Reklama

Reklama

Magické hory

(seriál)
  • Česko Magické hory Čech a Moravy
Česko, (2009–2011), 3 h 41 min (Minutáž: 17 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Putování s Květou Fialovou a Václavem Cílkem za pamětí a tajemstvím našich kultovních hor.
České a moravské hory, jejich vznik, historie a mýty osobitým pohledem geologa, spisovatele a filozofa RNDr. Václava Cílka a herečky Květy Fialové. Jsou to příběhy o krajině, životě hor a lidí, kteří je postupně obývali, o jejich smyslu pro člověka. Jakoby Květa s Václavem vyrazili ve stopách Karla Hynka Máchy hledat svou „vlastní horu, vlastní osu světa, svou axem mundi…“. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Osobně s tímto dokumentem nemám problém. Květa Fialová tu sice mluví z cesty, ale nemůžu ji upřít nadšení pro naše české hory a vrchy. Stejně tak na tom je i Václav Cílek, který z cesty už rozhodně nemluví a poměrně přesně popisuje geologii našich pahorků napříč republikou. Což vlastně dokázal i v jiných seriálech České televize. ()

igi B. odpad!

všechny recenze uživatele

Hahahaha, opomíjeje klidně vše předchozí, jigizlivě se musím smát, jak ve šťastně třináctém konečně konečném dílu tohohle užvaněně pitomého >veledíla< se nám paní vědma plujíce se svým mudrlantem kocábkou po velestoce Vltavské v eufórii rozkecala, že v Brně není žádná řeka... Ejhle! Slunečko svítilo, Cílek to cíleně prudce zakecal, pak vylezli na Petřín, srandy plnej kopec, čarodějnice ošukala strom (jó ten Petřín, láská je láskááá... ;o) a smích byl zase jednou na Smíchově... 8-D . . . Ale to se zase jednou bába zasloužilá trafikantka spletla, na jedné z těch našich dvou řek bych řek že máme dokonce i přehradu! (Dohledej si kažej sám) - - - P.S. A taky máme v Brnisku jednu magickou kultovní horu! Jmenuje se "Kraví" a hledá se tam na ní mimo jiné i blbost lidská ve hvězdách! Viz http://kravihora.hvezdarna.cz/index.php?sekce=v_case . Tož jednou tam za vás paninko zasadíme seminko. Fí/jalový... %-[] - - - - - (Průběžně sledováno v letní časy na >magie zbaveném prostoru< , hodnocení v průběhu 18.6.2011, komentář zde šmytec nakonec vysmátý jako devětadvacátý - 8.9.2011) ()

MM_Ramone odpad!

všechny recenze uživatele

Nič v zlom, moji drahí, českí priatelia, ale ak chcete vidieť "Magické hory", tak radšej prídite kuknúť ku nám do Tatier. Putovanie so senilnou Květou Fialovou a geológom Václavom Cílkom za tajomstvom hôr nestojí za nič. Pán Cílek máva šamanskou palicou a rozpráva s veľkým zanietením o geologických javoch, ktoré formovali krajinu. Rozplýva sa nad každým kopčekom väčším ako krtinec. Popri ňom sa ledva motá, stareckou demenciou postihnutá, Květa Fialová. Evidentne nerozumie podstate vecí, ktoré jej hovorí. Je úplne mimo, vo svojom vlastnom psycho vesmíre. Nedá sa na ňu pozerať. Nechápem, na čo ju do tohto projektu zapojili. Urobila z toho jasný odpad! ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Mohl by mi někdo vysvětlit, jakým směrem se naše televize ubírá a co tím sleduje? Žmolíku, vrať se prosím! Cílek si cintá na vlastní bradu, Fialová ze sebe dělá blbouna a dokonce dvě minuty před desátou z úst vypouští slovo ´kurevník´! :-) Díl o Radobýlu jsem přežil jen díky záběrům z Litoměřic, kam jezdím na filmový festival. ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

K Václavu Cílkovi jako renesančnímu člověku chovám úctu a světem raněná víla Květa Fialová je mu na toulkách po našich kopcích dokonalou éterickou společnicí. Všechny dosavadní díly cyklu pro mě byly poutavé a informativní, některé dokonce kouzelné, jako ta o Bezdězu. ()

UncleG 

všechny recenze uživatele

Takovej nějakej neuchopitelně oslintanej seriál, v němž Cílkovo moudrosloví nebetyčně nudí a paní Fialová bohužel nedokáže nabídnout víc než své kolovrátkové rádobymystično. Ústřední dvojice putuje sem a tam, Cílkojc Venda až onanisticky slintá jednu chytrost za druhou a Květuš za souhlasného přikyvování vypouští věty bez jakékoli vnitřní relace. Po druhém díle jsem se rozhodl opustit tuto trýznivou zkušenost a věnovat se něčemu méně bolestnému. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Po pravdě řečeno, jsem od tohoto pořadu očekávala něco úplně jiného. Také mi chyběly podstatné informace nebo alespoň ty základní. Je sice hezké, že všechno to jsou místa obestřená nejrůznějšími tajemstvími a legendami a že se jedná o magická místa, ale to je málo. Tenhle pořad beru jako malý tip na výlet. O tom, že paní Květa Fialová je svá není pochyb. Je to velmi zvláštní osoba. Někdy mám pocit, že ani nemůže být z našeho světa. Je taková pořád free až to člověka překvapuje, a to dost. Měla jsem možnost se s ní potkat naživo (metro Staroměstská) a můžu potvrdit, že se chová úplně stejně jako na obrazovce. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Václav Cílek, přestože je vědec, geolog, vždy tíhnul k magičnu. Trošku ale přestřelil s Květou Fialovou, kterou sice mám rád, ale přece jen...z jejich rozhovorů čiší až moc velký kontrast mezi vzdělaným člověkem a mystikem amatérem. Na rozdíl od uživatele 6th Sun je mi milejší ten první přístup. Obdivuji hluboké znalosti Václava Cílka a jeho lásku k místům, o kterých vypráví. I ten duchovní náhled dokáže podat lépe než Květa Fialová. Každopádně si cením každého díla, které představuje a oslavuje krásná a zajímavá místa naší krajiny. ()

sator 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Naše hory obklopují českou a moravskou zemi jako náhrdelník. Milióny let čekaly na člověka. Když konečně přišel, jejich vrcholky mu daly ochranu, naději a bránu k bohům. Staňte se na chvíli poutníky po našich nejslavnějších horách. Pojďte je spolu s námi obejmout. Magické hory ()

DarkDemon 

všechny recenze uživatele

I když jsem velký milovník dokumentů ... vážně nemůžu dát víc než 2** tedy sotva kolem 50%. Ovlivněn kvalitou seriálu Podzemní Čechy jsem se těšil, ale následovalo zklamání. Pan Cílek kterého si jinak vážím tentokrát moc řeší ono „rádoby-tajemno“ a totálně vše shazuje už evidentně „psychicky narušená“ Květa Fialová. Po pár dílech to musím vzdát - tohle je na mě moc. ()

Tomatáš 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná záležitost. Další z povznášejících pořadů, který vřele doporučuji například těm, kteří stále netuší a tápou nad tím, proč vlastně mají být hrdými Čechy...Alespoň jeden z důvodů lze shlédnutím tohoto seriálku snadno objevit! ()

mcleod 

všechny recenze uživatele

Zajímavý seriál o tom, že hory nejsou jen kupy hornin, ale mají také svůj kulturní a společenský význam. Přestože mám rád zajímavé úvahy Václava Cílka i střelený styl Květy Fialové, vadí mi v jejich obsazení i hraní snaha o nápodobu Sedláčkových úspěšných Štítů království českého. Smíchat erudovaného odborníka a jeho prostoduchého společníka, kteří vedou místy vtipné rozhovory plné zajímavých informací, se tentokrát moc nepovedlo. Zdá se mi to v tomto případě příliš násilné a málo poetické. Druhá výtka vede k samotnému výběru hor. V celém seriálu jsou jen tři moravské hory (co třeba Králický Sněžník), západní a východní Čechy nejsou vůbec zastoupeny (co třeba Přimda, na východě Křemešník), naopak je v něm trochu přecpáno českým středohořím. Chápu, že má Václav Cílek svoje osobní preference, ale kdo kdy slyšel o nějakém Radobýlu? Z pražských kopců bych pak spíše než Petřín vybral Vyšehrad nebo Hradčany. Řešení? Spíše než po jednotlivých horách měl být seriál spíše veden po pohořích. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Možná se tvůrci snažili vytvořit zajímavý kontrast rozumu a citu, ale kombinace Cílka s Fialovou je asi jako párek se šlehačkou. Cílek je vynikající geolog, koho nebaví perm a kambrium, nemá asi velkou šanci si jeho styl oblíbit. Květa Fialová ovšem rozumí Sněžce a Kozákovu jako koza petrželi a její hlášky o tom, že byla v minulém životě čarodějnicí pořad naprosto zabíjejí. Možná by se hodila do nějakého alternativního pořadu (o léčitelství, astrologii a tak podobně). V populárně vědeckém pořadu však působí opravdu brutálním dojmem. Ostatně mohli by se Češi naučit pravidlo, že dokumentarista nemá lézt do záběru. A rozhodně si nemá myslet, že jeho monumentalita přesahuje Říp a pořad krytý jako zeměpisný má být autobiografický. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Takové menší zklamání, paní Fialová mi šla dost nervy. Ale jinak určitě pěkný cyklus, který určitě budu sledovat. ()

mysak.pitlik 

všechny recenze uživatele

Je to opravdu zvláštně koncipované. Vzdělaný, chytrý a zajímavě mluvící Václav Cílek a k němu neuvěřitelně mimo Květa Fialová, nejspíš žijící v jiné dimenzi, která vždycky pronese nějakou pitomost. Stejně dobře tam mohli dát malé děcko, které by bylo aspoň roztomilé. Jinak si myslím, že by pan Cílek zvládl být průvodcem pořadu sám a působilo by to pak mnohem lépe. ()

arcticsky 

všechny recenze uživatele

Fialová je zde podivná a důvody jejího angažmá v tomto pořadu jsou záhadou, ale přesto - Cílek všechny trapnosti takříkajíc "spláchne" a nakonec vše funguje... ()

Reklama

Reklama