Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rok 1010, Kyjevská Rus. Kyjevská Rus se skládá z mnoha menších knížectví, kterým vládnou synové velkoknížete Vladimíra z Kyjeva. Loupeživé bandy ale drancují ruské země a zotročují tisíce lidí. Na severovýchodě ríše se rozkládá nejvzdálenější knížectví — Rostov. To dostává na starost mladý princ Jaroslav, když je mu pouhých 11 let. Jak Jaroslav roste, upevňuje postupně svou moc. Rozhodne se vybudovat pevnost na Volze, aby zastavil nájezdníky. Snaží se sjednotit okolní kmeny, ale je zajat pohanským kmenem „Medvědů“... (Hollywood Classic Entertainment (H.C.E.))

(více)

Recenze (19)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Vydržel jsem asi čtyřicet minut, přesně do scény s obětováním a medvědem. Pak jsem to vzdal, protože mě tenhle pan velkokníže nudil jako málokterý (nejen) historický film. Hvězdu mu dávám pouze za obstojně zvládnutou výpravu. ()

AGAMENON 

všechny recenze uživatele

Oslavný historický film natočený ke kulatému výročí založení města Jaroslavli. Podobných výročních snímků bylo natočeno již přehršel, tento je však zajímavý, že v něm divák přehledně dostane všechny body politického programu baťušky Putina. Je to oslava velké, širé Rusy, chvalozpěv na množství obyvatel i varování před cizáky, kteří byť se zdají přáteli, vás určitě jednou bodnou do zad. A tak by se dalo pokračovat ještě dlouze. Pokud se podíváme na film čistě technicky, tak to žádná velká sláva není. Rozpočet je na evropské poměry slušný, přesto měl být původně dvakrát větší. Ač by se to u podobného díla čekalo, postrádá film jakékoliv velké bitevní scény, je zde sice pár akčních scén (kamera se překvapivě moc neklepe a je to všechno podezřele přehledné), avšak ty jsou spíše komornějšího rázu. Pokračujme dále, scénář se vyznačuje značně sinusoidním tempem, hudba za nic nestojí, výprava je mimořádně povedená, herci dobře typově obsazení, tj. jedná se o klasický průměrný historický film bývalé SSSR. I když je to smutné konstatování, dosažení mety položené Velkoknížetem Jaroslavem je pro české filmaře zhola nemožné. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je mi jedno, ze které strany to fouká, ale nemám rád ideologicky zabarvené filmy a pro ty historické to platí obvzlášť. A tady to bylo znát fest. A je to škoda, protože Jaroslav Moudrý byl frajer a zasloužil by si něco lepšího. Navíc tu bylo vidět, že Putinstvo nějaký ten rubl navíc pustilo a herci byli docela fajn. Jenže víc než kde jinde tady byla znát ta ruská těžkopádnost nahrazovaná hloupým patosem, šermířské souboje stály za prd a chybělo mi i víc hezkých Rusek, které by nějaké to procento vytlačily nahoru. Jinak to přirovnání k historickým filmům bývalé SSSR, které použil AGAMENON, docela sedí, ale upřímně řečeno si myslím, že Sověti to uměli o něco lépe. 35% ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Historické stvárnenie je prijateľné, boje sú dosť autentické, príde mi to dosť vierohodné, dokonca aj príbeh. Keď som videl to úvodné predstavenie dejín, tak som čakal viac, lebo ma to dosť nudilo a postrádalo to dynamiku, ale nakoniec sa to zlepšilo, záver ma prekvapil, lebo som čakal, ako budú spolupracovať s Normanmi a z nich sa nakoniec vykľuli zradcovia a tiež, ako sa dohodli na ich prepade. Celé to u mňa zdvihlo hodnotenie a tiež záver s Jaroslavľou. Priebeh to má a preto na to viem prihliadnuť, napríklad ako u mimoriadne natiahnutého westernu Dobrý, zlý a škaredý. Film sa točí iba okolo pár hlavných postáv a miestami pôsobí Béčkovo, je to iné, je to ruské stvárnenie, o šírení slovanskej ríše Kyjevskej Rusi, o šírení kresťanstva a i keď to má celosvetovo dosť nízke hodnotenie, čo chápem, lebo pôvodne som to chcel hodnotiť jednou hviezdou, postupne som pochopil, že sa dá na to pozerať aj inak, je to o skokoch v priestore, o divochoch a civilizácii a odo mňa to má 60%. ()

