Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Podsvětí USA vypráví příběh Tollyho Devlina, muže, který se narodil ve vězení a život za mřížemi se mu stal osudem. Jako čtrnáctiletý chlapec byl svědkem brutální vraždy svého otce a od té doby jej pohání touha pomstít se jeho vrahům. Predestinací prostoupený film vykazuje výraznou noirovou vizuální stylizaci – hra světel a stínů protagonistu neustále vrhá za mříže, kamkoliv se hne. Tolly Devlin, další „zjizvená tvář“ americké kinematografie, je misogyn par excellence a insider, který to hraje na obě strany zákona. (Noir Film Festival)

(více)

Recenze (18)

Kenneth 

všechny recenze uživatele

Tolly se nechá naverbovat mafií a zároveň spolupracuje s policií. Kupodivu ani chladnokrevný zabiják, který ho má hlídat na každém kroku, si ničeho nevšímá. Mafiáni svou hloupost kompenzují krutostí a přímočarostí a kupodivu jim to prochází, snad proto, že se lidé bojí svědčit. Do toho všeho ještě naštěstí jen poloromantická linka. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Pozdní revenge noir, co také stojí za pozornost. Hlavní hrdina, posedlý pomstou, rozkrývá zločinecký syndikát a vyřazuje jednotlivé bosse. Zaujme v hlavní roli přesvědčivě zarputilý Robertson, Dolores Dorn i zlomyslný tlustý Emhardt. V závěru to lehce zakolísá, viz. milostná pojďme se vzít a chci mít tvoje děcka odbočka, bral bych větší prostor pro tehdejší L.A., přesto ale dobrá gangsterka z počátku 60. let. #Noirvember ()

Reklama

Topco 

všechny recenze uživatele

Veľká spokojnosť s týmto neskorším noirom! Hlavný hrdina bol veľký sympaťák, vedel by som si ho predstaviť aj ako predstaviteľa Phila Marlowea či Jamesa Bonda. Okrem Cliffa Robertsona ma bavili dobové bizár názvy maloobchodov (Elite Espresso, Fancy Groceries) a pekné expresívne svietenie s pamätnou tieňohrou. PS: záverečná scéna pod agitačným plagátom „Give Your Blood“ bola ironickým zásahom do čierneho! ()

Toj 

všechny recenze uživatele

Studie podsvětí, příběh pomsty. Opět klasický Fuller. Tentokrát možná s formou nepracuje tak násilně, ale stále si udržuje výrazný styl. Vražda zobrazená pomocí stínů, násilí a nápadité scény zabíjení. Naprosto nezapomenutelný je závěrečný tanec/běh smrti. Mimoto se Underworld U.S.A spíš uchyluje k jakémusi komornímu vtipkování, což není vůbec špatně. Film je tím i velmi zábavný. ()

Gastovski 

všechny recenze uživatele

Dobře postavený a strukturovaný příběh o pomstě, ultra charismatický rabiát Cliff Robertson, lascivní Dolores Dorn, bezcitný zabiják se slunečními brýlemi a v neposlední řadě spousta atraktivních noirových prvků, daly vzniknout výbornému a lehce brutálnímu krimi thrilleru, který jede na plné obrátky napětí až do úplného konce. Nejlepší filmový zážitek na NoirFilmFestival 2022. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama