Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech 20. století ovlivňoval vnímání lidí výčet toho, co letělo a co bylo passé. Ti, jenž udávali trendy, byli odhodlaní jednou provždy vymýtit zvonové kalhoty a neupravené účesy typické pro 70. léta a pustit se do boje proti samotné autentičnosti v rytmu Talking Heads, ABC a Yazoo. Postmodernističtí popoví filosofové hovořili o jehlách a bokovkách a brojili proti všemu, co připomínalo hippies, zatímco normální lidé tančili na Madonnu, Modern Talking a Michaela Jacksona na velkých diskotékách. V domácnostech se postupně začal třídit odpad, používat ekologické čistící prostředky a bojovat s šedí oblečení. Od punku, který byl protipólem hnutí hippies a ovlivnil celé desetiletí, po absolutní komercionalizaci popové hudby. Od prvních váhavých krůčků černé mimorámcové kultury ve formě rapu a houseu, které zpočátku stále ovlivňovalo „disco“, k novým tanečním akcím, které vypukly v 90. letech. Od úvodních hravých experimentů s prvními počítači Casio a C64 po syntetický pop, který vymezil zvuk desetiletí, kdy bicí získaly hranatý tvar a digitální technologie spolu se samplováním umožnily vzestup tvůrčích možností exponenciální řadou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Janyr 

všechny recenze uživatele

nwobhm mi fakt nechyběl, jednak je to šmíra a druhak to patří spíš do sedmdesátejch.. co ale určitě chybělo - thrash, hard-core a z něj vycházející alternative rock.. navíc ani slovo o britský kytarovce? wtf?.. ale zase chápu, že tohle se skopčácký scény asi moc nedotklo.. nejlepší díly: první a pátej.. *** ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

Hudba 80.rokov je asi moja najobľúbenejšia, myslím si, že v tomto období sa tvorila najkvalitnejšia muzika, tento dokument je ale tak trošku diskutabilný. Očakával som, že sa v ňom budú vyskytovať hlavne tie najlepšie a najpopulárnejšie hudobné pecky, skladby ktoré kraľovali svetovým rebríčkom, ale prekvapujúco sa tu spomína a dáva pomerne veľký priestor aj mnohým skôr okrajovým interpretom prezentovaných v štýle, akoby oni udávali hlavný trend tej doby (netvrdím že je to vždy na škodu, len ma mrzí že mnoho mojich obľúbených spevákov, speváčok a skupín nebolo vôbec spomenutých a rozhodne mali byť). Nejedná sa teda o nejaké objektívne zmapovanie danej dekády ale skôr o prezentáciu osobných spomienok, zážitkov a pohľadov rôznych producentov, DJov a interpretov na toto obdobie. 6 dielov rozdelených do rôznych žánrov – niektoré super, niečo išlo mimo mňa. E01 (Post-punk a Neue Deutsche Welle) – 2*, E02 (Synthpop a novoromantici) – 5*, E03 (Hiphop, rap, scratching a graffiti) – 1*, E04 (Hitparády, klipy a komerce) – 5*, E05 (Gotika, industrial a blackmetal) – 2*, E06 (House Music & Acid Party) – 4* ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Chytlavý přehled vývoje tanečního zvuku. Shlédl jsem šestý díl, kde mě pobavila umělkyně vyjadřující se o stylu acid house: "Co se mě týče, šlo o hrstku mladých na levných drogách trdlujících jako idioti na hypnotickou muziku. Chybělo tomu pozlátko disca. Jen bezduchý odrhovačky. Museli jste si šlehnout, abyste je dokázali ocenit." ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: 1) Post-punk a nová německá vlna, 2) Synthpop a novoromantici, 3) Rap, breakdance a graffiti, 4) Žebříčky, klipy a komerce, 5) Gotika, industriál a black metal, 6) House music a acid-party -------- V titulcích (jednotlivých dílů) seriálu uvedeno: režie Birgit Herdlitschke (1. díl), Frank Jastfelder (2. díl), Jean-Alexander Ntivyihabwa (3. díl), Hannes Rossacher (4. díl), Tom Theunissen (5. díl), Frank Ilgener (6. díl). ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama