Reklama

Reklama

Lajka

  • angličtina Laika (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Nelehký je život fenky Lajky na periférii ruského velkoměsta. Po svém odchytu je násilně přeškolena na průkopnici kosmonautiky. Záhy po startu Lajku do vesmíru následuje množství dalších zvířat překotně vypouštěných z Hustonu a Bajkonuru. Zvířata bloudí vesmírem až nakonec za pomoci černé díry šťastně obydlí vzdálenou planetu. Po nedlouhé době jejich harmonického nikým nerušeného soužití s místními živočichy k nim však doputuje i první člověk a harmonický i ten holý život zvířat je rázem ohrožen. (A-Company CZ)

(více)

Recenze (71)

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Šíleně ošklivý a nesnesitelně pomalý film bez jakéhokoliv cílového publika. Aurel Klimt musí být strašně zapálený člověk, když vkládá tolik energie do projektu bez naděje na finanční návratnost ani pozitivní kritický ohlas - a bez ironie k němu cítím respekt. Škoda, že je výsledek jeho snahy tak... redundantní. Nebudu lhát a přiznávám, že jsem u monitoru (viděl jsem to z novinářského screeneru) vzdal snahu a značnou část filmu cosi dělal na mobilu - ten film je svojí šílenou nudností opravdu neusledovatelný. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to bolo skôr smutné, ale potom sa z toho vykľula parádna satira ľudstva, výsmech komunistickým blábolom prezentovaných Rusom (Opica o Rusovi: Už zase přišel do mého sadu a vzal si celou mou úrodu. Přitom stále něco žvanil o absolutní rovnosti a bratrství, s hubou plnou mých banánů. Jak prý je všechno všech. A že nám nic nezbylo, to mu bylo jedno. A ještě horší je, že nám záhadně mizí sousedé…) a pokrytectvu kapitalistickej demokracie prezentovanej Američanom... (Čí je to území? –No... asi těch zvířat. –Ha, to se nepočítá! Takže ho prohlašuji za území Spojených států. ... Oni sami se musí svobodně a demokraticky rozhodnout, kde mohou žít a jak mají být tepelně upravovány…) Podľa mňa to má skvelú myšlienku. Nerozumiem tak nízkemu hodnoteniu. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kosmonautickou terminologií je tohle doslova úlet. Kdyby mi ještě předevčírem někdo tvrdil, že uvidím v kině český loutkový muzikál a bude se mi líbit, na svoje náklady bych ho osobně doprovodil do ústavu na příjem. Jestli je to pro děti nevím a zjišťovat to nebudu, já jsem se bavil jako pán a teď ať mi někdo vysvětlí, čím to tak asi jenom může být, že na rozdíl od velkolepé reklamy na nového Hurvínka, který se snad nemůže líbit ani tomu kdo ho vymyslel, po vydařené Lajce neštěkne ani pes? ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně bohužel spíše zklamání. Na Lajku jsem se hodně těšil od chvíle, kdy jsem viděl na ulici plakát (už ani nepamatuji, kdy mě naposledy nějaký film dostal do kina na základě svého plakátu), protože mě nadchnul námět o prvním zvířeti ve vesmíru, jakož i výtvarné zpracování (Klimtovo Fimfárum mám strašně rád). Film má určitě celou řadu pozitiv - již zmiňovaná výtvarná stránka je podle mě prostě úžasná, líbilo se mi namluvení všech postav, kvalitní sound design, jakož i to, že se tam vyskytuje azbuka, a občas je to vtipné (byť spoustu vtipů nemohou děti pochopit, což mě spolu s 85 minutovou stopáží přivádí k otázce, zda je Lajka skutečně primárně určena dětským divákům, protože je podle mě pro ně prostě moc dlouhá). První zklamání se ale dostavilo už ve chvíli, kdy jsem zjistil, že je to muzikál (což jsem předem nevěděl) a že je většina písniček strašně pitomá, a druhé v momentě, kdy jsem si musel přiznat, že se u toho docela nudím. Navíc mi tam trochu vadilo překrucování historie - je úplně v pohodě, že Lajka místo smrti na palubě Sputniku 2 přistane na palubě osídlené exotickými tvory a ještě si s sebou vezme svoje štěňata - to se mi právě na tom filmu líbí a to byl ten moment, kvůli kterému jsem to hlavně chtěl vidět - ale moc mi nesedlo to, jak jsou zde vykresleny lidské postavy sovětských vědců a kosmonautů a obecně faktografický kontext, do něhož je děj zasazen - myslím, že větší věrnost realitě by filmu nijak neublížila, naopak. Během projekce jsem navíc neměl pocit, že by se dětské publikum v kině nějak extra bavilo - neslyšel jsem je snad jedinkrát se zasmát (zato se tam vedle mě nějaký týpek permanentně chechtal fórům typu srp a kladivo na palubě kosmické lodi, což je přesně ten typ humoru, který nemají děti šanci pobrat). Za mě tedy bohužel ve výsledku spíše velice rezervovaný dojem - kdyby to bylo bez těch písniček a více se to drželo faktů, asi by se mi to líbilo víc. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Vynikající satirické dílo nakopává rovnou lidstvo jako celek a zároveň nám s kapkou smutku ukazuje ideální svět - svět bez lidí. Vtipné, promyšlené, velmi dobře zpracované. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

