Reklama

Reklama

Výjimeční

(seriál)
  • USA Alphas
Trailer
USA, (2011–2012), 17 h 24 min (Minutáž: 41–64 min)

Hrají:

David Strathairn, Ryan Cartwright, Warren Christie, Azita Ghanizada, Laura Mennell, Malik Yoba, Callum Keith Rennie, Raoul Bhaneja, Deborah Odell (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(24)

Během evolučního vývoje došlo k radikální transformaci člověka. Mezi lidmi žijí evolučně vyspělejší jedinci, kteří mají zcela nové schopnosti a mozkové aktivity. Tito jedinci se nazývají Alfy a žijí běžným životem po celé planetě, většina z nich však nemá tušení, že jsou něčím výjimeční. Z pochopitelných důvodů se vláda snaží tuto skutečnost před veřejností utajit. Vedením a pozorováním skupiny Alf byl pověřen doktor Lee Rosen (David Strathairn), jeho výzkumný program ovšem oficiálně neexistuje.
Jedním ze členů Rosenovy skupiny je půvabná mladá žena, Nina Therouxová (Laura Mennellová). Nina dokáže pomocí sugesce snadno ovládat vůli a chování lidí, pro zmanipulování člověka jí stačí pouze krátký pohled do jeho očí. Další Alfou je vládní agent Bill Harken (Malik Yoba), který vyniká mimořádnou silou. Ve stresových situacích Bill je schopný nadlidských fyzických výkonů, ale těžko se ovládá. Čtyřiadvacetiletá Rachel Pirzadová (Azita Ghanizadaová) má neobyčejně rozvinuté mimosmyslové vnímání, navíc dokáže své běžné smysly několikanásobně zostřit. Když se Rachel zaměří na jeden ze svých smyslů, její ostatní smysly jsou dočasně „mimo provoz". Další pozorovanou Alfou je mladík Gary Bell (Ryan Cartwright), který dokáže vnímat, zachytit a dekódovat jakékoliv elektromagnetické pole nebo signál. Gary působí jako mentálně narušený kluk, který není schopný normálního života, jeho mysl je však geniální. Bill, Nina, Rachel a Gary pomáhají Rosenovu příteli Wilsonovi (Callum Keith Rennie) řešit složité kriminální případy, ale protože jejich organizace oficiálně neexistuje, jsou jejich vyšetřovací aktivity ilegální a často nebezpečné. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (61)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Jistě, není to originální, ale po pár dílech vás seriál dokáže solidně vtáhnout. Jako zábavná seriálová jednohubka rozhodně neurazí. 1. série - 70 % ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Výtečné! Možná jeden z nejlepších "x-menských" seriálů. Dává dostatek prostoru k tomu vytvořit z každé postavy člověka a divákovi poznat jeho povahu i osobní život, které superschopnost ovlivňuje a současně poznamenává. Dost času vytvořit si k jednotlivým postavám osobní vztah. Rozjíždí se pomalu, zato nepřetržitě, takže ve druhé sérii už člověk nedýchá napětím a v závěru je to takový vichr, že skoro hrozí zástava srdce. A nejde jen o příběh, platí to i pro osudy jednotlivých postav, dokonce i některých vedlejších. Snad v žádném "x-menském" seriálu nebyly navíc postavy tak nejednoznačné. Charismatický padouch není žádné jednorozměrné uberzlo, ale člověk s výrazně lidskou stránkou a motivacemi, které jsou logické, pochopitelné a člověk má chuť mu dokonce občas fandit. Zatím v žádném podobném seriálu nebyli naopak kladní hrdinové tak omylní, chybující, občas svým uvažováním i chováním horší než jejich protivník. A přestože dělají chyby a nepochopitelně špatná rozhodnutí, která mají občas tragické následky, držíte jim place a je vám jich líto. Už dlouho mi nebyla žádná parta superhdinů tak sympatická jako tady, už dlouho jsem si žádnou partu tak neoblíbil, a už dlouho mě smrt seriálové postavy tak nesebrala, jako tady. Kladem je tu i pojetí superchopností. Nikdo tu nelétá vzduchem a nemá laserový zrak, superchopnosti se drží při zemi, fungují na principu, který je pochopitelný, přijatelně vysvětlený, takže působí věrohodně a jsou, téměř se mi chce říci přirozené. Alphas je výtečný seriál, který má jedinou vadu. Způsob jakým byl ve vrcholném okamžiku, v tom nejnapínavějším momentě, zaříznut rozhodnutím o tom, že třetí řada už nevznikne. Doktore Rosene, Rachel, Gary, Camerone i ostatní, byli jste jste super, bylo mi ctí se s vámi setkat. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

