Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Homosexuální kněz, kterého policie přistihne během intimní chvilky v autě s jeho milencem. Otec, který obhajuje své právo na incest, který je přirozený a kdyby se nebáli, dělali by to všichni. Dilema, zda prozradit zpovědní tajemství nebo dopustit pokračování dlouhodobého sexuálního zneužívání dítěte. Mohl by to být dohromady prostě pouhý skandální film, natočený s úmyslem šokovat. Výborné herecké výkony vlastně všech zúčastněných, jemný humor a hodně porozumění však z Kněze dělají film, na který hned tak nezapomenete. (verlit)

(více)

Recenze (29)

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Konečně pravdivost, Carlyle opět prokazuje naprostou dokonalou hereckou průpravu a oddanost filmu. Dobrý herec velice originálních rolí a silného ducha. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Příběh mladého konzervativního homosexuálního kněze, staršího liberálního velice aktivně heterosexuálního kněze a ještě staršího bezictného asexuálního kněze, který režisérka pojala jako pamflet proti zlu celibátu a proti pokrytecké katolické sexuální morálce. A je to film hořce zlovolný, manipulativní, hněvivě protikřesťanský, po němž zůstává pachuť v srdci, ale který přesto nejsem sto šmahem hodit do odpadu, neboť mimoděk ukazuje několik modelů, jak neprožívat celibát a jak nežít kněžství, a nutí tak k zamyšlení. Svatý Augustin prohlásil, že hříšníka je třeba milovat, ale hřích nenávidět. Jeden z páterů ve filmu “The Priest”, muž laskavý a bodrý, milenku si vydržující, miluje s hříšníkem i hřích a jeho láska se tak stává falešnou. Sice je schopen vcítit se do slabostí druhých, jelikož vidí slabost svou, ale protože zároveň omlouvá a odmítá ji nazývat pravým jménem, přestává být schopen správně rozlišovat dobro a zlo i ve službě druhým. Jeho práce se pak omezí na sociální činnost a na politická kázání, v nichž se hovoří o povinnostech státu vůči člověku vice než o povinnostech člověka vůči Bohu. Jeho laskavá tolerance není skutečným milosrdenstvím. Jiný páter ve filmu představený – stařičký muž, který se obrnil proti lásce, jež je nebezpečná, zůstává sice věrný slibu čistoty, ale má tvrdé srdce a ve svém zlobném asketismu zjevně nenávidí s hříchem i hřísníky. Hlavní hrdina, mladý kaplan, pak zprvu chce být horlivý ve svém poslání, když se však jeho nadšení nesetká s okamžitou odezvou a když jeho duše nedostane potravu v podobě mnohých obrácených, ozve se v ní potlačený hlad po intimitě. Tu po nasycení volající prázdnotu, která měla patřit jen Bohu, zkusí nasytit lidským vztahem, navíc mimo meze normality. Jeho postava – byť tragická - je však ze všech představených kleriků nejzajímavější, protože skrz selhání, hanbu a veřejné pokoření nachází snad cestu k Bohu blíž – k Bohu, který nemiluje úspěšné a výkonné, ale hříšné, kteří si svou hříšnost přiznávají a zprostřed své bídy volají k Nebi. Film je však pokažen haldami planého, hloupého teologizování, jakož i svou tendenčností. Schází tu postava kněze normálního, natož svatého, a nevěřící člověk po zhlédnutí takového snímku musí nabýt dojmu, že katolická církev je banda podivínů se sexuálními problémy a kněží, že jsou lidé, kteří celibát buď stejně nežijí, anebo si jej zvolili z pochybných důvodů, neboť jsou k manželství stejně nezpůsobilí. Raději bych viděl film, který tyto obecné předsudky – v lidech hluboce zakořeněné a médii pravidelně přiživované - spíš vyvrací, než potvrzuje. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Priest je príbehom kňaza, ktorý sa ocitne akoby na rázcestí. Kňaza, v ktorom sa bijú všetky tie jeho pocity a potreby. Byť milovaný, milovať, pomáhať a byť tu pre druhých. Všetko vyrozprávané tak nejak rozumne, s citom, s vysvetlením a s dôrazom na známe "kto si bez viny, hoď prvý kameňom". Prvá polhodina bola veľmi fádna a ani to TV spracovanie tomu nepridalo, ale potom to bolo len lepšie. Herci zahrali naozaj výborne a musím spomenúť tri fantastické scény z filmu ... scéna s Lisinou matkou spolu so scénou kňaza pred krížom v jeho izbe a záverečná scéna v kostole ... fakt silné. (Filmová výzva 2015 - evulienka3) ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Ukázka dvou světů katolické církve. Na jedné straně je homosexuální kněz, ale o to tvrdší katolík oddaný církvi a na straně druhé heterosexuální duchovní, který vykládá Písmo možná až příliš volně. Film ale nezobrazuje jen střet těchto přístupů, ke kterému zákonitě dochází, ale zároveň zachycuje i břemeno, jež si sebou mnozí kněží nesou a tím je zpovědní tajemství a s ním často spojený život plný dilemat. Snímku vládne jednoznačně Linus Roache, pro něhož je to jedna z životních rolí, a zdatně mu sekundují John Wilkinson s Robertem Carlylem, jako volnomyšlenkářský kněz resp.Roachův filmový milenec. Jeden z nejlepších filmů o víře a církvi. 80% ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

..cesta nenápadného TV filmu do kín bola zaujímavá, film vyvolal (nielen) v Británii kopu nevole a pohoršenia. A pritom téma homosexuality je druhotná, ani zneužívanie v rodine nie je tak "alarmujúce" (hoc veľmi bolestivé) ako otázka dilemy, nemožnosti voľby, cesty menšieho zla, ktoré tí " správni" kňazi dnes a denne musia riešiť. Režisérka Antonia Bird si nasadila svojim debutom latku pekne vysoko. Výborný film ( písmenkami z imdb: INCREDIBLY MOVING ). ()

joehot 

všechny recenze uživatele

Myšlenkově bohatá kritika, která tne především do katolické církve, také však do společnosti jako takové. Navíc režisérka Antonia Bird kritizuje civilním (až televizně laciným), a přesto veskrze podmanivým způsobem, podtrženým skvělými hereckými výkony hlavních představitelů. Tom Wilkinson zde pak je v roli jedné z nejsympatičtějších své obsáhlé kariéry. Carlyle je jen třešnička na dortu. ()

mad_ness 

všechny recenze uživatele

War, famine, disaster. Milions slaughtering each other. With all these things on his mind, do you really think God gives a damn about what men do with their dicks? Krásna ostrovská klíma, začiatok ako zo sfilmovanej Agathy, fantastické výkony a štipka ich dokonalého humoru. S nadhľadom a otvorenou mysľou. Spokojnosť. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Malý, skromný, komorní zázrak. Ano, zázrak je to pravé slovo - už vzhledem k tématu. Rozhodně nečekejte nic šokujícího ani skandálního, čekjte nádherně dojemný a emotivní film prodchnutý človečenstvím s velkým Č. Všechny na první pohled dráždivé a zajímavé epizody, ze kterých je scénář poskládán, ustupují do pozadí před působivostí a upřímností, se kterými je natočen vnitřní duševní souboj hlavního hrdiny se sebou samým, se společenskými předsudky, s rigidností některých zkostnatělých institucí a hlavně s lidskou hloupostí a zlobou, které je bohužel kolem nás pořád víc, než je zdrávo. Že je to tak trochu boj s větrnými mlýny ani nemusím dodávat. Dodám jen, že takovou katarzi, jakou jsem prošel na konci tohoto filmu, jsem pekelně dlouho nezažil. Well, I cried. I cried and I couldn´t stop it. I cried over the human dullness, I cried how stubborn we can be. A přitom stačilo tak málo... Jen jedno upřímné objetí. ()

frings 

všechny recenze uživatele

Katolická církev se měla už dávno rozpadnout....závěrečná scéna-splynutí dvou trpícících duší byla nádherná. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá téma i netradičné minoritné zasadenie. Výstup je fajn, aj keď až príliž sa snaží byť kontroverzný. Kňaz prušujúci celibát so ženou - v katolíckej komunité niečo neprístupné, ale v bežnej spoločsnosti asi áno. Ale porušený celibát s homosexuálom, navyše neojedinelý, tak to je riadny out. Dokonca aj pedofília je popri tom iba slabý odvar. A katolícka komunita to celé rieši iba formálne, odvolaním či odsúdením. Prekvapujúco málo. Dokonca spriateľený kňaz si z toho pomaly ani nič nerobí a vyzýva k tolerancii. Sila. Napriek veľkej hlavnej výhrade film má čo ponúknuť, hlavne, čo sa týka psychológie postáv. ()

morena.jea 

všechny recenze uživatele

Už si ani nepamätám, kedy som naposledy písala pochvalný komentár, ale tento film si ho jednoznačne zaslúži. Tak ľudsky podaný príbeh životnej dilemy sa často nevidí. Každý, kto prekoná prvotné predsudky, bude odmenený výnimočným filmovým zážitkom. ()

Roman Albach 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který se už před více jak 15 lety nebál otevřít tak kontroverzní téma jako je kněz a homosexualita. Citlivě natočené, naštěstí bez jakéhokoli patosu, ke kterému toto téma mohlo snadno sklouznout... ()

verlit 

všechny recenze uživatele

Homosexuální kněz, kterého policie přistihne, jak si to v autě rozdává se svým milencem. Otec, který obhajuje své právo na incest, který je přirozený a kdyby se nebáli, dělali by to všichni. Dilema, zda prozradit zpovědní tajemství nebo dopustit pokračování dlouhodobého sexuálního zneužívání dítěte . Mohla by to být dohromady pěkná slátanina nebo prostě pouhý skandální film, natočený s úmyslem šokovat. Výborné herecké výkony vlastně všech zúčastněných, jemný humor a hodně porozumění však z Kněze dělají film, na který hned tak nezapomenete. (A tak krásnou a vkusnou scénu milování dvou mužů jsem ještě v žádném filmu neviděla). ()

jafuska 

všechny recenze uživatele

Očekávala jsem od tohoto filmu mnohem více, možná mě vadilo, že z doby, kde se vše odehrávalo, kdyby to bylo o kousek modernější, určitě bych si k tomu našla cestu, a co k tomuto všemu říci? každý má právo si dělat co chce, pokud to nehraničí se zákonem a homosexualita není nic špatného a proto si myslím, že katolická církev by měla prvně soudit mezi sebou, než opovrhovat lidmi, kteří mají jinou sexuální orientaci, proto jsem ráda, že se nemusím řadit mezi takto smýšlející lidi, i když každý má právo na svůj názor, ale at si prvně každý podívá na sebe, než někoho začne soudit, a katolická církev toto bohužel nedokáže, a když vidím podobné filmy, kde církev odsuzuje lidi, a přitom na to nemají žádné právo, tak jsem vždykcy strašně naštvaná, že chtějí diktovat co jak co má dělat, to je prostě průser a nemělo by to být.ale jinak bylo vše krásně zahrané, jen škoda, že je to ze starší doby, jinak bych dala vyšší hodnocení. ()

Felisr 

všechny recenze uživatele

Teda já mám ráda filmy s homosexuální tématikou, ale u tohoto jsem byla nucená jednu hvězdu ubrat, a to za méně pochopitelné chování hlavního hrdiny na začátku filmu. Nejdřív plnou hubu asketicko-antihříšných keců a za pár hodin skočí na kolo a sjede si do gay baru sehnat kolouška, jako by to dělal každý čtvrtek? Jinak polovina herců odsud se později sešla v mém oblíbeném filmu Do naha. ()

l.enik.c 

všechny recenze uživatele

"Kristus po nás nechtěl dodržování celibátu. To vytvořil člověk. Je tu, aby chránilo majetek před vdovami knězů....Jakým chorobným, pokrouceným vymýváním mozku procházíš?" Tomu říkám pokrokový kněz. Pětadvacet let od natočení tohoto filmu a katolická církev se stále topí ve svém konzervatismu a ortodoxnosti (i kdyby se papež František stavěl na hlavu), neuznává homosexualitu, stále vyžaduje celibát... a právě díky tomu stojí na pokraji rozvratu díky všem těm aférám, které chtě nechtě musí vyplout napovrch. A přitom by stačilo tak málo... Myslím si, že tento filmový počin je svým způsobem dosti idealistický, ale krásně vyobrazuje vnitřní boj mladého kněze, a to velmi citlivě, sympaticky, což ovšem bude hlavně zásluhou sypmatického hlavního hrdiny, i jeho přítele kněze a Roberta Carlyla jako třešnička na dortu. Mělo to myšlenku, mělo to hloubku, mělo to atmosféru, emoce i poselství, takže za mě 90% a doporučuji všem, kromě "pravověrných věřících", kteří nikdy nepřiznají, že by to vše mohlo být přece jen trochu jinak. PS: Někdo by měl spravit popis jmen v galerii :D ()

Misoponia 

všechny recenze uživatele

"Te es pustula in corpore Christi. Pustula vivens spirans monstruosa. lam iamque in pus et cruorem et foetorem eruptura." Kdo jsi bez viny, hoď první kamenem. ()

Reklama

Reklama