obsah je dán formou. ____ (ii) Za druhý mě znavovala ta neustálá přehlednost a nekomplikovanost veškerého dění. Opět přitom existuje velmi jednoduchý trik, jak může méně talentovaný filmař ozvláštnit svůj film a ke kterému tvůrci tohohle filmu rovněž nepřikročili, a to vyhnout se master shotům, což je takový ten ustavující záběr pokrývající celou situaci na začátku scény, ve kterým jsou vidět všechny důležité informace. Poté se pouze přestřihává mezi jednotlivými prvky scény. V Kon-Tiki začíná master shotem snad každá scéna, zejména na začátku. Vyhnout se master shotům (známý je tím třeba Spielberg) znamená ovšem diváky znejistit a uvrhnout je do napětí, neboť jim nedáte hned na začátek veškerý dostupný informace. To je ale jen dobře. Neboť divák zorientovaný a dobře informovaný je zpravidla nudící se divák. ____ (iii) Za třetí hraná forma způsobila, že se takový film těžko prožívá, jelikož to je evidentní fikční konstrukt. Což je zrovna zde, kde se vyloženě nabízelo zprostředkovat bytostný prožitek lidské existence na nebezpečné výpravě otřesený mezními situacemi a prožívaný jako jedinečnou a racionálně nepoznatelnou bezprostřednost, dvojnásobné faux pa. Osobně jsem se dávno vzdal naděje, že by nám dokumenty mohly podávat nějaké relevantní informace, jelikož většina dokumentů není než ryzí entertainment (epocha postmoderní a postdemokratická je tak současně epochou postinformační), ale ten žánr má pořád svou velkou sílu ve schopnosti zprostředkovat nějakou autentickou zkušenost. Je vůbec poněkud kuriózní, že zatímco většina filmařů se snaží udělat ze schématu něco věrohodného, tady vzali filmaři věrohodnou událost a udělali z toho schéma. Vezměme si třeba Mannův Heat. Důvod, proč je ten film tak uznávaný, je vlastně zcela triviální – Mann vzal rutinní kriminálku o policajtovi a zločinci, ovšem naplnil ji zcela věrohodným obsahem. Tvůrci Kon-Tiki vzali na druhou stranu věrohodný obsah a naplnili ho něčím, co je takový hezky hezký, takový trochu šmoulovatý, ale současně dost mimo. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Takhle se útočí na Oscary. Až při sledování filmu a vyvstávání problémů jsem si uvědomil, jak šílený projekt to vlastně byl. Přímý film bez nějakých přesahů nebo charakterové drobnokresby a úplně to stačí. Norští režisérští megalomani vědí, jak točit atraktivně a v tomhle případě i bez zbytečných slov a jsem zvědavý s jakou "adventurou" přijdou do třetice. Je jich potřeba. P.S. technicky je film brilantní, počítám že USA produkce by potřebovala tak dvakrát víc peněz a žraloci by nevypadali tak dobře. P.P.S. Norský Ryan Gosling, fakt že jo! ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,CHCETE, ABY LIDÉ PŘIJALI VAŠI TEORII? TAK PLUJTE Z PERU DO POLYNÉSIE NA BALZOVÉM VORU. HODNĚ ŠTĚSTÍ“...... /// Postavit vor a odplout do západu slunce, tak jako Tiky před 1500 lety…. Mý srdce dobrodruha tluče jako kráva (hmm..). TOUHA SPLYNOUT S PŘÍRODOU… vědecká expedice, která přináší napětí, radost, ale hlavně nadměrnou dávku vodního dobrodružství. Moře má totiž svoje pravidla! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Viděl jsem tenhle dokument a četl knihu „Ve znamení Kon-Tiki“, kterou napsal Thor Heyerdahl. 2.) Hledám způsob, jak utužit kamarádství. 3.) Thx za titule ,,zmokla.slepice“, ,,jvps“ a ,,bandolier.wz“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ ** ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Epická 8000 kilometrová jízda na voru ! První půl hodinka byla silně nezáživná, ale jak se příběh odehrával na moři, byla to paráda! Krásná příroda, vodní zvířata, dokonce i napětí, super herecké výkony, příjemné CGI, perfektní práce s kamerou a skvěle vložený soundtrack .. Fakt super, tenhle film mě mile překvapil, silná čtyřka! ()