--- PRVNÍ SÉRIE --- Alphas jsou strašně, ale strašně neoriginální. Témata, postavy, děj jednotlivých epizod - to už tu bylo mockrát a docela mě mrzí, že kvůli seriálům, jako je tenhle, zrušili moje oblíbené SGU. Nicméně se na to dá koukat a nenudím se, takže za 3*. Jen teda netuším, co chtěj tvůrci vymýšlet dál, protože dějová linka žádná není a každá epizoda je víceméně samostatná. Herci jsou, až na mého oblíbence Garyho, celkem nevýrazní. Hodnocení série: 3/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Druhá řada přináší konečně hlavní dějovou linku, ale ta nijak světoborná není. Stanton Parish je sice charismatický záporák, ale to je asi tak všechno. Žádná velká překvapení, žádné twisty. Nemůžu říct, že by se na Alphas nekoukalo dobře, ale chtělo by to především zajímavější story. Hodnocení série: 3,5/5 ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Průměrné zpracování, průměrní herci a vlastně průměrného je tady toho až moc. Navrch pak přidávám, že seriál nemá žádnou charismatickou a sympatickou postavu. Ten autistický hošík mi lezl na nervy pořád. Tohle odpískávám. Všem ostatním radši doporučím HEROES. ()

phoebess 

všechny recenze uživatele

Prvních pár dílů jsem hodnotila opravdu nevalně, také jsem se i divila, že vůbec něco takového vzniklo. Ale jako fanouškovi téměř všech filmů o superschopnostech mi to nedalo a dívala jsem se dál. Svůj prvotní názor jsem skoro celý překopala a začala se těšit na další a další díly. Ano, pořád mě na tom štvou některé věci, ale vesměs jsou spojené s tím, zda mám nebo nemám tu postavu, o kterou v tu chvíli jde, ráda... Druhá řada té první zatím dává na frak a já s napětím očekávám, co přinese finále. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Kdybych měla soudit jen podle pilotu, bylo by mé hodnocení tak o dva stupně slabší, protože tak neoriginální a šablonovitý úvodní díl k seriálu se jen tak nevidí. Naštěstí mají Alphas s každou další epizodou vzestupnou kvalitu, zpočátku nezajímavé postavy (kromě autisty Garyho, toho jsem si stejně jako ostatní oblíbila hned) se začínají v rámci příběhu vyvíjet a výhodou jsou také docela nápadité a inovativní schopnosti výjimečných jedinců. V čem má ale seriál pro mě velkou výhodu nad podobnými v rámci žánru je naprosto vtahující napětí a výborné akční scény, které mě v podstatě každý díl přiměly k zaujatému sledování. A tou akcí nemyslím ani tak superhrdinské eskapády, vůbec schopnosti hlavních hrdinů jsou sympaticky využívány jen minimálně a vsází se spíš na starou dobrou, poctivou akci a taky potěší ne zcela jednoznačný pohled na dobro a zlo, které občas nutí přemýšlet,zda je vždy pravda na straně těch "dobrých", kteří si navíc také občas neštítí ušpinit si ruce. Jako napínavá oddechovka rozhodně vyhovující, jen škoda toho předčasného ukončení ve druhé sérii, pár dílů bych ještě klidně snesla. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

My mum used words I´m not allowed to repeat and then she drove me here. 1) Velmi slabý scénář a přihlouplé dialogy spolu s neuchopitelnými alfami věru nedávají moc šancí na zisk divácké popularity. A tak mi vůbec nevadí, že po dvou řadách už tento zmatečný a povrchní seriál nepokračuje._____ 2) Zaznamenal jsem dva zajímavé prvky: akční dravou znělku People Don´t Understand - People Like Me (Erik Kertes a Peter Luke Adams), kterou zpívá Trey Lockerbie a 30letého (!) Angličana žijícího v Los Angeles Ryana Cartwrighta (autista Gary), jehož občasné hlášky a sexy vzhled mi byly vlastně jediným osvěžením při pouti zvrhlými představami tvůrců o mimořádně nadaných jedincích._____ 3) Cartwright o svém pojetí role: One of the things I did was try to figure out a system of hand movements, almost like a sign language, for how he would open (visual) windows and manipulate all the information screens that he sees and taps into. Everyone was super happy about this, especially the visual effects people on the show...Initially with this I had to think: Wait a minute, I´m not just coming back with a line as myself. I´ve got to filter it through, number one, an American accent, number two, the autism, and, number three, Gary´s Alpha ability. ()

