Reklama

Reklama

Titanic

(seriál)
  • Velká Británie Titanic

Obsahy(1)

V historii děsivých námořních katastrof existuje loď, kterou zná snad každý. Pýcha společnosti White Star Line, ve své době největší loď na světě. Její tragický konec při první plavbě šokoval celou planetu. Jak mohla být loď, prezentovaná jako nepotopitelná, tak brutálně zničena, navíc s tak obrovskými ztrátami na životech? Byla posledním výkřikem elegance, pohodlí… a hlavně bezpečí. I po stovce let se objevují stále nové teorie. Použili snad při její stavbě podřadnou ocel? Nebo to byl požár ve skladu uhlí, který kapitána nutil i při průjezdu ledovým polem k nebezpečné rychlosti? Základní fakta o této nešťastné plavbě jsou dobře známá: loď vyplula 10. dubna roku 1912 ze Southamptonu, 14. dubna dvacet minut před půlnocí narazila do ledovce v severním Atlantiku a o pouhé dvě a půl hodiny později se potopila. Ze 2 228 lidí na palubě jich přežilo jen málo přes 700. Příběh Titaniku nás dodnes fascinuje, protože je plný tajemství a protichůdných tvrzení.
Epizody:
1 - Koniec jedné éry
2 - Ozvěny Titanicu
3 - Vzpomínky na Titanic
4 - Kapitán Smith (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Rocky62 

všechny recenze uživatele

U zrodu Titanicu stálo několik velmi vlivných mužů. William James Pirrie - prezident loděnice Harland & Wolf, kde byl Titanic postaven, Bruce Ismay - generální ředitel společnosti White Star Line, pro kterou byl Titanic postaven a nakonec má nejoblíbenější postava z příběhu o Titanicu, Thomas Andrews - výkonný ředitel loděnice, šéfkonstruktér Titanicu a dost možná nejlepší lodní stavitel té doby, který Titanicu vtiskl pečeť svých mimořádných schopností a impozantní tvůrčí invence jako snad žádný jiný lodní architekt. Těžko mohl někdo z této výjimečné trojice tušit, že pracují na lodi, která bude i po 102 letech od svého vzniku fascinovat miliony lidí po celém světě a ty, jež nefascinuje si stále pokládají otázku: ,,Čím byl vlastně Titanic tak výjimečný?" Odpověď je velmi jednoduchá. Byl výjimečný vším, ale ne všichni jsou bohužel schopni kouzlo Titanicu pochopit. Někteří jsou fascinováni po přečtení knihy, jiní po shlédnutí Cameronova Titanicu či jiného filmu. Dostavám se tak k tomu, že Titanic si zkrátka zaslouží uznání ať se to někomu líbí nebo ne. Titanic totiž nebyl jen pokrokovým technickým vrtochem v námořní dopravě, byl poctivou, důmyslně odvedenou prací, která brala dech nejen svou velikostí, ale hlavně svojí nepopsatelnou krásou. Vzpomeňme si např. na ono slavně schodiště na palubě D se skleněnou kopulí členěnou tvarovanými kovovými pruty asymetrických obrazců, na stěnu vykládanou ořechovým dřevem a v ní zabudované ony slavné hodiny s bronzovými postavičkami. Zkrátka veškeré dekorace, nábytek, stěny a strop I. třídy...to vše bylo navrhováno předními umělci a vyrobené prvotřídními řezbáři a právě díky této práci, jenž byla odváděna s láskou a ctí si Titanic zaslouží pokorné uznání jako žádná jiná loď. Ale k dokumentu. Dokumentární seriál Titanic mi přinesl jako jediný veškeré kompletní informace od samotného počátku konstrukce až po vzpomínky na Titanic po desítkách let. Informace jsou podrobné, zajímavě odvyprávěné (výpověď Evy Hartové je působivá) zkrátka 226 minut uspokojivého vyprávění, jenž přinese požitek každému fanatikovi do Titanicu. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Tato čtyřdílná britská série odkrývá a poukazuje na fakta o nejznámějším parníku všech dob, ať už známá, nebo neznámá, a zaměřuje se zejména na exkluzivní výpovědi přeživších zkázy Titanicu. Nejvíce mě asi zaujala epizoda č.1 a nejméně epizoda č.4. Proč se vlastně údajně "nepotopitelná loď" potopila a pohřbila ve vodách Atlantiku více jak 1500 lidí? Kdo za to pravděpodobně nesl největší vinu? Tyto a jiné otázky jsou v tomto cyklu zodpovězeny a rozvedeny dál. Zkrátka milé zpestření odpoledne pro "titanikofila" jako jsem já a rozhodně doporučuju všem ostatním, kteří jsou také okouzleni tajemstvím nejslavnější námořní katastrofy. ()

Nach 

všechny recenze uživatele

Většinu informací již znám, přesto se ale několik nových poznatků objeví. Nicméně nevěřte na rok výroby. Ony čtyři dokumenty v něm jsou natočeny z počátku devadesátých let. Tedy z doby, kdy stále převládaly nějaké dohady o tom, co pozdější vědecké týmy nakonec rozluštily. Přesto tento snímek udělá zarytým Titanicofilům velikou radost. 70% ()

Reklama

Reklama