Reklama

Reklama

Bylo, nebylo

(seriál)
Trailer
USA, (2011–2018), 114 h 2 min (Minutáž: 41–45 min)

Hudba:

Mark Isham

Hrají:

Jennifer Morrison, Ginnifer Goodwin, Josh Dallas, Lana Parrilla, Robert Carlyle, Jared Gilmore, Colin O'Donoghue, Lee Arenberg, Emilie de Ravin (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(7) / Epizody(156)

U dveří lovkyně uprchlých zločinců Emmy se jednoho dne objeví malý kluk, který tvrdí, že je jejím ztraceným synem. Podle něj jediná Emma dokáže zvrátit hroznou kletbu, kterou uvrhla zlá čarodějnice na celou říši pohádek... (TV Prima)

Recenze uživatele Lachtaan k tomuto seriálu (12)

Bylo, nebylo (2011) 

Jako malý jsem denodenně obědval u puštěné televize, na jejíž obrazovce neběželo nic jiného než staré Disneyho filmy s nejslavnějšími postavičkami pohádkového světa. Obeznámen jejich příběhy jsem se životem prokousal až k seriálu, který je dokázal všechny pevně svázat dohromady. Udělat z obrovského vesmíru pohádek jeden obrovský guláš tak dobře zamíchaný, že jsem nikdy u žádného filmového či televizního díla neobdivoval práci scénáristů, jako zrovna zde. Promyšlené do sebemenšího detailu, jak především v první sérii ve světě skutečném, tak posléze i v jakémkoliv příběhu v jakékoliv říši. Přiznám se, že jsem nejspíše jako většina ostatních pocítil od 5. série menší úpadek, jež mě dlouho přemlouval, abych seriál neopouštěl, ale opět mě práce celého štábu přesvědčila, že je i po letech stále na čem stavět. Pohádek je přeci požehnaně a ať už je jakkoli méně známá či dokonce kontroverzní, do Storybrooku a jeho minulosti se zapasuje vždycky. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Neuvěřitelný. Dneska jsou tomu dva roky, co jsem zasvětil kus mého života jednomu z nejdojemnějších a scénáristicky nejvyšperkovanějších seriálů. Paralely, které se Horowitzovi s Kitsisem podařily vytvořit napříč všemožnými pohádkovými světy, mě uchvacují dodnes. Seriál se samozřejmě během svého vývinu dosti proměnil, s úchvatným začátkem, kde se dalo pohrávat s pohádkovými příběhy všeho druhu, nelze nic srovnávat. Tenhle romanticky laděný fantasy skvost mi ovšem přilnul hlavně během maratonů v lednu 2016 natolik, že u něho stanu až do jeho úplného skonu. Za přenádherný nájezd na jeden z nejsledovanějších seriálů v pradávném roce 2011 si to plně zaslouží. 10/10 ()

Série 2 (2012) (S02) 

Kdekdo by řekl mírný pokles. Za první sérii se ale při zpětném vzpomínání nedalo stihnout převyprávět téměř nic a v této druhé a stále nepřímo zaměřené řadě tkvěl přímo enormní prostor pro zapojování dalších klasických pohádek v doposud nepředstavitelném kabátě. A byl vytěžen na maximální maximum. Skvělá práce! 9/10 ()

Série 3 (2013) (S03) 

První sezóna, která se už v midseason finale rozděluje do dvou velmi pamětných částí. Na části, jež na sebe nepřímo navazují, rozvíjejí především pozadí odlišných záporáků a veškerou snahu našich hrdinů nové hrozby porazit či odstranit. Podzimní půlka v Neverlandu mi zrovna neuchvátila, měla ale stále spousty chvil, které mi i berou za srdce. Její navazující půlsezóna šla více do temnoty i do detailů a já vše mohl jedině ocenit. Nač jsem se ale těšil nejvíce, byla přicházející bezprostřední blízkost k tak dlouho očekávané 4. řadě a jejímu Frozen. 9/10 ()

Série 4 (2014) (S04) 

Na tohle jsem čekal od samotného počátku samotného Once Upon a Time. V momentě, kdy jsem spatřil hranou verzi Elsy s Annou, nemohl jsem od nich spustit oči a pevně jsem doufal, že jsou tyto krásné herečky také schopny zajímavě a trefně ztvárnit oblíbené charaktery z oslavovaného pohádkového muzikálu. Nakonec jim patřící polovina téhle sezóny nebyla ničím přeborným, jak jsem předchozích 60+ dílů očekával. Avšak pozadí, které opět paralelně vysvětlovalo nejen Emminu minulost, bylo briliantní, bezkonkurenční. Druhá část po zimní pauze, prozrazující tajemství o samotnému vzniku knížky, byla jeden velký mindfuck. Bravo! 8/10 ()

Série 5 (2015) (S05) 

Ten, kdož kritizuje nový kabát OUAT z letošního podzimu, nejspíše přeskočil nesmírně kostrbatou sérii 5. Ani nevím, co bych k těmto 23 dílům sdělil, zkrátka jsem je přelouskal z nostalgie a pouta, které jsem si k seriálu vytvořil. A vzhledem k následující náloži částí 6. i současné sezóny jsem vděčný, že jsem nad Hádesem a Temnou Emmou nezanevřel. 5/10 ()

Série 6 (2016) (S06) 

Zpočátku dosti rozporuplný návrat ke zcela primárním kořenům se nakonec dokázal vzkřísit. Vykořistění další pohádky, v tomto případě té nejznámější orientální, jsem já ocenil snad více než kdokoli jiný, i když bylo jednoduché, pro místy utichající oněhdy oblíbený seriál avšak hodně potřebné. A konec? Srdceryvné sbohem jedněm z nejpříjemnějších postav napříč všemi možnými dobrými i výbornými televizními seriály. 7/10 ()

Série 7 (2017) (S07) 

Loni v květnu jsem k finální části 6. sezóny sepsal na TV Show Time komentář, ve kterém jsem zmínil frázi “This is where part of my life ends”. Nedivím se komukoli, kdo s odchodem většiny původního obsazení nad OUAT nadobro zanevřel, řada, která jej před týdnem navždy uzavřela, se přeci jen v její velké části tvářila již spíš jako odlišný seriál. S větou “The New Book Opens” jsem se prokousal nudnými díly podzimní poloviny, aby se po zbytečném příběhu Gabrielle Anwar s Adelaide Kane objevil opět úsvit dřívejších excelentních příběhů a posledních cca 7 epizod navodilo ty nádherné feelingy, jež mě provázely celým seriálem od jeho prvopočátků. No a závěr celého Once Upon a Time? Kromě konce čtvrté řady jsme se dočkali toho nejdojemnějšího a nejlíbeznějšího season finale za celých 7 let toho úžasného pohádkového dobrodružství. Velmi vyzvedlo průměr místy až trapného příběhu Hyperion Hights. 6/10 ()

Hyperion Heights (2017) (S07E01) 

Každý bude sypat nemožné "hejty", protože mu odešli úžasní Krasoňovi nebo všemi oslavovaná Emma. Seriál by ale po tolika dílech, které se zdály poslední dobou již vařeny ze zoufalých nápadů, skutečně ztrácel ten úžasný šmrnc, který mě tak uhranul, když jsem seriálu dal před dvěma lety na Vánoce svou šanci a strávil jsem u jeho prvních tří sérií celý následující leden. Nebude jednoduché si zvyknout, že se díváme spíše na spin-off, ve kterém se míhají i někteří naši známí, ale já jsem osobně rád, že se OUAT ubírá novým směrem, kde si scénáristé mohou jakožto ve zcela nové knize, plné dalších neuvěřitelně propletených příběhů, nemálo vyhrát. Držme se motta "A new book opens" a dejme tomu šanci. ()

A Pirate's Life (2017) (S07E02) 

Tohle byla až překvapivě vynikající epizoda, jež by mohla ve mnohém konkurovat dílům předchozích sérií, které zde na databázi sklízejí ohlasy dohromady tvořící i finálová hodnocení nad 80%. Tvůrci opět nezklamali a zas a znovu si vyhráli s naší myslí způsobem, který v oblasti televizních seriálů nemá příliš velké obdoby. Zametli zmatené stopy, které nám zanechal odchod hlavních hrdinů minulosti a výborně si vyhráli s vsazením pozůstalých postav do nové říše, nové knihy, nových příběhů. Ještě v květnu jsem nečekal, že nad seriálem skutečně nezlomím hůl, nyní se jej budu držet i s větší chutí, než s prozatímní 4. sezónou Flashe. ()

Beauty (2017) (S07E04) 

Propracované, důstojné a nádherné rozloučení s postavou Emillie De Ravin a řádné opodstatnění pro to, proč charakter Mr. Golda stále zůstává ve hře. Rumpelstiltskin je pomalu ale jistě zpátky a hustota napětí nám bude zase hezky stoupat. Podezření hlavních neotřelých postav, že s ústřední záporačkou a jejím úmysly není něco zcela v pořádku, již dobře známe, já osobně jsem ale nadšen a odhodlán si toto pomalé odhalování připomenout. Jen tak dál! ()

Eloise Gardener (2017) (S07E07) 

Ti, kteří již zanevřeli nad zprvu pochybným "restartem" série, doopravdy nevědí, oč přicházejí. Právě příchozí dvojdíl opět dokázal, proč mám tenhle seriál stále tak obdivovat. Scénáristé si novou knihou otevřeli možnosti nám přetvořit a hlavně více rozvést příběhy těch, kteří v původní verzi moc prostoru nedostali. Hookův příběh nabírá neskutečné obrátky a já musím být u toho. A Drizella a její pošetilé akty i grimasy? Na jedničku! ()

Související novinky

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

Zloduši od Disneyho dostanou seriál

05.03.2019

Visí vám v pokojíčku plakát Jokera, v dětství jste vždycky fandili Darthu Vaderovi a Hans Gruber je podle vás pravý hrdina Smrtonosné pasti? Pak pro vás má studio Disney dobrou zprávu, po vzoru… (více)

Star Wars v televizi?

Star Wars v televizi?

07.08.2016

Kdo by zapomněl na Star Wars: Underworld? Ještě než George Lucas prodal Lucasfilm, objednal si 50 scénářů k epickému seriálu, který měl navázat na Epizodu III. Projekt se nikdy nerozjel a nakonec se… (více)

Čeká nás Trainspotting 2?

Čeká nás Trainspotting 2?

08.09.2015

O pokračování kultovního Trainspottingu se mluví už mnoho let. Irvine Welsh, autor románové předlohy, sepsal už v roce 2002 sequel nazvaný Porno. A režisér Danny Boyle (Sunshine) je od té doby… (více)

Reklama

Reklama