Reklama

Reklama

Prokletí rodu Kennedyů

  • Francie Il n'y a pas de Kennedy heureux (více)
TV spot
Francie, 2010, 97 min

Režie:

Patrick Jeudy

Hrají:

John F. Kennedy (a.z.), Robert F. Kennedy (a.z.), Jacqueline Kennedy (a.z.), Richard Nixon (a.z.), Lyndon B. Johnson (a.z.), Jimmy Hoffa (a.z.) (více)

Obsahy(1)

Tvůrci dokumentárního filmu zvolili netradiční metodu, když vložili vyprávění příběhu o rodu Kennedyů do úst chův a guvernantek, které byly přítomny překotným událostem v životech jednotlivých členů rodinného klanu.
Budeme tak svědky budování vážené rodiny tvrdou rukou otce Josepha, dále nadějí, vkládaných do nejstaršího syna Josepha Jr., které ukončila jeho smrt uprostřed bojů druhé světové války. Nahlédneme za oponu strmých vzestupů a o to tragičtějších konců Johna Fitzgeralda a Bobbyho, kterým byly životy přeťaty výstřely jejich vrahů.
Vyprávění ale začíná dubnem 1984, to v Hickory Hill zemřel David, Bobbyho syn a zástupce následující generace, jenž byl prvním z dětí Kennedyových, který skonal zvlášť bolestným způsobem a o němž si chůvy řekly: "Takže je také prokletý, jako ostatní." Protože pokud Kennedyové dostali něco do vínku, pak to byla smrt. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (26)

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Solídna, plne autentická vec, chronologicky vyskladaná z udalostí, ktoré najviac zasiahli túto doslova “prekliatu” rodinu. A nie len to, ale aj priamy pohľad na rôznorodé osobnosti takmer všetkých členov rodiny. V merku mám dokument od CNN z 2018’ ktorý bude určite podrobnejší, no ani toto nebol vzhľadom na stopáž zle spracovaný snímok. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Nepáčil sa mi spôsob sprevádzania dokumentom slovami imaginárnej opatrovateľky - jednak sa mi zdal príliš "na efekt", jednak bolo pre mňa miestami problematické rozoznať, čo sú ešte fakty alebo aspoň odvodené informácie, a čo už je len "umelecká licencia", inak povedané lyrické emotívne žvásty... Taktiež mi tam nesadol hlas Taťjany Medveckej. Ale keďže bol dokument plný autentických fotografií a najmä záberov a okrem toho som dostala veľa zaujímavých informácií a podnetov na zamyslenie, tak ho hodnotím vysoko. Vydržala som ho sledovať, a hoci bol dlhý, udržal moju pozornosť. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Příšerná dynastie, kterou založil dědeček, který zbohatl podvody na akciovém trhu (nakoupili akcie, uměle navýšili jejich cenu a prodali chudákům běžným střadatelům). Shlédl jsem na České televizi. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Výpověď jedné z četných guvernantek, které působili v rodině Kennedyů mne (celkem překvapivě) zaujala. Dokument vnímám jako názor jedné ženy, tím pádem až tak neřeším objektivitu. Proč? No protože mi ty její názory a závěry připadaly rozumné. Kennedyové byli jednak slavní a úspěšní, ale to je téměř vždy spojeno s určitou daní. Nadělali si celkově hromadu dětí a ty pak doslova zneužívali v zájmu své popularity... Které rozumné ženě, matce, chůvě by se něco takového zamlouvalo? Zvláště když v následujících letech mohla sledovat důsledky a osudy těch citově ochuzených a všemi tragediemi poznamenaných "zlatých dětí". Hlas Táni Medvecké prostě miluji, čili celkově hodnotím kladně. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Vystavěné jako antická tragédie. Ale trochu moc chtěně, ne? A ty chůvy jsou podezřele chytrý a se zálibou ve velkých slovech. Jako rádio. /29. 5. 11,/ ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Ač je tato historie pro mě velmi zajímavá a už jsem na tuto tématika viděla spoustu dokumentů, tak tento mě nijak zvlášť neoslovil. Jednak se mi moc nelíbil doprovodný komentář. A to, co jsem se tam dozvěděla by stačilo na 50minut.. zbytečně vše opakovali.. to mě na dokumentech vždy vadí ()

