Reklama

Reklama

Život pod vládou Napoleona

(TV film)
  • Austrálie Life under Napoleon (více)
všechny plakáty

Obsahy(1)

Napoleon Bonaparte - francouzský politik a voják, státník a vojevůdce, který ovládl téměř celou Evropu, republikán a revolucionář, jenž se nechal korunovat císařem, politik, který po Evropě rozšířil lidská práva a občanské svobody a zároveň nemilosrdný diktátor. Napoleon Bonaparte - mnohovrstvá a rozporuplná osobnost, která v dějinách Evropy i světa zanechala hlubokou a výraznou stopu. Napoleon Bonaparte se stal známou osobností za Velké francouzské revoluce, když v roce 1793 dobyl Toulon a na podzim 1794 potlačil v Paříži royalistické povstání. Vojenské úspěchy jej vynášejí do čela revoluční armády, stává se velitelem vnitřních vojsk a vojenským velitelem Paříže. Poté je vyslán do Itálie jako velitel tamních francouzských jednotek a tam začíná jeho devatenáctiletá kariéra dobyvatele. Ambice Napoleona Bonaparteho jakoby neměly hranic. Dobývá jedno vojenské vítězství za druhým a peníze k udržování mohutné armády získává plundrováním kostelů a klášterů a zabavováním majetku církve a katolické šlechty, ale současně s tím zavádí v Evropě moderní právní systém, moderní kartografii, metrické míry, obchodní právo a nové metody podnikání a obchodování. Napoleon Bonaparte odděluje církev od státu, zřizuje nové občanské instituce, zavádí občanské sňatky, rozvody a pohřby, jimiž církev přichází o další a další mocenské pozice a zdroje příjmů. A současně stále rozšiřuje panství Francie, která se stává přední evropskou mocností. S mocí Francie a její armády roste i jeho osobní moc, autorita a ambice, ale také jeho ješitnost. V roce 1799 se stává jedním ze tří konzulů, v roce 1800 prvním konzulem, tedy hlavou Francie, a v roce 1804 pokládá sám sobě na hlavu císařskou korunu, když se prohlašuje za císaře za skřípění zubů jak papeže, tak panovníků okolních zemí. Napoleon Bonaparte je na vrcholu. V roce 1806 vstupuje do Berlína, hlavního města poraženého Pruského království a vyhlašuje tam kontinentální blokádu Velké Británie, jediné země, kterou se mu prozatím nepodařilo pokořit. V témže roce, po porážkách protinapoleonské koalice v několika velkých střetnutích, zejména však v Bitvě u Slavkova, zaniká devět set let trvající Svatá říše římská národa německého. Napoleon Bonaparte je na vrcholu moci, slávy i životních sil. Co bude dál...? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Trochu podivný dokument, ktorý s Napoleonom má dosť málo spoločného, orientuje sa na život bezvýznamných ľudí v tej dobe. Niektorí boli zaujímaví, iní prehliadnuteľní. Formou i spracovaním pripomína nemecké dokumenty, pričom sa tu naozaj i život za Napoleonovej vlády analyzuje v nemeckých krajinách, nerozumiem, prečo bolo Francúzsko samotné vynechané. Pozitívom ale sú niektoré detailné informácie, ktoré niekde inde zverejnené nie sú. ()

reban odpad!

všechny recenze uživatele

Fakt hustej film, kámo neskutečný efekty. Skvělej příběh. To jak tam zasadili dobový obleky mě neskutečně hřálo u srdíčka. Ta hudba byla hrozně skvělá. Ani vteřinu jsem se nenudil. Fakt kámo. Doporučuju tuhle chuťovku zkouknout. 9/11 Peace ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Dokumentů o Napoleonovi je velké množství, tenhle je zajímavý tím, že se zabývá životem pod jeho vládou a to i na dobytých území. To je podpořeno zajímavými archivními dokumenty a dobovými reáliemi. Škoda, že se tvůrci nevyhnuli některým klišé, jako např. o té samokorunovaci Napoleona. Dále pak snaha o jistou zkratkovitost přináší i vyložená zkreslení historických faktů. Například se tvrdí, že Francouzi napadli Prusko a už se neřekne, že Prusko zcela nesmyslně a bezdůvodně po bitvě u Slavkova vyhlásilo Francii válku a to v žoldu Anglie. Forma zvoleného vyprávění by si zasloužila lepší dramaturgii. ()

Merenre 

všechny recenze uživatele

Dokument dostál svému názvu, o Napoleonovi se toho moc nedozvíme, ale o životě v jeho době celkem ano. Bylo to poměrně hutné a zajímavé, ale svědčila by tomu přehlednější struktura, posloupnost. Takhle sou značně matoucí skoky v čase apod. ()

Reklama

Reklama