Reklama

Reklama

Členové amerických zvláštních jednotek Navy SEALs jsou nejlepší vojáci na světě: fyzicky zdatní a psychicky odolní takřka za hranice lidských možností; nejlépe vycvičení, vybavení dokonalou schopností přežít kdekoli. V noci z 27. na 28. června 2005 jsou čtyři členové elitní jednotky vysazeni helikoptérou v afghánských horách. Úkolem operace Red Wings je na nedaleké základně Talibánců zneškodnit jednoho z jejich pohlavárů, blízkého přítele Usámy bin Ládina. Hned na začátku ale řeší problém, který nečekali. Narazí na místního pastevce, ještě chlapce, a vojáci rázem stojí před morálním dilematem: mají dítě zabít anebo ho pustit a riskovat prozrazení? Rozhodnou se pro druhou možnost. Chyba. V krátké chvíli čelí obrovské přesile po zuby ozbrojených Talibánců a následuje krvavá bitva na život a na smrt. (Bontonfilm)

(více)

Videa (42)

Trailer 2

Recenze (1 075)

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Keby šlo o fiktívny príbeh, ohrniem nos. Lenže zhruba takto sa to stalo a handrové hlavy ich museli naozaj tak dokaličiť, aby ich konečne zastavili. Do obstojne realistického príbehu začne v druhej polovici presakovať spomalený bayovský pátos na digitálnom pozadí, ale inak je to pekná režijná prácička. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Dynamický úvod bez sebemenšího zdržování zmapuje situaci a vrhne vás přímo na úpatí afghánských hor, kde Petr Hora ukáže, jak perfektně umí budovat napětí a vzbuzovat očekávání. Od momentu, kdy se mise začne odchylovat od původního plánu až do prvního výstřelu zažijete nejlepší okamžiky filmu. Problém akční stopáže spočívá v tom, že film se mimoslovně zavázal k hyperrealismu, a proto když z toho pak sejde, vadí to více než u jiných typů filmu. Lehce třesavá kamera je sice výborná, akce je sama o sobě perfektně natočená, ale jinak by na smazání rozdílů mezi Peterem Bergem a Kathryn Bigelow amputace penisu asi nestačila. Stateční američtí hrdinové absorbují jeden zásah za druhým, přičemž jejich čas na smrt může přijít pouze tehdy, až Petr Berg zavelí slow motion! Nejspíš nejen kočky, ale i námořní tuleňové mají 9 životů. Podobně z patetických hlášek o milujících rodinách a bratrských poutech se nejednomu může udělat blivno. Naštěstí černobílé vyobrazení bojujících stran zdařile napravuje zvrat v poslední čtvrtině. 6/10 ()

Reklama

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Kdo by to řekl, že Peter Berg bude jednou bojovat o oscary. Vybral si k tomu také patřičné téma o vojácích v Afgánistánu. Jelikož vznikl tento fim, tak asi předem tušíme, že to není o nějaké obyčejné rutinní misi a že se něco podělá. Malá skupina vojáků, ve které je i Mark Wahlberg a Taylor Kitch, jsou vysláni na odstranění jakéhosi vůdce Talibanu. Něco se zvrtne a oni jsou najednou nuceni bojovat s desítkami teroristů o holý život. Už začátek dává tušit, že se opravdu nejedná o žádnou přepálenou střílečku, ale o skutečnou událost. Wahlberg s Kitschem vypadají naprosto věrohodně a je jim opravdu věřit, že hrají jedny z nejzdatnějších amerických vojáků. Bergovi se skutečně podařilo natočit povedený snímek, kterému skvěle sedí dvouhodinová stopáž, aniž by film ztratil tempo...80% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Říkejte si co chcete, ale takhle to dneska bohužel skutečně chodí. Dvě hodiny hmatatelné, fyzicky i duševně pociťované bolesti, které si svou strhující formální stavbou a překvapivě i silným emocionálním dopadem přímo řekly o mé vřelé sympatie a divácký obdiv. Tak reálný dojem, jakým se Lone Survivor ve své druhé polovině pyšní, ve mně v rámci žánru doposud vyvolalo jen Spielbergovo vylodění v Normandii a akční sekvence v Coppolově Apokalypse - naturalismus, který je téměř oproštěn od běžných hollywoodských klišé a který, přestože v závěru už jsem pociťoval nutkavou potřebu držet v ruce popkornový sáček, úspěšně potlačuje komerční příkrasy ve prospěch autenticity a nevšedního diváckého prožitku. A jako velcí hrdinové jsou navíc prezentováni i obyčejní afghánští civilisté, kteří nezapomněli používat srdce a jimž je nějaký Talibán úplně u zadku. Zkrátka a dobře, Peter Berg mě začal konečně pořádně zajímat, Mark Wahlberg se stal definitivně výborným hercem a já hodně lituji, že jsem tuhle delikátní filmařinu nezastihl v kině. Potom bych tu pátou hvězdu asi přihodil... 85% ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Úžasný vojnový film,Peter Berg opäť ukázal svoje majstrovstvo.Neexistuje nič,čo by som mu ako režisérovi mohla vytknúť.Dokonalá synchronizácia všetkých podstatných filmových aspektov,pričom vyzdvihujem najmä autenticitu príbehu a neuveriteľne dobre zvládnuté herecké výkony doslova všetkých zúčastnených.Nádhera. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (49)

  • V pokladnách severoamerických kin diváci nechali 125,1 milionu amerických dolarů, součet celosvětových tržeb pak dosáhl 154,8 mil. (NIRO)
  • Režisér Peter Berg plánoval natočit tento film ještě před snímkem Bitevní loď (2012), ale studio Universal mu to nedovolilo. (Kritiq)

Související novinky

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

Kdo potopí obří ropnou plošinu?

31.01.2015

J.C. Chandor patří mezi mladé režiséry, které se vyplatí sledovat. Zatím má na kontě tři povedená dramata (Margin Call, Vše je ztraceno, A Most Violent Year) a jeho příštím projektem mělo být… (více)

Michael Bay se vrátí do akce?

Michael Bay se vrátí do akce?

01.11.2014

Čtyřka Transformers vydělala přes miliardu dolarů, režisér Michael Bay by ale měl ságu konečně opustit. Místo dalšího návratu k robotům chce totiž zadaptovat román 13 Hours od Mitchella Zuckoffa,… (více)

Šestimilionový Mark Wahlberg?

Šestimilionový Mark Wahlberg?

06.07.2014

O celovečerní adaptaci seriálu The Six Milion Dollar Man se v Hollywoodu pokoušejí už nějakou dobu. Sedmdesátkovou klasiku chtěl v devadesátých letech resuscitovat Kevin Smith (Mladí muži za pultem),… (více)

Oscarové nominace 2014

Oscarové nominace 2014

16.01.2014

Dnes odpoledne vyhlásila Akademie filmového umění a věd (AMPAS) ústy své prezidentky Cheryl Boone Isaacs a herce Chrise Hemswortha nominace na Oscary pro letošní rok. O prvenství v počtu nominací … (více)

Reklama

Reklama