tron 

všechny recenze uživatele

Tá výprava bola jedným veľkým bláznovstvom, pri ktorom posádke hrozila každodenná smrť. V lepšom prípade utopením (ehm, Thor nevedel plávať), v horšom žralokmi. Nevraviac o ponorkovej chorobe, keďže plavidlo bolo malé a plavba trvala niekoľko mesiacov. Už samotná téma je niečo, čo musí automaticky fascinovať každého, kto cíti pokoru pred prírodou. Herecký predstaviteľ Thora nie je veľmi sympatický, ale to nebol ani skutočný Thor. Hoci robil neuveriteľné veci, hraničilo to s posadnutosťou, ktorej neváhal obetovať všetko - a to je zle. Bohužiaľ, snímka je dosť nudná. Herci nemajú šancu vyložene strhnúť a výprava sa obmedzila na už po 10. minútach monotónne more. Neexistuje tu takmer žiadne napätie, snáď len s výnimkou pasáže so žralokmi. Ďalšou výraznou scénou je tá s gigantickým veľrybím žralokom (teoreticky pre človeka nie nebezpečným), ale inak ako rozmýšľam tak rozmýšľam na nič ďalšie vyložene strhujúce si nespomínam. Odkedy hrdinovia vyplávajú, až po cieľ plavby, väčšinou len sedia na Kon-Tiki a rozprávajú sa (niekedy ani to nie). Pokúšajú sa nadviazať telegrafické spojenie, občas sa takmer pobijú, ale nič vyložene vyhrotené. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ani se moc nedivím, že Thor Heyerdahl měl pověst kontroverzního badatele, který nikdy nemá daleko od slov k činům. Miloval dobrodružství a reagoval na výzvy opravdu originálním způsobem. Je mně docela záhadou, že se mu všechny jeho výpravy podařilo přežít se zdravou kůží. Možná pro něj byla inspirativní i slova, která napsal P.O.Naso:"Pro mužnou odvahu není žádná cesta nepřístupná." Skvěle natočeno, po herecké stránce velmi dobrá volba a bezvadný triky i když občas to bylo jasný. A Liv se ani moc nedivím, Thor byl velmi vyjímečný člověk, ale pro manželství zřejmě zcela nepoužitelný. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Nebýt moc pěkných záběrů pod vodou byla by to dost těžká nuda. No vlastně to byla dost těžká nuda, ale byly tam pěkné záběry pod vodou. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

od režisérů Sexy Pistols je povrchní standard vlastně milé překvapení, tak nač si stěžovat. Je to sice lepší než Pí, ale to ještě neznamená, že je to dobré. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chcete, aby lidé přijali vaši teorii? Chcete mít pravdu? Tak do toho. Plujte z Peru do Polynésie na balzovém voru. Hodně štěstí!“ Ale takové věci byste šíleným snílkům, kteří neoplývají příliš silným pudem záchovy, neměli říkat ani ze srandy…Upřímně, mé sympatie k hlavním hrdinům byly zpočátku spíš na bodě mrazu, neb jsem je vnímal jen jako bandu lehkovážných, naivních floutků (ne proto, v co věřili, ale kvůli jejich absolutní nepřipravenosti). Postupně jsem však vzal postavy na milost a pozvolna jim začal fandit (a přestal vnímat, že tahle „profi“ posádka připomíná spíš hlouček nadšených, bláznivých amatérů). A ona ostatně stačí jediná bouře, aby chlapci pochopili, že tohle nebude sranda. A ač mezi nimi narůstají pochyby, strach, nedůvěra i ponorka, stále si udržují nezlomnou vůli, odhodlání a hlavně naději (a ta umírá poslední). A tak se z toho vyklube poměrně záživná, místy dokonce i strhující podívaná, které rád dám slušné 4*. „Lidi, co mají pocit, že by si měli něco promyslet, by měli zkusit tohle. Pustit se na voru přes Tichý oceán.“ ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

DaViDe´82 a Rob Royi, podvedli jste mě, to není severské dvojče Goslinga! Pouze v několika záběrech, kde je zarostlý a má patku, tak se mu částečně podobá, jinak ne. 65 %. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Je pekné, že Škandinávci si spomenuli aj novodobú časť svojej histórie a po nespočetných vikingských námetoch nám servírujú tento skvost. Film, kopírujúci skutočné udalosti jednej (dnes už nie až tak známej) odvážnej expedície. Veľmi dobre napísané, najmä prvá časť filmu, ktorá sa ešte neodohráva na mori, ma dokázala strhnúť, zaujať postoj k postavám a začať fandiť tejto bláznivej posádke pri dokazovaní nemožného. Druhá časť je rozhodne zaujímavá, s posádkou prežívate každú vlnu, no striedavý rytmus tempa je trošku uspávajúci. Od dobrodružstva na mori som teda čakal viac, aj keď tvorcovia na druhej strane nemohli porušiť pravidlá historických faktov a spraviť z toho prvoplánovú hollywoodsku drámu. Ale inak oceňujem najmä hercov, ktorí vyzerali akoby na tej plti tie tri mesiace naozaj strávili a hrali skutočne precízne, kamera a vizuál celkovo úchvatný. Veľmi príjemne strávené dve hodinky. 85%. ()

Související novinky

Orlando Bloom se vrací k pirátům

Orlando Bloom se vrací k pirátům

19.08.2015

Ano, k těm z Karibiku. Představitel Willa Turnera se totiž objeví v pátém díle úspěšné blockbusterové série, který ponese název Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales. Jack Sparrow s tváří… (více)

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

Kdy uvidíme páté Piráty z Karibiku?

22.06.2014

Legendární producent Jerry Bruckheimer (Mizerové, Skála) už nedělá primárně pro studio Disney. Po několika finančních zklamáních (Princ z Persie, Čarodějův učeň, Osamělý jezdec) mu nebyla obnovena… (více)

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

Bruckheimerovi se Piráti 5 vymykají z rukou

12.08.2013

Jak jinak, může za to Osamělý jezdec. Největší komerční průšvih letošního léta čelí ztrátě v odhadované výši 160 – 190 milionů dolarů. Kvůli tomu teď šéfové studia Disney dávají pořádný záhul Jerrymu… (více)

Reklama

Reklama