Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film vypráví příběh Jamese Deana počínaje jeho dětstvím, přes jeho bouřlivou a krátkou hollywoodskou kariéru, až k jeho předčasné smrti. Sledujeme Deanovu pozorohudně rychlou cestu vzhůru, od chudého prosazeníchtivého herce ke světově proslulé movie-star. Významnou část snímkuí je i rovina pojednávající o jeho vztazích, především pak o jeho složitém vztahu k otci. Celý svůj život se snažil otci zavděčit, ten ho ale ignoroval a v ničem jej nepodporoval. Ve filmu je jeho otec ukazován jako člověk, jemuž prostě jen nebyla otcovská role souzena. Otec ho nakonec zavrhl, a to i přes to, že se James stal jedním z nejvyhledávanějších herců v Hollywoodu. Osudnou se Deanovi stala jeho vášeň pro rychlá kola, když ve svých čtyřiadvaceti letech těžce havaroval a při převozu do nemocnice zemřel.

Tento biografický snímek z roku 2001 byl původně natočen pro kabelovou televizi. Dean je zde ukazován nejen jako tvrdě pracující a divoký muž, ale i jako citlivá ztracená duše, která svůj bouřlivý život odráží ve svých filmových rolích. Deana hraje James Franco, role Deanova otce se zhostil Michael Moriarty a režie se ujal hollywoodský veterán Mark Rydell, který se dokonce s Deanem za jeho života přátelil. (lineiy)

(více)

Recenze (35)

Slasher 

všechny recenze uživatele

V první řadě, tomuhle se říká perfektní casting, Franco ač možná až moc trdlo, má podobný zero-fucks-given charisma, snoubí se v něm ta frajerská drzost, samolibost, spontánnost, vykořenění. On je důvod proč dávám jasně palec nahoru. Dějově je tu kladen důraz na snahu zavděčit se otci, což je možná klíčem k Deanovu chování a osudu. Zásadní moment je tuším smyšlený (snad až příliš odvážné, nepodložené, tj. diskutabilní odhalení), ale zafunguje dobře a trošku ulehčí ten tragický konec. Stopáž je možná příliš krátká a mohla by víc do hloubky, ale je tu dětství, NY i konflikt s realitou L.A. a můj dojem dobrý - v rámci televizní biografie paráda a rozhodně se vyplatí si někde vyhrabat. Vážně, těžko si představím lepší obsazení... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavá snímek, který až moc okatě těží z námětu, ale docela se daří. Franco se chová jako Dean možná víc než Dean sám, ale ani to nevadí. Nakonec ty čtyři hvězdy dám... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Já ten kult osobnosti okolo herce, kterej natočil všeho všudy 3 filmy a pak se zabil v autě, dost dobře nechápu. A po zhlédnutí tohoto životopisnýho filmu ho chápu snad ještě míň. Mám z toho dojem, že James Dean vlastně vůbec žádnej frajer nebyl, ale to svoje frajírkovství jenom hrál, aby zakryl, že ve skutečnosti je to psychicky labilní homosexuál. Možná teda James Dean hrál nějakou postavu v civilním životě a před kamerou potom byl sám sebou. Ale fakt nevim. Z filmu na mě James Dean působil teda hlavně jako pěknej blbec, se kterym by člověk asi nechtěl mít nic společnýho. A co se týče jeho smrti, tak já jsem žil v domnění, že chudák nedostal přednost a v tý nehodě byl naprosto nevinně. Ale z filmu to vypadá, že hodně velkou část viny nese on sám. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem vidět tenhle film tak strašně moc, až jsem se ze zoufalství dívala na verzi s italským dabingem (neboť tu jedinou se mi podařilo sehnat). Ač italsky rozumím jenom "E perricoloso sporghersi" - "Nenahýbejte se z oken", dostalo se mi vcelku silného zážitku. Co bych jediného vytkla, je právě tragická závěrečná scéná, která mi svým vyzněním tak trochu nesedla, zpomalení obrazu působilo tak divně, možná by to chtělo udělat trochu jinak. V ostatním jsem byla nadmíru spokojená, James Franco opravdu hraje jako o život a ve mně jako fanynce vyvolává téměř totožné pocity jako Dean. Zajímavé mi přišlo pozorovat, jak si herci poradí s přehráním geniálních scén z originálu, třeba dechberoucí scéna na ruském kole z Na východ od ráje. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Moc pěkný film s věrným Jamesem Francem, jeho Deana si hned oblíbíte. Výprava nevypadá vůbec na televizní produkci. Film se především zaměřuje na Deanův problematický vztah s otcem a jeho herecké začátky. Tady najdete vše, co jste o Deanovi potřebovali vědět. ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Vlazny zivotopisny film, jakych jsou desitky. Reziser Rydell nedokazal z tak vdecneho pribehu vydolovat jediny zapamatovanihodny moment; scenu, ktera by zasahla. Jen odtazite sleduje labilniho mladika, kteremu scenar predepisuje ty nejklisovitejsi motivace. Zkratkovitost je strasna -- a podivna, kdyz vezmu v uvahu, ze si film nenalozil prilis veci k prevypraveni, o spousty zasadnich se jen lehce "otre" jednou scenou. Deana sledujeme jako citove nevyrovnaneho cloveka, ktery touzi jen po prizni chladneho otce. Vse ostatni proste projde kolem jako souhra okolnosti. James Franco nastesti do tohodle povrchniho placani vnasi pojitko a dostatecnou hloubku. A prestoze se o skutecnem Deanovi nedozvite o moc vic, nez co se da vycitit z jeho filmu, Franco probouzi sympatie a pusobi uveritelne; a dava tusit, ze za vsim je vic, nez je film schopny odprezentovat. __ [Videna 95 min dlouha DVD verze, kde je ta puvodni dvouhodinova?!] ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na TV film naozaj vydarené. Celý svet si dokázal podmaniť tromi filmami, a pritom jemu išlo iba o jedno. O svojho otca, o uznanie od neho. To, či Franco zahral Deana hodnoverne, ja posúdiť neviem, nevidela som s ním ani jeden film, a určite to ihneď napravím. V niektorých momentoch mi ho ale naozaj veľmi pripomínal, a podľa mňa to zahral výborne. Bavilo ma sledovať prácu Deana na jeho filmoch, o to viac sa na ne teším. ()

SeBig 

všechny recenze uživatele

James Dean je pro mě vzorem. Baví mě jeho styl a charakter. Hlavně uměl parádně hrát. Tento film jsem dlooouho sháněl a nakonec jsem na něj čirou náhodou narazil na Youtube. James Franco je můj další oblíbený herec, a když jsem ho viděl v kůži Deana strašně jsem si film oblíbil. Franco to zvládl na jedničku. Ted už vím víc o Deanovi, jaký byl jeho život atd. díky tomuto filmu. Skvěle natočeno a nechápu proč to není víc známý. Too fast to live, too young to die. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Film možno nebol celkom komplexný z hľadiska Deanovho života. Hoci nežil dlho, mohlo tam byť ukázaného viac. Tvorcovia však riešia Deanovu osobnosť, odkiaľ pochádzal, jeho nevyrovnané rodinné vzťahy a pravú príčinu jeho rebélie na plátne i mimo neho. James Franco celý snímok ťahá neuveriteľným spôsobom, že ak by to nebola TV produkcia, mohla pripadnúť do úvahy aj oscarová nominácia. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