lucifrid 

všechny recenze uživatele

Srdcovka, která není vyloženě geniální, ale jejíž zrušení mě mrzí dodnes. Něco mezi Heroes, Úžasňákovými a Fantastickou čtyřkou - ovšem jen v tom nejlepším. Autistický Gary se Ryanovi Cartwrightovi povedl skvěle a zapomenout nejde ani na Summer Glau jako Skylar. 90 % ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Autista Gary je naprosto dokonalá postava!:-) Celkově slušný seriál, něco na způsob X-Men, kteří musí chodit každý den do práce. ()

Thorn 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento seriál je opravdu hrozný. Naprosto nezajímaví a nesympatičtí hlavní hrdinové, nudné a obehrané zápletky, žádný dějový či charakterový vývoj a ani trocha jakékoliv originality. Pokud by se něco podobného objevilo někdy na začátku devadesátých let, tak bych to snad ještě bral. V dnešní době je to však jen další tuctový pokus přiživit se na současné vlně superhrdinských filmů, nic víc. Co se týče výčtu všech negativ, začal bych nejprve hlavními postavami. Řekněme si to na rovinu, je to bída. Tak nudné a naprosto necharismatické hrdiny jsem neviděl už opravdu hodně dlouho. Nejhorší je asi to, že člověk u každé postavy jasně vidí, o jaký archetyp se mělo jednat a ani jeden z hrdinů ze své škatulky ani na chvíli nevystoupí. Dále bych chtěl upozornit na to, že pokud se jedná o žánr akční/sci-fi/drama a nikoliv o komedii, měli by se hlavní hrdinové chovat když už ne profesionálně, tak přinejmenším seriózně nebo alespoň důstojně. Bohužel už však tento seriál očividně zasáhla současná móda ztřeštěných komických tajtrlíků alá Marvel. Podivín Gary činí celému týmu mnohem více škody než užitku, věčný bručoun Bill je zase užitečný snad jen tím, že občas něco zvedne nebo odstrčí. Holka s dobrým čichem, je tak nevýrazná, že by tam vlastně vůbec nemusela být a nic by se nestalo. Hicks je jen namachrovaný frajírek a Nina zneužívá své schopnosti k vlastnímu prospěchu, což je něco, za co by jí v každém klasickém superhrdinském týmu dali okamžitého padáka. Jediným trochu sympatickým protagonistou je tak hlavní šéf týmu doktor Rosen. David Strathaim se snaží ze všech sil a všechny ostatní přehrává o několik tříd, jenže to bohužel ani tak nestačí. Každý díl je jako přes kopírák. Ani po delší době se zde nijak nevybočuje z jasně daného a velmi triviálního dějového schématu. Náznak rámcového děje se skupinou Red Flag je opravdu jen náznakem. Kromě toho už tady není vůbec nic. Jen kupa dílů, které jsou všechny na jedno kopyto. Většina mimořádně nadaných jedinců má navíc dosti podivné schopnosti, které nelze nějak jednoznačně popsat, takže si vlastně každý může dělat co chce a nikdo to moc neřeší. Prostě hrůza. Výjimeční jsou pro mě typickou ukázkou toho, jak vypadá opravdu špatný a totálně odfláknutý seriál. ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Nezatracuji, ale ani nechvalim: Dalsi chytry serial rikate si... sazeji spise na promyslenost nez akci a fantasy prvky. No podle me je to jako kdyby nekdo vzal Vrazedny Cisla, Lovce lebek a zmychal je z Vyvolenymi... Spojovat to treba z x-men ( coz je asi prvni co cloveku hned po prvnim dilu prolitne hlavou) je podle me spatna definice. Kdybych treba zvolil treba Mutanty X. Ne, tohle je trochu jina liga... spojit zci-fi z krimi na prvni, no mozna az na ten druhy pohled neni zas az tak uplne marne. I kdyz, prvnich par dilu vylozene nudi. Slouzi spise k seznameni se zhlavnimy hrdiny a zejmena jejich schopnostmy. Ktere jsou nekdy namoute dost originalni. Ani jsem netusil ze nejake podobne