Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Temná britská minisérie natočená podle bestselleru Michela Fabera se odehrává za časů viktoriánské Anglie a vypráví příběh prostitutky, která se svou přičinlivostí dostane až do londýnské vilové čtvrti. (Ant)

Recenze (35)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Neskutečně poutavá čtyřdílná série z viktoriánské Anglie, kterou jsem dala nerada-ráda v jednom zátahu. Na limonády mě neužije, ale tohle plíživé lehounce se vznášející psycho s krajkami a sametem od bláta se mi vskutku trefilo do nálady. Jsem unešená z perfektně sladěného a klapajícího celku, podmanivé atmosféry a spousty nečekaných překvapení. Tak třeba "ajťák" Chris O´Dowd v roli zbabělého manžílka, kdo by to řekl, v ničem nezaostal za skvělými výkony provařených "kostýmových" tváří. Scénář mě přivedl k jménu autora knižní předlohy a chuti si ji teď hned přečíst a umocnit si zážitek. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,JMENUJI SE SUGAR. NAZVALI BY JSTE MĚ PADLOU ŽENOU, ALE UJIŠŤUJI VÁS, ŽE JÁ JSEM NEPADLA....“ /// Příběh lásky a šílenství zasazenej do Londýna plnýho špíny, smradlavejch kurev, ale i velkých možností. Osudy trojúhelníku – pracháč – blázen – anděl, ve kterým se všechno odehrává podle ŠŤASTNÝ šablony (Sugar šablony), až nakonec zjistíte (dřív nebo později – dle inteligence), že je to téměř dokonale zamaskovanej příběh z ,,Červený“ knihovny (tady Sugar knihovny). Děj a příběh plynou přirozeně, plynule a do posledního dílu bez výraznejch emočních zvratů s důrazem na šanci ke změně osudu (Sugar osudu). Špinavost tady nehraje nijak zvláštní roli (kdo chce špínu, ať skočí do bláta! Nebo zapátrá ve svý minulosti...). Solidní TV zpracování, spoléhající na sílu předlohy a (skoro) divadelní dialogy. I ty udržujou mojí pozornost, a taky (když už jsem na to začal čučet...) mě zajímá, jak to teda dopadne. Napsal to chlap, snad proto to není až taková slaďárna a finále se dokonce snaží kurevsky dramaticky finišovat. Ve vztazích – samozřejmě. Jinak se toho zase tolik neděje a člověk je rád, že to má jen cca 4 hodiny, páč jsou na světě kreténi, kteří by z toho udělali 5 sérií o 20ti dílech. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal Michael Faber v roce 2002 číst nebudu. 2.) Dělám do potratů. To tenkrát vzala .... . 3.) Thx za titule ,,Tayna“ a ,,iq.tiqe“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE ne NAPĚTÍ ** ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Právě jsem dočetl knihu, moje recenze bude tedy erudovanější než jiné tady :) O existenci seriálu jsem se dozvěděl až ze zadní obálky knihy, a ihned mě zarazilo, jak jako vmáčkli 900 stran bohatého románu do 4 hodin. A dopadlo to nadočekávání dobře - příběh byl sice osekán na to nejdůležitější, ale zároveň vše to důležité zůstalo a příběh funguje, jak má. Jde o zdařilou adaptaci hlavně pro lidi, kteří nečtou a k románu by se jinak nedostali. Ještě oznámkuji výběr herců: Henry Rackham - 1, Emmelína Foxová - 1, William Rackham - 1 (Chris O'Dowd mne nejprve zarazil, protože jsem si při čtení představoval někoho jiného, ale musím uznat, že byl skvělý), Caroline - 3 (měla to být mnohem větší troska), slečna Sugar - 3 (ne snad že by byla Romola Garai ošklivá, ale do Sugar z knihy jí dost chybí. Ale zahrála ji dobře), paní Castawayová - 4 (zombie ve špatně uděláném makeupu. Nechápu, proč nemohli angažovat normální neznámou ošklivou herečku, kterou by nemuseli moc maskovat. Místo toho obsadí hvězdnou milfku Gillian Anderson a zaplácají ji makeupem, že není k poznání. Jestli chtěli hvězdné jméno na plakát, šlo to udělat vhodněji a u jiných rolí), Agnes - 5 (nepochopitelný castingový omyl, Agnes má být nevinná křehká drobná dívka, které se skoro bojíte dotknout, abyste jí neublížili. V seriálu vypadá jako upírka nebo masová vražedkyně). Sofii nehodnotím, všechny děti vypadají stejně :) ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Vítejte ve viktoriánském Londýně, vykresleném značně neidealisticky (dal by se použít výraz realisticky,ale těžko říct), kde špína, zločin, bída a mizérie v chudé čtvrti silně kontrastuje s uhlazenou, čistou a bohatou částí pro smetánku na druhém konci města. Ono prolnutí "dvou světů" je zde divákům naservírováno ne zrona distingovaně a o to přitažlivější se tato minisérie zdá. Možná, že zpočátku může působit jako "červená knihovna",tedy dobová Pretty Woman zaobalená nečistotou a smradem,ale ke konci číhá kruté vystřízlivění. Jak naivní romantiky, tak drahou Sugar. Ano, muži jsou prostě čuňata myslící.. (doplňte si sami). :)) Sugar, tedy zde naprosto excelentní Romola Garai, která se mezi prostitutkami nevýjimá jen bílým chrupem, ale i inteligencí a ambicemi, je postava opravdu sympatická a celé to stojí na ní. Přestože musím opět pochválit i své oblíbené Brity, kteří se dokáží dobového snímku zhostit jako nikdo jiný.V tomhle jsou prostě mí drazí spoluobčané bezkonkurenční. Doporučuji tedy i cynikům, které odradila zmínka o červené knihovně, protože je to překvapivě strhující,temné a originální. Ačkoliv to není úplně stoprocentní a jiný seriál od BBC se mi líbil daleko víc, musím nadhodnotit, zatím jsem tak povedené dobové drama totiž neviděla. A pro viktoriánské období mám jistou slabost. :) ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nadmíru vydařené košaté kostýmní drama z barvitého prostředí staroanglických bordelů a současně vyšší společnosti. Příběh se rozbíhá do několika linií, z nichž ani jedna neruší druhou, postavy procházejí vývojem, aniž to scénárista viditelně ohýbá, sem tam vtípek, nějaká slza, nečekané dramatické zvraty a v jednom kuse zvědavost, jak to půjde dál. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Vzostup a pád Sugar. Karikaturisticky hororová verzia, hlavne zo začiatku. Londýn, temnejšie 19.te storočie jak v Mooreovi, čo je - dá sa povedať, presne opačná atmosféra, než akú mala kniha - tá bola skôr také príjemné čítanie k čaju. Romola je dobrá Sugar, aj keď ja som si ju predstavoval inak, ale našli skvelú Agnes. Celkovo je cast ok. A je to presná adaptácia, často až doslovná. Akurát pri knihe, u ktorej 90 percent pôsobivosti vychádza z jazyku a štýlu autora, to má zmysel, asi jak adaptovať básne. 70% ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Seriálů a filmů z viktoriánského Londýna známe dost, ale jen málo z nich má za hlavní hrdinku ženu a ještě méně ženu z lidu. Sugar vlastně už o moc níže ve svém životě klesnout nemohla - narodila se ve vykřičeném domě, a tak se přirozeně od třinácti let věnovala nejstaršímu řemeslu. Co je ale na Sugar úžasné je, že se nenechá svázat tímhle životem - je sečtělá, zároveň má selský rozum a své přednosti umí náležitě prodat. Využívá vše, co má a umí, aby se vydrápala k lepšímu životu - ale pozor, zároveň je vidět, že Sugar je dobrý člověk, ve své podstatě mnohem lepší než většina lidí z lepší společnosti, mezi které se dostala. Její příběh seriál vypráví pozvolna, ale díky skvělé Romole Garai a Chrisi O´Dowdovi v překvapivě vážné roli vás ani na chvilku nebude nudit. Seriál zároveň nabízí i sociální kritiku (vyšší třída vs. chudina) a neodpustí si kopnout do mužů. Rackham sice Sugar nabídne lepší život, ale v okamžiku, kdy ji má jistou, pomalu ztrácí zájem; využívá ji pro její empatii a na sex, ale vždycky pro něj zůstala jen prostitutkou, kterou vytáhl z ulice a které je možno velice jednoduše se zbavit. Jenže to Sugar podcenil... Ale už nebudu víc spoilerovat. 80 % ()

