Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká hořká komedie Hoří, má panenko z roku 1967 je třetím celovečerním hraným filmem Miloše Formana, jednoho z předních reprezentantů tzv. nové vlny českého filmu. Na snímku scenáristicky spolupracovali i jeho dva přátelé Ivan Passer a Jaroslav Papoušek a kameramanem byl dnes světově proslulý Miroslav Ondříček. Ústředním motivem filmu je hasičský bál, a to bál velice svérázný. Formanovi se podařilo proniknout až ke kořenům člověčí povahy, mnohé figurky jako by byly vystřiženy ze skutečného života. Jestliže jeho předchozí filmy shlížely na lidské hemžení se shovívavým a laskavým úsměvem, v tomto filmu lyrická a zjemňující nota zcela zmizela a zůstalo jen důsledné odhalování negativních stránek lidských povah. A hasičský bál, jehož neuvěřitelný průběh film sleduje, je jakoby křivým zrcadlem společenské situace šedesátých let. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

Z natáčení

Recenze (724)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Trochu slabšie ako Lásky, stále ale lepšie ako súčasné české kvázi umelecké filmy kopírujúce Formanove snímky. Gagy odhalujú o českej povahe rozhodne viac ako fóry s bolševickými noky. Scéna volenia miss bálu s dedkami mi pripomenula 120 dní sodomy. Je príjemným prekvapením, že zástupca akejsi českej novej vlny, čiže umelecký film, dosiahol takého širokého diváckeho ohlasu. Forman je nekompromisný ako k čechom, tak aj k američanom (Taking off). ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Komedia sa udrzala na humornych dialogoch o vecnych hadkach kvoli zmiznutiu tombol, ale ani volba kralovnej krasy nemala chybu. Chvilkami som sa nudil, ale pri 70 minutovom filme to nestoji za rec. Ani vo sne by mi nenapadlo, ze by sa tento film dostal az na nominaciu na Oscara v kategorii najlepsi cudzojazycny film... 26.02.2009 ____ Jan Vostrčil (předseda plesového výboru) +++ Josef Šebánek - (člen plesového výboru) +++ Josef Valnoha - (člen plesového výboru) +++ Václav Novotný - (člen plesového výboru) +++ (Alena Květová - (Růženka) +++ Hana Hanusová - (Jarka) +++ Marie Slívová - (kandidátka) +++ Ivana Freiburgová - (kandidátka) +++ Kamera: Miroslav Ondříček) +++ Hudba: Karel Mareš +++ ()

Reklama

troufalka 

všechny recenze uživatele

Film, který má neskutečně mnoho krásným momentů. Od Beatles v dechovkovém provedení, přes dědu, kterého šoupnou blíž k ohni, aby mu nebyla zima, celá volba královny krásy, komunikace mezi hasiči... Vlastně bych se měla královsky bavit. A v tom někde je prostě skrytý nějaký háček. Všechno to vnímám, ale nebavím se. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

"Mámo, dyť ty to nehlídáš!" aneb nestárnoucí komediální klasika, která je jednou velkou alegorií o lidské malosti, odehrávající se na pozadí hasičského plesu.... Právě ona hasičská zábava posloužila Formanovi k tomu, aby dokázal skrze filmové médium pojmenovat tak komplexní téma, jakou je právě česká národní povaha. Českou náturu zde Forman zrcadlí skrze jeden velký rafinovaný pelmel situačních gagů, plynoucích z trapasů v podobě dechovkové tancovačky, hlídání tomboly plné kuriozit, soutěž o post královny krásy, anebo požáru chalupy, které vyvolá nejedno trauma. V tomto pomyslném kolotoči trapna hraje svou neméně důležitou roli rozmanité panoptikum karikaturních postaviček, v němž každá z nich reprezentuje určitou vlastnost "čecháčkovství", jež je snad každému známa, což je podpořené i celkovou teatrálností situačního humoru a autentickými projevy ze stran herců i neherců. Tato mozaika trapnosti by však nemohla fungovat bez neméně chytrého scénáře, na němž se krom samotného Formana podílela ještě dvě filmařská esa: Jaroslav Papoušek a Ivan Passer.... To vše společně s pečlivou režijní rukou Miloše Formana tvoří dokonalé schéma toho, jak se dá z obyčejných lidských trapasů vytvořit neskutečně úsměvné dílo, které se nejenom zaslouženě zapsalo do zlatého fondu české kinematografie, ale zároveň svou výpovědní hodnotou národní charakteristiky překonalo hranice Československa.... Nejlepší český film z hlediska scénáře. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Po zásluze velký kult, jehož humor bude hlavně zásluhou perfektně zvolených neherců aktuální ještě hodně dlouho. Hlavně ta pasáž s výběrem královny krásy prostě nemá chybu, především pak výraz Šebánka a spol. po příchodu všech dívčích "klenotů". Miloš Forman to měl od začátku své kariéry v malíku, věděl co od filmu očekává a co proto udělat, čehož je tenhle zábavný a nostalgický snímek jasným důkazem.)) "Neboj se, přijdou lepší!" ()

Galerie (26)

Zajímavosti (40)

  • Do filmu bol pridaný dodatočne v marci 1968 titulok, že film nie je namierený proti požiarnikom ako reakcia na umelo vyvolané protesty údajne pobúrených českých hasičov. V roku 2009 v reštaurovanej verzii, ktorá vznikla v úzkej spolupráci s kameramanom Miroslavom Ondříčkom, chýba úvodný titulok upozorňujúci na to, že snímka nie je namierený proti hasičom. (Raccoon.city)
  • Dějištěm scén z hasičské zábavy je kulturní dům Střelnice ve Vrchlabí (dnes Restaurace Švejk), kde jsou ve vstupní chodbě ke zhlédnutí fotografie z natáčení. (jenik71)
  • Film byl v anketě „Filmové dědictví 2007“ zvolen nejlepším československým filmem všech dob. (Bediverecs)

Související novinky

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

11.01.2020

Ve věku 86 let zemřel významný filmový scenárista a režisér Ivan Passer. Přítel a blízký spolupracovník Miloše Formana spolupracoval na scénářích k filmům Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

20.05.2018

71. ročník byl zahájen snímkem Oscary ověnčeného Asghara Farhadiho Všichni to vědí, jemuž vévodí slavný španělský herecký pár Penélope Cruz a Javier Bardem. Česká stopa byla výrazně znát v úvodu… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Reklama

Reklama