Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rasputin. Muž opředený mnoha mýty, pro některé guru a prorok, zachránce ruského impéria a jako léčitel a mystik i zdraví mnoha lidí, pro jiné nepřítel Ruska číslo jedna. Na dvoře poslední ruského cara Mikuláše II. měl Rasputin silný vliv, který se opíral především o důvěru pověrčivé Alexandry Fjodorovny, manželky imperátora. Původem ze sibiřské vesnice se tento mystik dostal až na carský dvůr, když zachránil carského syna, v roce 1905. Legendou je i Rasputinova smrt 30. prosince 1916. Atentátníci ho pod vedením knížete Jusupova otrávili cyankáli, které však na něj nepůsobilo, po té několikrát střelili a nakonec hodili do Něvy, kde se, podle pitvy, utopil... Ztvárnění Rasputina hvězdným Depardieuem se setkalo se značnou kritikou. Údajně bylo natáčení řízeno Depardieuem, kterého pověřil samotný Putin. Postava Rasputina vždycky přitahovala nejen historiky, ale i literáty a byla vděčnou látku i pro filmaře. Každopádně Rasputin Josée Dayanové je zajímavým příspěvkem do této řady. Ve Francii byl film vysílán pouze na televizní stanici France 3 v roce 2011 a prezentován jako televizní historický film. Posléze vyšel na DVD. Naopak v Rusku byl film uveden téměř dva roky po té, v roce 2013, v nové střihové verzi v kinech jako historický velkofilm. Film se natáčel ve městě Puškino nedaleko Petrohradu v Kateřinském a Jusupovském paláci, kde byl Rasputin zavražděn. (Česká televize)

(více)

