Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Záznam divadelního představení lyrikálu M. Horáčka s hudbou P. Hapky ze Státní opery Praha z listopadu 2010. Písňový text Michala Horáčka o 1600 verších s hudbou Petra Hapky na jevišti Státní opery Praha Kudykam je divadelní hra ve verších, které se dílem zpívají a dílem mluví: s trochou nadsázky „divadlo jedna báseň“. Děj je duchovní cestou hrdiny (Martin), jehož na počátku potkáváme v jeho pokojíku „Penziónu Svět“. Má se spokojit se svým „jistým“, anebo se vyklonit do nejistoty a do víru příležitostí i hrozeb, které správně tuší za dveřmi svého pokoje? Má následovat strýce, který se na takovou cestu kdysi údajně vydal a prý dospěl z pátého suterénu až kamsi nezměrně vysoko, možná až do přízemí? A má-li se k tomu odhodlat, bude vědět kudy a kam? Jakmile si Martin tu otázku položí, ocitne se tváří v tvář svému zhmotněnému přání v podobě Kudykama – ten se mu nabídne jako průvodce. Slíbí, že Martinovi bude podávat návrhy dalšího postupu, volbu konkrétních kroků nicméně ponechá na něm. Martin přitaká, a tak se stává žákem vskutku bizarního Mistra. Na cestě ho čeká mnoho překážek, největší boj ale musí svést sám se sebou... Hudební část představení je výtvorem skladatele Petra Hapky, přičemž instrumentaci a scénickou hudbu dostal na starost Ondřej Brzobohatý. Celkem zazní devatenáct písní. Část z nich – už úvodní V Penziónu Svět – vychází z předchozí spolupráce Michala Horáčka a Petra Hapky, většina je však nová; mezi novými šansony jsou klíčové tři: Hladiny, Tante cose da veder’ (oba Kudykam) a Havrani na sněhu (Martin). (Česká televize)

(více)

Recenze (30)

D28 

všechny recenze uživatele

Musela som dať kompromisné hodnotenie, pretože hudobná časť sa mi veľmi páčila a "recitačná" skoro vôbec.Škoda, že to všetci celé pekne neodspievali.Nič proti veršom pána Horáčka, neviem, či je chyba v interpretácii, alebo bez Hapkových tónov sa im toľko nedarí.Mrzí ma, že i keď to bolo dielo, ktoré malo veľkú šancu ma dostať /autori,myšlienka atd./, podarilo sa to len čiastočne - hlavne keď spieval Ondra Ruml.....Po mesiaci nejde inak, pridávam hviezdu,čo mi pripadá fér vzhľadom na to, že som závislá na cd a zdá sa mi stále lepšie a lepšie. ()

Mi Nü-Chai odpad!

všechny recenze uživatele

To si zas jednou někdo postavil pomníček. Hnisavý úřednický punk, u kterého se každá středostavovská dušička může za nepřetržitého vodopádu zbytečných, avšak o to květnatějších slov tetelit blahem, jaký je zrovna on správný člověk s kvalitním vkusem. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Docela obyčejný muzikál, s nijak výjimečnou hudbou, hereckými výkony, kostýmy nebo peckami omračujícími publikum i mimo divadelní sál. Co ho dělá o něco odlišným od ostatních jsou ovšem docela zajímavé verše, jimiž se postavy vyjadřují i v mluvených pasážích i jakýsi pokus o hloubku příběhu skrze odkazy k hledání životní cesty a ke Kantovi. Jinak mě bohužel do děje nic moc nevtáhlo, ovšem přiznávám, že jedním z důvodů je určitě i ztráta kouzla i energie představení přenosem na televizní obrazovku. Snad i proto by bylo zajímavé zhlédnout muzikál naživo. ()

d.beseda 

všechny recenze uživatele

Silný zážitek. Nutno vidět na vlastní oči živě. --- Mé hodnocení: 95%. --- Viděno: (29.10.2009 a 16.01.2011 - Státní opera Praha). ()

Katarine 

všechny recenze uživatele

Úžasná věc. Hapka s Horáčkem jsou borci, Ondřej Ruml mě velmi mile překvapil, stejně tak i Hana Holišová. Tohle chci rozhodně vidět někdy i živě. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem naživo generální zkoušku. Představení mělo silná místa, Hapkova hudba je mnohdy uhrančivá, ovšem nejvíce mě potěšili Gott s Bílou. Vlastně jsem je nikdy jindy neviděl mimo obrazovku, byť jsem je cíleně nevyhledával. Navíc jsem o přestávce potkal pana Horáčka, který mi ochotně podepsal program. ()

filmharmony 

všechny recenze uživatele

...jako muzikál průměr, texty na *****, několik opravdu vydařených sklad a skvělý Dyk a Ruml (alternace), naopak Kassai nic moc... ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

MIluju většinu písniček Hapky a Horáčka a tak jsem na tohle "kusu" byla v divadle na předpremieře....Samozřejmě, že to bylo daleko silnější a navrch v roli Kudykama byl Vojta Dyk, který, ať se na mne pan Kassai nezlobí, byl daleko charismatičtější a zpívalo mu to o dost lépe.... Tady v televizi byla půlka kouzla pryč, jako při většině divadelních záznamů a zvlášť, když tam hrají velkou roli scénické "fígle".... Takže televizní záznam za ***, v divadle za **** ()

Kalidor_ 

všechny recenze uživatele

Hapkovy písně byly vždy chloubou české pop scény. A tak i chápu záměr semknout je (zřejmě největším úsilím textaře - pana Horáčka), v tomto případě do muzikálového kabátu. Výběr písní byl přesně dle mého gusta a občas pozměněné pojetí vtipně potěšilo (S cizím chlapem v cizím pokoji). Csongor Kassai má skvělé charizmatické kouzlo, zpívá úctyhodně, a role Kudykama mu přesně pasovala. ()

Rousse 

všechny recenze uživatele

Hapku a Horáčka miluju a jejich songy, ze kterých se skládá toto představení, znám slovo od slova. Proto jsem taky v sedačce Státní opery byla v muzikálovém nebi - takže live za plnou palbu... Ale tady v TV se to Kudykamovo čaro někam vytratilo a já si jen říkám "Kudy kam to jako má jít?"... nějak to prostě nezapůsobilo. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Písně i texty samozřejmě výtečné, vyzdvihl bych dále Csongora Kassaie a Františka Segrada. Ale co měl znamenat ten scénář? To by mi opravdu měl někdo vysvětlit....nepochopil jsem.... ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Kdo neviděl na vlastní kukadla a neslyšel na vlastní sluchadla třeba ve Státní opeře v Praze (tak jako já) ten nemůže plně vychutnat ani pochopit široký a hluboký rozměr tohoto projektu pánů Horáčka a Hapky. Když jako divák sedící v hledišti máte možnost ponořit se do pestrosti, myšlenek i snovosti a přitom stát nohama pevně na zeni, tnehle pocit vám divadelní záznam zprostředkuje jen částečně a dost okleštěně, ale i tak dávám maximální hodnocení, tohle představení si zaslouží respekt i smeknutý klobouk. 100% ()

Košoun 

všechny recenze uživatele

Dílo k zamyšlení, k opakovanému zhlédnutí a troufnu si říct, pro ty chytřejší a hloubavější část populace. Každý si Kudykam může vyložit po svém, ale je smutné, když někdo dá nízké hodnocení, protože nepochopil hlavní poselství tohoto díla. V divadle skvělý zážitek (zvlášť s dobrým obsazením), záznam už je méně povedený (chybějící scény, Kassai je skvělý, ale tato role měla jasně lepší představitele - Karla Dobrého). Co ale musí nadchnout všechny je skvělá hudba, aranže a texty. ()

kamosska 

všechny recenze uživatele

Tu mozem naozaj hodnotit super hudbu a dobrych hercov - za co davam tri hviezdy. Inak pribeh nie je na hodnotenie. To, ze tam hlavny hrdina hlada lasku je ok, ale inak je dej dost psycho... ()

RosaliaS 

všechny recenze uživatele

Na vlastní oči jsem viděla dvakrát, s Dykem a Kassaiem a musím říct, že obojí byl neuvěřitelný zážitek. Ale stejně mě mrzí, že záznam není i s Vojtou. ()

Monika22 

všechny recenze uživatele

Kudykama jsem viděla na vlastní oči a hned 2x!! A pokaždé v jiném obsazení. Kdo to neviděl v opeře (nebo jinde), tak podle mě nemůže plně posoudit. Představení je krásný, propracovaný a nutí k zamyšlení nad životem :) Mě uvedlo na pár dní do jisté deprese (-: Prostě opravdu kulturní zážitek. Když jsem ho pak sledovala v televizi, tak myslím, že ten děj a scéna úplně nevyzní, takže doporučuji vidět Kudykama na vlastní oči. ()

Mad.Lady 

všechny recenze uživatele

Nemohu nezmínit Ondru Brzobohatého, jehož hudební aranžmá je dokonalé. Úžasné představení, ne všichni mu však porozumí. Je lepší vidět na vlastní oči a to ještě k tomu velice záleží na hereckém obsazení. Člověk má po představení chuť začít něco dělat, přestat sedět doma na zadku, a snažit se najít cestu nahoru. Před pány Hapkou a Horáčkem smekám. ()

Reklama

Reklama