Reklama

Reklama

Nim

(festivalový název)
  • Velká Británie Project Nim
všechny plakáty
Trailer 1

Obsahy(1)

Dokument z produkce BBC vypráví příběh šimpanze Nima, který byl v rámci psychologického výzkumu od narození vychováván jako lidské dítě a naučil se komunikovat pomocí znakové řeči. Experiment však byl předčasně ukončen a Nim byl prodán do laboratoře na testování nových léků. Přes snahy jeho bývalé lidské rodiny prožil i po vysvobození z laboratoře více než desítku let v izolaci za mřížemi zvířecího útulku a teprve v posledních letech jeho života mu bylo umožněno žít ve společnosti ostatních šimpanzů vysvobozených z farmaceutické laboratoře. (Zvířata jsou taky lidi)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (6)

Manman 

všechny recenze uživatele

Mam pocit, ze som sa vlastne nic zaujimave nedozvedel. Nevidim ziadny dovod preco by sa na toto mal niekto divat. Nasu macku sme nasli niekde pri ceste a vzali si ju domov. Mala blchy, 2x ju zrazilo auto, 1x bola na operacii, tula sa po meste a rada chodi do obchodov ak maju dvere otvorene alebo na fotobunku. Dokument o nasej macke by mal podobnu informacnu hodnotu ako Projekt Nim. Zbytocnost je asi vhodnym slovom. ()

Brygmi 

všechny recenze uživatele

Z množství nesourodných výpovědí je poskládán poměrně ucelený příběh o tom, kterak byl šimpanz Nim využíván/zneužíván k různým účelům. Jednotlivé postavy dobře reprezentují různé přístupy k Nimovi – Laura je mladá vědkyně, která chce mít ve všem systém, Stephanie bere šimpanze jako dítě, správňák Bob ho má za parťáka, apod. Zároveň se ve filmu prolínají různé tváře 70. a 80. let, kdy na jednu stranu sledujeme zhulené hippisáky starající se o šimpanze a na stranu druhou tu je všeobecný zájem o jazykové systémy. Ostatně jméno Nim Chimpsky odkazuje k Noamu Chomskému, což bohužel v dokumentu nezazní, stejně jako se více nepracuje s lingvistikou, sémiotikou a vůbec vědeckým pozadím projektu. Místo toho tu máme historku o nešťastném roztomilém lidoopovi a také o badateli Herbertu Terraci, který celý výzkumný projekt zastřešoval. Melodramatická životopisná linie je celkem fajn, ale bohužel film ztroskotává na značné argumentační problematice a na roztříštěnosti, kterou sebou logicky nese shromážděný materiál. Nakonec zůstává otázka, co se vlastně snažil ten dokument říct. Že sebrat šimpanzí novorozeně matce je špatné? Že snažit se naučit šimpanze znakovou řeč je zbytečné? Že Terrace používal šimpanze k tomu, aby se mu lépe sváděly studentky? Argumenty se stávají ještě méně přesvědčivé, pokud alespoň trochu znáte debatu ohledně učení lidoopů posunkové řeči, případně poznatky Jane Goodallové a boj proti výzkumu na zvířatech. Osobní rovina pak nemůže fungovat, pokud se zamlčují zcela zásadní otázky typu, proč tenhle výzkum vlastně proběhl a do jakého kontextu spadal. --- Vzkaz pro ostatní komentující: šimpanz fakt není opice. ()

Reklama

Euchrid 

všechny recenze uživatele

Životní cesta jednoho šimpanze, která toho má se zrozením společného až mrazivě příliš. Hlavně to, že z něj zase člověk nevychází zobrazený nejlépe. Projekt Nim začal jako lingvistický výzkum, s cílem odhalit jestli jsou zvířata schopná komunikovat podobně jako člověk. Jako "pokusná opice" posloužil Nim, kterého celou dobu dospívání vychovávali lidé a jako člověka, a o to krutěji pak působí to jak se k němu zachovali. Samo, že je to až moc sugestivní, ale když je to prostě jenom jeho životní příběh, tak co? Navíc toho nabízí k zamyšlení dost a to nejenom o krutosti na zvířatech. A spoustu obrázků roztomilé opičky :D ()

neoBlast 

všechny recenze uživatele

James Marsh je tvůrcem dokumentů, které přesně odpovídají mému vkusu a trefuje se, podobně jako třeba Errol Morris, do mých kvalitativních požadavků na nonfiction snímky. Samozřejmě vedle nesmírně atraktivního a zajímavého tématu, o historii běžnému Čechovi zatajené, přidává ještě fešný audiovizuální kabátek (podobně jako Morris se Marsh nestydí používat střídmých rekonstrukcí a vlastních přidaných záběrů). Zaměřuje se spíše na lidi, které Nim ovlivnil, je pro ně katalyzátorem a příběhy zainteresovaných osob jsou mnohem zajímavější než dlouhé putování samotného opičáka. Emocemi není Project NIM sice tak napěchovaný jako Marshův předešlý snímek Muž na laně (to ani nešlo, zvířátka mě toliko netankují), ale určitě patří mezi špičku a to nejlepší co se mezi dokumenty v roce 2011 urodilo. 85 % ()

Ondracius 

všechny recenze uživatele

Reykjavík International Film Festival 2011: Na můj vkus až moc líbivě udělaný. Krásné a roztomilé zaměry malé opičky dokreslené hravou hudbou střídají smutné pohledy se smutnou muzikou. Až mi příjde, že Marsch se snaží člověka dotlačit do určité pózy, přestože divák nechce. Lidé tak neviděli dokument o experimentu Nim, ale dokument o roztomilé opičce, která si hrála s lidmi a nakonec byla zavřená v kleci. Kdo na konci neuronil slzu, nemá rád opičky! :) Myslím ,že by tomu prospěla větší volnost a méně výrázná hudba. ()

Galerie (14)

Reklama

Reklama