Reklama

Reklama

Stranou Satana

  • Francie Hors Satan (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Opálovém pobřeží, na okraji Lamanšského průlivu nedaleko bažinaté vesnice, žije zvláštní muž, který se protlouká životem, pytlačí, modlí se a zakládá ohně. Tulák, který směřuje odnikud nikam, vyhání zlo z vesnice pronásledované ďáblem a staví ji tak stranou Satana. Třetí celovečerní film Bruna Dumonta je filmovým zážitkem, silně apelujícím na divákovy city. Hluboce se v něm inspiruje krajinou Opálového pobřeží na severu Francie, světem písečných dun, lesů a močálů, kde každý rok jako dítě trávil čas. (Film Europe)

(více)

Recenze (41)

WillBlake 

všechny recenze uživatele

Pro tyhle artové biblické příběhy začínám mít vážně slabost a to jsem vlastně nikdy nedočetl bibli. Bůh nebo satan? V tomhle filmu neexistují jeden bez druhého. Jak řekl sám Dumont: „Seems to me, should go back to the theatre where it belongs. God is in the right place in the cinema and we spectators are at the right distance. We can believe without putting ourselves in danger. Cinema is a good superstition because it is the height of poetic expression. Art is the source of spirituality; poetry is pure.“ ()

Morien 

všechny recenze uživatele

"I shot without looking." Říká muž. Když jsem si film pouštěla poprvé, přišla za mnou kočka a dívala se se mnou. Zjišťuji, že je pro mne velice těžké popsat slovy, co všechno tento film znamená. Možná na to časem přijdu. Možná to jde říct jenom obrazem, zvukem, střihem. There's no point, I don't have any feelings. Whatever you say, you smell like love. ♥ ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Muž a mladá žena spolu chodia na prechádzky. Melancholicky zvlnenou krajinou mokradín a šachoriny. Polo zarastené piesočné duny. Kukuričné polia, kravy. Vidiecka pustatina bez výrazného turistického cieľa. Bez ľudí. Vzťah bez sexu. Málo stromov. Sem-tam prehodia vetu. Muž pomôže žene vyriešiť problém s mužmi, čo ju obťažujú. Občas sa posadia v tráve a mlčky hľadia do krajiny pred sebou. Krajinu zachváti požiar, dievčinu neznámy násilník. Muž prespáva v krajine pri rozpadnutom múriku. Keď prší, zmokne. Dievča pripravuje chlapíkovi obložené chleby. Po násilnom prepadnutí slečny sa stane zázrak. Za odmenu sa chlapovi ujde vlčiak. Kráča so psom po ceste. V ústrety budúcnosti. Dievča sa zmieruje s matkou. Kontemplatívne, no k dokonalej spokojnosti o trošičku dlhšie. ()

Ephemeris 

všechny recenze uživatele

Kritici analyzujú do hĺbky toto dielo, akoby sa snažili vidieť niečo v obraze Čierny štvorec od Kazimira Maleviča (hoci nakoniec sa prišlo na to, že on v sebe ukrýva iné maľby). Padli slová ako "archaický, predkresťanský". Pritom je to tak prosté. Odkiaľ ideme, čo sme, kam smerujeme, čo je zmyslom všetkého toho snaženia, existencie. Lakársky toluén bol kedysi za tridsať korún, teraz to bude určite obdobne. Šup šup, bežte si ho do farieb lakov kúpiť, aspoň tam, kde sa to ešte dá. Napríklad vo Fiľakove to vraj starosta zakázal. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jedno velké WTF, a nebo šílený umělecký kus, který stráví jen ti největší filmoví labužníci? Vybrat si může každý sám - ne nadarmo se část sálu při přesahových, dramatických (no prostě těch podivných) scénách smála z plna hrdla, zatímco ta druhá si plnými doušky vychutnávala Valhallu Rising bez akčních scén a s polovičním komparsem. V okolí Normandie je vážně krásná příroda, nejen když se tudy beze slov procházejí biblické postavy. [MFFKV 2011] ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Do Varů jezdím už pátým rokem a nevybavuji si za tu dobu film, který by dokázal vypudit tolik diváků z projekce před závěrečnými titulky, jako byl tento. Ačkoli to dělávám extrémně nerad, asi po půlhodině jsem se k nim přidal i já a odešel ze sálu - natolik mě ten film odpuzoval a iritoval. I takové snímky si své diváky bezpochyby najdou, ale bohužel to není můj případ. Až se zdráhám jakkoli hodnotit, přesto za mě dávám jednu opatrnou *, aby mě přízrak této bizarnosti nepronásledoval po nocích. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Hors Satan je zvláštně pojatej film kterej si vystačí s minimem slov. O to obtížněji k němu mnohý divák bude hledat cestu a následně hledat porozumění či vysvětlení. Proto je možný že budou vznikat všelijaký výklady a interpretace. 4hvězdy ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Hlavná hrdinka na plagáte k filmu nevyzerá naozaj zle. Avšak vo filme je opak pravdou! Pri pohľade na ňu som mal občas problém zhltnúť sústo... Za jej držku jedna hviezdička dolu! ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Těžce stravitelný, znepokojivý, přesto svým způsobem výborný film. Vůbec tady nehodlám tvrdit, že jsem to celé nějak do podrobností pochopil, nebo se pouštět do nějakého teoretického rozboru, takže budu spíše hodnotit dojem, jaký na mě tenhle kousek zanechal. Naprosto zvláštní, svým způsobem nepopsatelný, nicméně tohle mi vůbec nebrání v tom, abych nedal nakonec známku nejvyšší. Hlavně za celkovou atmosféru, minimum dialogů a pak hlavně za konec, který mi svým způsoben vyrazil dech. Rozhodně vřele doporučuji. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Brať ľudské životy a spáchať pár zázrakov .. to bolo asi úlohou toho tajomného pánka. Ja som teda tento film asi absolútne nepochopila. Moje hviezdy dávam za to, že ma Dumont primäl vydržať až do konca, za druhú polovicu filmu, v ktorej sa začalo konečne niečo diať a za samotný koniec. To ostatné bolo len samé prechádzanie, vysedávanie, ukladanie hlavy na jeho plece, pokľaknutie a sem-tam nejaký dialóg .. a na toto neúprosné tempo som ja asi nemala tentokrát náladu. 2,5* FILMOVÁ RULETA 2017 ()

bassator 

všechny recenze uživatele

46th KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2011 - ANOTHER VIEW - Jiný pohled (Hors Satan / OUTSIDE SATAN / Stranou Satana) - Ať jsem se snažil sebevíc pochopit o co tu šlo, stejně se mi to nepodařilo. Za unikátnost a za nemožnost na tento film lehce zapomenout musím ohodnotit... - 5. 7. 2011 - kino Městské divadlo - Karlovy Vary - 50% ()

Hortensia 

všechny recenze uživatele

Iná kinematografia... Často na ten film myslím. Archaické, predkresťanské, snaží sa sprítomniť magické myslenie archaického človeka. Dumont vraj túži po tom, aby bolo znovu objavené v človeku. Taký Artuad, či Nietzsche by sa zrejme tomuto počinu s radosťou prizerali... Jeden z mála skutočne mytologických snímkov, ktoré poznám. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Zůstala jsem tentokrát stranou, Bruno Dumont mi hlavu nezamotal, můj klidový režim nenarušen. Ten podivný chlapík, co si rozuměl s větrem, rád se procházel a koukal do dáli, byl chvílema sympatický a chvílema vůbec ne. A ani na okamžik jsem mu neuvěřila... ()