Franco byl skvělej a především v pasážích, jenž představují fingovaný dokumenty z natáčení a známý scény z jeho filmů, je úplně božskej. Bavila jsem se, ale hlavně jsem se chtěla o Deanově osobě něco přiučit, takže jsem byla nadšená jen do chvíle, co jsem zjistila, že některý pasáže prý vůbec nejsou fakticky přesný, což by člověk u projektu takovýho druhu čekal. Docela škoda ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Takhle pojaté biografické filmy mám moc rád a zvlášť když se jedná o moje idoly. James Dean k nim patří. Můj nejpblíbenější herec, který nikdy nezestárl. Legenda, která nikdy neumírá. James Franco, stejně jako Dean, byl v době natáčení začínající herec a díky této roli na sebe hodně upozornil Plným právem. ()

pankreminek 

všechny recenze uživatele

Kéž by byl takhle nějak natočen film "Norma Jean a Marilyn". Zatímco teda Marilyn Monroe se slušného životopisného snímku nedočkala ("Můj týden s Marilyn" nepovažuji za životopisný), tak James Dean rozhodně ano. Film krásně ukáže Deanovu genialitu a přiměje člověka pro něj cítit lítost, jelikož on byl jedním z těch dvou nejvýjimečnějších a nejvíc magických hvězd všech dob. Tehdy ještě neznámý James Franco, oživil legendu svým perfektním hereckým výkonem. Není se co divit, že Dean i Marilyn byli hvězdy padesátých let, v žádném jiném období, by tak výjimečné a tragické hvězdy vzniknout nemohli. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Životní i profesní "klapky" Jamese Deana v náčrtech před a za filmovou i soukromou kamerou. James Franco se úctyhodně klene ve tváři legendárního J. D. Potkává se a roztančí každý identický střípek, gesto, mluvu, mimiku... Šlechetné sny múzické, neklidné srdce rozervance, mlžný lesk vitráží filmových hrdinů. Zklamán krví stvořitele, odepřeno mu jest sedět na klíně rodičovském. Spiritualita v terapii nadčasovosti. Cesta, která se nestala cílem. Brzká smrt zmařila osud talentu tak drahocenného, andělsky křehkého. Legenda, která nemůže být opuštěna. Stále je v nás, v albu nekonečného poznání. Poeta nevinnosti, žár svištících šepotů, kapek zamlklých tajemství, doprovází své výsostné já mimo svět a čas. Velký svět hrdinův, který mu klečel u nohou. Osud jest tragédem. Milníky přitažlivé a ikonické jako sama doba. Milníky života génia na vrcholu, který vložil lístek do památníku klasikům herectví. ()

Babous 

všechny recenze uživatele

Poměrně věrné zpracování života slavného Rebela bez příčiny. Potěší i vyobrazení dobových osobností - Hedda Hoper, Jack Warner- ()

Torimmer 

všechny recenze uživatele

James Dean by si klidně zasloužil zpracování na velkém plátně. Je to vskutku zajímavá osobnost. Jako nic proti nízkorozpočtovým filmům, obzvlášť, když jsou dělané s láskou a zapálením, ovšem v tomto příběhu charismatického a tajemného herce jsou scény, které by byly působivější, kdyby tam vrazili tvůrci ještě více peněz - například scéna s davem lidí na premiéře, a hlavně samotná scéna s tragickým závěrem. Mimo téma ambiciózního mladého umělce, které řekne divákovi mnohé, je kvalitě snímku obrovským přínosem ještě tehdy ne moc známý James Franco, který tou rolí žije. Celkem mi připomíná Francův vzestup mezi hereckou elitu současnosti tímhle dílem, vzestup Jamese Deana snímkem "Na východ od ráje" na začátku filmu. ()

Scevola 

všechny recenze uživatele

Zaujimavy dokument, ak je to pravda tak James Dean bol "rebelom bez priciny" aj v osobnom zivote. Skoda ze tento svojim hereckym prejavom ultimatny herec nemal sancu ukazat sa este aj v inych rolach. 8/10 ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Filmu dominuje vynikající James Franco. Bohužel televizní zpracování je dost kostrbaté a mimo famózního Franca tu moc kladných věcí nezbylo ()

Reklama

Reklama