Recenze (46)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který Gérardovi změnil život. Po něm se totiž zamiloval do Ruska a stal se z něj ruský občan. Fakticky ale nečekejte zázrak. Už v prvních scénách je znát, jak se to tady bude odvíjet. Jediný, a bezesporu největší plus, je uhrančivý výkon Gérarda. Jinak Vám to ale neřekne nic navíc, co byste o Rasputinovi už nevěděli. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Aneb jak si Josée Dayan umanula, že Gerard si nutně musí zahrát každou známou historickou nebo literární postavu v dějinách a vecpala do role jurodivého mužika otylého Gala, který si schopnost uhranout trénuje především na dvojité porci le foie gras s příslušným množstvím merlotu. Už se nemůžu dočkat, až bude Gerard hrát Johanku z Arku. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Zdejšímu nízkému hodnocení se divím. Příběh je samozřejmě notoricky známýu, tudíž žádné překvapení nelze očekávat a vlastně jde jen o to, jak poutavě a věrohodně bude podán - a k tomu nemám celkem co vytknout. Depardieu je a hraje jako rodilý mužik, reálie jsou překrásné, onu těžkou utrefitelnou polohu, kdy by člověk měl hlavními hrdinovi držet palce a současně by mu měl lézt na nervy, se podařilo zachytit dost přesně... ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Ako TV film fajn. Lenže ťažko tu hľadať nejaký konkrétny príbeh. Pár scén dokáže vytvoriť dokonca napätie, ale väčšinou je to len taký nezainteresovaný pohľad na zvláštnu postavu ruskej histórie. Podobný problém ako pri BATHORY - tvorcovia sa nevedia rozhodnúť, či chcú rozprávať "true story" alebo hlavnú postavu obmotať tajomnou fantasy aurou. Vzhľadom na epizódovitosť však film nenudí... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Priemerný film o neobyčajnom osude neobyčajného človeka, ktorý sa nakoniec ešte viac ako svojim životom preslávil svojou vraždou. Steven Seagal by povedal: „Ťažko ho zabiť.“ A práve tá vražda nebola stvárnená v tomto snímku dokonale, podľa vecí, ktoré mám k dispozícii sa to odohralo trochu inak, ale je to aj o fantázií režiséra, nakoľko aj tak vychádzame len z popisu samotného vraha Jusupova. Paradoxne len on a ďalší účastník vraždy, veľkovojvoda Dimitrij, prežili komunistické vyvraždenie rodiny, nakoľko obaja boli mimo krajiny. Inak sa tu vyčíta, že rola bola prisúdená Depardieuovi. No a čo? Že má o 50 kg viac? Aj tak to zahral skvele, lepšie ani nemohol, aj keď tá tajomná iskra v oku chýbala. Ale keď si pozrieme mnoho historických seriálov, tak väčšina dokonale nesedí na postavu, takže v tom by som problém nevidel. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Známy príbeh podaný na štýl televízneho filmu. Zdalo sa mi, že som tam zahliadol bojovú scénu z filmu Admirál, čo takémuto filmu uberá, keďže tam išlo o občiansku vojnu a tu o prvú svetovú vojnu. Takéto filmy vedia vzbudiť veľké vášne a majú nádych tajomna, najmä keď je známe, že ten priateľ Rasputina bol žid, či to, že vďaka Nemcom neskôr Lenin a boľševici ovládli Rusko, na čo nebola potrebná ani cárova žena. Ale kto bol vlastne dobrý? Bol to Rasputin, z ktorého obludu možno naozaj vyrobili? Bola to kráľovská rodina, generáli, či tajné služby? Isté však je len to, že neskorší boľševici nimi boli. Akú úlohu v tom hrali židia, tajné spolky, či akési skryté zlo, nuž to sa celkom dnes asi ani nedozvieme, za Stalina zmizla dokonca aj pitevná správa o Rasputinovi, takže ani z veci hľadiska, čo prežil a čo bolo pre neho smrteľné sa nedozvieme. Príbehy by sa mali držať oficiálnych faktov, môžu však načrtnúť aj iné pohľady na vec, tento mi pripadal celkom zaujímavý, no film nemá pridanú hodnotu. Veľmi životopisný film to nie, keďže sa tu nedozvedáme ani o jeho detstve, putovaní svetom, o jeho manželke a deťoch, či veľmi ani o jeho pokleskoch, dávajú sa tu do popredia skôr jeho liečiteľské schopnosti. Hudobne to tiež nie je žiadna Amélia z Montmartru, ale hraje tu významný herec Gérard Depardieu, ktorého aj vzhľadom na nedávne udalosti, keď sa stal občanom Ruskej federácie obviňujú zo slepého rusofilizmu aj tým, ako napríklad obhajuje prezidenta Putina. Gérard bol však tlstejší ako skutočný Rasputin. Tento film je príliš jednoduchý, zaslúžil by si lepšie spracovanie. Taktiež by som to neodporúčal sledovať v slovenskom dabingu, v tom som to videl ja a bolo to príšerné. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Hneď na začiatok nechcel som pozerať tento film, ale Rasputina z roku 2013, ale čo už. Tento film ma zo všetkého troška, boje v 1 svetovej, historický nádych o Ruských dejinách a aj o veľmi kontroverznej postave v Ruských dejinách. Len o Rasputinovi je tu veľmi málo. Kto to bol? Odkiaľ prišiel? čo chcel?Bol to svetec? Alebo to bol človek, ktorý išiel po moci a preto sa votrel do cárskej rodiny? Vela otázok a skoro žiadna odpoveď. Film sa zameriava na veľa nepotrebných vecí aj osôb, a ten okom toto celé je, je v úzadí. Z tohoto filmu prekypuje TV look, aj keď sa odohráva v zaujímavých interiéroch, ale nič výnimočné som nepostrehol. A G.Depardieu ako Rasputin tiež nebol presvedčivý, taký tučný obrík mi pripadal. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Historické události, souvislosti a posloupnosti asi souhlasí. Nicméně film je trochu utahaný a dá se říct, televizní. Chyběla mu šťáva a to pravé drama, zejména na konci. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Životní epizody vytržené ze souvislostí osobních i politických nedokážou řádně zaujmout. Divák historií a mystikou nepolíbený pak nerozumí, políbený jen kroutí hlavou. .                    .                              .                                  .                           .                                        .                                                                                                                     .                                                                     .                                                                                .                                                                      .                                                                           .                                                                     .                                                                           .                                          . ()

jhr 

všechny recenze uživatele

Celkem dobrý film o velice zajímavé osobnosti Ruských dějin Grigorii Rasputinovi. Upřímně řečeno docela mě překvapilo, že postavu Rasputina ztvárnil zrovna Gérard Depardieu ale i přesto, že skutečný Rasputin asi nebyl tak tlustý jako tento francouzský herec tak se této role zhostil skutečně se ctí. :-) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Osoba Grigorija Rasputina ma vzdy fascinovala, a preto som tento film pozeral s obrovskou chutou. Vyborny snimok o nielen carskej politike, Rasputinovi a jeho zivote, a naslednych politicko -spolocenskych udalostiach. Gerard Depardieu je pre mna Celebrita. 80 % ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele

