Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Je niekoľko dní pred uskutočnením vylodenia v Normandii. Anglická kontrarozviedka zisila, že Nemci na obranu pobrežia chcú použiť nové druhy rakiet, poháňané špeciálnym palivom z nórskej továrne. 633 eskadra bombardérov Mosquito má za úlohu túto továreň riskantným náletom zničiť. (andykovac)

Recenze (32)

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 nejlepších válečných filmů (z doby po r. 1900) - 100 Greatest Post 1900 War Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. Výtečný válečný film o britské letce 633 shazující zemětřesnými bombami převislý útes nad továrnou na raketové palivo v Norsku. Děj stavbou příběhu, nácvikem úderu i postupnými nálety na cíl dost připomíná na Oscara nominovaný film Ďáblové v oblacích, tématicky je mu podobná i pozdější Letka Moskytů, napětím však Letka 633 leží o třídu výše než zmíněné snímky. Kamera exceluje v závěru filmu, kdy se letadla jedno za druhým řítí sevřena v kaňonu úzkého skalnatého fjordu a jsou při tom ostřelována německými palebnými hnízdy. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=q3iM5QphawQ ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Scenár tohto menej známeho vojnového filmu nie je nijako objavný, podobných filmov o skupine vojakov, námorníkov či pilotov vyslaných na nejakú nebezpečnú akciu vznikli stovky. Skúšobné lety ponad krásne hornaté Škótsko dodávali filmu o pilotoch presne to, čo potrebuje. Samotná tajná akcia je pomerne zaujímavá- zhodiť "zemetrasné" bomby na skalnatý previs v Nórskych horách pod, ktorým je továreň...To najlepšie sa už tradične odohralo v závere, Nemci sú tu v polohe gumených panákov a úroveň trikov je dosť kolísavá. To však nevyčítam, nie je to tak dôležité. V úlohe veliteľa RAF poteší H. Andrews známy z výborného filmu Hill. Celkovo hodnotím priemerne, chýbal tomu adrenalín v súbojoch na nebi, napínavejšie scény pri ostreľovaní či haváriách lietadiel. S postavami a dialógmi je to podobné. Nenašiel so tu silný moment, ktorý by ma strhol. Na pozretie fajn, ale na nejaký veľký film o letcoch z RAF si budeme musieť počkať. 60%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Stydím se, ale film jsem viděl až nyní. Pro leteckého ultra fandu je to stejná ostuda, jako kdyby fanoušek Káji Gotta nikdy neslyšel Lady Carneval .-). No, už dosti filozofování. Letka č. 633 nikdy neexistovala, alespoň ne v RAF. Existovala 613 peruť, která měla Mosquita a prováděla speciální operace a pak elitní squadrona 617, která také prováděla spešl mise - to už ale byli velký kluci s Lancastery. Ano byli to slavní DAM BUSTERS (doporučuji kouknout na film stejného jména)... Tento film je tedy mixem těchto squadron a jejich operací. Naše squadrona je vybavena Mosquity a srdce leteckého fandy u té spousty záběrů jen plesá ! Byly to skvělé stroje, které letectvo původně ani nechtělo do výzbroje podobně jako třeba PBY Cataliny. Všestrannost, houževnatost, snadná opravitelnost, nosnost, dolet a mohl bych pokračovat v superlativech udělaly z tohoto dvoumotorového stíhače skutečně univerzální letoun vhodný i jako podpůrný letoun pro pozemní operace a jako taktický bombardér. Mosquita odtahala za nocí nad města Třetí říše skoro stejně bomb jako Stirlingy, Halifaxy a Lancastery... ---- Jinak jsem byl mírně zklamán, protože ve filmu za protivníky létají cvičné Me 108, Němci používají poválečnou obrněnou techniku (no Britům se tam taky občas mihly Land Rovery Defendery..). Norský odboj byl znázorněn jako parta blbečků, která když jde provést sabotáž, jde v houfu po otevřeném prostoru louky, nebo přímo po asfaltce směrem k maskovaným pozicím flaku .-). Bojové scény byly poplatné své době, zejména letecké souboje a samotný závěrečný nálet. Co bylo naopak skvěle provedeno byla obě nouzová přistání Mosquit. Ve filmu lehce zarezonuje i milostná zápletka, naštěstí nijak výrazně neruší. Němci jsou zde více méně za idioty a nejvíce z nich mne iritovala fešná gestapačka, která z lapeného odbojáře osobně strhala košili před mučením jak kdyby jej chtěla opakovaně znásilnit a ne z něj vymámit informace o odboji (i když tak by možná uspěla více, kdo ví ? .-)... Jak jen tohle skloubit do nějakého hodnocení? Je to spíše průměrný film a i s přihlédnutím k době vzniku a tehdejším možnostem. naopak v roce 1964 se dle mého názoru ještě dala schrastit autentická bojová technika (i kdyby tam Němci měli mít jen jediný SDKFZ.). Bylo by to na tři hvězdy a to ještě s ostříleným lakem. Jen z mé úcty k modrým battledessům a s přihlédnutím k faktu, že tento druh filmů je můj ,,krevní'' žánr přidávám ještě jednu hvězdu. Dávám 4 speciální tříštivé pumy. * * * * ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Výborný a neprávem opomíjený film s překvapivě mizerným hodnocením. Dokonce bych řekl lepší, než protežovaná Bitva o Británii. Kolega -hektor- už stihl většinu napsat. Já bych jen doplnil, že hudba mi místy připomínala už zmíněný Where eagles dare (můj neoblíbenější válečný film vůbec, dalo by se dokonce říci, že mě k opravdovému fanouškovství přivedl). Walter Grauman se vyvaroval mnoha detailů, nepustil postavy k divákovi tak blízko - a dobře udělal. Snad jen ta rychlá láska tam nemusela být (ale zase známe ta rychlá vzplanutí za časů válečných), naopak sestra Hilda byla tou nejhezčí Hildou, co jsem kdy viděl. Jen ať Náckové puknou vzteky.___A protože typy letadel opravdu neumím rozeznávat, je to u mě tutovka. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