Ant 

všechny recenze uživatele

BBC mi opět vytřelo zrak a stává se z něj pro mě takový britský ekvivalent HBO. Crimson Petal... je silný příběh prostitutky, která se díky svému pudu sebezáchovy dokáže dostat z londýského ghetta viktoriánské doby do luxusní vilové čtvrti. Jedna z nejlepších věcí na celé minisérii je ta, že bez servítek ukazuje všechny neduhy té doby. Celé je to temné, špinavé a hodně realistické. Hudba je ve spojení se skvělou kamerou místy tak děsivě nepříjemná, až mi z ní běhal mráz po zádech. Romola Garai mě tu opět nadchla dokonalým splynutím s postavou. Na celém seriálu mě prakticky zklamal jen ten konec, který mohl být pro postavy mnohem fatálnější a méně smířlivý. 85% ()

Sofia 

všechny recenze uživatele

Viktoriánská Anglie v celé svojí "kráse". Příběh kombinuje Janu Eyrovou (bláznivá manželka) i Dickense (linie s dcerou Sophie), romance se tu hledá jen ztěžka. Zajímavé výtvarné pojetí - kontrast hnusně špinavých londýnských ulic a krásných levandulových polí. Hodně dojmů, které se jen těžce popisují - všechny čtyři díly jsem shlédla za jeden den, tak moc je to návykové. Chystám se i na knižní předlohu. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Jako by madam Austen někdo dupnul na růžové brýle romantické lásky, ona se naštvala a napsala realistický román. Ve skutečném světě těžko narazíte na pana Darcyho, ale lidé podobní Williamu Rackhamovi určitě existují. Je to pisálek bez talentu, kterej kam šlápne, tam tráva deset let neroste, jenže je z aristokratické rodinky, takže ho tatík jistí a on tak může své hojné neúspěchy chodit ventilovat do vykřičené čtvrti, kde jednoho dne narazí na údajně krásnou Sugar (mě zase tolik neohromila), která je nadstandardně vyvinutá, teda myšleno hlavně po intelektuální stránce, že jo. Tato padlá dáma zavětří příležitost dostat se do lepší společnosti a začne to na přitroublého Williama hrát na city. Docela se divím, že autor předlohy, tedy muž, byl ke svému druhu tak necitelný a vykreslil pány tvorstva v dosti nelichotivém světle, jako klidně mohl hlavnímu hrdinovi přiznat i nějaké pěkné vlastnosti kromě nesmírného bohatsvtví. Jasně, je to trochu Pretty Woman zasazená do napudrované éry královny Viktorie, ale má to něco do sebe, už jen kvůli poměrně překvapivému konci. ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Kdo jsem? Jmenuji se Sugar. Nazvali byste mě padlou ženou, ale ujišťuji Vás, že já jsem nepadla. Byla jsem donucena. Zkažený muži, věčný Adame, tebe obviňuji!" *** "Jak jsi jen arogantní, můj čtenáři. Hlavně pokud jsi příslušníkem pohlaví, které se pyšní tím kouskem masa v kalhotách. Děláš si iluze, že tato kniha tě zabaví, rozechvěje, vysvobodí z hrozící nudy. A až ji strávíš, budeš moci svobodně pokračovat v předchozím způsobu života. Ale tato kniha je jiná. Tato kniha je nůž. Buď ve střehu. Budeš to potřebovat!" *** Skvěle zvládnutá adaptace vynikající knihy. ()