Celkově vzato, dobře provedený snímek. I s narážkami na jeho homosexualitu se vypořádali dobře. Je mi jasné, že leccos o něm jsou mýtu, ale přišlo mi, že zde s tím pracovali dost rozumně. Konec konců závěrečná vražda byla udělána dobře, podle toho, co jsem o ní četl to jí dost odpovídalo, jako by se režisér snažil o její přesnou rekonstrukci. Celkově vzato musím filmu dát spíše pochvalu. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Ten, který rozpouští pouta chorobných útrap, v individualitách. Spouští sirné disputace společnosti, ortel nad sebou samým. Nepohodlným čarodějem čarodějů, jasnovidcem, bohatýrem ďábelskosti. Zrádný kaviár katů, Babylonie světské surovosti. V "lazaretu" aristokracie zla. ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem 2 dokumenty o Rasputinovi a připadly mi neskutečně vzrušující. Vyjma 1. scénu vraždy carské rodiny je fillm hodně nudný. Neustále se opakující důvěra a nedůvěra v Rasputina a neustále se opakující scény světce a kurevníka. Film vůbec nedává odpověď na otázku: Kdo to byl Rasputin. ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Škoda takej ťažkopádnosti tohto snímku a historických nepresností. Inak zaujímavý film, ktorý aspoň trochu bežnému človekovi priblíži, kto to vlastne Rasputin bol. 3 z 5 ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Pochází z malé vísky na Sibiři, ale jeho pověst, a informace o jeho zázračném léčení dorazí i na carský dvůr do Petrohradu. A když dokázal pomoci mladému careviči, trpícímu hemofilí, začíná jeho vliv na carském dvoře růst. A toho se spousta lidí obává, a tak začnou osnovat jeho smrt. Ale zabít Rasputina není tak lehké ... Nevím jestli to bylo tím, že jsem měl tento film k dispozici ve slovenštině, a nebo jen tím, že se brutálně táhne, ale při sledování jsem měl pocit, jako by film trval několik hodin a neměl žádný příběh. Ten se trochu rozproudí v závěrečné dvacetiminutovce, kdy se konečně něco začne dít. Tentokrát mne nepotěšil ani Gérard Depardieu - myslel jsem že v šílenější roli než v Na mamuta jej již neuvidím, ale jeho opilecký tanec v noční košili asi všechno překoná. A tato scéna je možná ta jediná, proč by se někdo chtěl na tento film vůbec dívat - pro ostatní doporučuji přečíst si něco o Rasputinovi na wikipedii nebo nějakou zajímavou knížku, ale tomuto filmu se raději vyhnout... ()

Prekarkar 

všechny recenze uživatele

Po několika dokumentech o Rasputinovi jsem zhlédnul i toto dílo. Možná, kdyby to bylo naopak, tak bych hodnotil lépe, ale ani jako zjednodušený život Rasputina, ani jako film se mi to nelíbilo. A ani Depardieu to nezachránil. ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele

Notoricky známý příběh, který inspiruje filmaře již po léta se dočkal FRANCOUZSKÉHO zpracování v mrazivém RUSKÉM prostředí. Extrémně vypasený šedesátník Depardieu zde hraje čtyřicátníka Rapustina. Vzhledem k jeho životnímu stylu si říkáte, že do té role vlastně docela pasuje. Rasputin jako film asi nemůže nijak překvapit. "Tajemnou aurou" obklopený Rapustin vykonává "zázraky" a několikrát zázračně přežije svou vraždu. Větší komplexní propojení s Romanovci a jejich osudem by asi dané látce prospělo. ()

Reklama

Reklama