"Promiňte, kapitáne, ale nemůže letadlo vybuchnout kvůli předchozí explozi ??" - "Podle našich výpočtů ne !!" - "Tak to doufám, že umíte dobře počítat !!" ;) ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Nebudu zde hýřit superlativy, zda se jednalo o dobrý, vynikající nebo průměrný film. Je mi jasné, že je to film z r.1964. Ale je mnoho válečných filmů z tohoto období a přesto tam není tolik pitomých a nelogických ba směšných scén. Tak na př. Při seskoku parašutistů je poledne,protože mu nad hlavou svítí slunce. Přesto partyzáni mu vstříc blikají baterkou o síle s jakou chodím ven se svým psem. No dejme tomu, že to z výšky 100 m parašutista viděl ! Vzápětí však jede po lesní cestě auto naložené německými vojáky, a ti svítí v pravé poledne reflektorem !!! kolem sebe v lese. Dlouho jsem se tak upřímně nezasmála. Bombardování skály a její následné zhroucení a zavalení továrny bylo samozřejmě efektní, ale stálo až příliš mnoho životů. Jsem si jistá, že by se aspoň jedno letadlo pokusilo ve skutečné válce napřed zlikvidovat kulometná hnízda Němců, aby eliminovali útoky na jejich letku. Oni se nechali sestřílet jako hejno holubů. To by Rusové nikdy nepřipustili. Navíc film nemá žádné zvláštní dialogy ani žádné superhvězdy. Z mého pohledu je to typický anglický film, který války moc neuměl točit. ()

Thomassi 

všechny recenze uživatele

Poměrně neznámý, ale zato celkem slušný válečný letecký film ze 60. let. Nemůžu si pomoct, ale chvílemi mi to připomínalo známější a musím říct, že kvalitnější Bitvu o Británii. Nicméně v tomto snímku sledujeme osudy speciálně postavené eskadry 633, která má za úkol zničit tajnou továrnu na paliva do německých raket, která se nachází v Norsku. Příběh je prolínán také se situací kolem norských Resistans. Co mě určitě zaujalo nejvíce, byly na tu dobu výtečně natočené záběry náletu. Celý příběh pěkně ubíhá a nemá žádná velká hluchá místa. Ale jak jsem psal, Bitva o Británii je minimálně o třídu lepší. ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