“La la la la la la Lajka, chytrá jsem jak Ezopova bajka…” 🎶 Počiatočný dojem super, aj ma potešilo, že Lajke zmenili osud, lenže potom - ako tu už niekto písal, sa to brutálne zabrzdí a začne to byť monotónne. A edwoodovské. Ale skôr áno, ako nie. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Bizarní směs infantilnosti a úchylnosti, která se zjevně naprosto minula s mým vkusem. Přes typickou klimtovskou výtvarnou podobu jsem se začal nudit už asi po deseti minutách a nezlepšovalo se to ani u svérázných muzikálových čísel. Několik let práce, a film skoro není ke koukání, to je smutný výsledek. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Byl jsem zvědav na neotřelý český filmový projekt, který se úplně odlišuje nejen od současné domácí tvorby, ale patrně i od tradičních populárních animovaných filmů. Jenomže Lajka nechtěným způsobem dokazuje, že něco odlišného a nekonvenčního ještě nemusí automaticky znamenat i vynikající. První polovina filmu se mi (až na pár drobností, které klidně pominu) dost líbila a oživlé plyšáky mi v rámci animovaného filmu vůbec nevadily, pejsci byli skutečně roztomilí. Pasáž, kdy Lajku s výrazem znuděného otrávení vozili v rámci zkoušky před letem do vesmíru na jakýchsi kolotočových atrakcích, mě tak zvláštním způsobem děsila, že mě zároveň pohltila a moderní pohádka s cestou emancipované, ironicky uštěpačné bílé fenky do vesmíru mě začala bavit. Ovšem jen do té chvíle, než jsme se přesunuli na jakousi podivnou vegetariánskou planetu bez lidí a děj se od bílých pejsků přesunul směrem k zdejším podivným obyvatelům. Svými bizardnostmi, jímž neustále vévodí jakýsi otravný žlutý mimozemšťan s věčně natvrdlým penisem, to dokonce přesahuje úroveň Slíbené princezny, kterou jsem dosud považoval v jistém ohledu za nepřekonatelnou záležitost. Vrcholnou korunu tomu nasazují zcela otřesné dunící písně, které z toho mají vytvářet muzikál. Každou chvíli mi to směrem k závěru připadalo pořád šílenější a ve výsledku z toho vzešla více méně jen trapně nepovedená vegánská agitka. Jak jsem si ještě v polovině myslel, že dám vysoké hodnocení a pochválím tvůrce za vtipný satirický film s kritkou lidstva, plus také s hravou parodií na skutečné astronomické události minulého století, tak na konci mi i ty 2* přijdou pomalu přehnané. Byť výraznou tvůrčí snahu oceňuji, stejně jako velmi povedenou část do příchodu na tu šílenou planetu. [45%] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Na začátku je scéna vodkou a rvačkou o jedinou hlávku zelí , která má s přesně vyladěnou, němou bezútěšnost, jaká navnadí starší diváky. Ale sotva nastoupí titulní fenka a její štěňata v podobě roztomilých plyšáků, zběhne film k dětem, včetně doslovných dialogů. Pro dospělé tu je karikovaný zástupce Států posedlý grilováním a erotický revuální výstup chlípného nezmara. Trénink závěrečné bitevní akce žertuje s rambovskými prvky i zpomalenými záběry. A skončíme u mravokárné vegetariánské bajky, jaké chrlí zahraniční animace v celé vlně. ()

