Reklama

Reklama

Smash

(seriál)
Z natáčení 4 - Jack Davenport, Megan Hilty, Debra Messing, Katharine McPhee
USA, (2012–2013), 22 h 56 min (Minutáž: 42–44 min)

Tvůrci:

Theresa Rebeck

Předloha:

Garson Kanin (kniha)

Hrají:

Debra Messing, Jack Davenport, Katharine McPhee, Christian Borle, Megan Hilty, Anjelica Huston, Jaime Cepero, Brian d'Arcy James, Jeremy Jordan (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Seriál Smash vypráví příběhy skupiny lidí podílejících se na uvedení velkolepého muzikálu o životě sexsymbolu 20. století - Marilyn Monroe. Pokud věříte, že drama naleznete jen na pódiu, jste na omylu. To, co se děje v zákulisí je mnohdy daleko horší. A také cesta za hvězdnými sny nemusí být vždy předem prohraná. (Napp)

Videa (15)

Z natáčení 4 - Jack Davenport, Megan Hilty, Debra Messing, Katharine McPhee

Recenze (46)

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Před pár lety vtrhlo na televizní obrazovky Glee. Rozujchaný teen muzikál plný sebezesměšňování a parodií hýřící barvičkami a dobrou náladou. Ukázalo se, že obecenstvo miluje muzikál, producenti v tom ovšem viděli především multimediální dojnou krávu. Televize, reklama, mp3 za menší či větší poplatek a tak dále. A tak chtěl americký televizní titán NBC napodobit FOX a pořídit si vlastní kravičku. K tomu si najal nejlepší producenty (Spielberg), zkušené scénáristy (tvůrkyně Theresa Rebeck je podepsaná pod desítkami scénářů televizních seriálů a hlavně je autorkou několika her z Broadwaye i mimo ní) a především hvězdné obsazení (roztomilá sympatická Debra Messing, důstojně stárnoucí Anjelica Huston či ďábelsky charismatický Jack Davenport). Smash měl proto všechny předpoklady se stát velikým hitem. Přesto se tak z několika důvodů nestalo. V samém jádru příběhu stojí rozpustilá neurotická spisovatelka Julia (Messing) a její nejlepší přítel, skladatel Tom (Borle). Ti dva si usmyslí vytvořit muzikál na motivy života božské Marilyn a nastartují kolotoč castingů, zkoušek, intrik a zákulisních dramat. Poměrně velká část vztahových okamžiků ale tak docela nefunguje, ať už kvůli naprostému nedostatku chemie mezi představiteli (Karen/Dev) nebo prostě proto, že je to nudná linka (problémy s Leem). Vůbec největší svízel je pak v konceptu nejzásadnějšího průběžného konfliktu, konkurence mezi nezkušeným kuřetem s božským hlasem Karen (McPhee) a protřelou Ivy (Hilty), která ani po letech tvrdé dřiny ne a ne se prosadit. Ten sám o sobě velice baví a táhne děj kupředu, problém ovšem spočívá ve faktu, že scénář (či jeho tvůrci) si očividně přeje, aby divák "fandil" Karen, já ale prostě nedokážu držet palce někomu, kdo si nemusel jít tvrdě za svým, nemusel na sobě makat a dlouhé roky nacvičovat, a prakticky mu všechno spadlo k nohám, tím spíš, když je to oproti někomu, kdo má minimálně srovnatelný talent a k tomu hromadu zkušeností navrch. A do toho je tu hrstka z nejotravnějších televizních postav vůbec (kdo v první sezóně umírá z Ellise, kterého jsem se nakonec dokonce naučil mít rád, připravte se, že ve druhé přijde někdo mnohem horší). Přes všechno řečené má Smash pár trumfů v rukávě. Několik postav je napsaných vyloženě skvěle (Julia, Derek a Ivy především), herci jsou převážně vynikající (nechci se opakovat, ale Messing, Davenport a Hilty především), a pokud nejsou vynikající herecky, alespoň zpívají jak o život (McPhee). Aura Marilyn Monroe je chtě nechtě magická, veškerá zákulisní dramata neuvěřitelně baví, a když sem tam padne nějaké bombastické hudební číslo, je těžké nemít na tváři spokojený široký úsměv. Právě za něj se nakonec musím přiklonit k té čtvrté hvězdě, která až do poslední chvíle o fous unikala. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Nenapadlo mě, že seriál o muzikálu může být tak napínavý, jako mě to nenapadlo u seriálu vláda. Ale má to všechno, co si můžu představit. Je to muzikál. Je to o muzikálu. Ten muzikál je o Marylin Monroe. Odehrává se to v New Yorku. Jsou tam sympatické postavy a příležitosti pro posuty hereček a zpěvaček jako Uma Thurman, Jennifer Hudson, Liza Minnelli… A všemu vévodí Anjelica Huston. A obdivuji, že po první ucelené řadě dokázali přijít s druhou, stejně originální a s konceptem dvou paralelních muzikálů, což navíc přinese i nové možnosti pro písně. I want more... ()

