Reklama

Reklama

Velký příběh vášnivé a zakázané lásky, která změnila celý národ. Královská aféra je příběhem vášnivé a zakázané lásky, která propukla na začátku sedmdesátých let osmnáctého století mezi Johanem Struenseem, německým lékařem pološíleného dánského krále Kristiána VII., a mladičkou královnou Karolinou Matyldou Hannoverskou, a která nezasáhla pouze královský dvůr. Dánsko v té době bylo jednou z posledních bašt konzervativního myšlení, jež tvrdě odolávala osvíceneckým tendencím. Osvícenec Struensee naopak využil svého vlivu na krále, který doposud chod státu ponechával plně v rukou státní rady, a inicioval proměnu Dánska na vzor osvíceneckého státu... Příběh milostného trojúhelníku v královském sídle a jeho provázanosti s historií patří v Dánsku mezi obecně známá fakta a součást školních osnov. Ačkoli se mu věnovala řada beletristických i faktografických knih a byl převeden do formy baletu i opery, až doposud se nedočkal filmového zpracování. Nelehkého úkolu se chopil režisér a scenárista Nikolaj Arcel, který téma zakázané lásky a společenských reforem zpracoval moderním stylem, ale současně se inspiroval v klasických historických filmech ze čtyřicátých a padesátých let dvacátého století. Cílem bylo vytvořit obraz historie očima postav, pro které jsou okázalé kostýmy a život u královského dvora každodenností. Ve výsledku se tak film neopájí výpravou, která má pouze roli přirozené a nerušivé kulisy, ale soustředí se výhradně na empatický vhled do hlavních postav. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (15)

  • Celosvětová premiéra proběhla 16. února 2012 na Berlínském mezinárodním filmovém festivalu. (Varan)
  • Natáčelo se od 14. dubna do 12. května 2011 ve Švédsku, Dánsku, Německu a v Česku (Praha, Kroměříž, Doksany, Zámek Ploskovice, klášter Chotěšov). (Varan)
  • Na roli královny se dlouho nedařilo najít správnou herečku, až se začalo mluvit o zrušení projektu. Nakonec štáb objevil Alicii Vikander. (Terva)
  • Ve 32. minutě filmu, kdy král (Mikkel Boe Følsgaard) cvičí šerm s doktorem Struenssem (Mads Mikkelsen), se odehrává v kroměřížské Květné zahradě, kde měla za svými zády dvojice 244 m dlouhou kolonádu. (Lottr)
  • Dánskou produkci do Česka přivedly filmové pobídky, atraktivní lokace, skvělá pověst českých štábů, ale i pracovní doba, která v Dánsku nesmí překročit osm hodin. (morgos)
  • Během natáčení byl představitel krále Kristiána VII. Mikkel B. Følsgaard stále studentem herecké školy v Kodani. Své studium zde úspěšně ukončil na konci léta roku 2012. (ellegrey)
  • Švédská herečka Alicia Vikander se pro roli královny Karolíny Matyldy naučila mluvit dánsky, a aby byl i její přízvuk přesvědčivý, po několik měsíců před začátkem natáčení žila v Kodani. (ellegrey)
  • Film zahajoval v roce 2012 pražský festival Dny evropského filmu. (morgos)
  • Pro Madse Mikkelsena to bylo již 4. natáčení v České republice. (morgos)
  • O stejné historické události pojednává i kniha "Návštěva osobního lékaře" od švédského spisovatele P.O. Enquista. (banrun)
  • Mikkel Folsgaard získal za svou roli šíleného panovníka Kristiána VII. Stříbrného medvěda v kategorii nejlepší vedlejší herecký výkon. (Terva)
  • Děj filmu je z historického hlediska téměř přesný. Jedinou ochylkou od skutečnost je fakt, že Kristián VII. údajně trpěl schizofrenií, zatímco ve filmu trpí jakýmsi všeobecným pomatením smyslů. (Krissty)
  • Zástupcovia Dánska zvolili snímku Kráľovská aféra, ako svoje želiezko v ohni, do boja o nomináciu na Oscara 2012 v kategórii Najlepší cudzojazyčný film. (MikaelSVK)

Související novinky

Znáte novou švédskou superhvězdu?

Znáte novou švédskou superhvězdu?

25.05.2015

Seznamte se s Alicií Vikander. Možná si teď nemůžete její obličej zařadit a marně přemýšlíte nad tím, kde přesně jste ji viděli. Takže nápověda: Pokud občas utečete mimo mainsteamovou klasiku,… (více)

Oscars 2013 - výsledky

Oscars 2013 - výsledky

25.02.2013

Letošní udělování cen Akademie máme za sebou. Diváci i přímí účastníci slavnostního večera zřejmě přežili ostrý humor letošního moderátora Setha MacFarlanea. Kromě tradičního vzpomínání na ty, kteří… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

Oscarovým nominacím vládne Lincoln a Pi

10.01.2013

Nikoho asi nepřekvapí, že se žádné překvapení nekoná. Letošní nominace na Oscary jsou opět nudně konzervativní a předvídatelné. Emoce opět budí spíš nenominování některých filmů – fanoušci Temný… (více)

Reklama

Reklama