=woody= 

všechny recenze uživatele

Zdar fantazii! V každém směru originální je nový film Aurela Klimta, animovaný převážně klasickou technikou. Klobouk dolů, protože hlavně technická stránka filmu je opravdu impozantní. Přestože vtípky cílené snad více na rodiče, než děti, občas balancovaly na hraně vkusu, v sále se bavili všichni bez rozdílu. Některé narážky a pointy naopak trefily do černého. Rozpaky budí i některé písně. Celkově ale prima filmík pro celou rodinu. Všichni její členové se budou mít při sledování Lajky filmově. Woo. ()

snaked 

všechny recenze uživatele

4-5 // Po dvou zhlédnutích stále nenacházím příliš problematických míst. Většina písniček je naprosto skvělá. Quirkrk je dost možná nejzábavnější postava, která si pro sebe "krade" všechny scény, kde se objeví. Bavit se budou víc asi starší diváci (Jurij Levobočkin a všechno kolem SSSR, ale i kritika USA a požírání), ale pro děti je toho ve filmu spousta. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Počátečních asi 20 minut, které se odehrávaly na planetě Zemi byly naprosto boží. Jakmile se ale Lajka dostala do vesmíru a ztroskotala na neznámé planetě, kde se to hemžilo všemožnými bizarními tvory, tak to celé šlo do kopru. Došlo i na zpívání a musím říct, že otřesnější písničky jsem dlouho neslyšel. Ztroskotali tam i Rus a Američan a posléze začali všechny tvory na planetě terorizovat, aby ukázali, kdo jsou pány tvorstva. Otravnější postavy jsem v loutkovém filmu neviděl a snímek bohužel sklouznul do strašlivé nudy. Je to škoda, protože mám Aurela Klimta rád a když si vzpomenu na Franty Nebojsi z Fimfára, musím zatlačit slzu. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-2* tak tohle byla opravdu nečekaná podivnost a jak je vidět z hodnocení, tak mám s tímto dílkem problém. Na Klimtovu animaci jsem zvyklý a jeho ošklivost se mi vlastně líbí. Takže podivný není rozhodně tím jak podivně vypadá, ale jak se chová. V první řadě jsem nečekal, že to bude muzikál, ale s tím jsem se nějak smířil. Hlavně si nejsem jistý cílovou skupinou, protože se občas chová až moc dospělácky a jindy zase přehnaně dětinsky. Nemyslete si, že jsem prudérní, ale nejsem si jist, zda to jde vždy ruku v ruce. Některé vtípky a politické narážky jsou moc fajn, ale celkově mě film nudil. Za ten nesourodý mišmaš mu dávám jen 2 hvězdy a smutně koukám, že jsem se opět zklamal. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: X /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 3 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

honajz2 odpad!

všechny recenze uživatele

Co to kur*a bylo? Co jsem to viděl? Jako, dokud byla Lajka na Zemi a nespolkla ji černá díra, šlo to. Ale pak se z toho vyklubala totální šílenost. K čemu mi je, že tvůrce má asi dosti fantazie, když to pak ve výsledku vypadá otřesně jak vizuálně, tak i scénářem. Jo, scénář, ten má děr, že by se jeden zbláznil, ale nebudu s tím tady plýtvat čas. Mě by hlavně zajímalo, kdo je cílové publikum. Na děti je to moc úchylné, na dospělé moc infantilní. Já s tou úchylností nepřeháním. Chcete vidět animák pro děti, kde se zpívá písnička o množení? No prosím. Chcete vidět mimozemšťana, kterému celý film regulérně stojí péro? No prosím. Chcete vidět počátek exofilního gay porna? No prosím. Navíc celý ten film je ještě veganská agitka. Asi bych na to nahlížel jinak, kdyby to bylo 12+, ale mládeží přístupné? Ne, to fakt ne... Jako, jestli chtěl režisér udělat animák pro děti jinak, tak to podělal. Jestli chtěl udělat animák pro dospělé, tak nechápu, proč to je mládeži přístupné. Nechápu. Asi jsou cílovkou vegani s exofilií, jinak fakt nevím. Navíc, celé je to neskutečně nudné. ()

