Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Česká hořká komedie Hoří, má panenko z roku 1967 je třetím celovečerním hraným filmem Miloše Formana, jednoho z předních reprezentantů tzv. nové vlny českého filmu. Na snímku scenáristicky spolupracovali i jeho dva přátelé Ivan Passer a Jaroslav Papoušek a kameramanem byl dnes světově proslulý Miroslav Ondříček. Ústředním motivem filmu je hasičský bál, a to bál velice svérázný. Formanovi se podařilo proniknout až ke kořenům člověčí povahy, mnohé figurky jako by byly vystřiženy ze skutečného života. Jestliže jeho předchozí filmy shlížely na lidské hemžení se shovívavým a laskavým úsměvem, v tomto filmu lyrická a zjemňující nota zcela zmizela a zůstalo jen důsledné odhalování negativních stránek lidských povah. A hasičský bál, jehož neuvěřitelný průběh film sleduje, je jakoby křivým zrcadlem společenské situace šedesátých let. (Česká televize)

(více)

Recenze (726)

Poker_Face 

všechny recenze uživatele

Nemusíte číst dějiny našeho národa. Stačí se podívat na Hoří, má panenko a hned se dozvíte co jsme zač. Přesto, ale nemusíte dávat plný počet hvězdiček jenom proto, že režisér je Miloš Forman. Šebánek měl dostat více prostoru. ()

Realmond 

všechny recenze uživatele

Komedie která má svůj vlastní humor se kterým si krásně hraje. Děj má perfektní spád. Plesové prostředí je opravdu nádherné. A scény s tombolou jsou opravdu nezapomenutelné. ()

waska 

všechny recenze uživatele

Dokonale vystiženo to "čecháčství", které je v nás. To Miloš Forman vystihl dokonale. Je to prostě mistr svého oboru. Jsou tam silné momenty, ale jako komedie? Ani náhodou.. Nedokážu si vzpomenout, že bych se aspoň jednou od srdce zasmál. Nevím jaké hlášky, u kterých bych se válel smíchy, jsou tady myšleny.. Mě to neoslovilo, je to spíš mnoho povyku pro nic.. ()

Mngwa 

všechny recenze uživatele

Tak na základě téhle záležitosti jsem úplně změnila náhled na Formana. Ráda bych napsala, že film je geniální nebo aspoň brilantní, ale to už tady napsalo x dalších uživatelů. Takže jinak: PODÍVEJTE SE NA TO!!! ()

danny_21 

všechny recenze uživatele

Nádherný příklad čecháčkovství, které je naším typickým rysem - nakrást co se dá a začíná to třeba u tomboly. Kdo zná prostředí vesnických bálů, se ani moc nediví, jaká kouzla se tam ději :-) Miloš má dár, udělat z neherců naladěné postavy, překypuje satirickým nadhledem a po ruce má svého dvorního kameramana Ondříčka. Soudruhům se to nelíbílo, ale zato mě moc, jeden z klenotů české tvroby a zasloužená vstupenka do velkého filmového světa pro Formana - 85 % ()

Jaxx84 

všechny recenze uživatele

Tak dlouho jsem odkládal tuto perlu českého filmu až jsem si řekl dost a vrhl se na ni. Upřímně mi zůstala na jazyku jen ta hořkost. Češi jsou prostě buď perverzní pantátové s pupkem nebo zloději. Co si budeme nalhávat, o tom opravdu české zábavy (a nejen ty vesnické) jsou: baby, chlast, tombola (s chlastem). Josef Šebánek zahrál přesně to samé, jako o pár let později v "homolkových". Češství obnažené až do plavek. "A proč jste to neřekla těm ostatním taky, aby si vzaly plavky?" 8/10. ()

marko66 

všechny recenze uživatele

Neviem po koľkých rokoch presne som si to pozrel znova a musím zdvihnúť hodnotenie na 5* "Počkejte chlapy, takhle to nevyřešíme. Jestli to ví, tak to ví, A jestli to neví, my mu to říkat nebudem." :-D ()

Evny 

všechny recenze uživatele

Hoří má panenko je legenda, kterou si ani nepřipadám hodna hodnotit, ale... Přesto, že jsem si vědoma záměru věhlasného Formana a jako alegorie na český venkov je to asi trefné, nedokážu přenést přes srdce osud dvou figurujících staříků, primárně chudáka, kterému shoří dům a oni mu jako útěchu darují tombolové lístky z vykradené tomboly. Možná jsem příliš útlocitná, ale jednou stačilo a už nikdy více. ()

Flexaret 

všechny recenze uživatele

Film o lidské lhostejnosti a podlosti. Tyto vlastnosti jsou nezávislé na době, národu či režimu. Vím, že základ každé komedie je v tragice, ale tady se prostě nedokážu smát. Po každém zhlédnutí na mě padne smutek. ()

neo93 

všechny recenze uživatele

Výborná česká komedie, která nemá obdoby. Miloš Forman a jeho naprosto úžasné zpracování jednoho hasičského bálu. Dokonale režisér spojil své oblíbené herce s neherci a tou správnou vesnickou atmosférou. Nic víc nebylo již potřeba, humor, dialogy a skvělé hlášky již přišly samy. A kam se hrabe soutěž Česká miss nad tímto udělováním královny krásy. ()

Nocturno culto 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem docela drsný film, byť je v hlavičce napsáno že se jedná o komedii. Člověk se tomu nejprve zasměje ale vzápětí, takřka okamžitě to na něj padne a uvědomí si že to vlastně až tak legrační není. Humor je tu černý jako zbytky dědova shořelého domu, sarkasmus s cynismem si podávají ruku a nakonec z toho všeho vyjde nejhůř bývalý předseda, kterému doktoři nic neřeknou, kolegové taky ne, tak ho aspoň vyznamenají hasičským kladívkem, které tam ale nakonec vůbec není, tombola rozkradená, plesové královně krásy je minimálně 65 let a hospodský podchytí lidskou trgédii k vlastnímu zisku... ()

Související novinky

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

Zemřel scenárista a režisér Ivan Passer

11.01.2020

Ve věku 86 let zemřel významný filmový scenárista a režisér Ivan Passer. Přítel a blízký spolupracovník Miloše Formana spolupracoval na scénářích k filmům Lásky jedné plavovlásky nebo Hoří, má… (více)

Retro biják 60. – 90. let

Retro biják 60. – 90. let

16.06.2018

Fanoušci retro filmů, zbystřete! Jáchyme, hoď ho do stroje!, Postřižiny, Limonádový Joe, Marečku, podejte mi pero!, Starci na chmelu, Adéla ještě nevečeřela, Noc na Karlštejně, Čtyři vraždy stačí,… (více)

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

71. Cannes Film Festival a jeho vítězové

20.05.2018

71. ročník byl zahájen snímkem Oscary ověnčeného Asghara Farhadiho Všichni to vědí, jemuž vévodí slavný španělský herecký pár Penélope Cruz a Javier Bardem. Česká stopa byla výrazně znát v úvodu… (více)

Miloš Forman 1932 - 2018

Miloš Forman 1932 - 2018

14.04.2018

Včera ve věku 86 let zemřel režisér, scenárista a pedagog Miloš Forman. Držitel dvou Oskarů, tří Zlatých glóbů a celé řady dalších mezinárodních cen vyrůstal jako sirotek u příbuzných v Náchodě. V… (více)

Reklama

Reklama