Reklama

Reklama

Cesta domů

  • Čína Wo de fu qin mu qin (více)

VOD (1)

Obsahy(1)

Obchodník Luo Yushen sa po rokoch vracia do rodnej dediny v severnej Číne. Doma ho zastihne smutná správa - zomrel mu otec, ktorý tu pôsobil ako učiteľ. Jeho matka trvá na usporiadaní tradičného pohrebného ceremoniálu. Ten v ňom prebúdza dávne spomienky na udalosti, o ktorých počúval ako chlapec. Jeho otec Luo Changyu v tomto zastrčenom kúte kedysi nastúpil na učiteľské miesto a zamiloval sa do najpôvabnejšej z miestnych dievčat, Zhao Dio. Láska však nemala v období čínskej kultúrnej revolúcie miesto, mladý učiteľ bol obvinený z politickej chyby a bol prinútený k odchodu. Dvojica sa nevidela dva roky. Potom sa zamilovaným podarilo opäť stretnúť. Vzali sa a rozdelila ich až smrť. Ich syn, ktorý si uvedomuje, aké silné bolo toto rodinné puto a koľko prekážok museli jeho rodičia prekonať, sa rozhodne, že splní nielen matkine, ale i otcove posledné želanie... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (137)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak jako v literatuře existují různé žánry, tak jsou podobné "škatulky" i ve filmu. Jenom mi chybělo dílo, ke kterému bych přiřadil poezii. Tohle je pro mě ten adekvátní případ. Vynikající režisérská práce. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Krajina oděna do sytých podzimních barev, vesele cvrlikající ptáci a usměvavé děti vykračující skotačivě po pěšině. Ještě podotknout, že jde o zpomalený záběr a každého odpůrce kýče musí jímat infarkt. Mám slabost pro povrchně krásné věci, zvlášť pro ty, mezi nimiž má své pevné místo hojný výskyt detailních záběrů na sofistikovaně krásnou tvář Zhang Ziyi. Na neforemně oblékanou venkovskou dívku až příliš krásnou. Ale zpět ke kýčovitosti – jádro Cesty domů tvoří prostinký romantický film, který vypráví především obrazem, přesněji barvami. Z tohoto hlediska má blízko k podobně plochému Hrdinovi. Jenže Hrdina nepřipomínal lepší kus od Rosamundy Pilcherové. Zhang natočil tak krásně naivní, krásu čínských tradic a přírody vyzdvihující kus, že člověku ani nepřijde na mysl, k jakým hrůznostem v rámci tzv. „kulturní revoluce“ ve skutečnosti docházelo. Ale on se rozhodl to negativní ignorovat a pro jednou pohlédl na svět přes růžové brýle, to mu neberu a neberu to ani těm, kterým podobně lehká porce umění (všehovšudy zastoupena úmyslně zdlouhavým prologem a epilogem) dostačuje. Minimálně k úvaze nad postavením čínské ženy ve striktně patriarchální společnosti tento snímek poslouží. 65% Zajímavé komentáře: tombac, Aidan, Lookass ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $1,280,490Tržby Celosvetovo $6,780,490║ Vizuálne poňatie tu jednoznačne zatieni príbeh, ten je až moc jednoduchý a tým pádom nijak zvlášť zaujímavý, aj keď natočený s citom a dá sa doslova povedať v reálnom príbehu ako zo života. Len mne osobne tam chýbala silnejšia príbehová väzba. /60%/ ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Shi Bao .. Festival Čínského Filmu 2006 mi dovolil zhlédnou tento zajímavý a moc pěkný film. Doslova poetický snímek o jedné velké lásce a venkovské tradici. Nádherná barevná kompozice obrazu, přesná režie Yimou Zhanga a grandiózní hudební doprovod zůstane dlouho v paměti. Stejně tak nezapomenutelně rozkošná, roztomilá, ještě mladičká Ziyi Zhang, která hraje výborně. Jednoduché, dojemné, krásné. 85%. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Krásný film. Zhang Yimou skvěle uplatnil pravidlo v jednoduchosti je síla, příběh je prostý, lidé jsou prostí a Zhang Ziyi v té době neměla o hraní ani páru. A právě proto působí tak přirozeně a roztomile. Hodně dělá i nádherná příroda. Dojemný, hřejivý romantický krásný film. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Prostý, jednoduchý a čistý příběh o ryzí lásce Di k mladému učiteli, podaný formou vyprávění jejich syna. Velmi citlivě zpracované, po stránce vizuální hodné chvály a mladičká Ziyi Zhang byla roztomilá, jen mě mátl její věk. Ve filmu jí bylo osmnáct, ale vypadala na třináct i když ve skutečnosti jí bylo v době natáčení dvacet let. Nedá se nic dělat, ale jako celek na mě film působil až moc pohádkově, téměř naivně a emotivně to šlo dnes trošku mimo mě. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Film je velice pěkně obrazově ztvárněn. Krásná vesnická dívka chce ošklivého chytrého chlapce, jenže pouze toužebné pohledy a záběry na malebnou přírodu nestačí k navození upřímné romance. Film se mi zdál po dějové stránce nepropracovaný, někteří tomu sice říkají poetika, ale já myslím, že mimoslovné vyprávění vypadá trochu jinak a dosvědčit to může třeba Kim Ki-Duk... Cesta domů se zastavila na půl cesty a má jediné štěstí, že obsahuje stopáž adekvátní svému ději. 6/10 ()