Alfréda 

všechny recenze uživatele

Nesmyslný paskvil. Je mi záhadou, pro koho má být film určen - pro dospělé diváky je příběh příliš infantilní a plochý, pro dětského diváka zase nevhodný pro vulgární, záchodový humor. Narážky na socialismus děcko ani nepochopí. Film uráží jednak Rusy, jenž jsou vykresleni jako zhýralé, ožralé a uprděné trosky bez mozku, jednak černochy, jenž jsou připodobňováni k opicím a otrokům. Metaforou čeho měl být onen slizký, úchylný mimozemšťan jsem nepochopila. Dabing otřesný a hudba snad ještě horší. Mám ráda ruské tradicionály a z písní je cítit podobná rytmika, ale všechna hudba působí jako šitá horkou jehlou. Animace postav dle mého dost trhaná. Námět o Lajce - psovi, jenž byl odeslán na smrt do vesmíru - nabízel zkrátka mnohem více. Představovala jsem si, jak dojemný, snový a vysoce imaginativní příběh by mohl vzniknout, kdybychom dětem nabídnuli příběh o Lajce, která nezahynula, ale našla lepší místo k žití - planetku obývanou jen zvířátky. Výsledek jako je tento jsem ale nečekala. Kdyby se autor vystříhal pubertálních vtipů o prdění a s*aní ve vesmíru, udělal by lépe. 30% ()

zette 

všechny recenze uživatele

Ale jo, zaujala me cela rada animaci. Ten dej, pisnicky, dialogy jsou ovsem katastrofalni.-). Mozna jsem to ale jenom nepochopil. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu jde o výbornou satirickou loutkohru se zvířátky, kosmonauty a podivnými tvory, proloženou laškovnými zpěvy, chytrými myšlenkami a celou řadou vtipných vychytávek, která poukazuje na to, jak by na světě mohlo být krásně bez lidí. Možná i tak trochu pro tohle hodně nelichotivé poselství zůstal tento animační skvost bez patřičné odezvy u diváků. (80%) ()

cocrHeLL 

všechny recenze uživatele

Hustá parafráze na lidstvo. Je tu určitá podobnost s Orwellovou farmou zvířat. Fakt se na to (obzvlášť zezačátku) nedívalo dobře a bylo těžké najít, pro koho je kurňa taková věc určená? Pro děti to není, co se do toho plete muzikál? Prostě dost těžko snesitelný animák, na který se ale jenom tak nezapomene. Tohle člověk bude buď milovat, nebo nenávidět. Pro svou nervozitu si však tento snímek získal moje sympatie. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Rád bych ocenil to, že si někdo dá tu práci, aby natočil film s modelínou. Film je sice bez děje, avšak jako divák zjistíte, že s modelínou se dá dělat všechno možné - dokonce i létat do vesmíru na palubě vesmírného oře. 49 % ()

Související novinky

25. Český lev - výsledky

25. Český lev - výsledky

10.03.2018

Předáváním výročních 25. Českých lvů provázela slovenská moderátorka Adéla Vinczeová. O hudební složku večera se postarala nominovaná muzikantka Vladivojna La Chia. Večer také narážel na současnou… (více)

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

Filmoví fanoušci na filmovém festivalu v Cannes

03.03.2018

Program Kreativní Evropa letos v lednu už podruhé vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

Odstartovala zimní přehlídka BEST FILM FEST

16.12.2017

Volné seskupení čtyř artových kin v Praze: Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádá od 14. do 20. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé… (více)

Reklama

Reklama