Seong-soo KimScénář:
Seong-soo KimKamera:
Hyung-koo KimHudba:
Širó SagisuHrají:
Woo-seong Jeong, Seong-gi Ahn, Jin-mo Joo, Ziyi Zhang, Yong-woo Park, Hae-jin Yoo, Jeong-hak Park, Seok-yong Jeong, Jae-ho Song, Ringo Yu (více)Obsahy(1)
V roku 1375 na území veľkej Čínskej ríše panuje totálny vojnový chaos medzi jednotkami znesvárenej mongolskej dynastie Jüan a čínskej dynastie Ming. Keď zajmú diplomatov zo susedného kórejského kráľovstva Coryo, obvinia ich zo špionáže a vedú do vyhnanstva. Ak chcú deviati kórejskí bojovníci ešte niekedy uvidieť svoj domov, musia vykonať záslužný čin - oslobodiť unesenú čínsku princeznú z dynastie Ming, aby jej cisársky otec im umožnil návrat do vlasti. (oficiální text distributora)
Historický film se vším všudy, a jelikož je to typicky asijské, pro Evropana ještě s čímsi navíc. To něco je z rodiny psychologie, řečeno suchými slovy "vědy". Není nad poslání sledované z hloubi duše, obzvlášť když ho zachytíte se všemi dopady, ať už jsou kladné či záporné. Vývoj hrdinů holt chce svůj čas, a právě díky této charakterové genezi je víc než dvě a půl hodiny trvající pouť korejských válečníků za přežitím a jejich generála za ctí a slávou, tak výjimečná. ()
Dokonalost! Naprostá filmová báseň! I když je to hrozná řezačka a všichni hrdinové jsou opravdu VELCÍ maséři, tak všichni působí uvěřitelně. Zahrané je to v rámci žánru nejlíp jak je možné si představit a kouká se na to sakra dobře. Některé bojové scény jsou sice trochu chaotické, ale na to jsem si zvykl a líbil se mi fakt, že se bojovalo "na zemi," takže žádné wu shu se nekoná a všichni se tam porcují meči (až na hlavního hrdinu který vládne kopím a jedinný dělá fintičky). Celý film je navíc prodchnutý decentní mystickou atmosférou, která má také podíl na výjimečnosti tohoto díla. Jeden z největších majstrštyků co jsem kdy viděl. ()
Z Korey k nám přišel velice hodnotný a zajímavý historický válečný velkofilm, který zaujme hlavně příběhem pro nás poučným a těžko dostupným, ale přesto plným klišé, které se zobrazí v plné kráse v emocemi burcujícím závěru. I tak jsem se slušně bavil a nutno dodat, že ačkoliv historie ve filmu příliš není, bitvy jsou ztvárněny opravdu velkolepě i když chvílemi docela hekticky, ale dokáží přivodit tu pravou atmosféru na bojišti. --- Jen ten kdo se o to pokusí, zahlédne šedivou mlhu, která ho zavede domů. ()
Určitě kvalitní film, který by ale mohl být ještě o dost lepší. Vadily mi většinou zmateně zrežírované bojové scény ( kamera je moc blízko, někdo se před ní mihne a my nevíme, kdo to vůbec byl ), sem tam nějaký dialog zatahal za uši a vyvražďovací závěr mi po nějakých pěti minutách zpomalených záběrů začal připadat poněkud laciný. Hrdina je ve všch ohledech lepší - dojemnější a vizuálně krásnější. ()
Velice jednoduchý příběh, pěkně zrežírované bojové sekvence a víc nic. Je to prázdné a povrchní, jestli vám stačí, že to vzniklo v Jižní Koreji, tak prosím, ale spíš bych doporučoval otevřít oči a uvědomit si, že něco podobného, nicméně myšlení mnohem více podněcujícího, natočil Akira Kurosawa před téměř padesáti lety a lépe (což platí i po těch letech). Jmenovalo se to Sedm samurajů. 65% Zajímavé komentáře: Marius, AGAMENON, levente , kitano ()
- Herci i kaskadéři prošli čtyři měsíce před natáčením tvrdým bojovým výcvikem, aby výsledné scény vypadaly co nejautentičtěji. A tak aby byla scéna dobývání pevnosti, v níž během natáčení klesly teploty až zamrzlo i moře, pomocí žebříku co nejvěrohodnější, rozhodli se dokonce herci bojovat doopravdy. Akce a pády jsou proto filmovány bez triků. Přinejmenším jednou se to ale nevyplatilo jihokorejskému herci Woo-seong Jeong (Cold Eyes (2013), Scarlet Innocence (2014)), který při natáčení specifické scény upadl a poranil si koleno. (dinamit_1)
- Scény, kdy šíp probodne vojáka, se točily pomocí speciálního triku, tzv. infografie. Nejprve byla natočena scéna, ve které vybuchují nálože s umělou krví, a následně se v počítači doanimovaly šípy. (dinamit_1)
- Scéna, ve které je otrok probodnut oštěpem, byla natočena s umělým silikonových tělem. Při jeho výobě musel herec vydržet 8 hodin v silikonu, než dosáhl správné konzistence. (dinamit_1)