Davson 

všechny recenze uživatele

Docela těžce stravitelné a špatně uchopitelné i na Dumonta, jeho dva předchozí filmy mě oslovily podstatně víc, tohle bylo trochu na jiné vlně. Přesto není sporu, že Dumont je jeden z nejzajímavějších tvůrců současného art filmu. Něco jako Glauber Rocha - stojí za to ztrácet čas s jejich filmy a přemýšlet o nich, i když sledování může být chvílemi ne zrovna příjemné :) ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Ide o filmovú poéziu z novej Francúzkej filmovej vlny z názvom New French Extremity. Z tohoto tsunami nových tvorcov, som zostal milo prekvapený, pretože za posledné roky som z tejto novej vlny videl minimálne pol tucta diel, iba náhodne, pozrel som si ich nezávisle od seba alebo od žánru. A poviem vám bez nafukovania, boli to tie najlepšie filmy čo som za posledné roky videl. Outside Satan je snímka poňatá v básnickom šate. Je to vláčne pomalé, život, príroda a lesy z toho dýchajú v každom pomalom zábere. Dej sa nikam neponáhľa, nemá ani kam. Divák si po celý čas vychutnáva prichádzajúcu jar Francúzskeho vidieku a sleduje hlavné postavy, nezvyčajný, až by som povedal, mystický pár. Muž, tajomný Bezdomovec, ktorý sa privandroval do jednej Francúzskej dediny a dievča, ktoré sa s ním fláka po lúkach, nesie mu jedlo, ošatenie a nepotrvá dlho a zamiluje sa. Muž, ktorý v sebe nesie ťažké bremeno, disponuje duchovnými liečiteľskými schopnosťami, ktoré si však pýtajú svoju daň, jej prítomnosť opätuje a je s ňou rád, ale pre jej vlastné dobro s ňou nemôže mať nič. Keď ju však jej maniakálny sused chladnokrvne zavraždí, chlapík neváha ani sekundu a oživí ju. Snímka je plná metafor na život, ktoré sú nasiaknuté do nekonečných a pomalých rozhovorov. Ide o festivalový kúsok, ktorý bežného konzumného diváka unudí k smrti. Mne to sadlo aj keď nemôžem povedať, že by som si pomalé tempo užíval v každej sekunde, tých prechádzok tam mohlo byť trocha menej, ako terapia to miestami fungovalo. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Bruno Dumont má obrovský záběr, žádným ze svých předchozích filmů se nenechává svazovat, všechno promýšlí znovu a z gruntu, co do témat, dějišť, zpracování. A také spletitosti, komplikovanosti a pochopitelnosti. Jeho film "Odstup Satane" (pokud by to mělo znamenat "mimo, vně, nebo stranou, pak by se fim zřejmě jmenovat "Hors de Satan") je sice co do prostředků jedním z nejjednodušších, ale myšlenkově jedním z nejsložitějších - ať se s tím porve kdo chce a jak chce! Kdo je oním chlapem (le gars), který bloumá krajem, chvíli je zde a pak jde jinam, nevynechá žádný podnět k uvolnění své brutality, vystupuje jako anděl milosrdenství i jako anděl zkázy. Ale Satanem není; Satanem je to, co k němu přistupuje, a to, co od něj odstupuje. ()

MA.KI 

všechny recenze uživatele

Těžce vstřebatelný i interpretovatelný / velmi pomalu plynoucí / meditativní francouzský art kontroverzního režiséra Dumonta. Filmová avantgarda promlouvající symboly místo slovy, v níž interakce protagonistů nazvaných záměrně neurčitě The Guy a The Girl je obestřena spoustou otazníků. Jejich neustálý, však pomalý pohyb normandskou krajinou může být alegorií každodenního pozemského bytí, je však narušen / vyvážen několika intenzivními, až naturalistickými scénami. ~ Asketicky žijící muž s pronikavým pohledem je jakousi syntézou dobra a zla, v tomto smyslu Hors Satan sleduje otázku dobra a zla, jejich vzájemnou závislost či propojení, transformaci jednoho do druhého… Je muž anděl nebo ďábel? Kristus či Antikrist (Satan)? Vylučuje se navzájem dobro a zlo? ~ Vzhledem k neoddiskutovatelné komplikovanosti tohoto metafyzicky orientovaného díla a tedy i složitosti jeho možné interpretace (závislé na erudovanosti interpretujícího) si netroufám psát více, vězte však, že nejen četnost biblických aluzí ("chůze po vodě", závěrečné sekvence…) skýtá široký prostor pro nejrůznější výklady. ()

Ninkaa 

všechny recenze uživatele

Mnohoznačné a symbolické podobenství o dobru a zlu. Je možné, že pokud by se dnes na zemi objevil "syn Boží", že by vypadal jako tajemný chlap v mikině, potulující se krajinou? Na jedné straně konající zázraky, na straně druhé nemilosrdně trestající zlo? K tomuto chápání snímku nahrává mnoho symbolických odkazů na Bibli - např. záhadný oheň, který zničehonic ustane, chůze "po vodě", poustevnický život v přírodě, léčení nemocných a nakonec i vzkříšení z říše mrtvých. Vynikající jsou také dechberoucí záběry na krajinu, které Dumont prostě umí. Absolutně nechápu, čemu se kdo mohl při projekci filmu smát...-viz komentář Davies182... ()

Kamkon 

všechny recenze uživatele

Hrdina mi byl ze začátku sympatický, ale pak se začal protivit...Celkově velmi mnohoznačné, nějak jsem do toho nepronikla ()

Reklama

Reklama