Reklama

Reklama

Sviňák

  • Velká Británie Filth (více)
Trailer 3

Hlavní postava - skotský zkorumpovaný policista Bruce Robertson - je posedlý sexem a kokainem. Měl by vyšetřovat vraždu, ale překáží mu vlastní podivínství, zvyk zahrávat si s kolegy a navíc opravdu miluje ženy. O Robertsona se stará jeho part´ák Ray Lennox  a šéf Bob Toal. (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (606)

Aluska88 

všechny recenze uživatele

James McAvoy for Oscar! Temperamentní, malý Skotík dokazuje, že dávno jsou ty časy, kdy byl roztomilým rošťákem v dobových milostných dramatech. Jeho herecký rejstřík nezná zábrany:) Ve Filth si sáhne až na dno. Bruce Robertson je totiž mnohem komplexnější postava, než by se zprvu mohlo zdát. Ze začátku je nám představen jako chlap, co furt jenom fetuje, s někým píchá, nevyhýbá se ani BDSM, je to křivák, manipulátor a pojmy jako "čest", "pravda" či "morálka" jsou mu zcela neznámé. Jak však snímek postupuje, příběh nám začíná odkrývat jednotlivé vrstvy jeho charakteru a zjišťujeme, co vlastně všechno stojí za jeho sebedestruktivním chováním. Jednotlivé vrstvy se začínají odloupávat a to, co zůstane na samotném konci z jeho postavy, její samotné jádro, je devastating. Nešťastný, zničený, zlomený člověk, který už se vyválel ve všech možných sračkách tak, že už se mu nejspíš nepodaří znovu se ze všeho toho bordelu vyhrabat. Stejně jako ze začátku film působí jako komedie, postupem času začne komediální stránky ubývat a film se téměř nepozorovaně přesune do syrového, drsného dramatu. James je jeden z těch herců, který dokáže své vnitřní utrpení a veškerý emoční rozsah dokonale vyjádřit jen pomocí očí. A že tady v nich byla opravdu vidět ta největší "Špína." Kromě fenomenálního Jamese, který tu předvádí jeden z nejsilnějších výkonů své kariéry, snímek rozhodně zaujme nabušeným soundtrackem, který valí jednu pecku za druhou. A škoda, že Jamie Bell nedostal více prostoru. ()

chezush 

všechny recenze uživatele

Bezprostředně po skončení filmu se dostavil pocit, jaký jsem před pár lety měla z Trainspottingu. Odporný a zvrácený svinstvo, tak jak to umí ve svých knížkách podat jen Irvine Welsh. Láska na první pohled. Filth si nebere servítky a nekompromisně útočí už od samého začátku. Diváka nechává vcucnout do světa šíleností, zvráceností, hnusu, vulgarit, špíny, manipulace, drog, rasismu, homofóbie, sexu, halucinací, sadismu, zoufalství a pak ho vyplivne stejně psychicky zničeného jako hlavního hrdinu. Bruce je úžasně komplikovaná postava, a co víc, ještě lépe zahraná Jamesem McAvoyem, který více a více podléhá svým démonům. Je úžasný, jak příběh postupem času mění své tempo a vy si najednou uvědomíte, že za tou vtipnou stránkou se skrývá jedna velká tragédie. Filth není pro všechny, ale když přistoupíte na jeho pravidla (Same Rules Apply!), odnesete si nezapomenutelný zážitek. No a kdo na jeho pravidla nepřistoupí.... ()

Reklama

Fr 

všechny recenze uživatele

,,HRY BUDOU VŽDY - A OPAKUJI, VŽDY - HRÁNY, ALE NIKDO NEHRAJE HRY TAK JAKO JÁ. MUSÍTE BÝT PROSTĚ NEJLEPŠÍ, A JÁ OBVYKLE JSEM…“ /// Krutej McAvoy. Neuvěřitelně krutej… A Skotskej… (jo tááák, ta seš Skot! ) Orál vod 15tky, sex s parťákovo starou a vůbec – film je plnej jeho her, který maj určit vítěze, kdo že bude tím inspektorem (policejním). Nejdříf se mi to zdálo ftipný, pak dramatický a nakonec psychoidní. Bruce (Jamesova postava – aha ty nevíš, kdo je James…) mě sere. Vzbuzuje emoce, ale tím, že je to slaboch se zdrceným egem…(soráč, mám jinou filosofii!). Bez debat – McAvoy je frajer, to vostatní – moc tomu nerozumím. Úmysly nejasný, charakter nevytříbenej a příběh – chaotickej. Tož Great Britain. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou v roce 1998 napsal Irvine Welsh, číst nebudu. 2.) Nikdy jsem nepochopil, proč maj policajti nástěnku plnou čuráků (cože? Nejen nástěnku? Tak do toho mě netahej…). 3.) Thx za titule ,,-OverLord-“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ * ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Na Sviňáka jsem se dlouho těšil a hodně od něj očekával. Když jsem kdysi viděl film Trainspotting od stejného knihopisce, tak vidění Sviňáka bylo neodmyslitelné. Moc se mi to líbilo. James McAvoy zde působil naprosto slizce, jako správný sviňák. MUDr. Xavier Crement by ho ve svých knihách jistě nazval exemplárním kokotem. Hnán traumatem minulosti se pokoušel ze všech sil o svoje povýšení. Vzhledem k tomu, že veškerý policejní sbor kolem něj byl prezentován jako parta absolutních idiotů, tak to vypadalo, že drží povýšení ve svých rukou a je otázkou času. Kromě toho, že měl rád bílý prášek a sex, tak když zrovna byla nálada, tak si občas rád potýral své kolegy a odstraňoval tak z cesty veškerou svoji konkurenci. Nakonec byl však poražen sám sebou, což se dalo čekat. Utíkal před něčím, čemu nebylo úniku. Postupem stopáže se z pokryteckého bastarda bohužel stává zničený uplakánek, který už projevuje pouze záchvěvy bastardství, ale rozhodně to neubírá na kvalitě filmu. Přesně takhle si představuji takové ty lepší feťáky. Takřka dokonalé. Lepší 4*. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Absolutní dokonalost a vrchol žánru Komedie! Film není rozhodně vhodný pro všechny! Film obsahuje hodně násilí, sprostých slov, tvrdé pornografie & masturbace, drogy a psychické onemocnění. Suma sumárum je to film, který vás donutí se smát, choulit se a v nejhorším případě snad i zvracet. Já si tuhle šokující jízdu stihl užít už dvakrát, jelikož je film na pochopení docela náročný, ale i na podruhé je to pořád intenzivní, psycho zábava. 90% ()

Galerie (76)

Zajímavosti (14)

  • V knižní předloze je Bruceova (James McAvoy) matka znásilněna schizofrenikem, přičemž z toho otěhotní. Jedná se o stejného muže, kterého Bruce a Ray označují jako „The Beast“, když nutí informátora k vydání informací. (TaNya_)
  • Při první návrhu scény zpívání v autě se uvažovalo, že uslyšíme píseň "I Wanna Know What Love Is" od Foreigner. Irvine Welsh ale nakonec vybral "Silver Lady" od Davida Soula, který hraje řidiče zpívajícího tuto píseň. (Fugas.cz)

Reklama

Reklama