ixie 

všechny recenze uživatele

Dost tendenční, zjednoduššující a bulvárně předramatizované. Plus je akorát spousta archivních, i soukromých videí. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Docela fascinující dokument i úhel pohledu na rodinu, jejíž image zakrývala kromě tvrdosti i opravdu děsivá tajemství. Asi nejvíc mě dostal příběh Rosemary Kennedy, rozverné dívky, u níž se praotec Kennedy obával promiskuity a poskvrnění rodinné pověsti. Našel praktické řešení problému: lobotomii a dožití v blázinci. Rosemary vymazali z rodinných fotek, prostě už neexistovala - a všichni se zářivě a příkladně usmívali dál... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dokument se mi líbil. Hlavně nové informace v něm. Netušila jsem, že ono prokletí rodu Kennedyů přivolal patriarcha Joseph, když jako velvyslanec USA ve Velké Británii odmítal zasahovat do Hitlerova honu na Židy. Ať si Hitler dělá co chce, tvrdil Joseph Kennedy. USA ani svět s ním nesouhlasili, někdo ho pravděpodobně za tato slova proklel a důsledky pro rodinu Kennedyů známe všichni. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Na jednu rodinu toho bylo celkem dost ... Dokument mapuje osudy několika generací a pěkně vše spojuje. Zajímavé jsou také archivní materiály. ()

suicide 

všechny recenze uživatele

Tohle asi natočil někdo, kdo má sklony k melodramatu a kdo neslyšel nikdy o tom, jak se má točit dokument. Výsledkem je nulová snaha o objektivitu, zveličování maličkostí a hledání souvislostí, kde nejsou. Samozřejmě od počátku bylo jasné, kam nás chce zavést tento závádějící a manipulativní komentář sestavený ze zápisku chůvy s rozhledem a schopnosti pochopení asi tak 13 letého dítěte. Když od samotného počátku se mluví o prokletí rodu a to v okamžiku, kdy jediné dvě "nepřirozené" smrti byly zaviněny válkou. To trochu zavání tím, že za jakékoli další pochybení nějakého pubertálního Kennedye můžou právě ony vychovatelky, když je vychovávaly v pýše a u každých otevřených dveří paranoicky volaly vražda a prokletí. A pokud Kennedyové umírali? Psychopati a riziko povolání je snadným vysvětlením - obzvláště když dvě generace v této rodině čítají desítky členů - někdo prostě předčasně umřít musí. A to je voda na mlejn těm vychovatelským husám. ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Doufala jsem, že se tento dokument dostane ještě o jednu generaci dál, to je k osudům dětí, i tady by bylo co vyprávět. Ovšem hlas Taťány Medvedské mi tam opravdu neseděl. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Několik opravdu úžasných záběrů. Ovšem komentář plný zášti zabalené do pseudonáboženských průpovídek. Příliš velká a plytká slova... ()

Gekacuk 

všechny recenze uživatele

Mnoho zajímavých ale stále dokola omílaných informací promíchaných se spoustou dohadů a drbů. Česká verze dokumentu rozhodně nepřidala. Vypravěčka by se musela rozčtvrtit, aby měla rodinné informace z první ruky. Byla to tedy fiktivní guvernantka, která měla reprezentovat všechny ty hodné chůvy, které pečovaly o četné Kennedyovské potomstvo. Medvecká vyprávění pojala ve stylu pavlačové drbny. Vůbec se mi tohle pojetí nelíbilo. ()

manonfire 

všechny recenze uživatele

Jistě, vyhmátněme si Johna s Bobbym, abychom se zrovna na jejich konto exemplárně opřeli do kariérismu jako takového. Právě tyhle dva, co se na rozdíl od většiny ostatních nesnažili pouze svézt na vlně slávy a úspěchu (byť jim ego jistě blažil) ale jako jedni z mála měli navíc snahu a koule na to, postavit se mafii, odborům, komunistům a zlovůli tajných služeb. Většina jejich předchůdců i následovníků se v blesku foťáků čepýřila úplně stejně, přitom ale všechny vyjmenované nešvary ze zbabělosti či vypočítavosti přehlížela. Nevím co Páťu Joudovic k jeho extrémně jednostrannému pohledu vedlo, ale jako tvůrce selhal, ať už obsahově, tak umělecky během svých komických pokusů o metafory. Jistě, Kennedyovi mohli mít vady, přesto za svou odvahu zasluhují veliký obdiv. A ne, že si tenhle dokumentaristickej nýmand vezme sérii tragédií, která jejich rod provází a zneužije ji pomalu jako boží důkaz spravedlivého trestu. 40% ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Když už tady byla stopáž celovečerního filmu, mohl se tenhle dokument mnohem více věnovat druhé generaci Kennedyů, která podle všeho nabízí taky spoustu zajímavých osudů. Každopádně na tom prokletí asi vážně něco bude. 6/10 ()

Reklama

Reklama