Reklama

Reklama

Bitva u Gettysburgu

(TV film)
  • Velká Británie Gettysburg
Velká Británie / USA, 2011, 120 min

Velkolepá rekonstrukce jedné z přelomových kapitol americké historie. Stejná vášeň, která zrodila jednotný národ, jej posléze rozervala vedví. Mistrovsky natočený dokument o významných okamžicích amerických dějin, kdy svár mezi Severem a Jihem nabývá na vrcholu a vítězství Unie se zdá nedosažitelné. Bratři Scottovi a jejich výlučná filmařina se zasloužili o excelentní zpracování krvavého konfliktu, který mapují krok za krokem, den po dni, a nazírají přes osudy prostých vojáků a civilistů, kteří si na samém počátku července roku 1863 prošli trýznivým peklem. Tři dny trvající zuřivý boj po sobě zanechal více jak padesát tisíc mrtvých a těžce raněných, a přestože sama bitva ještě neukončila vleklou občanskou válku, navždy Ameriku poznamenala a změnila. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Incantator 

všechny recenze uživatele

Na rozdiel od veľkolepého (a zväčša opomínaného) historického veľkofilmu sa tvorcovia tohto snímku vybrali viac dokumentárnou cestou, čo prináša väčšiu autentickosť, ale aj menej dobrodružné a pútavé rozprávanie (a menší počet divákov). Našťastie však neskĺzli do sterilného výkladu historických udalostí, i keď zachovali chronologickú presnosť udalostí (o.i. členením dokumentu podľa jednotlivých dní, v ktorých sa bitka konala). Oceňujem, že bol zohľadnený pohľad obidvoch strán na konflikt, ktorý vhodne reprezentovali vojaci zapojení do bitky. Vďaka tomuto poňatiu môžu diváci nahliadnuť aj do "každodenného" života vojakov a, hlavne, dokážu sa vžiť do emócií, ktoré prežívali. Tento dokument si skutočne zaslúži prídomok "historický" a oplatí sa ho vidieť, i keď mapuje iba veľmi krátku etabu bojov vo vojne Severu proti Juhu. Pre získanie komplexnejšeho pohľadu na udalosti v rokoch 1861-1865 odporúčam podobný, i keď trochu ťažkopádnejšie nakrútený historický dokument Lee & Grant, ktorý analyzuje konanie dvoch najvýznamnejších generálov občianskej vojny (jeden z nich, generál Robert E. Lee stál na čele armády Konfederácie aj pri Gettysburgu, bitku preto spomína aj táto snímka). Zhliadnuté v TV [HISTORY Channel] [český dabing] (10.7.2012) ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

V tejdnu sem viděl jeden filmek z týhle doby, tak sem se chtěl krapet samovzdělat dokumentem o nejkrvavější bitvě na území USA. Ten název města sem slyšel už tolikrát, ale samozřejmě, že sem věděl prdlačku o tom jak to tam probíhalo. Tenhle hranej dokument mi celkem postačil k tomu, abych si udělal bližší představu o tom, jak se o tohle město válčilo. Nejen kdo proč , ale taky čím. Už tenkrát lidi vymejšleli brutální děla, který nejen střílely koule, ale taky malý kuličky, nebo něco jako bowlingový koule pěkně odrazem. Brr. Taky sem čuměl, že vyvinuli spešl kulky do pušek, který rozstříšťovaly kosti, takže se pak hned do končetin pustila gangrána. Proto všem postřeleným nezbylo nic jinýho, než si nechat uříznout ruce nebo nohy, brr. Dokument poučnej. Ale ty vobrázky byly vidět, že sou nízkorozpoštový, takže z toho důvodu nedám plnou palbu. ()

Reklama

ondrula 

všechny recenze uživatele

Tohle je pro mě nejrealističtější zobrazení války Severu proti Jihu. Je zajímavý, že co se nepovedlo komerčním režisérům ve směšným stejnojmenným seriálu, ani v otravně nekonečným filmu Gettysburg, natož pak v idealizovaným Návratu do Cold Mountain, povedlo se v hraným historickým dokumentu kanálu History Channel. Zobrazení války působí neobyčejně autenticky, tvůrci si vyhráli i s takovými detaily, jakými byly unikátní bojový pokřiky vojáků (ne nepodobný indiánskýmu ječení), anebo odrbanost jižanských Yankees. ()

Zeck 

všechny recenze uživatele

History Channel, jeho pověstná "pop-historie" a další z dokumentárních polofilmů, tentokrát o americké občanské válce. O tuto tématiku se absolutně nezajímám, takže nemohu posuzovat historickou přesnost ->>dokumentu<<-. History je pověstný tím, že ve jménu atraktivity svých pořadů, ponechává historii jen jako takový doplněk v názvu kanálu a jeho zaměření a uzpůsobuje si jí k obrazu svému tak, aby to vždy vypadalo co nejvíc cool. Proto je polovina jeho dokumentů naprosto k ničemu (asi tak na úrovni komunistických hodin dějepisu). Zda je tento dokument zdařily, to ponechám pro někoho více zasvěceného, já mohu posuzovat jen solidní provedení a zábavnost. Jo, bavilo mě to, ale mohu říct, že jsem se dozvěděl něco z historie? To si po minulých zkušenostech říct netroufnu. 70% ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama