Reklama

Reklama

ČT Live - Karel Plíhal

(koncert)
Hudební
Česko, 2004, 57 min

Obsahy(1)

Koncert legendy našeho folku, zpěváka a kytaristy K. Plíhala z nádvoří zámku v Telči... Karel Plíhal patří už více než 30 let k největším radostem českého písničkářství. Je to originální skladatel, textař a kytarista, úsporný, zdrženlivý, nekonečně hravý a k tomu ještě fanaticky pečlivý. Tvoří neopakovatelné texty plné poetiky, hledá a nutno říci i úspěšně nachází zajímavé rýmy a slovní spojení. Poté je s lehkostí sobě vlastní doplňuje příjemnými melodiemi a tak vznikají jeho písně, které spíš pohladí, než nakopnou. Atmosféra koncertu podtrhuje jemnost písní, navíc zde Plíhal recituje některé své básnické miniatury. Studiová alba „Králíci, ptáci a hvězdy“ a kainarovské „Nebe počká“ jsou bezpochyby nejlepší z dosud vydaných. Mimo slovních hříček, zde najdeme i vtípky hudební, což ještě více přispívá ke kouzlu Plíhalovy poetiky. Kamery České televize zastihly a natočily Karla Plíhala ve vrcholné formě v srpnu 2004 při koncertu na nádvoří zámku v Telči. Sám jen s kytarou, nechyběly ani ony proslavené „zkratky“ a navíc zazpíval – a nutno říct, že nádherně – i několik krásných evergreenů na texty Josefa Kainara. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Zahraju Irskou baladu, kterou jsem si sám celou napsal." Karel Plíhal mě bavil svými písněmi, básněmi i postřehy. Zejména zmínka o svém vlastním temperamentu vypadala v introvertových ústech opravdu vtipně. Taky Schwarzeneggerova ukolébavka pro děti mě pobavila a obavy z vulgárností některých básní byly zcela na místě. Vždyť tam zazněla slova, která by, s vyměněnými písmeny, v jiné větě a po dvojité integraci, mohla vzdáleně připomínat slova sprostá. Tak pozdravuj ve svém vnitřním vesmíru, Karle. ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele

Miluju tohoto člověka, texty jeho písní i básní - koneckonců v Roku ďábla na to přišli, že není odsud...................moje hodnocení = 10 z 10. ()

Reklama

Reklama