633 eskadra dostává tajný úkol. Musí v norském fjordu zníčít továrnu, která vyrábí pohon do nových raket. Den D se blíží a takováto zbraň v rukách nepřítele, by mohla zastavit spojenecký postup. 50% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Byli to "báječní muži na létajících strojích" - jenomže byla válka ... a tak rozdávali i přijímali smrt. Maličko naivní, ale veskrze upřímná, neokázalá pocta všem, kteří se nepokládali za hrdiny. S přihlédnutím ke stáří snímku jasné 4* ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Důstojná pocta doslouživším uměleckým dílům se smrtícím potenciálem - Mosquitům - a jejich posádkám v množství letových záběrů nad skotskou krajinou. Scénáristicky nutný, ale nezáživný nácvik bombardovací akce, spíše naivní pokus o romantickou zápletku a dost naivní další linie příběhu (norský odboj), důraz na dramatický závěr s různě zvládnutými efekty. Slušné, ale westernově staromódnější herecké výkony vyplývající ze scénáře a režijního pojetí, klasicky orchestrální dramatická hudba, místy hezký dobový pokus o kvalitní, vtipně odlehčené dialogy. Doporučuji spíše Ďáblové v oblacích ()

Mol 

všechny recenze uživatele

BLUE LEADER TO ALL SECTIONS. ENEMY ANTI-AIRCRAFT INTACT. KEEP YOUR EYES OPEN. WE'RE GOING IN!!! Takový průměrný válečný snímek, ale jo proč ne? Asi nejvíc mi tam chyběla postava, která by mě uhranula. Roy se snaží a nakonec získá i nějaký ty jizvy na tváři, díky čemuž je pořádnej "tough guy", ale pořád to není ono. Závěrečné peklo v Norsku, kde hořící stroje i s klukama uvnitř padají z oblohy rychleji, než bys řekl "was fuer ein kerl", do toho sviští německé protiletadlové kulomety, to už je něco jiného. Adrenalínek mi to vyhnalo, ne že ne. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Rozhodně si nemyslím, že jde o nějaký neprávem opomíjený film. Tento snímek si totiž žádnou velkou pozornost snad ani nezaslouží, protože ve srovnání s Bitvou o Británii, Where eagles dare či dalšími válečnými filmy, hraje až tak třetí ligu. Jedna hvězda za Mosquita a manévry, které jsou na svou dobu natočeny zdařile. Druhá za to, že si velice vážím mužů a žen, kteří v té zatracené válce padli ,abychom my ostatní žili... ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Klasický letecký válečný film, trošku zkombinovaný s odbojovými akcemi. Letka 633 dostává za úkol zničit v Norsku továrnu na raketové palivo pro nové rakety. Trénuje, chlastá, občas někdo umře a nakonec se letí do akce. Film sráží příšerné kraviny - fabrika umístěná pod skálou která může spadnout, odbojáři kteří si to štrádují v klídečku po hlavní cestě, dívka která ihned pochopí a odpustí proč musel její milý zabít jejího bratra. Nicméně letecké scény jsou moc pěkné a finální útok v soutěsce plné kulometných hnízd je naprostý masakr a řekl bych inspirace pro "příkopovou" scénu v prvních Star Wars. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Nejsem nijak extra vysazen na válečné filmy, takže to možná tak nedokáži ocenit. Každopádně jde asi o povedenou záležitost. ()

krabatt76 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky dávám hlavně za to velké množství záběrů na skutečné "dřevěné zázraky",které jsem již při svých cestách na letecké dny v Albionu neměl možnost vidět jinak než jen jako statické exponáty. Jinak dějově ani scénáristicky film nic moc.... ()

Dárius 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct ale na tehdejší dobu tak perfektní záběry?????A jsou to opravdu Moskyta,né žádné napodobeniny.Nepamatuji kdy mě naposled film takhle chytl-škoda že tam všichni zařvali. ()

Reklama

Reklama