Reklama

Košoun 

všechny recenze uživatele

Trvám na názoru, že Smash si může užít skutečně jen ten, kdo zná Broadway a všechny zákonitosti tamější scény, co jsou "workshopy", "out town try-out" apod. Na druhou stranu je úžasné, že se díky tomuto seriálu mnoho lidí "dovzdělá". Seriálové realistické pojetí vzniku nového broadwayského muzikálu s nelidským režisérem, teplým skladatelem, autorkou s milostnými problémy a dvěma rivalkami. Katharine McPhee je BOŽÍ! Nejen krásná, ale také skvělá herečka a zpěvačka. Celkově je obsazení skvělé, téma skvělé, písně skvělé, spád dobrý... Těším se na každý další díl tak, jak jsme se už dlouho na nic netěšil. Potvrzená je i druhá série, tak jen nezbývá doufat, že se to nezkazí. A hlavně... NEsrovnávat s Glee!!! -------- Série 2: Trochu jiné pojetí seriálu, mnoho nových postav, více zaměření na soap-operu, méně písní převzatých, více originálních songů, modernější muzikál Hit List... Kvalitou to neodpovídá úplně první sérii, ale stále je to pecka. Seriál je do značné míry originální, na rozdíl třeba od milionu různých kriminálek tu není ekvivalent (Glee skutečně stále nepočítám!), proto mě neskutečně mrzí, že je 2. série poslední. Každopádně pro mě jeden z nejlepších seriálů, pokud máte rádi Broadway, muzikály, divadlo... je tohle naprosto jasná volba a zklamaní určitě nebudete! Zajímavost na závěr - netušil jsem, že je možné vůbec nenávidět hlavní seriálovou postavu celou dobu stejně a možná ještě víc, takže gratuluji Megan Hilty... Tvoje Ivy je skutečně nesnesitelná, ještě víc než Ellis z první série! ()

Procker 

všechny recenze uživatele

Pilot: Úvodní epizoda tohoto "velkolepého" projektu se podle mého názoru vyvedla velice dobře a rozjíždí se na plné obrátky již od prvních minut. Herecké obsazení je skvělé. Písničky jsou dechberoucí (Let me be your star ve mně zanechala takových emocí, že se z nich rozdýchávám ještě teď). Námět v podobě Marilyn Monroe je sice lehce otřepaný, ale to nemění nic na tom, že Marilyn asi vždycky bude velkým marketingovým lákadlem. A navíc má seriál obrovskou oporu ve jméně Stevena Spielberga. Sečteno a podtrženo: Po prvním dílu se domnívám, že seriál má našlápnuto k velké divácké oblibě a já už se nemůžu dočkat vydání další epizody!! ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Nejsem velkým fanouškem muzikálů, ale Smash mě do dění vtáhnul hodně rychle. Jistě, seriál je plný klišé, ale zároveň je dostatečně zábavný, takže netrvá dlouho a místo hledání chyb si tuhle show začnete neskutečně užívat. Smash má prostě šťávu, poutavý příběh, výtečné herecké obsazení (v čele se skvělým Jackem Davenportem v roli režiséra) a solidní muzikálová čísla. A finále bylo vskutku parádní, takže už se těším na další řadu. 1. série - 80% --- Přestože ve druhé sérii bylo pár přebytečných dějových linií, nebavila jsem se o nic méně a ukončení po pouhých dvou řadách mě hodně mrzelo. Ale to už je holt klasika, že seriály z produkce Stevena Spielberga nemívají dlouhou životnost. 2. série - 80%, Nejoblíbenější postava: Derek Wills (Jack Davenport) ()

Galerie (260)

Zajímavosti (3)

  • Několik herců ze seriálu skutečně účinkovalo v broadwayských muzikálech. Megan Hilty (Ivy) hrála Glindu ve slavném „Wicked“, Christian Borle (Tom) si zahrál v kontroverním „Spamalotu“. Brian d’Arcy James (Frank) se objevil v muzikálových verzích „Titanicu“ a „Shreka“, Wesley Taylor (Bobby) pak v „Addamsově rodině“ nebo „Rock of Ages“. Will Chase (Michael Swift) účinkoval v „Rent“, „Aidě“ nebo „Billym Elliotovi“. Anjelica Houston (Eileen) nikdy v muzikálu nehrála, ale v roce 1969 ztvárnila Ofélii v broadwayské produkci „Hamleta“. (novoten)
  • Becky Ann Baker a Dylan Baker, kteří hrají rodiče Karen, jsou manželé i ve skutečném životě. Oba manželé současně patřili i ke stálicím muzikálů na Broadwayi. (novoten)
  • Ve skutečnosti už proběhlo několik pokusů o muzikálovou adaptaci života Marilyn Monroe. Nejznámější neúspěch se zrodil v roce 1983, kdy se představení „Marilyn: An American Fable“ dočkalo jen sedmnácti repríz. Režii měl na starost Kenny Ortega. V hlavních rolích účinkovali Alyson Reed jako Marilyn a Scott Bakula jako Joe DiMaggio. (novoten)

Související novinky

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

Jessica Chastain si zahraje Marilyn Monroe

26.04.2014

Nejblonďatější sexbomba z padesátých let má momentálně víc pozornosti než řada jejích současných kolegyň. V Mém týdnu s Marilyn dostala tvář Michelle Williams (Prokletý ostrov, Blue Valentine),… (více)

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

Zlatý glóbus 2013 - výsledky

14.01.2013

Letošní jubilejní 70. udělování Zlatých glóbů v hotelu Beverly Hilton je skončeno. Pod vedením "drzé" dvojice Tiny Fey a Amy Poehler se celý večer nesl v dynamickém tempu a až na pár dojemných… (více)

70. Zlaté glóby - nominace

70. Zlaté glóby - nominace

13.12.2012

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes oznámila nominace na prestižní Zlaté glóby. Nejvíce nominací (celkem 7) získalo Spielbergovo životopisné drama Lincoln, které je nasledované s pěti… (více)

Reklama

Reklama