Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 80. letech 20. století ovlivňoval vnímání lidí výčet toho, co letělo a co bylo passé. Ti, jenž udávali trendy, byli odhodlaní jednou provždy vymýtit zvonové kalhoty a neupravené účesy typické pro 70. léta a pustit se do boje proti samotné autentičnosti v rytmu Talking Heads, ABC a Yazoo. Postmodernističtí popoví filosofové hovořili o jehlách a bokovkách a brojili proti všemu, co připomínalo hippies, zatímco normální lidé tančili na Madonnu, Modern Talking a Michaela Jacksona na velkých diskotékách. V domácnostech se postupně začal třídit odpad, používat ekologické čistící prostředky a bojovat s šedí oblečení. Od punku, který byl protipólem hnutí hippies a ovlivnil celé desetiletí, po absolutní komercionalizaci popové hudby. Od prvních váhavých krůčků černé mimorámcové kultury ve formě rapu a houseu, které zpočátku stále ovlivňovalo „disco“, k novým tanečním akcím, které vypukly v 90. letech. Od úvodních hravých experimentů s prvními počítači Casio a C64 po syntetický pop, který vymezil zvuk desetiletí, kdy bicí získaly hranatý tvar a digitální technologie spolu se samplováním umožnily vzestup tvůrčích možností exponenciální řadou. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (8)

Marze 

všechny recenze uživatele

Chytlavý přehled vývoje tanečního zvuku. Shlédl jsem šestý díl, kde mě pobavila umělkyně vyjadřující se o stylu acid house: "Co se mě týče, šlo o hrstku mladých na levných drogách trdlujících jako idioti na hypnotickou muziku. Chybělo tomu pozlátko disca. Jen bezduchý odrhovačky. Museli jste si šlehnout, abyste je dokázali ocenit." ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Sice mi tam chyběl díl o NWOBHM, ale popravdě ten 80's nepřinesl nic v zásadě nového. Jako seznámení s kapelami, kterými jsem v té době programově pohrdal, to ovšem fungovalo v pohodě. ()

bohemia_regent 

všechny recenze uživatele

Díly: 1) Post-punk a nová německá vlna, 2) Synthpop a novoromantici, 3) Rap, breakdance a graffiti, 4) Žebříčky, klipy a komerce, 5) Gotika, industriál a black metal, 6) House music a acid-party -------- V titulcích (jednotlivých dílů) seriálu uvedeno: režie Birgit Herdlitschke (1. díl), Frank Jastfelder (2. díl), Jean-Alexander Ntivyihabwa (3. díl), Hannes Rossacher (4. díl), Tom Theunissen (5. díl), Frank Ilgener (6. díl). ()

Hannibal1913 

všechny recenze uživatele

Naprosto scestnej dokument. Možná zajímavý pro skopčáky, určitě ale ne pro mně. Byť se dokument tváří jinak, tak stejně jen a pouze potvrzuje ten nesmysl, že "co není komerční pop, to je divné a špatné". Metal nikdy nezemře! 2* za objev nových, zajímavých kapel. ()

AlexUnited 

všechny recenze uživatele

Hudba 80.rokov je asi moja najobľúbenejšia, myslím si, že v tomto období sa tvorila najkvalitnejšia muzika, tento dokument je ale tak trošku diskutabilný. Očakával som, že sa v ňom budú vyskytovať hlavne tie najlepšie a najpopulárnejšie hudobné pecky, skladby ktoré kraľovali svetovým rebríčkom, ale prekvapujúco sa tu spomína a dáva pomerne veľký priestor aj mnohým skôr okrajovým interpretom prezentovaných v štýle, akoby oni udávali hlavný trend tej doby (netvrdím že je to vždy na škodu, len ma mrzí že mnoho mojich obľúbených spevákov, speváčok a skupín nebolo vôbec spomenutých a rozhodne mali byť). Nejedná sa teda o nejaké objektívne zmapovanie danej dekády ale skôr o prezentáciu osobných spomienok, zážitkov a pohľadov rôznych producentov, DJov a interpretov na toto obdobie. 6 dielov rozdelených do rôznych žánrov – niektoré super, niečo išlo mimo mňa. E01 (Post-punk a Neue Deutsche Welle) – 2*, E02 (Synthpop a novoromantici) – 5*, E03 (Hiphop, rap, scratching a graffiti) – 1*, E04 (Hitparády, klipy a komerce) – 5*, E05 (Gotika, industrial a blackmetal) – 2*, E06 (House Music & Acid Party) – 4* ()

Janyr 

všechny recenze uživatele

nwobhm mi fakt nechyběl, jednak je to šmíra a druhak to patří spíš do sedmdesátejch.. co ale určitě chybělo - thrash, hard-core a z něj vycházející alternative rock.. navíc ani slovo o britský kytarovce? wtf?.. ale zase chápu, že tohle se skopčácký scény asi moc nedotklo.. nejlepší díly: první a pátej.. *** ()

Reklama

Reklama