schopnosti vubec existuji... Treba to jak ten autista kouzli z temy signali, Indka ma obnormalne vyvynute smysli a nebo treba hyperkineze ktera je tam podle me spise na oko, ale vypada to zatracene dobre. Po trikove strance nemam rozhodne zadnych vyhrad. Takze kde tenhle serial vlastne nefunguje a proc? Muzeme hodne bazirovat o tom ze tvurci napriklad ani sami nevedeli co od toho sami chteji a kdyz uz si to temer ve finale konecne vyjasnily, je bohuzel konec. Ten formelin uz byl docela pro smich.. Ale ne, to by se dalo prezit. Je mnoho serialu ktere po vetsinu prvni serie hledaji sami sebe... jako treba Grimm.. to toho nebudu ryt. Podle me neni problem nejen ve forme jako i v obsahu. Jednotlive serie sice dokazou prekvapit a obcas i nenudi, vzdy se tam objevi sem tam i neco originalniho a prekvapiveho (i kdyz pro me moc ne) jenze tomu tak trochu neco chybi... ano hadate zpravne. Patricni zaporaci vic napeti a akce.. min kecani mozna. Treba netopiri muz ve finale, tusim 10 dil... rozhodne potesil, jeho schopnost byla spravne drsna, i kdyz to zezacatku vypalo spis na nejakeho krtka. Bohuzel o tom zbytku uz se vylozene valne mluvit neda... chybi tomu proste forma, silnejisi dejova zapletka, zaporaci jsou spis takovy rozporuplny. Coz do uz tak slabeho a nejasneho deje vnasi tak trochu chaos. Takze za me tri hvezdy dam aspon. Ale vzhledem k prehulenym Vyvolenym jsem cekal trochu vic... snad bude i druha serie kde se to konecne vsechno poradne rozjede. Plus samozdrejmne jedna pulka ktera v hodnoceni nebude videt... :) Za celkem solidni soundtrack ktery si rozhodne sezenu. ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Po Heroes, No ordinary family a Misfits tu máme další partu lidí se zvláštními schopnostmi... a zatím to vypadá dost nudně. Oproti třem jmenovaným nijak originalitou nevynikají, i když se to snaží zamaskovat užitečnými vlastnostmi, které (až na supersílu) jsou i poměrně neokoukané. Hlavní postavy jsou zatím nevýrazné a během první epizody neprokázali, že by si zasloužili mou diváckou přízeň. Ale šanci tomu dám, protože je to seriál od kabelovky Syfy, který narozdíl od komerčních NBC, Foxů či ABC své sci-fi příběhy hýčká a zakládá si na nich (což je už dle názvu stanice logické...). Ale i tak silně pochybuji, že se z tohohle vyklube něco víc, než průměrná akční sci-fi podívaná, smíchaná s kriminálkou, která je jen výplní letního okurkového vysílacího schématu. Svým přemrštěným nápadem na vyšetřovací tým mi Alphas připomínají Breakout kings, což je taky dost nudná a klišoidní záležitost, ale prozatím seriál vypadá zábavněji, nežli mnohem nudnější Falling skies, jemuž jsou Alphas zajímavou konkurencí. ()

dason 

všechny recenze uživatele

Zo všetkých seriálov o ľudoch s nadprirodzenými schopnosťami by som tento pasoval ako najpravdepodobnejší. Schopnosti daných jedincov krásne vysvetlené a pochopené. Žiaľ čo sa týka jednotlivých epizód už asi nie je veľa čo vymýšľať. Ľudia zo schopnosťami chytajú ľudí zo schopnosťami. Nič nové ale pozerateľné. ()

iXtr3m3 

všechny recenze uživatele

Popravde som očakával oveľa ale oveľa viac. Nebolo to ani zďaleka ani len na úrovni Heroes a nieto ešte niečo novšie a záživnejšie. Príliš "triezve" a slabé "sily" superhdinov a otvorený koniec, keďže to zrušili len tak. Pritom obsadenie bolo celkom sympatické a určitú mytológiu to v sebe malo. ()

baXter 

všechny recenze uživatele

Pilot mi přišel parádní a hodně nadějný. Doufám, že se to bude v dalších dílech ještě zlepšovat a provázanost postav bude lepší. ()

Reklama

Reklama