Reklama

Reklama

Exil

(seriál)
všechny plakáty
Trailer

Obsahy(1)

Návrat nezdárného syna otevírá množství otázek, nebezpečných otázek. Třicátník Tom, samolibý úspěšný novinář, dostává padáka v londýnské redakci, protože si začal se šéfovou ženou a jeho život se ocitá v troskách. Nemá vlastní rodinu ani domov, a tak mu nezbývá, než se po 18 letech potupně vrátit domů na malé město na severu Anglie. Zde se setkává se sestrou Nancy, pečující o jejich otce, rovněž bývalého novináře, trpícího Alzheimerovou chorobou. V okamžiku, kdy vkročí do domu, ožívají traumatické vzpomínky a Tom se rozhodne definitivně přijít na kloub tomu, co ho před lety z města vyhnalo.
Dvoudílný televizní thriller z pera renomovaného scenáristy Paula Abbotta (Na odstřel, Shameless, Hit & Miss) nabízí kromě hutné atmosféry a patřičně temného příběhu zajímavou nadstavbu v podobě problematiky soužití s pacientem s Alzheimerovou chorobou, která tvoří integrální součást napínavého děje. Samozřejmostí jsou vynikající herecké výkony všech zúčastněných v čele s Johnem Simmem v roli zkrachovaného Toma a především Jimem Broadbentem v roli otce. Pro tohoto herce je Alzheimerova choroba silným osobním tématem (jeho matka nemoci podlehla), za film Iris s obdobnou tematikou získal v roce 2001 Oscara za nejlepší herecký výkon ve vedlejší roli. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (9)

kolodej1 

všechny recenze uživatele

zajímavé drama, vlastně do značné míry detektivka, ve které se novinář vrací do kraje svého dětství. Nedá mu to a začne pátrat po příčině dávného konfliktu s otcem, který vedl k jeho útěku z domova. Naplno se v něm probudí novinář a postupně zjišťuje další podezřelé věci, které ovšem spíš vyvolávají další otázky. Až po delší cestě přichází na to, že celá záležitost se ho dotýká víc, než by si dokázal představit. Velmi kvalitní herecké výkony, silný, dobře vymyšlený, napínavý příběh, velmi dobrá atmosféra. Rád jsem se na to podíval ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Variace na v(d)ěčné téma otec/syn. Zde se marnotratný syn (Simm v další ze svých variací na sympatického floutka na přes držku); toho času na dně; po letech vrací z velkého světa do rodného zapadákova za sestrou a kdysi despotickým otcem, co rozvrátil šťastnou rodinku. Otce (pro nejedno ocenění si jdoucí Jim Broadbent) dnes již nic netrápí, protože se u něj již nadobro zabydlel "ten Němec co pořád schovává věci i vzpomínky". Až potud syrové drama bez příkras, skvěle zahrané a vůbec ve všech ohledech skvostné. To co ho brzdí je uměle natahovaná linie "odhalování temné minulosti", které se časově dostává stejného poměru jako té dramatické části, ale oproti ní nemá co nabídnout; tuplem pak, když je "pointa" divákovi vyjevena na konci druhé epizody (ze tří), ale postavy k ní dojdou až v závěru finálního dílu. ()

Reklama

vnimat_Krasu 

všechny recenze uživatele

Třídílné drama od BBC je především hereckým koncertem Jima Broadbenta, nežli gradujícím dramatem s překvapivou pointou. Spíše než samotný děj, a jeho rozklíčování sympatickým Johnem Simmem, hraje v Exile prim vynikající deštivá atmosféra a napětí v dialozích mezi synem a otcem. Samotné odhalení temné minulosti jednoho malého anglického městečka je zbytečně natahované a dokázal bych si jej představit v rámci jednoho, byť dvouhodinového dílu. ()

RobbieM@N 

všechny recenze uživatele

John Alexander po skvělém Zenovi přichází s další třídílnou minisérií, která není vůbec rutinní a má "něco do sebe". U Zena bodoval stylovým lookem, u Exile tvoří perfektní ponurou atmosféru v anglickém vidlákově. Johna Simma obecně rád nemám, okupuje prakticky každý britský seriál a jeho seriálové charaktery mi přijdou bez humoru a mírně přehrávané. Tady se však v ztroskotalé postavě dostatečně vyžil a i přes přehnanou pointu je Exile velice zajímavý. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Hlavní hrdina je bezskrupulózní novinář pochybného charakteru, takže se mu hned v úvodu dostane trestu v podobě vyhazovu, nuceného návratu do nenáviděného domova a hlavně nové známosti, kterážto je manipulátorka nejvyšší jakosti, protože už po pár setkáních se stěhuje i s dětmi k chlapíkovi domů a nedá mu žádnou šanci na protest. Vyprávění se odehrává v nehezkém městečku za nevlídného počasí a sleduje dávný zločin, který dodnes působí i ohrožuje mnohé místní obyvatele. Atmosférou i příběhem mi to připomínalo severské detektivky. Trochu překombinované, bahníci se ve zvrhlosti a poněkud neuvěřitelné. Zvláštností je milostný trojúhelník, který je sice hodně divný, přesto působí docela reálně, smutně a přitom i přátelsky. ()

Galerie (4)

Reklama

Reklama