Helo 

všechny recenze uživatele

Proč rusové můžou toči takovéhle filmy a my ne? Myslím, že v české historii je dost potencionálních námětů, ale to by čeští filmaři nesměli být posedlý opravdu málokdy vtipnými komediemi a žrouty peněz jako např. V peřině či Nejkrásnější hádanka, které nedávají ani smysl a jsou nudné jak babka ploužící se přes přechod. Jinak k filmu - kdo má rád historii a nevadí mu komornější a levnější podání filmu, určitě nebude litovat jeho shlédnutí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Opäť raz epická historická dráma zo starovekej Rusi, atmosférou i zasadením podobná mladšiemu snímku Viking. Škoda, že sa aj u nás netočia podobne epické filmy, v tomto musím Rusom závidieť...a že oni tých historických tém, ktoré môžu filmovo spracovať, majú požehnane. Takéto žánre Rusom veľmi idú a aj keď to nemá až tak veľkolepý vizuál ako spomínaný Viking, je sa na čo pozerať. Hlavne súboje a akčné scény sú kvalitne natočené. Chvíľu trvalo, kým som si v tej spleti intríg a veľkého množstva postáv orientoval, ale potom to už šlapalo. Dokonca aj humor, ktorý sa miestami vyskytol, bol príjemný...."Je múdry....ako Čurilov". ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Tak předně, rusové tyhle historické eposy umí a tenhle i přes znatelný nedostatek financí rozhodně není vyjímkou. Je pravda, že místy film působí docela komicky, třeba když se převrátí vůz s koňmi a následně vybuchne jako v nějaké automobilové honičce. Či třeba ležení rostovských u lesa, které místo vojenského pluku působilo spíše jako prořídlý skautský tábor...:) pokud se však dokážete nad tyhle nedokonalosti povznést, vychutnáte si zajímavý příběh o vzniku slavného ruského města Jaroslavl, se vším všudy. Herci, kostýmy, hradiště, tradiční roubenky i klasická ruská příroda vás jistě nezklamou. Navíc na samém konci filmu, když jsem viděl tu mohutnou řeku (do které se nedávno zřítilo letadlo) na mě padla jakási nostalgie a v duchu jsem si říkal, že kdyby to tenkrát dopadlo jinak, tak se žádná Jaroslavl nikdy nepostavila a trojice našich hokejistů hájících barvy tamního klubu Jan Marek, Karel Rachůnek a Josef Vašíček dnes mohla být ještě na živu... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Dokument či hraný film ala DOOM či jiná počítačová hra. Pokud je pravda, co zde tvůrci ztvárnili, byl velkokníže Jaroslav naprostý idiot. ()

Scar 

všechny recenze uživatele

Téma, ktorá by si zaslúžila hrubší balíček peňazí. Trochu sa bojím hovoriť v tomto prípade o akomkoľvek umení, či už filmárskom, alebo hereckom. Úplne najhorší je strih, ktorý ide ruka v ruke z nízkym rozpočtom, čo je cítiť najmä v bojových scénach. Jediný film, s ktorým sa nebojím tento porovnávať je "Stara Basn", resp "Staré báje Vikingu". Prečo teda dávam štyri hviezdy? Mám na to niekoľko dôvodov. Hlavným dôvodom je, že dejiny slovanov v ranom stredoveku sú moja srdcovka. V porovnaní s filmom "Ironclad", ide stále o filmovú lahôdku s vizuálom starých slovenských rozprávok. A teraz to najlepšie - kostými, doplnky, detaily, zbrane, zbroje, šperky, to všetko je dotiahnuté do najmenších detailov. Ako veľmi oku lahodí, vidieť ženy karetkovať (tkať tkanice pôvodnou metódou), ako veľmi srdce plesá, keď vidím ozajsné karolínske meče, reálne spadajúce do tejto doby, aké krásne je vidieť na hlave kniežaťa repliku prilby nájdenú v Novgorode,... tak pre toto styri hviezdy, lebo film nijako neklame diváka, ale ponúka realitu, s takmer dokumentaristickou presnosťou. Viac takých filmov! ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Město Rostov v 11. století, zbroj jeho statečných mužů, krásná krajina matičky Rusi ... A především, skvělý vlastenecky zaměřený snímek o hrdosti, odvaze a jednotě. Takových filmů jen houšť bratři Slované :-) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ruský film o velkoknížeti Vladimírovi z 11.století. Dobový film, který se snaží být velkofilmem za pár rublů a ve výsledku to působí hrozně televizně. Stylem to není syrový příběh z temného středověku, ale spíš kostýmová pohádka s akčními scénami alá Xena bojovnice. Nic pro mne, ale jako nenáročná oddechovka na odpoledne do televize to může někomu posloužit. ()

KoleckoR 

všechny recenze uživatele

Docela příjemný film o tisíc let staré historii Ruska a legendě o vzniku města Jaroslavl. Film byl ale trošku vařen z vody, asi chyběl dostatek financí. Kompars poslabší a scény taky. Bitky, kde proti sobě stojí knížectví, jsou tak asi 50 lidí proti 50. Když tomu odpustíme pár větších, či menších nedostatků, stojí film za shlédnutí. ()

diodoros 

všechny recenze uživatele

Nízkorozpočtový ruský historický film zobrazujúci mladosť kniežaťa Jaroslava Múdreho a jeho (pochopiteľne scenáristicky fiktívny) boj s pohanským klanom na hranici jeho kniežatstva, ktorý sa ako pravý osvietený ruský vladyka snaží vyriešiť mierumilovnou cestou, v čom mu bráni tajomné spiknutie vnútri jeho vlastných radov... Nízky rozpočet je sčasti na škodu - najmä v davových scénach, kde je dokopy najviac 20 až 30 komparzistov, ale zase je výhodou, že film sa drží pri zemi, neupadá do gigantického akčného mainstreamu a v bojových scénach je viac-menej realistický, kostýmy a zbrane sú spracované kvalitne a krvi sa Rusi tiež neboja ani to s ňou nepreháňajú. V deji dôjde aj na nejaké intrigy a spiknutie, ale inak je jednoduchý, priamočiary a s klasickou schematickou romantickou líniou. Je to síce jednoduchý priemerný film, ale tvorcovia robili, čo mohli a pozerá sa naň príjemne. ()

WolfIssen 

všechny recenze uživatele

Sláva Rusům, že stvořili tak výborný historický film. Není to velkofilm, spíš jen příběh, na nic si nehraje a o to více překvapí. Mě moc potěšily detaily jako přesné kostýmy, spony, zbraně atd. a třeba taky už jen to, že Varjagovi Haraldovi nechyběl sax (tesák), který Vikingové používali. 4**** jen proto, že mohlo být více soubojů. ()

Scaevola 

všechny recenze uživatele

Kvalitní po všech stránkách, jen příběh se moc nepovedl, což je u historického filmu trochu problém: Možná by stačilo ubrat několik postav a nenechávat si odhalení zápletky až na posledních deset minut. Navíc jsem čekal válečné scény, ale ono to bylo vpodstatě komorní drama o zradě. Leč bojové scény (zvlášť finále) i výprava se povedly, takže proč ne. ()

morlumak 

všechny recenze uživatele

Podle obalu a "obsahu" by se někdo mohlo domnívat, že jde o akční historický film jako byl třeba Alexandr Něvský. Jaroslav ale kráčí trošku jinou cestou a celý film se nese v komorních duchu a akčních scén je pomálu. Proto ani nevadí nižší rozpočet, ostatně v téhle době se války nevedly v počtů xy mužů, spíš šlo o střety menšího počtu mužů, takže v tomhle nevidím problém. Horší je, že ve střední části film trošku ztrácí tempo a občas drhnou dialogy. Když to shrnu, tak se ale jedná o poměrně příjemný historický film, který určitě neurazí. Výhradu bych měl k českému názvu, který trošku mate, protože celý film se odehrává v době, kdy Jaroslav je pouze kníže a ne velkokníže. ()

onevoice 

všechny recenze uživatele

Po úvodných minútach to vyzeralo na zaujímavý film. Bohužiaľ asi po 15 min to spadne do šedého priemeru. Páčia sa mi kostýmy a autentické stvárnenie doby. Bitky sú chabé, málo komparzistov vyzerá to skôr ako inscenácia. Knieža samotný môže byť. Pozrieť sa to dá, ale žiadna sláva. ()

Sandai 

všechny recenze uživatele

Na filmu se trochu podepsal menší rozpočet, ale i přes to film nabídne krásnou ruskou přírodu, zajímavé boje, slušnou atmosféru a dobrou výpravu. Ale hlavně film vtáhne do děje a a ten rychle utíká. Objektivně je film za lepší tři hvězdičky, ale za menšinouvý námět zvedám na čtyři. ()

Reklama

Reklama