Reklama

Reklama

Epizody(4)

Obsahy(1)

Temná britská minisérie natočená podle bestselleru Michela Fabera se odehrává za časů viktoriánské Anglie a vypráví příběh prostitutky, která se svou přičinlivostí dostane až do londýnské vilové čtvrti. (Ant)

Recenze (35)

Dadel 

všechny recenze uživatele

Právě jsem dočetl knihu, moje recenze bude tedy erudovanější než jiné tady :) O existenci seriálu jsem se dozvěděl až ze zadní obálky knihy, a ihned mě zarazilo, jak jako vmáčkli 900 stran bohatého románu do 4 hodin. A dopadlo to nadočekávání dobře - příběh byl sice osekán na to nejdůležitější, ale zároveň vše to důležité zůstalo a příběh funguje, jak má. Jde o zdařilou adaptaci hlavně pro lidi, kteří nečtou a k románu by se jinak nedostali. Ještě oznámkuji výběr herců: Henry Rackham - 1, Emmelína Foxová - 1, William Rackham - 1 (Chris O'Dowd mne nejprve zarazil, protože jsem si při čtení představoval někoho jiného, ale musím uznat, že byl skvělý), Caroline - 3 (měla to být mnohem větší troska), slečna Sugar - 3 (ne snad že by byla Romola Garai ošklivá, ale do Sugar z knihy jí dost chybí. Ale zahrála ji dobře), paní Castawayová - 4 (zombie ve špatně uděláném makeupu. Nechápu, proč nemohli angažovat normální neznámou ošklivou herečku, kterou by nemuseli moc maskovat. Místo toho obsadí hvězdnou milfku Gillian Anderson a zaplácají ji makeupem, že není k poznání. Jestli chtěli hvězdné jméno na plakát, šlo to udělat vhodněji a u jiných rolí), Agnes - 5 (nepochopitelný castingový omyl, Agnes má být nevinná křehká drobná dívka, které se skoro bojíte dotknout, abyste jí neublížili. V seriálu vypadá jako upírka nebo masová vražedkyně). Sofii nehodnotím, všechny děti vypadají stejně :) ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Jako by madam Austen někdo dupnul na růžové brýle romantické lásky, ona se naštvala a napsala realistický román. Ve skutečném světě těžko narazíte na pana Darcyho, ale lidé podobní Williamu Rackhamovi určitě existují. Je to pisálek bez talentu, kterej kam šlápne, tam tráva deset let neroste, jenže je z aristokratické rodinky, takže ho tatík jistí a on tak může své hojné neúspěchy chodit ventilovat do vykřičené čtvrti, kde jednoho dne narazí na údajně krásnou Sugar (mě zase tolik neohromila), která je nadstandardně vyvinutá, teda myšleno hlavně po intelektuální stránce, že jo. Tato padlá dáma zavětří příležitost dostat se do lepší společnosti a začne to na přitroublého Williama hrát na city. Docela se divím, že autor předlohy, tedy muž, byl ke svému druhu tak necitelný a vykreslil pány tvorstva v dosti nelichotivém světle, jako klidně mohl hlavnímu hrdinovi přiznat i nějaké pěkné vlastnosti kromě nesmírného bohatsvtví. Jasně, je to trochu Pretty Woman zasazená do napudrované éry královny Viktorie, ale má to něco do sebe, už jen kvůli poměrně překvapivému konci. ()

Reklama

Ant 

všechny recenze uživatele

BBC mi opět vytřelo zrak a stává se z něj pro mě takový britský ekvivalent HBO. Crimson Petal... je silný příběh prostitutky, která se díky svému pudu sebezáchovy dokáže dostat z londýského ghetta viktoriánské doby do luxusní vilové čtvrti. Jedna z nejlepších věcí na celé minisérii je ta, že bez servítek ukazuje všechny neduhy té doby. Celé je to temné, špinavé a hodně realistické. Hudba je ve spojení se skvělou kamerou místy tak děsivě nepříjemná, až mi z ní běhal mráz po zádech. Romola Garai mě tu opět nadchla dokonalým splynutím s postavou. Na celém seriálu mě prakticky zklamal jen ten konec, který mohl být pro postavy mnohem fatálnější a méně smířlivý. 85% ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Vítejte ve viktoriánském Londýně, vykresleném značně neidealisticky (dal by se použít výraz realisticky,ale těžko říct), kde špína, zločin, bída a mizérie v chudé čtvrti silně kontrastuje s uhlazenou, čistou a bohatou částí pro smetánku na druhém konci města. Ono prolnutí "dvou světů" je zde divákům naservírováno ne zrona distingovaně a o to přitažlivější se tato minisérie zdá. Možná, že zpočátku může působit jako "červená knihovna",tedy dobová Pretty Woman zaobalená nečistotou a smradem,ale ke konci číhá kruté vystřízlivění. Jak naivní romantiky, tak drahou Sugar. Ano, muži jsou prostě čuňata myslící.. (doplňte si sami). :)) Sugar, tedy zde naprosto excelentní Romola Garai, která se mezi prostitutkami nevýjimá jen bílým chrupem, ale i inteligencí a ambicemi, je postava opravdu sympatická a celé to stojí na ní. Přestože musím opět pochválit i své oblíbené Brity, kteří se dokáží dobového snímku zhostit jako nikdo jiný.V tomhle jsou prostě mí drazí spoluobčané bezkonkurenční. Doporučuji tedy i cynikům, které odradila zmínka o červené knihovně, protože je to překvapivě strhující,temné a originální. Ačkoliv to není úplně stoprocentní a jiný seriál od BBC se mi líbil daleko víc, musím nadhodnotit, zatím jsem tak povedené dobové drama totiž neviděla. A pro viktoriánské období mám jistou slabost. :) ()

prkalil 

všechny recenze uživatele

"Kdo jsem? Jmenuji se Sugar. Nazvali byste mě padlou ženou, ale ujišťuji Vás, že já jsem nepadla. Byla jsem donucena. Zkažený muži, věčný Adame, tebe obviňuji!" *** "Jak jsi jen arogantní, můj čtenáři. Hlavně pokud jsi příslušníkem pohlaví, které se pyšní tím kouskem masa v kalhotách. Děláš si iluze, že tato kniha tě zabaví, rozechvěje, vysvobodí z hrozící nudy. A až ji strávíš, budeš moci svobodně pokračovat v předchozím způsobu života. Ale tato kniha je jiná. Tato kniha je nůž. Buď ve střehu. Budeš to potřebovat!" *** Skvěle zvládnutá adaptace vynikající knihy. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (4)

  • Ve 12. minutě 3. epizody a na 27. minutě 4. epizody můžeme spatřit postavičku (panenku) Golliwogga. Jeho autorkou je spisovatelka Florence Kate Upton a poprvé ho použila ve své dětské knize „The Adventures of Two Dutch Dutch Dolls and Golliwogg“ z roku 1895, která se v Británii stala velmi populární a pro mnohé generace tato panenka symbolizovala jejich dětství. Ačkoliv postava byla obdařena kladnými vlastnostmi, v současné době je považována za rasistickou z důvodu jejího stereotypního ztvárnění černocha. (Petsuchos)
  • Na otázku ohledně nahoty Chris O'Dowd (William Rackham) odpověděl, že mu připadala pro roli důležitá a připadalo by mu velice hloupé se ostýchat, když Romola Garai (Sugar) zacházela ve své roli mnohem dále. (IQ Tiqe)
  • Původně měl být místo seriálu motiv zpracován jako film s Kirsten Dunst v hlavní roli. (R´Hell)

Reklama

Reklama