Reklama

Reklama

Bakaláři 1997


Facka (E04)

(epizoda)
Komedie / Krátkometrážní
Česko, 1997, 16 min

Obsahy(1)

Příběh o potrestaném podnikateli a odpovědné práci učitele... Zápletka tohoto komediálního příběhu tkví v konfliktu otce a učitelky jeho syna. Otec (Z. Mahdal), který je rozhodnut učitelku (A. Černá) znemožnit, nakonec oceňuje její náročnou práci. Ač sám podnikatel, dojde nakonec k názoru, že i povolání učitele je společensky hodnotné a důležité. (Česká televize)

(více)

Recenze (14)

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Facka sem, facka tam. Jedna taková facka donutí arogantního podnikatele, aby si došlápl na mladou učitelku. Jeho dítě nikdo bít nebude, ani kdyby si jeho nezbedný kluk ten (výchovný) políček skutečně zasloužil. No jo, jenže jak poznat učitelku, která je zodpovědná za ten (zlo)čin. Ono to nebylo nastíněno nijak špatně. Zdeněk Mahdal hraje svého podnikatele z devadesátých let patřičně nesympaticky, a to i za cenu přehrávání. I úča Andrei Černé je taková relativně správně "pedagogicky" zahraná, i když její představitelka je na učitelku příliš provoplánově sexy. Celá situace se právě za takovéto herecké sestavy jeví méně přirozená. Vše se vejde do čtvrthodinky. Jedná se totiž o povídku z Bakalářů, kteří v devadesátkách prodělali obrození. Samozřejmě ta obroda probíhala často s herci, kteří si mysleli, že když se patřičně vtipně zatváří, je z toho hned herecký koncert. Herecké rezervy byly kolikrát značné. Určitým způsobem nezafungoval maxi optimálním směrem ani přístup zkušeného režiséra Dušana Kleina. Klein a spol. odevzdal jen hrubý náčrt situace, která by se skutečně mohla stát (také se i stala), ale jen to chtělo o třídu plnokrevnější zpracování a méně teatrální herecké výkony. 40% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jestli se tohle opravdu stalo, pak by nejspíš podobnou hodinu měli zažít všichni rodiče. Anebo by měly být natáčeny hodiny skrytou kamerou, protože před rodiči by to byli andělíčkové. A pak by viděli, jak těžkou práci učitelé mají. Dnes to platí mnohem víc než před více než dvaceti lety. Nicméně Zdeněk Mahdal jako polo mafiánský podnikatel nebyl moc přesvědčivý. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Podařená bakalářská povídka o tom, jak to dnes chodí v českém školství - učitel nemá žádná práva, žáky necháme klidně ve škole házet petardy a podnikatele a tatínky podnikatele, aby si diktovali, jak se k jejich dětem budou učitelé chovat. Sice je to bakalářsky odlehčené, ale těžce pravdivé. Bohužel. Hudba: Vítězslav Hádl ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama