Reklama

Reklama

Přežijí jen milenci

  • Velká Británie Only Lovers Left Alive (více)
Trailer 2

VOD (1)

Adam - talentovaný hudebník ve stylu 60. let, žije v ponurém Detroitu. Zoufalý z toho, kam ten svět spěje, čím dál častěji přemýšlí o sebevraždě. V teplém Tangeru žije jeho tajemná, stylová přítelkyně Eva, co miluje poezii a ráda večeří s Christopherem Marlowem. Adamu i Evě je více než tisíc let. Před několika staletími, se dohodli, že kvůli čerstvé krvi nebudou zabíjet lidi a dobývat krev budou v nemocnici. Není to tak dávno, co se rozhodli žít odděleně. Moc dlouho jim to ale nevydrželo a Eva už vystupuje z letadla v Detroitu. Oba cítí, že se má stát něco nebezpečného. Brzy přijíždí do města i mladší sestra Evy - nekontrolovatelný šílený upír, který neumí ovládat své emoce. Ve městě začínají podivná úmrtí a tak musí Adam i Eva uprchnout do Alžírska. Problémy teprve začaly a vypadá to, že konec světa přeci jenom nastane a smrt není daleko... Smrt? Není příliš brzy? (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Videa (7)

Trailer 2

Recenze (593)

Ghoulman 

všechny recenze uživatele

Výběrem hudby, herců i ve vytvoření silné atmosféry se jedná o značně působivý film, který diváka naladí pomalým meditativním tempem k přemýšlení nad stavem současné západní společnosti a především k přemýšlení nad jejími (našimi) kulturními hodnotami. Avšak jak v (našlapaném) repertoáru Jarmusche, tak v rámci upírských děl jsem viděl i lepší věci (namátkou Coppolova Drákulu, anime Vampire Hunter D nebo Interview s upírem). Abych byl nicméně fér, bráno z té druhé strany, jsou i věci horší (a je jich tolik, že by se to ani nestačilo vyjmenovat a to i když vynechám takové hrůzy jako Twilight ságu). Takže u mne spokojenost. ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Zdeprimovaný hudobník sa dáva znova dokopy so svojou starou láskou, no ich pohodlný život trochu naruší príchod jej divokej mladej sestry. Rozvláčna, zdanlivo nekonečná, emo-artová, nehororová upírska dráma, ktorá výborne plní funkciu uspávanky. Pomalý pseudo-dej, prispaté postavy stvárňované nesympatickými hereckými podivínmi, ktorí otupne prednášajú svoje dialógy / monológy a snažia sa divákovi predať túto profesionálne natočenú umeleckú nudu. Režiséra nepoznám a po tomto kúsku ma zaujímať už asi ani nebude, no zdá sa mi, že jeho fanúšikovia by vedeli, že ide o super cool film, aj keby natočil hovno pod lopúchom. ()

Reklama

misterz 

všechny recenze uživatele

Tie narážky na minulosť a dávne kamarátstva toho upíra so slávnymi osobnosťami svetových dejín ma moc nebrali, skôr mi prišli ako také naivné a lacné spestrenie obsahovej stránky. No tá atmosféra, páni, to snáď dokáže iba Jarmusch - film kde sa síce nič svetoborné nestane a dejová linka toho moc nerieši a nepovie, no aj tak som pri tom sedel ako urieknutý. Nadpriemer. 75/100 ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Poklona veškeré kultuře, která je Jarmuschovi blízká. Nicméně to je okolo, to je obal. Uvnitř je ohromně romantický kus. Tedy alespoň já ho tam vidím, protože pořád platí, co říkal pan Kastner: "každý si z filmu odnese, co unese." Až jsem byl u Jarmusche překvapen, jak moc se věnuje vztahu hlavních postav. Vyjma závěrečné třetiny filmu to na mě fungovalo perfektně a bez výhrad, následný přesun lokace byl sice logický, ale napoprvé jsem se v té záměrně malátné části trochu zamotal a zabrzdil se. Kdo ke mně mluví a co mi chce říct? Dokud jsem neměl čas přemýšlet, tak jsem to věděl. A pak je tu samostatná kolonka pro Tildu Swinton. Ta je v každém filmu, kde Tilda vystupuje a napíše se do ní jen "zase excelentní" s tím rozdílem, že tady se to napíše dvakrát a zasněně se vydechne. Nebylo jí naposledy 137 let v Grandhotelu Budapešť? ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela zvláštní film. Celá ta upíří linka jde dost stranou a příběh se zaměřuje hlavně na ústřední dvojici. O jejich historii toho moc nevíme, snad jen to, že jsou velmi staří. Vycházení v noci je samozřejmostí a občas si obstarají nějakou tu krev. Další upíři zde nemají moc prostoru. Oba hlavní hrdinové jsou dost odlišní, ale přesto bez sebe nemohou žít. Po pár komplikacích jim nezbyde než utéct z Ameriky zpět do Tunisu. Tempo je dost pomalé, ale i tak mě film bavil. Dost mu pomáhá hudební podkres a občasné narážky na historické postavy. "Dobré zboží už mi došlo." ()

Galerie (89)

Zajímavosti (28)

  • Tom Hiddleston, představitel Adama, se kvůli roli naučil hrát na housle, loutnu a musel si osvěžit i své hraní na kytaru a klavír. (CrypzzXD)
  • Film nezmiňuje, kolik je hlavním hrdinům let. V prvním návrhu ale bylo Adamovi (Tom Hiddleston) 500-600 let a Evě (Tilda Swinton) 2 000 let. Eva také měla být původně kněžka keltského kmene. Později během práce na filmu Jarmusch usoudil, že by si oba navzájem byli svého věku vědomi, a nebyl proto důvod, proč informaci ve filmu prohlásit. (Polinecka)
  • Mezi knihami, které si Eva (Tilda Swinton) balí na cestu do Detroitu, lze najít knihy "Konec Hry" Samuela Becketta, "Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha" Miguela de Cervantese y Saavedra a "Nekonečný žert" Davida Fostera Wallace. Na cestu si balí i knihu "Basquiat", katalog obrazů a uměleckých prací od amerického malíře Jean-Michela Basquiata. (ČSFD)

Související novinky

Jim Jarmusch zahájí Cannes

Jim Jarmusch zahájí Cannes

12.04.2019

Nová zombie komedie Jima Jarmusche The Dead Don’t Die 14. května slavnostně zahájí letošní filmový festival v Cannes. Snímek si zde tak odbude svoji světovou premiéru podobně jako Jarmuschovy… (více)

PF 2014

PF 2014

01.01.2014

Zima dlouhá, léto krátké, Vánoce bez sněhu a v sedmi stupních. Ale uznejme, že na výborné filmy byl rok 2013 štědrý. Rivalové, Gravitace, Star Trek: Do temnoty, V zajetí démonů, Zmizení, druzí Thor a… (více)

Jim Jarmusch a upíří romance... Cože?

Jim Jarmusch a upíří romance... Cože?

31.01.2012

Pokud jste nevěřili, že se konec světa opravdu blíží, tahle zpráva to definitivně potvrzuje. Král nezávislého filmu se po několika letech vrací za kameru a natočí... upíří romanci kříženou s… (více)

Reklama

Reklama