terunka003 

všechny recenze uživatele

Drsné, silné, špinavé, smradlavé, ublížené, bolestivé, traumatické, pomstychtivé, britské. Prostě tyhle seriály z koprodukce BBC zbožňuju. Zvlášť tuto špinavou dobu Anglie. Zvlášštní příběh prostitutky a muže z lepší společnosti. Úžasné sledovat změny v charakterech obou hlavních postav, jsou jako na miskách vah, jednou tak, podruhé jinak. Bylo to opravdu silné, zejména druhá polovina seriálu, tj. třetí a čtvrtý díl. Mám ráda oba představitele hlavních rolích, a myslím si, že Chris byl na tuto roli vybrán vážně dobře. Jeho naivní výraz seděl na začátku děje, ke konci, zvlášť ve věcích manželky byl dost nechutný, až odporný. Romola mě nadchla už v Emmě, a tady byla opravdově opravdová a dospělá. Konec je takový nic neříkající, můžeme doufat, že se "holky" dostaly někam, kde je jim dobře a jsou ušetřeny nechutným sexuchtivým mužům. "..můj Anděli, už je čas?" ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Navzdory romantickému názvu se jedná o drsný a nečekaně realisticky vykreslený dobový příběh. A i když je hlavní hrdinka velice inteligentní, pracovitá a učenlivá mladá žena, pravidla vyšší společnosti jsou jasně daná a nikomu není dovoleno je porušit. ()

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Příběh o tom, že děsem viktoriánské Anglie nebyl Jack Rozparovač nýbrž člověk a jeho konvence. Divák je doslova protažen Londýnem od té nejnuznější ložnice až po "pohodlí" paláce, jen aby zjistil, že všude to mrazí stejně. Dokonalý, leč pro ty se slabším žaludkem nevhodný protiklad všem příběhům o šťastných láskách v době čajových dýchánků. ()

R´Hell 

všechny recenze uživatele

A pak jsem prozřela... Není mi jasné, jak jsem mohla Romolu Garai ve všech filmech, které jsem viděla, tak úspěšně přehlížet. Přitom je to tak zajímavá herečka. Ať už jako roztomilá Emma nebo cílevědomá Sugar, svou roli uchopí pevně a zahraje uvěřitelně. Kvítek karmínový a bílý je minisérie, která se zavrtá pod kůži. Špína není jen tam, kde je bláto, nemoci a neřesti, ale ve stejné míře i na těch krásných pohlednicových místech. Jen je trochu jiná, ne tak zřejmá, ale o to víc odporná. Ač komentující přede mnou nesouhlasí, já si myslím, že tuto minisérii by měl vidět každý, kdo se zabývá rádoby vznešenou viktoriánskou érou. Protože svět není černobílý. ()

Styxos 

všechny recenze uživatele

Ano, je to temné, špinavé a realistické a ukazuje to, že muži byli vždycky svině, co si chtějí akorát užít. První dvě epizody jsou ještě takové vlažnější a zbytek už je velmi dobrý. Nicméně tenhle seriál ničím neohromí - pokud nepočítáme hlavní hrdinku. Doufám, že opěvovaná kniha je lepší.... ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Je těžké adaptovat knihu, která stojí především na formě. Ve finále z toho zbylo jen celkem běžné kostýmní drama, i když se tvůrci asi hodně snažili. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Shrnout do 240 minut kolosální román o 917 stranách bude asi vždycky problém, zvlášť když Kvítek patří k románům, které se (dle mého názoru) příliš nehodí k filmové adaptaci. Tvůrcům ke cti ale slouží fakt, že špínu viktoriánského Londýna se jim podařilo vykreslit výborně. Problém jsem měl poněkud s postavami, hlavně pak se Sugar. Ošklivka Romola Garai vůbec neodpovídá mé představě překrásné Sugar a nemá ani její knižní fyziognomické parametry (ani postavu ani tu její lupénku). Chris O'Dowd svojí zřejmě přirozenou otroubeností celkem odpovídá postavě Williama, jen by nemuseli neustále divákovi strkat pod nos jeho ochablé moudí. Amanda Hale jako Agnes je výtečná. Colonel Leek, má asi nejoblíbenější postava z celé knížky, je tady bohužel na okraji zájmu zobrazen jen jako neškodný páprda. Gillian Anderson jako Mrs. Castaway je stejně nevěrohodně psychopatická jako její alter ego v seriálku Great Expectations, což byla úplná hrůza. ()

Reklama

Reklama