Reklama

Reklama

Lajka

  • angličtina Laika (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nelehký je život fenky Lajky na periférii ruského velkoměsta. Po svém odchytu je násilně přeškolena na průkopnici kosmonautiky. Záhy po startu Lajku do vesmíru následuje množství dalších zvířat překotně vypouštěných z Hustonu a Bajkonuru. Zvířata bloudí vesmírem až nakonec za pomoci černé díry šťastně obydlí vzdálenou planetu. Po nedlouhé době jejich harmonického nikým nerušeného soužití s místními živočichy k nim však doputuje i první člověk a harmonický i ten holý život zvířat je rázem ohrožen. (A-Company CZ)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (71)

angel74 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu jde o výbornou satirickou loutkohru se zvířátky, kosmonauty a podivnými tvory, proloženou laškovnými zpěvy, chytrými myšlenkami a celou řadou vtipných vychytávek, která poukazuje na to, jak by na světě mohlo být krásně bez lidí. Možná i tak trochu pro tohle hodně nelichotivé poselství zůstal tento animační skvost bez patřičné odezvy u diváků. (80%) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Šíleně ošklivý a nesnesitelně pomalý film bez jakéhokoliv cílového publika. Aurel Klimt musí být strašně zapálený člověk, když vkládá tolik energie do projektu bez naděje na finanční návratnost ani pozitivní kritický ohlas - a bez ironie k němu cítím respekt. Škoda, že je výsledek jeho snahy tak... redundantní. Nebudu lhát a přiznávám, že jsem u monitoru (viděl jsem to z novinářského screeneru) vzdal snahu a značnou část filmu cosi dělal na mobilu - ten film je svojí šílenou nudností opravdu neusledovatelný. ()

Reklama

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Hustá parafráze na lidstvo. Je tu určitá podobnost s Orwellovou farmou zvířat. Fakt se na to (obzvlášť zezačátku) nedívalo dobře a bylo těžké najít, pro koho je kurňa taková věc určená? Pro děti to není, co se do toho plete muzikál? Prostě dost těžko snesitelný animák, na který se ale jenom tak nezapomene. Tohle člověk bude buď milovat, nebo nenávidět. Pro svou nervozitu si však tento snímek získal moje sympatie. ()

EKLEKTIK 

všechny recenze uživatele

"Čuba, obyčejná, smradlavá, zablešená čuba." Vážně nejsem fanouškem současné české kinematografie nebo animovaného filmu. Jsem však milovníkem loutkových filmů, animovaných klasickou okénkovou technikou, jejíž možnosti nejsou zdaleka tolik vyčerpané, jak nám dokazuje stále větší množství počítačem vygenerovaných světů, omezených pouze lidskou představivostí. Při mých cestách pražskou MHD, mně tedy ze zorného pole nemohli neuniknout plakáty opatřené titulem "Lajka" a jménem Aurel Klimt, jejichž výtvarná realizace přesně vystihuje to, o co tady jde. Vlastní příběh snímku ovšem odkryje teprve jeho trailer, který zcela utvrdil mé přesvědčení, že jen samotný námět této podívané by si zasloužil všech pět hvězd. Tento rodinný fantasy muzikál s prvky retro sci-fi, inspirovaný skutečnými událostmi z 3. listopadu 1957, totiž svým podobenstvím dokonale dotváří nešťastný osud první fenky na oběžné dráze kolem planety Země. Její cesta tak tentokrát vede ze zasněženého, socialisticky-realistického městečka Байконур, přes nelítostné podmínky výcvikového tábora, skrz černou díru až do ráje, jehož pojetí zde má ekologicko-eroticko-vegetariánské poselství. Bohužel, filmy nejsou tvořeny jenom plakátem, trailerem, námětem či poselstvím, ale hlavně lidmi, kteří tu namlouvají postavy. Největší slabinou tohoto loutkového filmu jsou tedy lidé. Věnováno všem zvířecím obětem kosmického výzkumu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-2* tak tohle byla opravdu nečekaná podivnost a jak je vidět z hodnocení, tak mám s tímto dílkem problém. Na Klimtovu animaci jsem zvyklý a jeho ošklivost se mi vlastně líbí. Takže podivný není rozhodně tím jak podivně vypadá, ale jak se chová. V první řadě jsem nečekal, že to bude muzikál, ale s tím jsem se nějak smířil. Hlavně si nejsem jistý cílovou skupinou, protože se občas chová až moc dospělácky a jindy zase přehnaně dětinsky. Nemyslete si, že jsem prudérní, ale nejsem si jist, zda to jde vždy ruku v ruce. Některé vtípky a politické narážky jsou moc fajn, ale celkově mě film nudil. Za ten nesourodý mišmaš mu dávám jen 2 hvězdy a smutně koukám, že jsem se opět zklamal. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Galerie (47)

Zajímavosti (5)

  • Snímek vznikl na motivy divadelního představení „Lajka, Čchin a Gagarin“, které Aurel Klimt inscenoval v roce 2003. Z tohoto divadelního kusu přešla do filmu část postav i příběhu. (Zdroj: Anifilm)
  • Tvůrčí tým při výrobě použil mnoho animačních technik včetně nákladné 3D a komponování velkých exteriérů. Tvůrci také použili např. novou technologií využití zařízení motion control pro pohyby kamery a snímání. [Zdroj: Česká televize] (ČSFD)
  • Loutkový film Lajka se natáčel deset let ve třech různých českých studiích a vyšel tvůrce na 58 milionů korun (2 miliony euro). (Lyret)

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

03.03.2018

Program Kreativní Evropa letos v lednu už podruhé vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama