Reklama

Reklama

Magické hory

(seriál)
  • Česko Magické hory Čech a Moravy
Česko, (2009–2011), 3 h 41 min (Minutáž: 17 min)

Epizody(13)

Obsahy(1)

Putování s Květou Fialovou a Václavem Cílkem za pamětí a tajemstvím našich kultovních hor.
České a moravské hory, jejich vznik, historie a mýty osobitým pohledem geologa, spisovatele a filozofa RNDr. Václava Cílka a herečky Květy Fialové. Jsou to příběhy o krajině, životě hor a lidí, kteří je postupně obývali, o jejich smyslu pro člověka. Jakoby Květa s Václavem vyrazili ve stopách Karla Hynka Máchy hledat svou „vlastní horu, vlastní osu světa, svou axem mundi…“. (Česká televize)

(více)

Recenze (41)

gazogazo 

všechny recenze uživatele

Cílek má strašně načteno a umí to pospojovat. Možná je divnej, ale co, tomuhle rozumí a mýty se musí živit , jinak zaniknou. Na druhou stranu ho doprovazi super píča 3000 která se nedá vystát ani jednu větu . Nakonec se seriál uchýlí k málo informacím a jen objímání stromů... Bohužel , některé jiné Cílkovy "projekty" jsou určitě lepší ! ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Ty nemáš malej cíl, ty máš velkej cíl!" Charismatická a volnomyšlenkářská Květa doprovázená světaznalým Václavem Cílkem. Toť parádní dvojka! ()

Fajt 

všechny recenze uživatele

Seriál je pěkný, ale pan Cílek i když je velký odborník je rovněž i velký hulvát, když si veřejně v posledním dílu dovolí (mimo další serií neomaleností) říci paní Květě Fialové "Jak jsi stará, tak jsi hloupá". Možná je to v režii, ale mohl se tomu vyhnout, to je neomluvitelné, je to dáma. ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

Výrazně slabší parafráze na Munzara. Fialová je vysloveně švihnutá (řekla bych senilní, ale nejsem si jistá, jestli to není spíš trapná póza) a jediné, co tenhle pořad v mém pohledu drží nad vodou je, jak ji Cílek čas od času správně usadí :-D ()

pOne 

všechny recenze uživatele

Pan Cílek perfektní. Paní Fialová mi tam ale vůbec nesedí. Její komentáře jsou často mimo rámec a úplně narušují zajímavý výklad Václava Cílka a celkem pěkné záběry kamery. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Nádherný pohled na naše úžasné a krásné hory a na naši krajinu.... hudba, milá a co se týče průvodní dvojice? Tož....Moudrý člověk, který má hodně vědomostí a dokáže je srozumitelně sdělit, vysvětlit a Květa? Květa je tam jako odlehčení, kolikrát jsem se musela pousmát.... ale díky ní si třeba spoustu věcí taky uvědomuji... její lásku k přírodě a obyčejným věcem a lásku k životu a dobru vůbec. V tom je jejich laskavost hodně podobná a proto za mne... 5. Pohladilo mě tohle dílo po mé romantické duši..:-) ()

FuLister 

všechny recenze uživatele

Nechápu co se všem nelíbí. Václav Cílek zde zastupuje řekněme vědeckou stranu a hovoří o tom jak hory vznikly, formovaly se, jak to ovlivňovalo lid a kulturu, kdežto Květa je zde jako rozevlátá umělkyně a jakože zástupce duchovna, které odciťuje věci, které věda nedokáže popsat. Dokument z produkce od BBC to asi není, ale myslím, že to asi ani nebyl záměr. ()

pidla 

všechny recenze uživatele

Jaké duchovní bytí má 6thSun na mysli? Ty praštěné bláboly Květy Fialové? Václav Cílek rozhodně není suchý rozumový pragmatik a jeho názory a způsob myšlení mají skutečný duchovní potenciál, Květa Fialová si na "duchovno" jen hraje. Tohle pan režizér jaksi nepochopil a evidentně nezvládl. Bohužel určitě nejslabší pořad, ve kterém se Cílek kdy objevil! ()

