Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pilot amerického námorníctva Frank "SPIG" Wead (John Wayne) je vtipný a hlučný dobrodruh, ale aj neoblomný zástanca námorného letectva. Jeho oddanosť a podpora leteckého programu je natoľko intenzívna, že ohrozuje aj jeho manželstvo a rodinný život. Keď dôjde k nehode a Frank a ochrnie, nájde si nový spôsob, ako vyjadriť svoju lásku k lietaniu: písanie scenárov. Už ako úspešný a uznávaný scenárista sa dozvie o vstupe USA do druhej svetovej vojny a opantá ho neodolateľné volanie dobrodružstva. Požiada, aby ho opäť priradili k námorníctvu aj napriek jeho ochrnutiu. Čoskoro zistí, že aj v tomto stave môže veľa urobiť pre svoju vlasť. (bjjoba)

(více)

Recenze (9)

cheyene 

všechny recenze uživatele

Fanoušek Johna Waynea by si rozhodně neměl nechat tento snímek ujít, neboť se nestává zas tak často, aby tento herec ztvárnil obdobnou postavu, zejména člověka se všemi jeho klady, zápory a emocemi. Možná, že tu Wayne předvedl jeden ze svých nejlepších hereckých výkonů vůbec. Uvidíme jej dokonce se slzami v očích, které působí neskutečně autenticky a přirozeně. Frank Spig Wead byl jistě zajímavá postava amerických dějin, byl skvělý ve všem, do čeho se pustil, avšak jako manžel a otec zrovna zdárným příkladem nebyl. Příběh sám o sobě je zajímavý a poutavý, na počátku trochu inklinuje i ke komedii, ovšem po vážném Spigově úrazu se již jedná o regulérní drama s emotivním koncem pro všechny v jeho okolí. Divákovi může být líto také Maureen O'Hara, manželce, protože ta si se svým mužem příliš neužila a na život s dětmi byla v podstatě sama. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

John Wayne tenhle film táhne na svých bedrech celou dobu a vůbec mu nevadí, že hraje v pozicích, které nejsou zrovna záviděníhodné. Neříkám, že se ponižuje, to vůbec, ale ukazuje slabiny, což by pro někoho mohlo být u Johna netypické. Ale ke stárnutí to patří a on je právě v podobných rolích výtečný. Potvrzuje se to i tentokrát. Maureen O'Hara je tu nádherná. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Wayne pláče! Je to sice jen jedna slzička, kterou mu na tvář nejspíš naaranžovala maskérka, ale i tak! Navíc odložil tupé a možná jedinkrát ukázal ve filmu své dojemně prořídlé temeno. Musel si toho chlapíka, kterého hrál, opravdu vážit. A důvodů k obdivu tu skutečně několik je. _____ Spig za svůj život rozjel několik úspěšných kariér: rekordní letec, hollywoodský scenárista a vojenský poradce. Dokázal překonat těžký úraz a díky zarputilosti se znovu postavit na nohy. Vždycky si šel tvrdě za svým, aniž by se nechal svazovat okolím - což je vlastnost, která mu pomáhala, zároveň ale ničila jeho okolí. Na cestě, kterou si vybral, se neohlížel na nikoho, na ženu, děti, kamaráda, který ho vytáhl ze srabu. Spig byl obdivuhodný chlapík, ale v soukromí sobecký hajzl. ___ Film se nese od uvolněných zábav v mládí, lehké škádlení s manželkou, která není spokojená s tím, jak málo pozornosti jí muž věnuje, přes vážnou manželskou krizi, přelomový úraz a končí velmi posmutněle - životní pouť se uzavírá. /7. 10. 14./ ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nebyť tých zbytočne groteskných scén v úvode, dal by som o hviezdičku viac. John Wayne je tu skvelý v na jeho pomery trochu netradičnej úlohe. Maureen je krásna ako vždy, len som nepochopil to ich odcudzenie po úraze. Fajn, nechcel, aby ho tak videli dcéry, ale prečo za ním nechodila manželka a prečo sa k sebe nevrátili, keď už dokázala chodiť? Ani jeho vzťah s deťmi behom tých 15 rokov, okrem fotiek v peňaženke, nebol nijako vysvetlený. Zato kámošovi Jugheadovi sa venovalo až príliš pozornosti, aj keď vďaka nemu začal chodiť a neskôr mu zachránil život. Proste mi to ako biografický film úplne nesadlo. 70% ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Film je životopisom o Frankovi SPIG Weadovi, ktorý začal presadzovať námorné letectvo hneď po 1. svetovej vojne. Najskôr to bolo cestou vzdušných závodov, ale aj rýchlostných pretekov. V apríli 1926 v domácom prostredí utrpel úraz a čiastočne ochrnul. V tomto depresívnom období začne písať scenáre aj o námornom letectve a dosahuje veľký úspech v Hollywoode. Po vstupe USA do 2. svetovej vojny sa opäť vrátil k námorníctvu, z aktívnej služby bol uvoľnený po zhoršení zdravotného stavu dňa 21.7.1944. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (1)

  • Podle režiséra Johna Forda je všechno, co uvidíte ve filmu, pravda a skutečně se to stalo. Rvačka, házení dortu a dokonce i přistání s letadlem do bazénu během admirálova čajového dýchánku. (Mol)

Reklama

Reklama