Reklama

Reklama

Viva Riva!

Trailer 2
Demokratická republika Kongo / Francie / Belgie, 2010, 94 min

Obsahy(1)

Thriller, který se soustředí na podvodníka Rivu, který ukradne angolským gangsterům kamión plný benzínu a vydá se s ním do Konga, která trpí nedostatkem pohonných hmot. Gangsteři, které okradl, jsou mu v patách.  Riva je bezvýznamný podvodník, který se právě vrátil po deseti letech do svého rodného města Kinshasa v africkém Kongu. S sebou si přivezl nesmírné bohatství – litry benzínu, který je ve městě nedostatkovým zbožím. Riva se brzy topí v penězích a hodlá si užívat života. Brzy ho v nočním klubu uchvátí krásná Nora, kterou tu drží místní gangster. Ovšem ve městě se náhle objeví angolský král zločinu lord Cesar, který požaduje náhradu za svou zmizelou zásilku benzínu. Kinshasa režiséra Djo Tunda Wa Munga je svůdně živá, plná ozbrojených luxusních vil, chudinských čtvrtí, bordelů, nočních klubů … a Riva je jejím perfektním ztělesněním. Film získal na sedmém ročníku festivalu afrických filmů v roce 2011 celkem dvanáct nominací a šest ocenění, včetně kategorie Nejlepší film, Nejlepší režisér a Nejlepší kamera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (4)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda do života v Kongu. Pro mě ale nepochopitelná a těžko stravitelná sonda. Rozhodně je to zajímavý film, ale určitě to není nic, co bych pro příště vyhledával. Brutalita, agrese a krutá realita v jednom filmu. Na jednou zkouknutí dost náročné. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Smyslností nasáklý pohled do současného Konga optikou kriminálního thrilleru vychází z reálné nouze o pohonné hmoty v zemi. Švihácký grázlík Riva se vrací do Kinshasy jako král se zásilkou benzínu ukradeného angolským gangstrům, kteří mu jdou po krku. Spletitá honba za titulním hrdinou vede přes noční kluby, výletní hotely, laciné bordely i mystikou prodchnuté nevěstince a napříč různými složkami společnosti (policie, armáda, duchovní, řadoví občané) a sociálními prostředími od nuzné periferie přes zbohatlická sídla banditů po podnikavé šmelináře. Na rozdíl od evropských festivalových imaginací exotických zemí se "Viva Riva!" vyznačuje osvěžující "primitivností", jež k zobrazovaným událostem i samotnému filmovému médiu přistupuje pudově a symbolistně. Přes přítomnost žánrových prvků se vyprávění neřídí tradičními schématy, ale naopak je podvrací tím, že jako základní motivaci všech postav stanovuje to, že každý hraje na sebe a balamutí všechny okolo. V zásadě přímočarý snímek získá nečekaný nadhled ve finále, jež lze vnímat jako sebereflexivní obraz iluzornosti, ale současně i lákavosti světa gangsterů a velkých peněz, který je snem každého v chudé zemi jako je Kongo. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

On by to byl celkem povedený film, kdyby měl režisér cit pro tempo scén a přesně věděl, kam to chce celé směřovat. V té příběhové rovině to sice ví (zatímco vyobrazení reálií je celkem podivné a člověk pořádně neví, co si z toho vzít), ale neumí to podat. Proto taky je první půlka nudná a plná úplně zbytečné vaty, kvůli které to pomalé vedení děje vůbec nefunguje a ta druhá půlka je zase naopak svižná, hektičtější a akčnější, jenže k tomuhle přelomu tam dojde zničehonic. A ve finále je to solidní masakr, kde umírá jedna postava za druhou. Musím ale uznat, že zpracované to je dost slušně (na Afriku) a je vidět, že když Afričanům jejich filmy zafinancuje třeba Francie, tak jsou schopní natočit bez problémů i něco profesionálnějšího. Jen škoda slabšího scénáře, no... Ale vygradoval celkem slušně, i když dost podobně, jako v jiných, námětem podobných filmech. Btw, existují k tomu české titulky! 3* ()

Reklama

Reklama