tombac 

všechny recenze uživatele

Nečekal bych, že Zhang Ziyi nebude nejpůvabnější během baletní kreace s mečem, ale nabalená v červené bundě a tlustých teplákách a dychtivě vyhlížející svého milého. Zapomeňte na všechny ty Tygry a draky, Klany a Hrdiny, už v Cestě domů byla čínská kráska nejpřesvědčivějším ztělesněním nevinnosti a křehkosti. Není mnoho dojemnějších okamžiků, než při působivé ukázce lidské vzájemnosti během nesení rakve ke studni a když je skrz zdi vesnické školy znovu slyšet roztomilá věta: "Veď si poctivě deník". Sic jednoduchý, ale nádherně sentimentální a obrazově vytříbený příběh... Asi to nejlepší, co jsem doposud z čínské tvorby viděl. Už se moc těším na další starší Yimouovy kousky. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Mladý muž se vrací z města do své rodné vesnice v horách, protože jeho otec zemřel. Většinu filmu tvoří flashback, ve kterém vypravuje, jak se jeho matka (btw debutující Zhang Ziyi) ještě jako mladá vesnická dívenka zamilovala do jeho budoucího otce, tehdy mladého vesnického učitele. Příběh je to velice prostý, křehký, ale o to působivější a velmi poetický. Opravdu jsem byl příjemně překvapen:-) ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Ať se snažím sebevíc, větší hodnocení Cesta domů ode mě nedostane. Krásné prostředí, překrásná Zhang Ziyi, až monumentální hudba, ALE... Ten příběh je vlastně tak jednoduchý, že by si zasloužil zpracovat spíše formou krátké, třicetiminutové povídky, to bych sáhl k hodnocení dokonce maximálnímu. Ono se to někde v polovině začne vléct a táhne se to ještě dlouhou půl hodinu. Nic se prakticky neděje, jen Zhang pobíhá či stojí nebo sedí na stále stejných lokacích (které jsou tři nebo čtyři) a po chvíli se to prostě okouká. Za první polovinu jednoznačně pět, vinou delší stopáže (nikdy by mě nenapadlo, že to napíšu u devadesátiminutového filmu) a jednoduchého příběhu však musím sáhnout, ať mě to sebe víc mrzí, na tři. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Už se asi budu opakovat, ale já nad tím neustále žasnu, jak dokáže většina asijských režisérů, Yimou Zhang mezi nimi, pracovat s obrazem. 5-ti minutová scéna bez jediného střihu a bez jediného dialogu ani na chviličku nenudí; Zhang vypráví pouze obrazem a vypráví geniálně - právě jednoduchost příběhu mu slouží nejlépe. Když se to tak veme, asijští tvůrci jsou mistry ve vyprávění jednoduchých lovestory, ale stejně tak i v komplikovaných dramatech (Kim Ki-duk, Chan-wook Park atd.). Já je prostě žeru :-) Navíc tu je možno vidět moji oblíbenou herečku, tenkrát neznámou Ziyi Zhang, ještě když nestratila svoji přirozenou čistou dívčí krásu. ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to výborný romantický film od Yimou Zhanga. Má dosť dobrý príbeh o mladom dievčati, ktoré sa zamiluje do nového učiteľa, ktorý prišiel vyučovať do ich malej dedinky a po ničom inom netúži tak ako po ňom, pričom jeho pocity nie sú o moc iné a tento príbeh svojej mladosti rozpráva už vo vyššom veku svojmu synovi, ktorý práve prišiel na pohreb otca. Spracovanie sa mi páči, ešte čiernobiely úvod pôsobí skôr len priemerne, ale už po chvíli sa začne rozprávať príbeh čistej lásky a to si ma získalo hneď. Dej je po celý čas úplne jednoduchý a bez žiadneho prekvapenia, ale to nie je žiadny zápor, celý čas sa na to skvelo pozerá, celé je to tak krásne čisté a nevinné, film sa venuje takmer iba hlavnej hrdinke, ktorí si chce svoju lásku získať a je ochotná pre ňu urobiť všetko. A rovnako sa mi to aj všetko páčilo, či už tie pohľady z diaľky, varenie tých najlepších miestnych jedál, alebo jej prejavy obetavosti ako beh s jedlom, čakanie v zime a mnohé iné. A našťastie nesklame ani celý záver, ktorá sa opäť odohráva v súčasnosti, ale na rozdiel od úvodu je podaný výborne. Hereckému obsadeniu sa nedá nič vytknúť, celé to ťahá dokonalá Ziyi Zhang, ktorá takto zažiarila už vo svojej prvej úlohe a zaberie si takmer celý priestor a preto už tých pár zvyšných postáv, ako učiteľ alebo jej matka ani nemajú ako zaujať, tiež v ničom nesklamú, ale hlavnej hrdinke sa tu už priblížiť nedá. Réžia a technická stránka sú dokonalé, Yimou Zhang si vystačí s kúskom prírody a pár hercami a dokáže stvoriť takéto úchvatné dielo. A k tomu ešte tá skvelá hudba, ktorá je takmer všadeprítomná. Škoda toho úvodu, ktorý mi narúša inak perfektný dojem, ale je to skutočne krása po všetkých stránkach. 83% ()

Madison 

všechny recenze uživatele

Yimou Zhang už vo svojich raných filmoch pracuje najmä s kompozíciou obrazu a príbeh, hoci je úprimný a citovo otvorený, nemá také konečné vyznenie ako práve formálna stránka. Jednoduché, chvíľami rozvláčne filmové dielko dotvorené úchvatnou hudobnou zložkou a hereckým výkonom Ziyi Zhang, pretože detailné zábery na jej detskú nevinnú krásu patria k tým najpôsobivejším. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Nádhera. Příběh je tak prostý a tak poklidně a téměř bez komplikací plynoucí, až ono „drama“ mezi žánry působí takřka nepatřičně. Ovšem po audiovizuální stránce je Cesta domů jedním z nejkrásnějších filmů (nebo nejkýčovitějších - dle vaší chuti). Zdaleka nejen Ziyi Zhang stojící mezi dveřmi působí jako obraz. 8/10 ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Adrian mi povedal: "ty si vizualista, tebe sa to bude páčiť." Aj tak bolo. Pri inom režisérovi by som dal asi plný počet, ale na Zhanga mám špeciálny meter. Krásne... ()

Související novinky

Seminář čínských filmů 2012

Seminář čínských filmů 2012

03.03.2012

Kino Svět, Hodonín od 9. do 11. března 2012. Přehlídka, navazující na tradici seminářů asijské filmové tvorby, pořádaných v uplynulých letech ve Veselí nad Moravou v kině Morava se od letošního roku… (více)

Projekt 100 / 2007

Projekt 100 / 2007

11.01.2007

Již 13. rokem se můžeme těšit laskavé péči organizátorů putovní filmové přehlídky Projektu 100, AČFK. Ti kažodorčně dbají o pravidelný přísun deseti mimořádně kvalitních filmů na stříbrná plátna po… (více)

Reklama

Reklama