Reklama

Reklama

I Miss Sonia Henie

  • Jugoslávie Nedostaje mi Sonja Henie
všechny plakáty

Obsahy(1)

Během filmového festivalu v Bělehradu požádal Karpo Godina osm režisérů, aby každý režírovali jeden segment filmu zachycující je v hotelu a předal jim jednostránkovou sadu instrukcí: Každý režisér vyrobí maximálně 3 minuty filmu. Film se bude odehrávat v jediné místnosti s kamerou ve stejné pozici pro všechny segmenty. V rámci každého segmentu někdo musí pronést: „I Miss Sonja Henie.“ Natáčení proběhlo v noci a brzy ráno během festivalu.
Sonja Henie (1912–1969) je legendární norská krasobruslařka, úspěšná též coby filmová herečka (pozn. uživatele Adam Bernau). (MissJ)

(více)

Recenze (23)

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Jediným kvalitním segmentem byl ten o pacientovi Johnnym, který byl právě Formanův. Forman jej vytvořil ještě ve spolupráci s dalším režisérem. Tento jediný příběh měl myšlenku, byl vtipný a měl vynikající pointu. Zbytek byla amatérská práce debilů a ani mě nepřekvapuje, že většina z režisérů už nikdy nic pořádného nevytvořila. Zcela se totiž minuli povoláním. Troška úchylnosti byla zakomponována v každém příběhu, ale měl jsem pocit, že se většina pokoušela vytvořit bezobsažný krátký pornofilm. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

I Miss Sonia Henie je hračkou nadšeného mládí talentovaných filmových tvůrců. Odlehčení je prvním zákonem a provokace je nutností v lascivnosti. Hlavním rysem je rozvernost, cynismus a exhibicionismus. Dušan Makavejev začal s baletem tváří a jazyků. Frederick Wiseman melancholicky zavzpomínal, Paul Morrissey zašel do neformální roviny a Karpo Ačimović Godina hledal poezii. Miloš Forman a Buck Henry hříčku komplexně rozšířili všemi směry a nezůstali pouze u jazyků. Tinto Brass byl vždy voyeurem a pohrával si s lidskými potřebami. Až stařešina kmene filmových hochštaplerů Mladomir 'Puriša' Djordjevič nás přes barvy zavede k obětnímu beránku, a zvuk ten zní: Sonja Henie. Nevážné, přizpůsobivé, lišácké a solidární. ()

Reklama

Stegman 

všechny recenze uživatele

Celkově: vtipná šílenost. Jednotlivě: Makavejev (jazyky) ***, Forman (Dr.) ****, Brass (It hurts!) ***, Morissey (hádka při sexu) **, Wiseman (manželé vzpomínají) ***, Djordjević (detaily) **, Tirnanić (opřeni o zeď) ***. _______ Nade všemi ční Forman a Brass, ale i ostatní se svými výstřednostmi do celé hříčky dobře zapadají. Dobrý dojem po zhlédnutí zůstává i díky tomu, že to je celé důkladně promíchané a dlouhé jen 15 minut. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Během filmového festivalu v Bělehradu Karpo Godina požádal sedm režisérů, aby každý režírovali jeden segment filmu zachycující je v hotelu a předal jim jednostránkovou sadu instrukcí: Každý režisér vyrobí 3 minuty filmu. Film se bude odehrávat v jediné místnosti s kamerou ve stejné pozici pro všechny segmenty. V rámci každého segmentu někdo musí pronést: "I Miss Sonja Henie". Natáčení proběhlo v noci a brzy ráno během festivalu. A můj názor? Výborný experimentální film, kterému ale do pětihvězdičkového hodnocení něco chybí. Zatím jsem ale nepřišla na to, co:) Ke zhlédnutí zde: http://www.youtube.com/watch?v=TJj2nxufNTw&feature=related ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

5/10 Kdyz clovek zna zadani, tak je zajimave sledovat, jak se z toho jednotlivi reziseri snazili vybruslit. Trochu skoda, ze to strihove rozbili - ale mozna jinak by to bylo nedivatelne jeste vic. Tinta jsem cekal na vetsi odvaz, ale mozna se prave tady rozhlizel a cerpal inspiraci. Nejlepsi kus ma bezesporu Milosz a verim, ze ac kratke nemusi sednout. ()

Zajímavosti (9)

  • Režisér Karpo A. Godina patřil k jugoslávskému uměleckému hnutí Amateur Movement a Black Wave, které byly obdobou české „nové vlny“ a hlásili se k němu filmaři, kteří se v sedmdesátých letech snažili v Jugoslávii tvořit nezávislé snímky. (Kubrickon)
  • Forman byl prý ochoten se nechat na plátně ponížit, protože se jako zafačovaný němý hrdina nemusel učit žádnou roli a mohl celou natáčecí noc spokojeně popíjet koňak brčkem. (Kubrickon)

Související novinky

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

Kompletní retrospektiva Miloše Formana!

07.11.2012

Přijďte dát divácký dárek Miloši Formanovi k osmdesátinám, které letos oslavil. V kinosále Městské knihovny v Praze se bude od 7. do 13. prosince konat Forman Festival, kompletní retrospektiva této… (více)

Reklama

Reklama