DžejPý 

všechny recenze uživatele

Bídná režie, Květa Fialová, jak ji známe (= pindy o ničem a k ničemu) a Václav Cílek to bohužel nezachrání... Škoda, mohlo to být zajímavé. BTW: Pidla 100% :-) ()

Tomoto 

všechny recenze uživatele

Tento cyklus se mi líbí už jen proto že mi evokuje (byť velmi vzdáleně) seriál Šumná města. Projít nebo proletět se s kamerou po fotogenické krajině naší středoevropské zemičky a poslechnout si velmi zajímavý komentář pana Cílka mě dovede uspokojit a natěšit na další pokračování. Doposem dobře, jenže... Záměr byl položit do kontrastu racionalitu pana Cílka a duchovno paní Fialové, což se nezdařilo. Proti erudovanému výkladu geologa jsou přirovnání paní herečky (ve vší úctě) velmi chabé. Ačkoliv v díle Trosky ten příměr že když stromy rostou v aleji naproti sobě, že se do sebe zamilují a několik desítek let čekají než se dotknou byl pěkný. Ale následná hláška že kaple sv.Anny na Zebíně by byl dobrý "kutloch" pro jejího kocoura mě opět vrátil do tvrdé reality. A takovýhle perel má paní Fialová nepřebernou zásobu. Naštěstí povětšinu času mluví pan Cílek a je co poslouchat! A když připočtu vcelku podmanivý "oldskhůlový" hudební doprovod, vychází mi z něj docela magický pořad. :-) ()

nobodyx 

všechny recenze uživatele

Krásný seriál, o naší krásné vlasti. Omezení zabedněnci co ho hodnotí nízko, nerozumí poetismu tohoto seriálu. Seriál je poctou kráse naší krajiny, Nemůžu si než povzdechnout nad duševní úrovní lidí, kteří zde na csfd píší své komentáře. Je to hrůza a děs, číst ty jejich výtvory. ()

strpozdiv 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdy za téma, které mě zajímá, ale jinak...Dvojice byla dle mého soudu vybrána naopak dobře. Cílek všeználek mě zajímá jako studna vědomostí, naopak Fialová jako osobnost, ale poslouchat její oduševnělé kecy bych dlouho nesnesl. Asi už jen proto, že jsem podobný typ :) Problém je v té nerovnováze. Fialová měla dostat více prostoru, nebo neměla být vůbec. ()

patron01 odpad!

všechny recenze uživatele

Pan Cílek toho mnoho ví a dovede o tom zajímavě vyprávět, jako málo kdo. Umí dávat věci do souvislostí, nahlížet na ně z nezvyklých úhlů. A přesto se na tento cyklus nevydržím dívat – trpím. Že je česká krajina neustále snímána takto diletantsky, jako by kameraman už nebyla umělecká profese ale jen reportážní záležitost, to už je bohužel u nás pravidlem. Ale zdá se, že tento seriál snad ani neměl dramaturga a snad ani režiséra. Výsledek působí značně chaoticky – jako by si Cílek s paní Květou vyrazili vždy ve smluvený čas na výlet – za jakéhokoli počasí – a tu máš, diváku, jejich domácí video! Plné patosu, nechtěného humoru a nepřehlédnutelného „jiskření" mezi oběma protagonisty. Chvílemi máte pocit, že pan Cílek má chuť vzít Květu s tou svojí holí po hlavě... jindy zase z paní Fialové přímo čiší jakási rozladěnost, pramenící možná z toho, že výkladům pana Cílka ne úplně rozumí. Sledujeme dva nesourodé průvodce, kteří nám zjevně chtějí a mají něco sdělit, ale vlastně se k tomu sami přes sebe nedostanou. ()

Reklama

Reklama