Reklama

Reklama

Krajinou příběhů českých hradů známých i neznámých

(seriál)

Série(4) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Virtuální procházka sídly, která znáte jen jako pár pobořených zdí.  Svět hradů a hradišť - jejich majestátnost, architektonická výjimečnost i romantické představy s ním spojené, neustále přitahují naší pozornost. Karlštejn, Pernštejn, Bouzov, Zvíkov, Kost a další zachovalá sídla navštíví každým rokem desetitisíce lidí. Vedle středověkých skvostů je však v naší krajině roztroušeno množství méně významných, či spíše méně zachovalých hradů. A právě na ty se ve svých deseti dílech převážně zaměří nový dokumentární cyklus České televize. Řadu staveb se pokusí oživit prostřednictvím počítačových animací a přinese málo známé příběhy, které jsou s někdejšími správními centry spojeny. (Česká televize)

(více)

Recenze (21)

salahadin 

všechny recenze uživatele

Chybí tomu více faktů, opravdu více faktů, dále Tomáš Durdík a Jarda Plesl. Kromě docela pěkných leteckých záběrů tedy dokument nic extra nenabízí. Hlubší vhled do středověkého světa kamenných zdí musíte hledat jinde, tady zůstanete daleko před branou. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po prvním díle: Zatím velmi průměrně zpracovaný dokument, který je spíše prázdně efektní než faktograficky přínosný. Nacpat šest hradů do dvaceti minut je vcelku zvěrstvo. Antikvované texty ze Sedláčka jsou sice půvabné, ale současný divák jim nerozumí, nehledě k jejich neaktuálnosti. Průvodní text sice poučený, ale místy nereflektující nová zjištění, místy s určitými faktografickými chybami. Výběr hradů působí náhodně. Asi tu byla snaha po geografickém členění, ale jistě by bylo možné najít daleko vhodnější klíče. Například mluvit o Nižboru a nezmínit, nebo ještě lépe přímo neuvést jeho "typologické dvojče" v podobě Bezdězu je vážně hodně mimo. Totéž platí o Krakovci, který je téměř povinnost uvádět v souvislosti s Točníkem. Ostatně, architektonickým a výtvarným kvalitám hradů nebyl věnován téměř žádný prostor, stejně jako jejich vojenskému významu, způsobu života, jejich symbolických funkcích atp, atd. Škoda... Celkový dojem: 65% ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument o našich hradech, člověk se něco dozví hlavně o těch méně známých a hlavně zřícených.Jen to mohlo být trochu delší a obsáhlejší. Je to i dobrá inspirace na hezký výlet. ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Dokument stylem japonský rychloturista, ale o to více památek můžeme navštívit. Líbí se mi, že se autoři zaměřili také na opravdu drobné až zapomenuté památky. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Takové historické letem světem hrady středních a severních Čech. Jde o několika-minutové medailonky dodnes významných, ale i zaniklých a zpustlých hradů. Moc se mi líbily 3d modely původní podoby některých hradů (v každém díle byl minimálně jeden). Potěšující byly i uvozující citace z epického díla předního historika z přelomu 19. a 20. století Augusta Sedláčka. Dokument se nemůže rovnat skvostným Štítům království českého, vždyť se jedná spíš o turistického průvodce s historickým nádechem, přesto je to ale pěkné a zajímavé pokoukání. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Jediné, co je na tomto pořadu opravdu zajímavé jsou letecké záběry lokalit a hmotová rekonstrukce některých hradů pomocí počítače. Zbytek je plácání slámy ve snaze přiblížit historii masám. Pro opravdové zájemce doporučuju Štíty království českého s Tomášem Durdíkem. Tam je to, co v podobných pořadech toužím najít- historie. 60% ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Kratučký cestopis s množstvom hradov a zrúcanín, pri ktorých sa stručne spomenú najdôležitejšie momenty z histórie, ukáže sa množstvo záberov ako hrad dnes vyzerá a šmitec. Pre tých, ktorí radi podobné miesta navštevujú to bude zaujímavých 20 minút, pre ostatných asi trocha nuda. Jediné čo ma pri sledovaní zamrzelo, že som sa o jednotlivých hradoch nedozvedel trochu viac a že to bolo možno až príliš stručné a príliš z rýchlika. Aj tak však solídne odvedená práca od ČT. Škoda, že podobnú reláciu nemáme aj u nás na Slovensku. 65% ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Stručně, rychle, výstižně……sbalit mapy, nasedat a jedeme dál. Docentům a dalším podobně fundovaným osobám zajisté vyraší nejedna vráska na čele, ale pro nás, kterým se rozzáří očka jako dětem u vánočního stromků, když se před nimi po několikahodinovém prolézaní hustou vegetací, objeví pár kamínků jako memento kdysi mohutného hradu, jde o neocenitelnou pozvánku na další výpravy za historii. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Špatný přednes starší i současné češtiny, nevhodná vegetační doba pro natáčení hradních zřícenin skrytých v bujné zeleni a historické znalosti na obecné úrovni prostého turisty spolu s nekorespondujícím textem a obrazem činí z této hradní kratochvíle odpočinkový seriál bez hlubší stopy a většího přínosu. Kouknout a zapomenout... Škoda, že i u autorů šlo jen o zabití nudy a ne o tvůrčí proces. ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

Dokumentární seriál s perfektními leteckými záběry sice nemapuje všechny naše hrady a zříceniny, což vzhledem ke množství asi ani nejde, ale je poučný a může dát návod na krásné výlety či pátrání. Naprostá spokojenost! ()

infernet 

všechny recenze uživatele

Jedná se spíš o pozvánku pro turisty, než o přínosný dokument k tématu. Já ale na škole absolvoval přednášky doc. Durdíka a s jeho knihou o hradech jsem vyrůstal, takže je tenhle dokument přesně pro mě. Škoda jen, že neobsahuje více počítačových rekonstrukcí původních podob hradních objektů. ()

ESNYR 

všechny recenze uživatele

Hezky udělaný seriál, který konkrétně mně, upozornil na to, že u nás není těch hradů a zámků jenom pár, ale že jich je docela dost. Je zajímavé vidět místo kde se natáčel nějaký film nebo pohádka bez kulis. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Tento televizní pořad je vhodný nejen do hodin dějepisu. Pedagog může vybrat pouze některé části o památkách, kterou jsou podle něj důležité. Jedná se o stručné shrnutí tohoto nejpodstatnějšího o vybraných českých hradech a zámcích. Doporučuji. ()

inhotep 

všechny recenze uživatele

Je to pořad spíš na "čumendu", krásné letecké záběry, i pěkné záběry ze země. Komentář je sice poutavý, ale velmi plytký, 6 hradů, navíc nelogicky řazených, ve 20 minutách je prostě málo. Zaokrouhluju nahoru. ()

Mariooo 

všechny recenze uživatele

Pro laika, který nemá moc velký zájem o detaily je to celkem ucházející. Opravdu pěkné jsou záběry z perspektivy, ale jinak předváděné zříceniny, které jsou sotva vidět kvůli plně obrostlým stromům teda nic moc. Komentář spíše průměrný, ale co taky od dvacetiminutového pořadu čekat, spíše bych do jednoho dílu nenaflákal tolik hradů, ale zaměřil ten čas jen na tři. ()

Reklama

Reklama