Reklama

Reklama

Příběh muže, který nechtěl prohrávat s myší. Charly Gordon (Cliff Robertson) je zaměstnán jako pomocník v malé bostonské pekárně a po práci chodí do večerní školy, kde se učí číst a psát. Má IQ 59 a jeho jednoduchý svět obsahuje ještě pravidelné vyjížďky turistickým autobusem, při nichž se seznamuje s historií města, a stejně také pravidelné kruté žertíky, jimž ho vystavují jeho "kamarádi" z pekárny. Charlyova usilovná snaha o sebezdokonalení však nepřináší viditelné výsledky. Na přímluvu učitelky z večerní školy Alice Kinianové (Claire Bloom) se podrobuje různým testům, ani ty však nesignalizují sebemenší pokrok. Obzvláště ho rozčiluje, když pokaždé prohrává závod s laboratorní myškou Algernon o to, kdo dřív najde cestu bludištěm. Všechno se změní po experimentální mozkové operaci, jíž se Charly podrobí. Hranice jeho inteligence se najednou posouvají do nekonečna... Snímek Charly (1968) je adaptací povídky Daniela Keyese Růže pro Algernon (1959, později přepracované i do románové podoby) a stojí a padá s vynikajícím výkonem Cliffa Robertsona v titulní úloze. Režisér Ralph Nelson (1916-1987) patří ke generaci tvůrců, kteří získali ostruhy v televizi (podobně jako Sidney Lumet, Arthur Penn nebo Franklin Schaffner) a bývá připomínán především v souvislosti se svým nábožensky laděným dramatem Lilie polní (1963) kvůli oscarovému výkonu jeho hlavního protagonisty Sidneye Poitiera. V Charlym přivedl ke stejnému ocenění také Cliffa Robertsona. I přes určitou poplatnost době svého vzniku (násilná implantace filozofie hippies a celého milostného motivu nebo zbytečné použití tehdy módního děleného plátna) zůstává Charly působivou studií jednoho neobvyklého lidského osudu. Hudební doprovod filmu složil známý indický hudebník Ravi Shankar. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (106)

Madluska 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem nedokázala přečíst knížku (písemný projev hlavního hrdiny mě odradil po jediné stránce), těšila jsem se na snad stravitelnější film. ;-) Stravitelnější sice byl, ale nemám ráda filmy, které nevědí, kdy skončit, a hudbu, která ruší. Tahle sice zřejmě odpovídala době vzniku, ale mě neskutečně tahala za uši a vůbec neumocňovala zážitek z filmu. Tudíž bohužel jen za 3*, i když námět je to bezpochyby zajímavý a Robertson se urputně snažil nesklouznout k šablonovité masce "debil s tupým výrazem". (Třeba se dočkám nějakého remaku. :-)) ()

Tiiso 

všechny recenze uživatele

Charly je ve své první polovině daleko silnější než v druhé. Žádnou knižní předlohu jsem neměl to potěšení přečíst a tak nemusím řešit dilemata zda je přepis kvalitní či naopak. Děj se hezky odvíjel a herecký výkon byl odveden na vysoké úrovni. Různým půleným obrazům a efektům jsem na chuť tolik nepřišel, ale vím, že v těch letech to byla velká móda. Až diváci budou koukat za třicet let na naše třepavé kamery a barevné odstíny taky se budou divit. Film ke konci tak nějak vyprchal a mě zůstal průměrný zážitek z něj. ()

Reklama

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Citlivá relativizace rozdílu mezi intelektově nad- a pod-průměrnými evokuje na příběhu hrdiny úzkost podobnou té z neodvratně se blížící smrti. Zamyšlení nad lékařskou a výzkumnou etikou. Niterně oslovuje i po dlouhých letech od vzniku i mého prvního setkání s ním a připomíná mi vlastní nepřliš rozdílné zkušenosti s manažery na jedné a mentálně retardovanými na druhé straně. ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Četl jsem původní povídku, ale až při rešerši k filmu jsem zjistil, že existuje i její románová verze a právě ta byla předlohou. Nešpatný film, který mě kvůli znalosti předlohy (částečné) neměl čím překvapit a i když jsem ho viděl dávno, necítím potřebu se na něj znovu podívat. Herec v hlavní roli byl vážně dobrej a předznamenal budoucí zájem filmových hvězd o role autistů ( Tropická bouře ). ()

A.L.E.S. 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o klasické sci-fi, na jaké je běžný divák zvyklý. Svým formátem a zpracováním bych ho přirovnal například k českému snímu "Dvojrole", který se také obejde bez vědeckofantastických prvků. Cliff Robertson úžasně ztvárnil povahové rysy člověka, kterému se bude během experimentu zvyšovat inteligence. Tady film naráží na myšlenky, které se mi po skončení filmu vštípily do hlavy - znamená zvýšená inteligence ztracené přátele? Proč se lidé, které by ani nenapadlo vysmívat se slepci nebo mrzákovi, smějí idiotovi? Anebo géniovi? Obojí je odchylka od normálu, kterou společnost dokáže vytrestat. Závěr je velice filozofický a musím říct, že při tom vědomí mě jímala hrůza. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (7)

  • Šance zahrát si postavu, která se v časovém rozpětí jednoho filmu pohybuje od retardovaného třicátníka k super-geniálnímu a pak zase zpět k retardovanému, byla velkou hereckou výzvou. Hlavní představitel Cliff Robertson udělal pro získání role skutečné maximum. Koupil autorská práva a založil vlastní produkční společnost Robertson and Associates. Až po různých neúspěších se mu podařilo získat na natočení filmu potřebné finanční prostředky. Byl to hazard, který se více než vyplatil. Oscara pro nejlepšího herce za hlavní roli získal právě Cliff Robertson za roli Charlyho. (Skylla66)
  • Snímek Charly je adaptací povídky Daniela Keyese "Růže pro Algernon" z roku 1959, později přepracované i do románové podoby. (Karlos80)

Související novinky

OldBoy je mrtvý, Algernon ožívá

OldBoy je mrtvý, Algernon ožívá

12.11.2009

Will Smith z jednoho projektu vycouval, do druhého hladce vklouzl. Milovníci asijské kinematografie si můžou vydechnout, hollywoodský remake korejského OldBoye se nekoná. Steven Spielberg a Will… (více)

Reklama

Reklama